Russische aandelen zijn op dit moment zeer goedkoop. Slechte corporate governance, sancties en een zware weging van olie en gas maken beleggen in Rusland op dit moment niet geliefd.

 

Dit biedt mogelijk kansen voor beleggers die door deze negatieve factoren heen kunnen kijken. Veel aandelen keren namelijk een royaal dividend uit en hebben interessante bezittingen.

Rusland is bovendien nog vrij onbekend en daarom zijn de prijzen in het grootste land ter wereld nog niet zo ver opgedreven. Dit maakt beleggen in Rusland aantrekkelijk wanneer we enkel naar de waarderingen kijken.

In 2019 behoort de Russische index bovendien tot één van de beste indices van 2019. In dit artikel zet ik de beste aandelen uit Rusland voor u op een rij.

Beleggen in de beste Russische aandelen

 

Sectoren in Rusland: Kansen en risico’s

Energie is duidelijk de grootste sector op de Russische beurs. Dit komt door de grote voorraden olie & gas in het land. Energie is ruim 2,5 keer zo groot als de daarop volgende sector. Dit is de mijnbouw en daarna komt de financiële sector. Al deze sectoren hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Sectoren die het wereldwijd extreem goed hebben gedaan, zoals technologie, maken slechts een klein deel uit van de index. Door de grote invloed van olie en gas blijft het land afhankelijk van deze energiebronnen. Beleggen in Rusland is daardoor altijd indirect afhankelijk van de prijzen voor deze producten. Lagere olie en gasprijzen zullen namelijk de economie van Rusland sterk beïnvloeden. Een recessie als gevolg van lagere olieprijzen heeft een negatief effect op zowel de binnenlandse bestedingen en de waarde van de roebel. Met de keuzes voor de beste Russische aandelen houden we natuurlijk rekening met deze factoren.

Aandelen in Rusland die de top 5 niet haalden

In Rusland zijn er veel aandelen met een notering, toch kunnen er slechts 5 in de top 5 beste Russische aandelen komen. Aandelen die de top 5 niet haalden om verschillende redenen, maar mogelijk wel interessant zijn voor beleggers, krijgen hieronder een eervolle vermelding.

Als eerste is een een hele lijst oliebedrijven die naar onze mening niet op konden tegen Lukoil dat wel in de lijst staat. Tatneft bijvoorbeeld is simpelweg op veel ratio’s een stuk duurder. Rosneft heeft een behoorlijke schuldenlast, die het bedrijf met zich meesleurt. Beleggers worden naar onze mening niet voldoende gecompenseerd voor het risico dat deze schulden met zich meebrengt. Het blijft namelijk wel Rusland waar je in belegt en teveel schulden zijn daardoor mogelijk een groter risico.

Russische winkelformules

Winkelformules zoals Magnit en X5 retail zijn duurder dan de meeste winkelketens in Europa. Natuurlijk is er in opkomende markten meer ruimte voor groei. De bevolking van Rusland groeit echter nauwelijks en retail blijft lastig met altijd opkomende concurrenten. Beleggen in Rusland doe je niet alleen voor de spreiding, maar ook voor de lagere waarderingen. Vergeleken met Magnit en X5 retail, zijn Europese winkelketens aantrekkelijker. De Nederlandse marktleider Ahold-Delhaize lijkt ons bijvoorbeeld aantrekkelijker en heeft geen ‘Rusland risico’. Daarom vallen beide winkelketens af.

Russische telecom

Telecommunicatie is een defensieve sector en met Mobil’nye Telesistemy en Veon zijn er twee grote Russische telecommunicatie giganten. Beiden hebben echter last van hetzelfde fenomeen dat veel bedrijven in deze sector hebben. Er zijn continue nieuwe investeringen nodig om het netwerk uit te breiden. Wanneer we tussen beide bedrijven moeten kiezen gaat de voorkeur uit naar Mobil’nye Telesistemy, dat de afgelopen jaren tegen gunstige tarieven aandelen heeft teruggekocht, terwijl Veon zich moest terugtrekken uit de Italiaanse markt. Telecommunicatie blijft echter een risicovolle bedrijfstak, waar de overheid historisch gezien vaak veel invloed op uitoefent. De huidige winstgevendheid kan ook vaak door nieuwe concurrenten worden verlaagd. Concurrentie in Rusland wordt mogelijkerwijs beperkt, maar hierop durven we niet te vertrouwen. Iedereen wil namelijk goedkoper communiceren. Mobil’nye Telesistemy is bovendien niet veel goedkoper dan andere telecombedrijven. Een vergelijking met Vodafone, NTT Docomo, China Mobile, CK Hutchison en AT&T laat MBT er niet heel duidelijk uitspringen. Beleggers worden in ons opzicht dus niet heel duidelijk gecompenseerd voor het Rusland risico dat beleggen in Rusland met zich meebrengt.

De beste Russische aandelen van 2019

Voor de beste Russische aandelen hebben we een selectie gemaakt van verschillende aantrekkelijke sectoren en daaruit aandelen gekozen die onze voorkeur genieten. Deze bedrijven laten bovendien goed zien waarom beleggen in Rusland mogelijk interessant is, maar ook risico’s heeft. Op Internet bedrijf Yandex na, keren alle bedrijven bovendien een stevig dividend uit.

5. Yandex

Yandex is het grootste internetbedrijf van Rusland. Het heeft een sterke positie met haar zoekmachine, maar ook activiteiten in media en verschillende andere investeringen. Wat dat betreft lijkt Yandex op een Russische versie van Google. De zoekmachine is de winstmachine en de winstgevendheid blijft snel groeien. Yandex is afhankelijk van advertentie-inkomsten, deze zijn cyclisch. Dit kan ook een voordeel zijn, want het betekent dat Yandex kan profiteren van een herstel in de economie van Rusland.

Yandex heeft een zeer sterke balans zonder schulden. Het enige nadeel van Yandex is dat er stevig betaald moet worden voor de verwachte groei van de winst en omzet. Yandex wordt op dit moment gewaardeerd op 40,8 maal de winst. Analisten zijn zeer optimistisch en verwachten dat deze verhouding daalt naar 25,17. De vraag is of zulke sterke groei realistisch is. Met name de investeringen in experimenten buiten de kernactiviteiten zijn een risico. Het blijkt namelijk dat het winstgevend maken van deze verlieslatende activiteiten doorgaans lastiger is dan door analisten wordt verwacht. Om deze reden komt Yandex op nummer 5.

Koers Yandex | Beleggen in de beste Russische aandelen

4. Lukoil (5,78% dividend)

Lukoil is één van de grootste olieproducenten van Rusland. Het olieconcern springt eruit met zijn zeer sterke balans. Veel olieproducenten investeren teveel in groei en doen dit door middel van schulden of door het uitgeven van aandelen. Lukoil heeft dit niet gedaan, het bedrijf keert een groeiend dividend uit en heeft zelfs aandelen teruggekocht. Het bedrijf is een grote speler in de oliemarkt en richt zich op productie, raffinage en marketing.

Lukoil heeft het voordeel dat de concurrentie in Rusland minder heftig is dan in bijvoorbeeld de VS. Daarnaast is de kwaliteit van de bestaande olievelden erg hoog. Dit zorgt ervoor dat Lukoil haar marges aantrekkelijk zijn. Russische oliemaatschappijen hebben bovendien het voordeel dat in tijden van een oliecrisis de waarde van de roebel doorgaans daalt, terwijl de prijs van olie in dollars wordt uitgedrukt. Dit zorgt ervoor dat in tijden van lagere olieprijzen ook de kosten van Lukoil sterk dalen.

Lukoil heeft een nettowinst marge van 8,8% en deze steekt gunstig af bij grote internationale spelers zoals Exxon Mobil (5,8%), Shell (4,9%), Total (6,2%) en BP (4,0%). Enkel Chevron komt met 8,7% dicht in de buurt. Deze hoge marges zorgen ervoor dat Lukoil ook in tijden van lagere olieprijzen winst kan blijven maken. Met een koers-winstverhouding van 6,2 is het aandeel veel goedkoper dan de internationale concurrenten. Het dividend van 5,78% is aantrekkelijk en lijkt bovendien erg veilig.

Koers Lukoil | Beleggen in de beste Russische aandelen

3. Sberbank (6,62% dividend)

Sberbank is de leidende bank in Rusland. Het bedrijf is marktleider in alle marktsegmenten. Het rendement op eigen vermogen is hoog met 23,1% en de financiële hefboom die Sberbank gebruikt is laag. De efficiëntie komt onder andere tot uiting in de verhouding kosten/inkomsten van slechts 33,2. Ondanks deze sterke financiële prestaties en stevige balans is de waardering laag met een koers-winstverhouding van 5,85 en 1,25 maal tastbare boekwaarde. In Rusland hebben ze geen last van de lage rente en dit helpt de dominante bank. Daarnaast profiteert Sberbank van het gebrek aan sterke concurrenten. Veel concurrenten zijn relatief inefficiënt en hebben veel meer moeite de kwaliteit van de leningen goed te bewaken.

Digitaal bankieren in Rusland

Sberbank heeft sterk ingezet op de digitale mogelijkheden. 71% van de klanten gebruikt de digitale mogelijkheden actief. Steeds meer gaat bovendien via mobiele applicaties die Sberbank heeft ontwikkeld. Een ander positief punt, wat veel beleggers missen bij Sberbank, is hun andere investeringen in technologie. Door het gebrek aan internationale spelers is Sberbank met haar technologische kennis en kapitaal in veel opkomende technologiemarkten gesprongen. Zo heeft het met E-Health platform docdoc en huizenplatform DomClick twee dominante spelers, die in andere markten niet door banken worden vervuld.

Het nadeel bij Sberbank is de grote invloed van de Russische staat. De centrale bank heeft een meerderheidsbelang en Sberbank is een logisch doelwit van sancties. Het betaalverkeer kan door de VS redelijk gemakkelijk worden belemmerd. Het is op dit moment zelfs niet mogelijk Sberbank op de Russische beurs te kopen. Het is wel mogelijk Sberbank te kopen via haar notering in Groot Brittannië. De Russische overheid richt zich momenteel op een hoger dividend en lijkt de organisatie voor de rest redelijk met rust te laten. Dit is gunstig voor aandeelhouders, die naar waarschijnlijkheid een verhoogd dividend kunnen verwachten.

Koers Sberbank | Beleggen in de beste Russische aandelen

2. Norilsk Nickel (9,68% dividend)

Norilsk Nickel werd eerder al genoemd in de beste koper aandelen, beste palladium aandelen en beste platina aandelen. Van deze materialen is palladium op dit moment het belangrijkste. De prijs van palladium zit in een sterke stijgende beweging en Norilsk Nickel profiteert hiervan als de goedkoopste producent. De netto inkomsten marges van Norilsk Nickel zijn voor een mijnbouwbedrijf ongekend hoog met 35,7%. Norilsk Nickel zit met nikkel, koper en palladium in metalen waar een groeiende vraag naar is. Allen profiteren van de opkomst van elektrische auto’s. Momenteel zorgt vooral palladium voor het grootste deel van de winst. Bij nikkel en koper zijn de huidige prijzen juist relatief laag. Een stijging in de prijzen voor deze metalen kan de winst verder opdrijven.

De hoge kwaliteit van de mijn zorgt voor hoge marges en maakt de bedrijfsvoering van Norilsk Nickel minder riskant. Zelfs bij lagere prijzen blijft het bedrijf namelijk winstgevend. Het bedrijf wordt op dit moment gewaardeerd op 10,4 maal de winst, maar deze winst zal gezien de huidige prijzen voor palladium verder toenemen. De balans van Norilsk Nickel is solide en sterk. Beleggers in dit mijnbouwbedrijf worden bovendien beloond met een royaal dividend van 9,68%. Het aandeel scoorde ook een nummer 2 positie in de beste 20 aandelen voor 2020 volgens Wubbe Bos.

Koers Norilsk Nickel | Beleggen in de beste Russische aandelen

1. Gazprom (6,30% dividend)

Op de eerste plaats in deze lijst van beste Russische aandelen staat Gazprom. De Russische overheid heeft een nipte meerderheid van de aandelen en heeft veel invloed. In het verleden heeft Rusland bovendien gas gebruikt als diplomatiek wapen. Dit is voor velen een duidelijke reden om Gazprom links te laten liggen. Voor de mensen die echter overwegen te investeren in Rusland zijn de zorgen over Rusland geen dealbreker.

Gazprom is de grootste producent en exporteur van aardgas ter wereld. Het bedrijf heeft een hele lage kostbasis, door haar grote gasvoorraden die het bedrijf makkelijk kan oppompen. Gazprom keert op dit moment een dividend van 6,30% uit. De reden waarom Gazprom aantrekkelijk is, is de koers-winstverhouding. Deze is 3,5 en dit is extreem laag. Zeker omdat haar bedrijfsactiviteiten niet heel cyclisch zijn door lange termijn contracten en netto inkomstenmarges van 20,5%. Tot nu toe was de vrije kasstroom bij het olieconcern beperkt.

Pijpleidingen naar China

Dit kwam door enorme investeringen in nieuwe gasvelden en extra pijpleidingen. De Nordstream pijpleidingen naar Europa maken het voor Gazprom mogelijk om Oost-Europese landen te mijden. Dit kan helpen de prijzen in deze landen meer richting de normale marktprijzen te krijgen. Power of Siberia is een andere enorme investering die bijna klaar is. Deze pijpleiding maakt het mogelijk om gas vanuit Siberië naar China te exporteren. De gasprijzen in China liggen hoog en bovendien wil China het gebruik van vervuilend steenkool beperken. Eind oktober was de pijpleiding naar de Chinese grens klaar. Hierdoor zullen de investeringen dalen en de winst hopelijk stijgen nu Gazprom lucratief gas aan China kan leveren.

Hoger dividend Gazprom

Lagere investeringen zullen de vrije kasstroom verhogen. De Russische overheid wil dat staatsbedrijven zoals Gazprom het dividend verhogen tot 50% van de nettowinst. Gazprom is van plan om vanaf 2020 aan deze doelstelling te voldoen. Dit nieuwe beleid zou met de huidige winstgevendheid zorgen voor een dividend van 14,3%. Dit is zelfs voor Russische begrippen hoog. Wij denken dan ook dat de koers van Gazprom gaat oplopen, omdat beleggers willen gaan profiteren van dit hoge dividend.

De combinatie van een aantrekkelijk dividend, heel lage koers winst ratio, dividend groei en hogere vrije kasstroom maken Gazprom het aandeel dat op plaats 1 komt in onze lijst met beste Russische aandelen.

Koers Gazprom | Beleggen in de beste Russische aandelen

Beleggen in Rusland via LYNX

Via het TWS platform is het mogelijk rechtstreeks in Russische aandelen te beleggen. Dit kan zowel via verschillende ADR’s in Londen, Duitsland en de VS. Vrij uniek is dat het bij LYNX ook mogelijk is direct in Moskou Russische aandelen te kopen. Hierdoor kunnen beleggers de ADR pass-through fee ontwijken. Deze kosten worden doorgaans ingehouden op het dividend. Door rechtstreekse toegang tot de beurs van Moskou hebben beleggers bovendien toegang tot Russische aandelen die geen ADR hebben. LYNX heeft met de uitbreiding naar Rusland het aantal mogelijkheden om te beleggen voor haar klanten uitgebreid. Mocht u vragen hebben over beleggen in Rusland, neem dan gerust contact op met de klantenservice.

De Russische beurs kunt u herkennen aan de Ticker MOEX, wat staat voor Moskow Exchange. Of u ervoor kiest om aandelen in Russische roebel te kopen of toch kiest voor een ADR hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeur. In het LYNX Handelsplatform is het ook mogelijk om Russische roebel te kopen en te verkopen. Hiermee kunt u het valutarisico afschermen wanneer dat u voorkeur heeft. Houdt hierbij wel rekening met de voor Rusland geldende rentetarieven.

Beleggen in Rusland video

 

De beste Russische aandelen: de conclusie

De Russische markt is door verhalen over corruptie, staatsinmenging en sancties voor veel beleggers nog onbekend terrein. De waarderingen zijn echter heel aantrekkelijk, bovendien stuurt de overheid aan op hoger dividend, die ten goede komen van alle aandeelhouders. Natuurlijk is Rusland op veel vlakken nog een opkomende economie, met bijkomende risico’s, maar bedrijven bieden ook bijzondere kansen. Zeker op het gebied van olie, gas en mineralen is de kwaliteit van sommige bezittingen ongekend. Op andere vlakken zoals banken en technologie profiteren lokale kampioenen juist van de afwezigheid van internationale concurrentie. De risico’s en kansen die specifiek zijn voor Rusland, kunnen ook een mooie vorm van spreiding vormen. Rusland heeft weinig schulden en zou bijvoorbeeld tijdens een financiële crisis of beurscrash relatief goed op de been kunnen blijven. Zeker beleggers die kijken naar grondstoffen, zouden daarom de Russische markt in de gaten moeten houden.

In dit artikel zijn de beste Russische aandelen besproken. Er zijn buiten de besproken aandelen nog veel meer aandelen in Rusland te vinden. 

Een betere spreiding in de portefeuille kan worden gecreëerd door het investeren in het buitenland. LYNX biedt toegang tot meer dan 135 markten in maar liefst 33 landen.

Artikels over dividendaandelen in de Verenigde StatenEuropa of de beste dividendaandelen in Nederland kunt u ook vinden in het LYNX Kennisportaal.

 

Russische aandelen kopen via LYNX?

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken aandelen. Ook kunt u beleggen in andere Russische, Europese en Amerikaanse aandelen.

 
 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart