Uranium is een fossiele brandstof die eindig is en het de laatste jaren zeer zwaar te verduren heeft gehad.  Na de kernramp in Fukushima kwam de volledige sector onder enorme druk te staan. De uraniumprijs zakte weg en de uranium aandelen volgden dezelfde lijdensweg.

De ramp ligt nu al enkele jaren achter ons en sedert begin 2017 hebben we een  bodem gevonden in de uraniumprijs. Een goed moment om even te kijken of we goede uranium aandelen kunnen vinden.

De onderwerpen die worden besproken:

Beleggen in uranium: de beste uranium aandelen 2020

In het verleden zijn er al enkele ongelukken gebeurd waarbij kernenergie heel wat schade heeft veroorzaakt. Denk hierbij aan de ontploffing in een kernreactor van Fukushima en over de onlangs verfilmde gebeurtenissen uit Tsjernobyl. Als reactie op deze tragische ongelukken werd er in vele landen een versnelling hoger geschakeld om versneld uit de kernenergie te faseren. De reactie op de prijs van uranium liet niet lang op zich wachten. In 2011 (Fukushima) stond de uraniumprijs op $73/pound terwijl de laagste prijs eind november 2016 werd bereikt aan $17,5/pound.

De uraniumprijs bleef ook in 2018 en 2019 sterk onder druk. Nochtans hadden vele uraniumproducenten de ontginning sterk verminderd om zo de prijs te ondersteunen. Maar dit was buiten Kazakhstan gerekend. De afgelopen tien jaar is het land een uraniumgrootmacht geworden. Volgens de laatste cijfers, was Kazakhstan in 2019 goed voor 42 procent van de wereldwijde uraniumproductie. De uraniumprijs lijkt begin 2020 goed uit de startblokken te zijn geschoten. Tijdens het schrijven van dit artikel staat de spotprijs van uranium op $33,25/pound.

In tegenstelling tot andere grondstoffen, lijkt de prijs van uranium sterk in de lift te zitten. De vraag naar uranium is vrij constant gebleven doorheen de coronacrisis. Maar het aanbod is natuurlijk naar beneden gehaald door de wereldwijde economische lockdown. De grootste uraniumproducenten zoals Kazatomrom en Cameco hebben hun productie voor de komende maanden teruggeschroefd.

Wat is uranium?

Uranium is een zwaar metaal dat gebruikt wordt voor kernenergie en staat wereldwijd in voor 11 procent van de elektriciteitsproductie. Het grote voordeel van kernenergie is dat het geen CO2 opwekt en dus geen broeikasgassen ontwikkelt. De keerzijde van de medaille is dat uraniumwinning milieubelastend is en radioactief afval met zich meebrengt.

Wat zijn de redenen om te beleggen in uranium?

Is het een goed moment om te beleggen in uranium? Wie actief is op de beurs weet dat ‘buy low and sell high’ een belangrijk concept is om winstgevend te zijn op lange termijn. De uraniumprijs bereikte haar top in 2007 aan 143$/lb terwijl deze nu rond 32$/lb noteert. Gevolg is dat uranium aandelen belachelijk goedkoop zijn. Maar een goedkoop uranium aandeel is natuurlijk geen zekerheid tot succes.

 • Risico op verdere daling beperkt.
  Doordat er een constante vraag is naar elektriciteit en de groene energie nog lang niet alle energiebehoefte kan voorzien, is er een ondersteunende vraag voor kernenergie. Voor kernenergie is er uranium nodig.
 • Wereldwijde schrik voor een ramp ebt weg.
  Na de ramp in Fukushima was kernenergie uit den boze . Op dit moment is er een trendommekeer in grote landen zoals China waar maar liefst 20 nucleaire sites onder constructie zijn. China staat hier niet alleen in, want landen zoals India voorspellen 6 nucleaire sites per jaar op te starten. Morningstar schat dat in 2025, 40 procent meer uranium zal gebruikt worden dan in 2017. Andere modellen voorspellen dat de vraag zal blijven stijgen tot maar liefst 2030. Perfect voor een buy & hold strategie. Volgens de International Atomic Energy Agency zou China en India op lange termijn de plannen hebben om meer dan 200 extra kerncentrales bij te bouwen. Dit staat in contract met wat we in België zien. De zeven kerncentrales waarover België beschikt, zouden wettelijk moeten sluiten tussen 2023 en 2025.
 • Wereldwijde spanningen.
  Doordat bepaalde werelddelen op gespannen voet leven, zijn nucleaire wapens in trek. Noord-Korea, Verenigde Staten, Rusland, Israël en vele andere hebben nucleaire wapens. Het zou ons ook niet mogen verwonderen dat Rusland maar liefst 60 procent van de hele uraniummarkt in handen heeft. Rusland is de absolute nummer één wanneer het gaat om nucleaire slagkracht.
 • Dalend aanbod en stijgende vraag.
  Wie de basis van een aantal economische principes in de vingers heeft, weet dat een stijgende vraag zorgt voor hogere prijzen. Hetzelfde effect kan verwacht worden wanneer het aanbod daalt. De grootste uraniumontginner in Canada heeft besloten om het aanbod de komende drie jaar te laten dalen. Dit in combinatie met een verwachte vraagstijging onderbouwt het idee om te beleggen in uranium voor 2019 -2020. Voor elke kerncentrale die Europa sluit, lijken er 2 voor in de plaats te komen in andere werelddelen. De vraag naar Uranium zou dan ook ondersteunt moeten zijn de komende jaren als deze trend zich verderzet.
 • Nieuwe vraag.
  Doordat alle energieprijzen sterk zijn gedaald met uitzondering van uranium, lijkt het heel wat nieuwe vraag aan te trekken. Er lijkt op dit moment helemaal geen correlatie te zijn tussen de uraniumprijs en de prijs van andere energiegrondstoffen. Het kan ook interessant zijn voor energieproducenten om zich op dit moment te hedgen via uraniumfutures.

uranium aandelen koers

De beste uranium aandelen 2021

1. Aandeel Cameco – CCO – CCJ

Cameco is een uraniumproducent die bestaat uit twee grote operationele divisies. Enerzijds is er de uraniumontginning zelf en anderzijds alle bijkomende dienstverleningen en goederen die onder ‘fuel services’ wordt ondergebracht. Denk hierbij aan de raffinage, uraniumtrioxide, uraniumhexafluoride en uraniumdioxide.

Cameco is de 2de grootste uraniumontginner met een aandelennotering op Canada en op Amerika. 17 procent van de globale uraniumproductie zou voor rekening zijn van Cameco. Er werken 1.885 personeelsleden voor de uraniumproducent.

Door de dalende uraniumprijs van de afgelopen jaren heeft Cameco alles op alles gezet om kosten te drukken en alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Cameco had bovendien het voordeel dat ze uranium konden leveren boven de marktprijs. De langlopende forwardcontracten waarbij de prijzen werden afgesproken met de afnemers, liggen nog vast tot eind 2021.

Ondanks de moeilijke situatie waarin de sector zich bevindt, betaalt het bedrijf Cameco nog steeds een dividend. Dit in tegenstelling tot vele andere producenten uit het verleden die door de omstandigheden van het toneel zijn verdwenen. Cameco heeft de afgelopen twee jaar uranium verkocht aan een gemiddelde van $36/pound. Dit is een pak hoger dan de marktprijs van enkele maanden terug.

Het aandeel Cameco heeft op de Amerikaanse beurs een marktkapitalisatie van $5,77 miljard. 99,83 procent van alle aandelen Cameco zijn verhandelbaar op de beurs. Dit komt overeen met 395,8 miljoen aandelen Cameco. Het gemiddeld dagvolume ligt op 3,17 miljoen aandelen, gemeten over de afgelopen drie maanden.

Cameco heeft op 14 december laten weten dat het de activiteiten in Cigar Lake voorlopig stopzet uit voorzorgsmaatregel. De heropening zal afhangen hoe de situatie met COVID-19 evolueert maar de mijn zal toch een aantal weken stilliggen. Cigar Lake is de grootste en meest kwalitatieve ontginningsmijn ter wereld voor uranium. De onderhoudskosten blijven natuurlijk lopen voor Cameco. Voor Cigar Lake worden de onderhoudskosten geraamd op 7 à 9 miljoen dollar per maand.

Technische analyse: aandeel Cameco

Er is technisch niet veel te zien in het aandeel Cameco maar toch zijn de recente gebeurtenissen op de grafiek zeer aantrekkelijk. Het aandeel Cameco brak onlangs uit een dalende trendlijn, wat een trendverandering signaleerde.

Cameco Weekly - TA

Als we inzoomen op de grafiek op dagbasis, brak het aandeel Cameco ook uit een vlagpatroon. Deze patronen geven aan dat de prijs van het aandeel zal blijven stijgen nadat het uit het patroon is gebroken. Op basis van de meetregel van het vlagpatroon zou dit aandeel een ambitieuze $ 20 per aandeel kunnen zien.

Cameco Daily - TA

Advies aandeel Cameco

Hieronder vindt u wat de recentste beleggingsadviezen* waren die werden gegeven door analisten.

Cameco Advies
*Geen beleggingsadvies van LYNX, en kan onder geen beding beschouwd worden als beleggingsadvies.

Fundamentele cijfers Cameco

Hieronder vindt u de winst-verliesrekening van het aandeel Cameco van de afgelopen kwartalen.

Cameco Income Statement

Hieronder vindt u de balans van het aandeel Cameco op kwartaalbasis:

Cameco Balance Sheet

2. Aandeel Uranium Energy – UEC

Het uranium aandeel Uranium Energy is een Amerikaans bedrijf en is één van de kleinere uraniumproducenten die nog actief is in de sector. Er werken 45 werknemers voor Uranium Energy. De productie werd sectormatig naar beneden gebracht om zo de prijs wat de hoogte in te duwen.

Uranium Energy heeft heel wat uraniumprojecten waarvoor ze een klein bedrag hebben neergeteld. Het bedrijf heeft van de lage uraniumprijs dus gebruik gemaakt om goedkoop projecten te kopen i.p.v. uranium te ontginnen. Voorbeeld hiervan is het uraniumproject in Powder River Basin. Andere uraniumprojecten van Uranium Energy bevinden zich in Arizona, Colorado, New Mexico, Texas en Wyoming.

Het aandeel Uranium Energy is terug te vinden op de Amerikaanse beurs AMEX onder symbool UEC. Het bedrijf heeft op dit moment een marktkapitalisatie van $ 384 miljoen. 93,9 procent van alle aandelen Uranium Energy zijn verhandelbaar op de secundaire markt. In totaal komt dit op een 210 miljoen aandelen free float. Het gemiddeld dagvolume, gemeten over de afgelopen drie maanden, ligt op 2,26 miljoen.

Technische analyse: aandeel Uranium Energy

Er zijn nogal wat technisch belangrijke gebeurtenissen in het aandeel Uranium Energy. De eerste was de doorbraak van de dalende trendlijn, dit heeft een trendverandering op gang gebracht die een volatiele stijging van de prijs te zien gaf, voornamelijk omdat het aandeel ook uit een rechthoekpatroon brak.

Uranium Energy heeft nu het hoogtepunt van 2018 bereikt, waardoor de prijs van het aandeel zou kunnen stagneren of teruglopen. Als het aandeel Uranium Energy echter het hoogtepunt van 2018 zou overtreffen, zouden we in de nabije toekomst een veel hogere prijs kunnen zien van het aandeel Uranium Energy.

Uranium Energy Weekly - TA

Advies aandeel Uranium Energy

Hieronder vindt u wat het recentste beleggingsadvies* voor het aandeel Uranium Energy.

Uranium Energy Advies
*Geen beleggingsadvies van LYNX, en kan onder geen beding beschouwd worden als beleggingsadvies.

Fundamentele cijfers Uranium Energy

Hieronder vindt u de winst-verliesrekening van het aandeel Uranium Energy van de afgelopen kwartalen.

Uranium Energy Income Statement

Hieronder vindt u de balans van het aandeel Uranium Energy op kwartaalbasis.

Uranium Energy Balance Sheet

3. Aandeel NexGen Energy – NXE

De laatste in de lijst van uranium-aandelen (maar daarom niet de slechtste) is NexGen Energy. Het bedrijf opereert als een uraniumexploratiebedrijf. NexGen verwerft, onderzoekt en ontwikkelt eigendommen voor uraniumbronnen in Canada.

NexGen Energy publiceerde niet zo lang geleden een pitch voor een nieuwe “wereldklasse” mijn. Het bedrijf gelooft dat er een echte opportuniteit is. De ‘Arrow’-mijn zou normaal gezien ‘s werelds grootste en goedkoopste uraniummijn moeten worden, met een jaarlijkse productie tot 25 miljoen pond en kosten die niet meer oplopen dan $ 5 per pond.

NexGen Energy verwacht dat de mijn concurrerend zal zijn tegen bijna elke uraniumprijs, vooral nu de wereldwijde vraag naar kernenergie sneller groeit dan het niveau van vóór Fukushima. NexGen heeft een relatief gezonde marktwaardering van $ 600 miljoen, wat suggereert dat beleggers NexGen het voordeel van de twijfel geven. Hebt u een hoger risicotolerantie? Dan is NexGen zeker één van de uranium-aandelen waar u in moet beleggen.

Technische analyse: Aandeel NexGen Energy

Net als de andere twee aandelen die we hebben besproken, heeft NexGen Energy de afgelopen weken ook enorm veel succes gekend. Het aandeel brak uit een dalende trendlijn en brak een paar weken later uit een symmetrical triangle patroon. Het aandeel van NexGen Energy nadert nu het hoogtepunt van 2017, waar het enige weerstand zou kunnen vinden.

NexGen Energy Weekly - TA

Advies* aandeel NexGen Energy

NexGen Advies
*Geen beleggingsadvies van LYNX, en kan onder geen beding beschouwd worden als beleggingsadvies.

Fundamentele cijfers NexGen Energy

Hieronder vindt u de winst-verliesrekening van het aandeel NexGen Energy van de afgelopen kwartalen.

NexGen Energy Income StatementHieronder vindt u de balans van het aandeel NexGen Energy op kwartaalbasis.

NexGen Energy Balance Sheet

Andere uranium aandelen

Hieronder vindt u een lijst met aandelen die actief zijn in de uraniumsector.

 • Aura Energy
 • Berkeley Energia
 • Denison Mines
 • Energy Fuels
 • Energy Resources of Australlia
 • Fission Uranium
 • Mkango Resources
 • Peninsula Energy
 • Ur-Energy
 • Uranium Energy

Beleggen in uranium via ETF’s?

Wanneer u gelooft dat de uraniumprijs en sector aan een remonte zal beginnen maar u weet niet goed welk aandeel te kiezen, is er een oplossing. Via een ETF die u exposure biedt op de uraniumsector kan u profiteren van een eventuele remonte en u bent tezelfdertijd gediversifieerd over verschillende uranium aandelen.

Helaas is het niet meer mogelijk voor de Europese particuliere belegger om nieuwe Amerikaanse ETF posities te openen. Mocht dit in de toekomst veranderen kan u een kijkje nemen naar:

 • Global X Uranium – URA
 • VanEck Vectors Uranium – NLR

Beleggen in uranium via futures

Een future is een gestandaardiseerde  afgeleid product die enkel weggelegd is voor de actieve beleggers die een zeer dynamisch risicoprofiel heeft. Via NYMEX zijn er futures op uranium beschikbaar die via het tickersymbool UX. Let wel: het volume in deze future is helemaal niet hoog indien we dit vergelijken met andere energie-futures.

Beleggen in uranium bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om de beste uranium aandelen te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart