Voor het eerst in de geschiedenis zijn elektrische wagens betaalbaar en toegankelijker voor een breder publiek. Toch heeft de snelle opkomst van e-auto’s enkele beperkingen aan het licht gebracht. Deze technologische belemmeringen zorgen ervoor dat de industrie moet zoeken naar alternatieven.

Een van die alternatieven is waterstof. Momenteel wordt waterstof al toegepast in diverse industrieën, maar effectief met waterstofwagens rijden is nog ver van ons bed. Waterstof- en brandstofproducenten staan voor enkele uitdagingen en doen er alles aan om hun product te kunnen commercialiseren. Zou beleggen in waterstof aandelen de toekomst zijn?

Waarom kiezen voor waterstof en wat zijn de beste waterstof aandelen? U komt het in dit artikel te weten.

Wat u in dit artikel te weten komt:

Beleggen in waterstof: Beste waterstofaandelen

Waterstof aandelen

De beste waterstof aandelen: rally

Er is de laatste tijd veel vraag naar de beste waterstof aandelen. Dat komt door de verhoogde vraag naar het product, de verbetering van de infrastructuur en studies die zeer optimistisch zijn over de toekomst van waterstof. Dankzij die factoren stegen waterstof aandelen en masse en bereikten ze nieuwe hoogtes. Ook na de enorme dalingen door de coronacrisis, klommen de waterstof aandelen weer uit het dal en bereikten verschillende aandelen hun hoogste koers tot nog toe.

Bovendien dalen de kosten die verbonden zijn aan waterstof en brandstofcellen. Tegelijkertijd worden de regels betreffende emissie veel strenger en zoekt de wereld naar alternatieven. De lange termijnvoordelen van waterstof worden alsmaar duidelijker en de commercialisatie komt op gang.

Het VDMA, of “des Verbands Deutscher Maschinen- und Anlagenbau“, deed een onderzoek en stelde dat de markt voor brandstofcellen rond de twee miljard euro bedraagt voor dit jaar alleen. Consultingbedrijf McKinsey verwacht tegen 2030 dat er tussen 10 en 15 miljoen waterstof aangedreven auto’s zullen rondrijden. De cijfers spreken voor zich.

Beste waterstof aandelen | Beleggen in water | waterstof aandelen | Duurzaam beleggen

Bedrijven zoals Ballard Power (zie aandeel hierboven), een van de beste waterstof aandelen, stegen fors op korte termijn. Peers zoals ITM Power, PowerCell en Ceres Power maakten gelijkaardige bewegingen. Let wel op, sommige analisten verwijzen naar voorgaande hypes zoals eind de jaren ‘90. De grafiek hieronder verduidelijkt hoe sterk een aandeel zoals Ballard Power destijds kon omhoogschieten.

Beste waterstof aandelen | Beleggen in water | waterstof aandelen | Duurzaam beleggen

De geschiedenis achter waterstofbrandstof

Wie denkt aan waterstof, denkt aan een vrij nieuwe technologie. Niets is minder waar. Sir William Robert Grove, een Britse professor in natuurwetenschappen, was pionier en ontdekte waterstof in 1838. De idee achter waterstofbrandstofcellen is vergelijkbaar met een kleine centrale waar elektriciteit gemaakt wordt. We besparen u de exacte wetenschappelijke uitleg.

NASA behoorde tot een van de eersten in de wereld waar de waterstoftechnologie geïmplementeerd werd. Raketten in het Apollo- en Geminiprogramma gebruikten waterstof en zuurstof als brandstof. Ze kozen ervoor om de twee samen te steken in een brandstofcel om op die manier elektriciteit te maken.

Rond dezelfde periode ontdekten wetenschappers de nadelen van fossiele brandstoffen. Daarbovenop was er nog de oliecrisis van 1973, toen de Arabische olieproducerende landen het Westen economisch sanctioneerden door een tekort aan aardolie te creëren. Daardoor ging men massaal op zoek naar nieuwe en minder vervuilende manieren om energie te produceren.

Omdat brandstofcellen hun nut bewezen hadden in het ruimteprogramma, stond het plots in het midden van de belangstelling. Desondanks de belangstelling, is waterstof nooit volledig doorgebroken. Een van de hoofdredenen daarvoor was de immens dure prijs van platina, nodig voor de anode in de brandstofcel. In de jaren 2000 werden echter nieuwe anodematerialen uitgevonden waarvan de prijs amper 1/5e bedraagt van platina.

Nadelen van elektrische wagens

Elektrische wagens worden vaak aangeschreven als de beste oplossing voor de milieuproblematiek. Het grote probleem is dat de batterijen van zo’n wagen bestaan uit vervuilende stoffen zoals kobalt en lithium. Ook de prijzen van deze producten stijgen exponentieel omdat het aanbod maar beperkt is. Desondanks doen de producenten hun uiterste best om zo efficiënt mogelijk te werken met deze materialen. Zo willen ze het materiaalverbruik en vervuiling inperken.

Daarnaast zijn elektrische wagens niet geschikt om lange afstanden te overbruggen. Dat probleem zou opgelost zijn als de oplaadtijd laag was, maar dat is niet zo. Omdat die oplaadtijd zo hoog is, kunnen reizen met de auto vrij onaangenaam worden. Om dit probleem op te lossen zijn er verschillende innovaties aan de gang. De ene producent zoekt naar een snelle oplaadtijd terwijl de andere een systeem bedenkt waarbij een batterij niet meer moet worden opgeladen maar moet worden omgewisseld.

Zo zou u op enkele minuten uw lege batterij uit uw wagen halen en vervangen door een opgeladen exemplaar.

Tenslotte zijn elektrische wagens door de lage energiedichtheid ook niet geschikt om zware objecten te vervoeren.Beste waterstof aandelen | Beleggen in water | waterstof aandelen | Duurzaam beleggen

Waarom wel of niet kiezen voor de beste waterstof aandelen?

In Zwitserland is de helft van alle geproduceerde energie afkomstig uit waterkracht. De Zwitserse interesse in waterstof is toegenomen omdat men met waterkracht waterstof kan maken door middel van elektrolyse. Ook in Duitsland is de interesse naar waterstof toegenomen. Het land plant zelfs om waterstof te subsidiëren opdat de productiecapaciteit vergroot wordt.

Waterstof is naast de automobiele sector ook in andere sectoren te gebruiken. Denk maar aan industriële toepassingen om staal te produceren of olie te raffineren. Daarnaast wordt er ook nog gekeken naar luchttransport en boten. Ook in gebouwen kunnen bijvoorbeeld waterstofboilers ons later verwarmen. Als laatste kan waterstofenergie opgeslagen worden, dit is een van de grootste voordelen aan de stof. Bent u overtuigd om te beleggen in water en opzoek te gaan naar de beste waterstof aandelen?

Hieronder sommen we enkele voor- en nadelen op van waterstof als brandstof in auto’s.

Voordelen:

 • De output van waterstofbrandstof is waterdamp, dat maakt de brandstof emissievrij.
 • Door middel van elektrolyse zijn er oneindige hoeveelheden.
 • Zeer hoog km-bereik.
 • Het snelle tankenis een groot voordeel en duurt maar enkele minuten.
 • De stof is lichteren neemt minder volume
 • Geen motorgeluidwaardoor rijden comfortabeler is.
 • Produceert warmte en drinkbaar water.

Nadelen:

 • Lage efficiëntiein vergelijking met elektrische batterijwagens.
 • Waterstof is vluchtig maar zeer ontvlambaar.
 • De infrastructuurvoor waterstoftanks is er nog niet.
 • Waterstof is duur.
 • Bij de extractie van waterstof zijn vaak fossiele brandstoffenVolgens het International Energy Agency zou 2/3e van alle waterstof in de wereld geproduceerd zijn door behulp van natuurlijk gas.

Hieruit valt te concluderen dat er veel voordelen zijn aan waterstofbrandstof, maar eveneens enkele grote nadelen. Net zoals bij alle hernieuwbare energieën blijven de kosten de grootste uitdaging. Opdat waterstof zou kunnen concurreren in de energiesector, dienen de productiekosten significant verlaagd te worden. Op tien jaar tijd werd die kost al met 60 procent gereduceerd, maar dat is nog niet laag genoeg.

Toch brengt de technologie een propere, energierijke en makkelijk op te laden energiebron met zich mee. Ondanks de vele uitdagingen blijft het veel potentieel tonen. Eens de problemen in de toekomst zijn aangepakt, kan waterstof hét alternatief zijn voor elektrische wagens.

De beste waterstof aandelen

De meeste van de waterstofondernemingen zitten nog met hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten, waardoor van winst nog geen sprake was. Gelukkig kan het tij binnenkort keren. Hieronder leest u over vier waterstof aandelen.

Beste waterstofaandeel Ballard Power

Ballard Power behoort tot een van de beste waterstof aandelen. Het bedrijf werd 40 jaar geleden opgericht in Canada en is marktleider in zijn sector. Momenteel produceren zij brandstofcellen voor vrachtwagens, treinen, bussen, heftrucks en schepen. Ze willen de wereld voorzien van emissievrije brandstof en helpen om van onze planeet een duurzame planeet te maken.

Samen met Volkswagen’s dochteronderneming Audi ontwikkelden ze de h-tron. H-tron is een conceptauto dat rijdt op elektriciteit geproduceerd door waterstof en is binnen de vier minuten volledig bijgetankt. Ook met een Toyota-dochter is er een coöperatie.

Ballard Power is verder in het bezit van talloze patenten en heeft een sterke marktpositie in bussen en heftrucks. Daarnaast heeft Ballard Power al activiteiten in China die volop in uitbreiding zijn.

Onlangs werd ook een samenwerking met Australia’s Global Energy Ventures bekendgemaakt waarbij zij samen gaan werken met Ballard Power om een waterstofbrandstofcelsysteem te ontwikkelen om het schip C-H2 van emissievrije brandstof te voorzien.

Wanneer we naar de koers van het aandeel kijken zien we dat Ballard Power in 2021 al een enorme groei heeft doorgemaakt. De voorbije jaren was de koers redelijk stabiel met hier en daar een stijging en een daling. De laatste tijd is er sprake van een zeer volatiele koers. Het aandeel Ballard Power kende veel dalingen en stijgingen in 2020 en begon eind 2020 aan een stevige stijging. Net als vele aandelen kende de koers een serieuze terugval in maart vorig jaar waarbij het zakte tot 6,96 dollar. Sindsdien is de koers, op enkele kleine dalingen na, niet meer gestopt met stijgen.Beste waterstof aandelen | Beleggen in water | waterstof aandelen | Duurzaam beleggen

Als we de koers van vandaag vergelijken met die van in maart 2020 zien we dat het aandeel op nog geen jaar tijd een stijging heeft doorgemaakt van 488 procent. Enkel en alleen in 2021 is de koers al 82 procent gestegen.

Beste waterstofaandeel Nel ASA

Ook in Scandinavië zijn ze innovatief en bezig met de brandstofcellentechnologie. Zo speelt waterstof in Noorwegen een steeds grotere rol als aandrijving in de scheepvaart. De grootste onderneming die hiermee bezig is, is Nel Hydrogen. Nel werkt op dit moment aan de marktinvoering van RotoLyzers, een revolutionaire water electrolyser. Het is een compacte electrolyser die volledig flexibel is met lage productiekosten. Daardoor kan veel ruimte bespaard worden in tankstations. Onlangs werd bekengemaakt dat Nel ASA 1,5 dollar per kilogram groene waterstof wil bereiken in 2025. Indien dit lukt dan is de groene waterstof competitief in prijs met andere, meer vervuilende, waterstof.

Nel ASA is tevens de grootste producent van waterstof elektrolysers in de wereld. Ze staan dus samen met andere waterstofbedrijven in pole positie om te kunnen profiteren van de groene evolutie die zich over heel de wereld voordoet. Beleggen in waterstof aandelen is natuurlijk een mogelijkheid voor particulieren om, net zoals de bedrijven, te profiteren van deze evolutie.

Nel heeft productiefaciliteiten in Noorwegen, Denemarken en de Verenigde Staten. Verschillende tankstation ketens, transport- en logistiekondernemingen en olieconcerns behoren tot hun klantenbestand. Er zijn al 50 waterstoftanksystemen geleverd in negen verschillende landen. Ook het consortium H2 Mobility laat tankstations door Nel bouwen.

Net als bij Ballard Powers, zien we in de koers van het aandeel Nel ASA dat er zich na de terugval in maart 2020 een enorme stijging heeft voorgedaan. Deze stijging is minder eenduidig maar is wel aanzienlijk.

Beste waterstof aandelen | Beleggen in water | waterstof aandelen | Duurzaam beleggen

De laagste koers bedroeg in maart vorig jaar 0,63 euro en is zodoende met 403 procent gestegen om te komen tot de koers van vandaag. Deze koersstijging is in 2021 min of meer stilgevallen waardoor de koers een redelijk stabiele waarde weet vast te houden.

Beste waterstofaandeel Powercell Sweden

Het alsook in Scandinavië gebaseerd bedrijf Powercell behoort eveneens tot de lijst van de beste waterstof aandelen. In feite is Powercell een spin-off van Volvo Groep, ontstaat in 2008. Powercell richt zich op klanten in de telecommunicatie, transportsector, autosector en stroomvoorziening. Het is een iets speculatiever aandeel dan de hiervoor vernoemde waterstof aandelen, want het heeft maar een marktkapitalisatie van 10 miljard SEK (ca. € 980 miljoen).

Ook Powercell Sweden doet aan internationale bedrijfsvoering. In Noorwegen werkt het bedrijf onder andere met Nel Hydrogen aan waterstofaandrijvingen voor vracht- en passagiersschepen. De Zweden werden ook gevraagd voor het Duitse project “Autostack”, een project dat door het Duitse ministerie in het leven werd geroepen. Daarmee wil het de Duitse automerken aanzetten om te overstap te maken.

Net zoals het de trend is dat waterstof aandelen stijgen, is ook dit aandeel gestegen de laatste maanden. Het waterstof aandeel Powercell Sweden behaalde in 2021 zelfs haar hoogste koers ooit. Eind januari bereikte de koers 45,46 euro, dit niveau had de koers nog nooit bereikt en geeft nog maar eens aan hoeveel bedrijvigheid en interesse er is in waterstof aandelen.

Beste waterstof aandelen | Beleggen in water | waterstof aandelen | Duurzaam beleggen

Beste waterstofaandeel Plug Power

Wanneer we het hebben over waterstof aandelen kunnen we natuurlijk Plug Power niet links laten liggen. We hebben reeds een uitgebreid artikel over het aandeel Plug Power gewijd en zullen hier enkele belangrijke zaken en ontwikkelingen bespreken.

Plug Power is een Amerikaans bedrijf en is waarschijnlijk de grootste concurrent voor het eerder vernoemde Ballard Power.

Plug Power is voornamelijk bezig met het produceren van brandstofcellen die energie halen uit waterstof. Onlangs is het bedrijf ook de autosector binnengedrongen waardoor de groeimogelijkheden en kansen in die sector voor het grijpen liggen. Zo gaan ze samen werken met Gaussin en met Renault. In deze sector gaat het ook de strijd aan met Ballard Power dat hier al een tijdje actief in is.

Ondanks dat er blijkbaar veel vertrouwen is in het aandeel, merken we op dat er in de laatste zes jaar geen enkele keer een winst is overgehouden op het einde van het boekjaar. Deze winsten zijn best normaal voor een bedrijf dat veel investeert in haar ontwikkeling en geeft wederom aan dat mensen beleggen in waterstof aandelen voor de toekomst.

Beste waterstof aandelen | Beleggen in water | waterstof aandelen | Duurzaam beleggen

De koers van het aandeel Plug Power heeft zoals vele andere waterstof aandelen een enorme stijging gekend rond de jaarwisseling.

In januari 2021 steeg de koers met 92 procent van 33 dollar tot 63,5 dollar. Deze stijging kwam dan nog eens boven op de stijging die het aandeel in 2020 had doorgemaakt. Wanneer we de koers van 2020 bekijken, zien we een stijging van 963 procent in de periode van 1 jaar.

Beleggen in water – Toekomstperspectief waterstof aandelen

Dankzij de enorme technologische vooruitgang lijken waterstofauto’s realiteit te worden. In 2018 deed consultingbedrijf KMPG een bevraging omtrent waterstof bij meer dan 200 managers in de automobielindustrie. 3/4e daarvan antwoordden dat het een beter alternatief is dan de huidige elektrische batterijen. Hyundai en Toyota waren er vroeg bij, nu volgen Ford, BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Renault en Honda ook.

Niemand kan er omheen dat er een afbraakproces aan de gang is van conventionele verbrandingsmotoren. De langzaam maar zekere shift naar waterstofwagens, of elektrische wagens, is duidelijk en wordt versterkt door de opkomst van bijvoorbeeld LEZ-zones. Daarnaast zien we dat er enorm veel interesse is in waterstof aandelen en dat beleggers er ook toekomst in zien. Het jaar 2020 was voor veel van deze aandelen een kantelpunt in de goede zin van het woord. Meer en meer mensen vonden beleggen in waterstof aandelen interessant en voegden deze toe aan hun portefeuille. De toekomst ziet er mogelijks rooskleurig uit indien u de juiste waterstof aandelen weet te selecteren.

Wenst u meer informatie over beleggen in het milieu? Lees dan zeker ons artikel over beleggen in het klimaat. Indien u gezien de huidige volatiliteit eerder opteert om voorzichtig te zijn, lees dan gerust ons artikel over hedging. Dit kan u helpen om uw portefeuille te beschermen waar mogelijk.

Beleggen in waterstofaandelen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in bovenstaande waterstofaandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen kopen via LYNX


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart