Elk vakgebied heeft een eigen jargon die gebruikt wordt door mensen werkzaam in de specifieke sector. Wanneer in de financiële sector wordt gesproken over verschillende soorten aandelen, valt de naam blue chip aandelen wel eens.

Wat zijn blue chip aandelen? Zijn deze aandelen verhandelbaar bij LYNX? U leest het in ons blue chip aandelen artikel.

De behandelde topics:

Beste Blue Chip aandelen

Blue chip aandelen – betekenis

Wie actief is in de pokerwereld heeft de term blue chips zeker al horen waaien. Het zijn de chips met de hoogste waarde in het casino. Eigenlijk zou u de term blue chip aandelen als ongepast kunnen beschouwen. De aandelenmarkt en de financiële wereld in zijn geheel is helemaal geen goktent, althans voor de beleggers die beleggen serieus nemen.

Wat de exacte definitie is van een blue chip aandeel is nergens neergeschreven. In het algemeen wordt aangenomen dat blue chip aandelen een aantal kenmerken hebben:

  • Ze behoren tot de marktleiders binnen de sector;
  • De bedrijfsnaam doet bij de overgrote meerderheid van de consumenten een belletje rinkelen;
  • Ze zijn opgenomen in de meest prominente aandelenindexen;
  • Ze zijn aantrekkelijk voor de doorsnee belegger met een lange termijn visie.

Daarbovenop zijn het nog eens stevige dividendbetalers.

Beleggen in blue chip aandelen

Voordelen

Eén van de grote voordelen van blue chip aandelen is dat het reeds gevestigde waarden zijn binnen de aandelenmarkt. Cashflow en omzet zijn vrij constant wat bijkomend resulteert in een vrij gunstige dividendpolitiek. Dit is in zekere zin rustgevend voor vele beleggers onder ons. Een heel aantal blue chip aandelen zou dan ook onder de noemer van defensieve aandelen kunnen geplaatst worden. De blue chip aandelen zijn niet immuun voor economische recessies of beurscrashes, maar ze weten gemiddeld gezien het hoofd beter boven water te houden in woelige tijden dan het doorsnee aandeel.

Nadelen

Sommige beleggers kunnen van mening zijn dat de constante omzet en cashflow als saai kan bestempeld worden. Het zijn logge bedrijven waarbij de gepresteerde groeiratio helemaal niet opwindend is. Handelaren die het moeten hebben van een hoge volatiliteit laten de blue chip aandelen meestal links liggen. Zoals reeds aangehaald ligt de volatiliteit bij dit type aandelen lager dan het gemiddelde aandeel.

Bent u jaloers op de resultaten die de value-belegger Warren Buffett haalt? Weet dan dat Warren een aanzienlijk deel van zijn vermogen belegt in blue chip aandelen. Een voorbeeld hiervan is zijn miljardenbelegging in het blue chip aandeel Coca-Cola. Op lange termijn hoeft een blue chip aandeel zeker niet onder te doen voor vele andere aandelen die niet tot de blue chip aandelen behoren.

Om de prestaties van de blue chip aandelen te vergelijken met de algemene markt hebben we de grafiek er eens bijgenomen van de Dow Jones en de NYSE Composite. De Dow Jones stelt de blue chip aandelen voor in dit verhaal. De grafiek laat in één oogopslag zien dat de Dow Jones in de meeste periodes even goed, of zelfs beter presteert dan de algemene markt. Kortom: wanneer u een middellange termijn visie hebt op het vlak van beleggingen, laat u niet wijsmaken dat blue chip aandelen saai of trage groeiers zijn. Op het einde van de rit is het de gerealiseerde winst die telt. Let wel op, resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Beleggen kent risico’s.

De beste blue chip aandelen

Wie overtuigd is dat de blue chip aandelen een meerwaarde zijn voor de portefeuille, kan nog een stapje verder gaan. Om de relatieve sterkte in elke index op te zoeken, kan op kwartaalbasis een herbalancering worden gemaakt van de portefeuille. De sterke blue chip aandelen die het momentum in de rug hebben, moeten worden opgenomen in de portefeuille. Daarom doet u er goed aan om op kwartaalbasis, de bedrijven komen immers elk kwartaal met cijfers, te kijken welke aandelen de index outperformen.

De beste blue chip aandelen 2020 – Euro Stoxx 50

Hieronder vindt u de voorlopig beste blue chip aandelen 2020 van de Euro Stoxx 50 index. De Euro Stoxx is de verzameling van de 50 grootste Europese bedrijven. Het vertoonde rendement is het rendement year-to-date tijdens het schrijven van dit artikel.

Europees blue chip aandeel: ASML

Het aandeel ASML is voorlopig heb beste Europese blue chip aandeel met een rendement ytd van 18,52%. De Nederlandse holding is onderdeel van de Euro Stoxx 50 en van de Amsterdamse beurs. Het is een hightechbedrijf die verschillende machines produceert voor de semiconductor industrie. De machines worden op hun beurt gebruikt om chips te produceren. ASML wordt als marktleider beschouwd in hun nichesector. Hieronder vindt u visueel de performance van het aandeel ASML ten opzichte van de Euro Stoxx 50.

Europees blue chip aandelen - ASML

Europees blue chip aandeel: Nokia Oyj

Het aandeel Nokia Oyj kaapt de zilveren medaille weg in de top 5 beste Europese blue chip aandelen. Het rendement van het aandeel Nokia bedraagt ytd 17,23% en is het enigste Finse bedrijf die is opgenomen in de Euro Stoxx 50. Het bedrijf probeert al enige tijd op de kar te springen van het 5G-gebeuren. Hieronder vindt u visueel de performance van het aandeel Nokia Oyj ten opzichte van de Euro Stoxx 50 index.

Europees blue chip aandelen - Nokia Oyj

Europees blue chip aandeel: Iberdrola

Het aandeel Iberdrola staat op de derde plaats en heeft een return ytd van 11,17%. Iberdrola is een Spaans bedrijf is actief in de elektriciteitssector. Zo beheert het o.a. windmolenparken, waterkrachtcentrales en kerncentrales. Het aandeel Iberdrola is een onderdeel van de Euro Stox 50 index als de Spaanse Bolsa de Madrid IBEX-35.

Europees blue chip aandelen Iberdrola

Europees blue chip aandeel: Deutsche Börse

Het aandeel Deutsche Börse staat op plek vier wanneer we de ytd-return bekijken met 10,63%. Deutsche Börse is de grootste beurs in Europa en het exploiteert Eurex en Frankfurt Stock Exchange. Eurex is één van de grootste beurzen ter wereld waar futures verhandeld worden. De futures DAX en Euro Stoxx 50 zijn de paradepaardjes. Hieronder vindt u visueel de performance van het aandeel Deutsche Börse ten opzichte van de Euro Stoxx 50 index.

Europees blue chip aandelen Deutsche Börse

Europees blue chip aandeel: Enel

Het laatste Europese blue chip aandeel is Enel. Dit Italiaanse bedrijf is thuis in de energiemarkt. Enel is één van de Europese voortrekkers op het vlak van hernieuwbare energie. Er wordt sterk ingezet op biomassa, waterenergie en zonne-energie. Het aandeel Enel heeft een ytd-return van 6,99%.

Europees blue chip aandelen Enel

De beste blue chip aandelen 2020 – Dow Jones

De Dow Jones is de Amerikaanse aandelenindex bij uitstek voor Amerikaanse blue chip aandelen. Deze index bevat 30 grote Amerikaanse aandelen en de selectie hiervan wordt gemaakt door ‘index comité’. De Dow Jones is de oudste aandelenindex ter wereld waarbij alle oorspronkelijke Dow Jones aandelen zijn verdwenen uit de index. Het is dus niet zo dat een bedrijf voor eeuwig een blue chip blijft.

Amerikaans blue chip aandeel: Microsoft

Het aandeel Microsoft is tijdens het schrijven van dit artikel het beste Amerikaanse blue chip aandeel met een return van 16,93% ytd. Microsoft is één van de grootste softwarebedrijven ter wereld en werd opgericht door Bill Gates en Paul Allen. Verder is het bedrijf eigenaar van andere grote bedrijven zoals LinkedIn en Skype.

Amerikaans blue chip aandelen Microsoft

Amerikaans blue chip aandeel: IBM

Het aandeel IBM  is tijdens het schrijven van dit artikel één van de beste Amerikaanse blue chip aandelen met een return van 15,46% ytd. IBM ontwerpt en commercialiseert o.a. software, hardware en andere dienstverleningen in de IT-industrie. IBM staat voluit voor International Business Machines.

Amerikaans blue chip aandelen IBM

Amerikaans blue chip aandeel: Intel

Het aandeel Intel  is tijdens het schrijven van dit artikel één van de beste Amerikaanse blue chip aandelen met een return van 12,93% ytd. Intel is één van de wereldleiders in de halfgeleiderindustrie. De chips die het bedrijf levert worden gebruikt in computers, kaartsystemen en communicatietechnologie. Verder haalt het bedrijf ook nog een aanzienlijk deel van hun omzet uit beveiligingssystemen en de daar bijhorende integratie.

Amerikaans blue chip aandelen Intel

Amerikaans blue chip aandeel: Home Depot

Het aandeel Home Depot  is tijdens het schrijven van dit artikel één van de beste Amerikaanse blue chip aandelen met een return van 11,23% ytd. Het Amerikaans bedrijf is gespecialiseerd in doe het zelf materialen. Home Depot gaat hierin nog verder en biedt ook dienstverlening aan voor diegene die zelf geen handige Harry zijn.

Amerikaans blue chip aandelen Home Depot

Amerikaans blue chip aandeel: Apple

Het aandeel Apple is tijdens het schrijven van dit artikel het vijfde beste Amerikaanse blue chip aandeel met een return van 11,06% ytd. Apple is één van de grootste technologiebedrijven ter wereld en heeft terzelfdertijd één van de grootste marktkapitalisaties. Het bekendste product en tevens de cash cow van Apple is de iPhone.

Amerikaans blue chip aandelen Apple

Blue chip aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.