Beurscrashes zorgen voor paniek bij beleggers. Op dit moment komt de onrust door het coronavirus. Het is altijd goed om voorbereid te zijn op een crisis of recessie en dit kan met crisis aandelen.

In dit artikel beschrijf ik crisis aandelen die tijdens een recessie juist goed kunnen presteren. Daarnaast beschrijf ik verschillende tactieken die beleggers kunnen gebruiken om juist te profiteren van een crisis.

 

Crisis aandelen

Beurscrash betekenis

Een beurscrash of beurskrach, kenmerkt zich door een (plotseling) sterke daling van de beurskoersen. De overgrote meerderheid van de markt zal sterk in waarde afnemen. De daling gaat veelal gepaard met paniek en een recessie. Sommige aandelen hebben weinig tot geen last van deze daling in waarde en kunnen daarom omschreven worden als crisis aandelen.

De termen beurscrash en bearmarket zijn geen synoniemen, maar zijn wel nauw aan elkaar verbonden. Toch is een beurscrash wat anders dan een zogeheten bearmarket, waarbij koersen over langere tijd gestaag dalen. Normaliter spreken we van een bearmarket nadat een markt 20% van zijn waarde is verloren vanaf de top. Een ‘kortstondige’ beurscrash kan echter ook plaatsvinden in een bullmarkt, zoals bijvoorbeeld in 1987.

Een ‘echte’ beurscrash is veelal een kwestie van dagen tot enkele weken waarin de koersen extreem hard dalen. Beleggers spreken echter meestal ook van een crash als de markten bijvoorbeeld dalen met 40% á 50% over een langere periode. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2000 en 2008. Lees hier meer over de beurscrash.

Beleggen tijdens recessie & crisis aandelen

Beleggen tijdens een recessie levert historisch gezien goede rendementen op. De stemming is negatief en de winsten laag. Wanneer het sentiment keert en de winsten weer oplopen, kunnen beleggers juist veel rendement boeken. Beleggen in tijden van maximale negativiteit levert het beste rendement op, aldus John Templeton.

Het gevaar van beleggen in een recessie is echter dat veel bedrijven de crisis niet overleven en failliet gaan. Bij de selectie van aandelen die een recessie kunnen weerstaan is het belangrijk om het dak voor te bereiden wanneer de zon schijnt. In tijden van crisis zakken onveilige aandelen veel harder weg en dan is de schade al aangericht. Aan het begin van een herstel is het zelfs beter om weer wat meer risico te nemen en minder veilige aandelen te kopen. Tegen deze tijd zijn die namelijk zo hard afgestraft dat je goed gecompenseerd wordt voor het extra risico.

Verschil tussen crash & recessie

Een crash is een korte diepe koersval op de beurs en hoeft niet per definitie te zorgen voor een recessie. De crash rond kerst 2018 is een goed voorbeeld van een crash, waarbij de markten snel wegzakken en vrij snel herstellen. Dit soort relatief korte bewegingen hebben minder effect op de economie, maar door op het juiste moment te herbalanceren, kan je toch van dit soort crashes profiteren. Tijdens dat soort korte perioden van paniek zijn het vaak handelshuizen die profiteren van grotere spreads en hogere volumes.

Wanneer de crisis meer economisch van aard is, zakt de markt verder weg en herstelt deze veel minder snel. De handelsvolumes zijn vanaf het dieptepunt van een crisis juist lager omdat veel partijen de markt verlaten. Wanneer dit het geval is, doen juist bedrijven met een echt anti cyclisch bedrijfsmodel het het beste, zoals bedrijven die werken in faillissementen, onmisbare producten leveren of juist producten voor dagelijks gebruik. Een goede balans kan daarnaast ook helpen om in tijden van crisis de concurrentiepositie te verstevigen en zo beter uit de crisis te komen.

Beurscrash in 2020?

De markten zakken hard weg. Afgelopen week verloren de brede indices meer dan 10%. Het coronavirus kan daarmee zomaar de reden zijn dat de markten naar beneden vallen. De markten waren sterk opgelopen en op de achtergrond zijn er nog vele andere risico’s zoals de schulden, omgekeerde rentecurve, handelsoorlog en hoge waarderingen. Al deze risico’s verhogen in combinatie met het coronavirus de kans op een recessie. Dit artikel gaat dieper in op signalen van een beurscrash.

Wat te doen bij een beurscrash?

De geschiedenis heeft aangetoond dat aandelenmarkten op lange termijn stijgen. Uiteraard vinden stijgingen niet lineair plaats en zullen er altijd correcties plaatsvinden. Sommige aandelen hebben minder last van een crisis dan andere aandelen. Crisis aandelen kunnen dus de gevolgen van een recessie of crash voor de portefeuille beperken. Als we naar het verleden kijken, heeft elke beursdaling of crash altijd een interessant koopmoment opgeleverd voor aandelen. Het is dus belangrijk om genoeg cash aan de zijlijn te parkeren, zodat u na zo een crash en in een recessie uw favoriete aandeeltjes (goedkoper) kunt oppikken. Hieronder bespreek ik welke dingen u kunt doen als u een beurscrash verwacht.

Voor de passieve belegger:

 1. Verzamel cash zodat u straks kunt bodemvissen.
 2. Zorg ervoor dat u voldoende spreiding aanbrengt in uw portefeuille. Indien u belegt voor de lange termijn, kunt u rustig blijven zitten en uw dividenden incasseren. U kunt dan eventueel bijkopen om uw gemiddelde aankoopkoers omlaag te brengen. Aandelen gaan doorgaans op lange termijn tenslotte omhoog.
 3. Voeg grondstoffen zoals goud en zilver toe aan uw portefeuille om te profiteren van eventuele koersstijgingen van de edelmetalen tijdens een beurscrash. In het verleden bleek dat de glimmende metalen vaak goed fungeren als veilige haven.
 4. Blijf kalm tijdens een beursdaling. Een beurscrash kunt u onrustig maken. Toch is het juist dán niet verstandig uw geld op te nemen, maar om juist vol te houden en door te gaan.

Voor de actieve belegger:

 1. Een beurscrash timen is extreem moeilijk, maar u kunt ervoor kiezen om een deel van uw aandelen te verkopen. Uiteraard is het onmogelijk om de exacte bodem van de markt te raden. Maak dus van te voren een plan en bepaal op welke niveaus u besluit om weer in te stappen. Een goede methode is om stapsgewijs weer in te stappen.
 2. Shorten: wist u dat u geld kunt verdienen aan dalende aandelenkoersen? U verkoopt dan aandelen die u niet in bezit heeft, om deze later tegen een lagere prijs terug te kopen. Op deze manier kunt u geld verdienen aan dalende koersen. Bij LYNX is het shorten vrij eenvoudig. Voor een uitgebreide uitleg over de kansen en de risico’s kunt u het artikel lezen in het LYNX Kennisportaal: Wat is short gaan? En hoe werkt short gaan precies?
 3. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van opties, indien u wilt inspelen op een koersdaling. Voor een uitgebreide uitleg van A tot Z verwijs ik u graag door naar het Kennisportaal: Wat zijn opties?
 4. Voeg goud en zilver toe aan uw portefeuille om te profiteren van eventuele koersstijgingen in de metalen. De speculatieve belegger kan ook goud- en zilvermijn aandelen overwegen.
 5. Gebruik technische analyse: door middel van technische analyse kunt u bepalen wanneer bijvoorbeeld de dalende trend is verlaten of op welke niveaus veel steun ligt. Voor uitleg over technische analyse van A tot Z verwijs ik u door naar het LYNX Kennisportaal: Wat is technische analyse?

Meer informatie over de beurscrashes uit het verleden & de signalen voor een nieuwe beurscrash vindt u in het artikel over beurscrashes van mijn collega Justin Blekemolen.

 

Beleggingsstrategieën voor een crisis

We hebben nu besproken hoe u zich voor kunt bereiden op een crisis op de aandelenmarkt, maar wat moet u doen wanneer de paniek uitbreekt en een recessie dreigt. Hopelijk heeft u gezorgd voor de mogelijkheid om bij te kopen. Dit kan door in andere tijden niet je maximale risicotolerantie op te zoeken. Het geld dat als hedge gebruikt wordt kan dan tijdens een crash worden ingezet.

Er zijn meerdere manieren om te handelen in de crisis. U kunt meer passieve methoden gebruiken of juist een actievere houding aannemen. De meest passieve strategie die doorgaans goed werkt is herbalanceren. Met herbalanceren bepaal je welk percentage je in bepaalde producten wilt hebben en zorg je ervoor dat dit evenwicht met regelmaat periodiek wordt hersteld. Dit is een vrij passieve strategie, want in tijden van paniek is het niet nodig nieuwe besluiten te maken. Het is enkel noodzakelijk om het vooraf opgezette plan te volgen. Dit kan helpen tijdens een recessie te beleggen en profiteren van de paniek.

Een meer actieve variant is zelf actief de allocatie aanpassen en juist in tijden van onzekerheid meer investeren in relatief risicovolle producten zoals aandelen.

Herbalancering kan ook door te schuiven in de allocatie van aandelen in verschillende regio’s of sectoren. Sommige sectoren zijn bijvoorbeeld minder cyclisch en kunnen een recessie beter weerstaan. Let op: Midden in een echte crisis werkt dit soort spreiding vaak niet omdat in paniek veel aandelen hetzelfde reageren. Het belangrijkste wat hierbij in de gaten moet worden gehouden door een handelaar is of de certificaten ook echt tegengesteld bewegen in tijden van onrust.

Crisis aandelen

Sommige aandelen worden in een crash of recessie harder getroffen dan andere. Welke aandelen het hardste getroffen worden, hangt vaak ook van de soort crisis af. Sommige aandelen zoals CME Group en FlowTraders profiteren bijvoorbeeld vooral van hoge volatiliteit en handelsvolumes in het begin van een crash. Andere bedrijven zakken eerst wel weg, maar blijven daarna juist in de recessie goed presteren. Er zijn wel degelijk bepaalde eigenschappen waar goed op gelet kan worden. Zo kunnen beleggers kijken naar de marges, vaste kosten, schulden, lange termijn contracten en cycliciteit van de bedrijfsactiviteiten. Het is echter ook belangrijk om de waardering niet te vergeten. Sommige bedrijven laten operationeel misschien wel goede resultaten zien in een crisis, maar zakken toch hard weg omdat de waardering zo stevig is opgelopen. Dit is vooral een gevaar voor dividend aristocrats. Deze aandelen hebben een lange historie van dividendverhogingen en hebben dus bewezen verschillende crises te weerstaan. De belangrijkste factoren om in de gaten te houden bij crisis aandelen zijn:

 • Niet cyclisch
 • Hoge marges
 • Vaste kosten
 • Schulden
 • Contracten voor de lange termijn
 • Redelijke waardering

Wanneer we deze factoren toepassen vind ik 3 Nederlandse en 3 internationale crisis aandelen die goede voorbeelden zijn van de aandelen die het mogelijk beter gaan doen in de crisis.

3 Nederlandse crisis aandelen uit de AEX-index

Crisis aandelen zijn vrij zeldzaam. Dit is een selectie uit de AEX-index, die hieraan redelijk voldoen. Aandelen die ook goed kunnen presteren, maar in dit artikel verder niet uitgebreid worden besproken. Dit zijn het Nederlandse FlowTraders dat liquiditeit aanbiedt en dus profiteert van meer volatiliteit, CME Group dat de VIX future uitgeeft en het Britse Begbies Traynor Group een specialist in faillissementen met een dividend van 3,5%.

3. Unilever

Unilever is misschien wel het meest bekende defensieve aandeel uit de AEX-index. Het concern verkoopt merkproducten met hoge marges. Al deze producten worden bijna dagelijks gebruikt en consumenten zullen de inkoop ervan dan ook niet snel uitstellen tijdens een recessie. Unilever is hierdoor niet cyclisch en kan bovendien profiteren van groei in opkomende markten. Diezelfde opkomende markten brengen wel wat risico met zich mee, maar door de enorme spreiding zijn de gevolgen van een crisis in een regio doorgaans beperkt.

Beleggers krijgen van Unilever een dividend van 3,4% en het aandeel wordt gewaardeerd op zo’n 24 keer de winst. Unilever is de laatste jaren wat actiever op de financiële markten en heeft zowel overnames gedaan als de verkoop van zijn spreads divisie. Daarnaast heeft Unilever aandelen ingekocht. Dit waren op zichzelf geen slechte beslissingen, maar vooral de inkoop van eigen aandelen heeft de balans wat verzwakt. Dit maakt Unilever gevoeliger voor mogelijke correcties. Daarnaast is het ook de vraag of de opkomst van gerichte online marketing er niet voor gaat zorgen dat de merken van Unilever marktaandeel gaan verliezen aan nieuwe startups.

Consumptiepatronen van consumenten veranderen weinig en Unilever heeft met sterke merken goede marktposities. Hierdoor kan Unilever ondanks de wat verzwakte balans een crisis goed weerstaan.

Crisis aandeel Unilever

2. Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft zich slim van een uitgever om weten te vormen tot een verstrekker van noodzakelijke informatie voor professionals. Deze switch heeft gezorgd voor een enorme koerssprong de afgelopen jaren. Het aandeel is daardoor ook zeker niet goedkoop. Het aandeel is echter wel zeer geschikt als crisis aandeel. De informatie van Wolters Kluwer is namelijk noodzakelijk voor veel van de klanten. Dit soort abonnementen worden niet snel stopgezet en hierdoor laat de omzet en winst van Wolters Kluwer ook een rustig stijgende lijn zien. Het aandeel is met 27,5 maal de winst niet goedkoop. Beleggers krijgen wel een dividend van 1,8% en Wolters Kluwer koopt bovendien eigen aandelen in. Tel hier wat organische groei bij op en het resultaat is niet slecht. Zeker niet wanneer je de factoren meetelt die ervoor zorgen dat de inkomsten zeer stabiel zijn en niet veel last zullen hebben van een recessie.

Crisisaandeel Wolters Kluwer

1. Ahold Delhaize

Supermarkten hebben lage marges, maar zeer stabiele inkomsten. De meeste dingen die in een supermarkt gekocht worden zijn voor dagelijks gebruik en zijn daardoor niet cyclisch. In de marge zullen mensen tijdens een recessie misschien wat minder luxe boodschappen kopen, maar toch blijven supermarkten met een goede concurrentiepositie in dat geval gewoon in bedrijf en blijven ze winst uitkeren. Ahold heeft met de overname (fusie) van Delhaize zijn markt uitgebreid. Niet alleen in België, maar ook in de VS. Er zijn verrassend veel synergievoordelen gerealiseerd en dit heeft de concurrentiepositie van Ahold Delhaize verbeterd. Zowel in de VS als in Nederland maken beleggers zich zorgen over Amazon. Deze technologie gigant zou andere bedrijven genadeloos aan de kant drukken. Het is waar dat activiteiten zoals bol.com hier mogelijk last van gaan krijgen.

Dit zit echter in de prijs inbegrepen. Ahold Delhaize wordt op dit moment verhandeld op 13,5 maal de winst en keert een dividend van 3,5% uit. De balans is in orde en naast het dividend koop Ahold Delhaize ook eigen aandelen in. Het grootste deel van de activiteiten van Ahold Delhaize komt verrassend genoeg uit de VS. Wanneer we Ahold Delhaize echter vergelijken met Amerikaanse concurrenten dan is het aandeel opvallend goedkoop. Met name de sterke vrije kasstroom en de groei van bol.com zijn sterke punten die Ahold Delhaize onderscheiden.

De combinatie van sterke marktposities, een redelijke waardering, niet cyclische activiteiten en een sterke vrije kasstroom maken Ahold Delhaize naar mijn mening het beste crisis aandeel uit de AEX-index.

Crisis aandeel Ahold Delhaize

3 Internationale crisis aandelen

3. Hormel

Meer dan 50 jaar lang dividendverhogingen zegt wel iets over de veiligheid van dit aandeel. Het bedrijf richt zich op de lange termijn en is daarmee zeer succesvol geweest. Hormel richt zich met name op de verkoop van vleeswaren en heeft met haar merken sterke niche posities in de VS. Opmerkelijk is het feit dat Hormel een zeer sterke bijna schuldenvrije balans heeft. Dit maakt het mogelijk goede overnames te doen wanneer de kansen zich voordoen. Hormel kan dus voor u beleggen in een recessie. In het verleden heeft Hormel zo tactisch de groeiende markten voor notenpasta’s en guacamole betreden. Het dividend is met 2,24% niet erg hoog. Dit komt omdat de koers de afgelopen jaren behoorlijk is opgelopen. De combinatie van sterke merken en goede marktposities moeten er echter voor zorgen dat de winst in de toekomst blijft groeien. Gecombineerd met een sterke balans is dit dan ook een aandeel dat diepe crises kan weerstaan. Aandeelhouders van crisis aandeel Hormel kunnen dan ook gerust slapen tijdens een crisis.

Crisis aandeel Hormel

2. Admiral Group

Admiral Group is de grootste autoverzekeraar uit het Verenigd Koninkrijk. Autoverzekeraars zijn anti cyclisch, dit komt doordat het in tijden van een recessie rustiger is op de weg. Mensen maken hierdoor relatief minder ongelukken, wat de winst van autoverzekeraars ten goede komt. Dit maakt autoverzekeraars typische crisis aandelen. Admiral Group keert een mooi dividend uit van 5,2% en groeit snel buiten het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is Italië winstgevend en ook Frankrijk en Spanje lijken lucratief te worden. In de VS zijn de activiteiten nog in de opstartfase, maar dit brengt veel opwaarts potentieel voor relatief lage kosten. Naast autoverzekeringen probeert Admiral nu ook te groeien met verzekeringen voor huizen in het Verenigd Koninkrijk. Kortom een aandeel met groeipotentieel, een stevig dividend en anti cyclische eigenschappen.

Crisis aandeel Admiral Group

1. Pinelawn Cemetery

Is een small cap uit de VS. Dit aandeel is niet liquide, gebruik daarom altijd een limiet order als je de stukken wilt kopen. Deze begrafenisondernemer uit New York verkoopt primair begraafplaatsen en levert aanverwante diensten. Pinelawn Cemetery heeft ene ruim dividend van jaarlijks zo’n $ 26 per aandeel, dit levert jaarlijks zo’n 9% dividendrendement op. Hogere prijzen voor de begraafplaatsen, die doorgaans ongeveer meestijgen met de inflatie zorgen ervoor dat er ook nog groei zit in het dividend. Wegens de geringe marktkapitalisatie is het een lastig aandeel om aan te schaffen of in nood te verkopen. Echt een belegging dus voor de langere termijn, die goed beschermd is in tijden van onzekerheid.

Crisis aandeel Pinelawn Cementary

Conclusie

Tijdens een crash of recessie verandert er veel en is er paniek te vinden op de beurzen. Sommige aandelen presteren beter in zo’n periode dan andere en noem ik daarom crisis aandelen. In dit artikel worden een aantal mogelijkheden uitgelegd om je voor te bereiden op zo’n crash of recessie en hoe te beleggen wanneer we in een beurscrash zitten. De aandelen die besproken worden bezitten allemaal bepaalde defensieve kenmerken die kunnen helpen lastige tijden goed door te komen.

 

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U kunt zowel aandelen kopen als short gaan. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer 30 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart