De beste grondstoffen van 2020 | Terugblik 2020

Door Kevin Verstraete


2020 loopt op zijn einde en het is tijd om eens een blik te werpen op de grondstoffenmarkt. We zien uiteenlopende prestaties. De populaire edelmetalen zoals goud en zilver hebben er een prima jaar opzitten. Aan de andere kant hebben we ook grondstoffen zoals olie en lithium, die erbarmelijk waarderingen hebben laten zien.
 

De beste grondstoffen 2020

We nemen een kijkje naar de grondstoffen die een podiumplaats te pakken hebben voor 2020. Beste grondstoffen definiëren we hier als de grondstoffen die de sterkste prijsstijging hebben doorgemaakt tussen begin 2020 en de peildatum van 8 december.

De beste grondstoffen van 2020

Rhodium (+167%)

De absolute winnaar dit jaar is rhodium met een prijsstijging van een duizelingwekkende 167%. Het edelmetaal wordt voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen en in het bijzonder de autosector. Rhodium wordt onder meer gebruikt in katalysatoren. Hoe strenger de uitstootregelgeving wordt, hoe meer rhodium er nodig is om hieraan te voldoen. We zien de laatste jaren dan ook dat de stijgende trend zich verderzet in het kielzog van de wereldwijde vergroening. Verder is in Amerika Biden als winnaar uit de bus gekomen. In zijn programma heeft hij klaar en duidelijk gesteld sterk in te zetten op klimaat. Grondstoffen die hierbij helpen zullen de wind in de zeilen hebben.

Ijzererts (+54%)

Ijzererts noteert weer rond de niveaus van 2013. De prijsstijging van 53% werd gevoed door een stijgende vraag en een gekrompen aanbod. De Chinese staalproducenten hun vraag is weer sterk toegenomen. China is één van de grootste ijzerertsconsumenten. Anderzijds heeft Vale minder geproduceerd dan eerder verwacht. Deze twee factoren hebben ervoor gezorgd dat de prijs van ijzererts enorm de hoogte in is gegaan.

Rubber (+38%)

Rubber kon profiteren van een stijgende vraag. Ondanks de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, was er een hoge vraag naar rubber in 2020 door de coronacrisis. De vraag werd naar boven gekatapulteerd voor de productie van medische handschoenen. Terzelfdertijd was er onzekerheid over de productiecapaciteit van Maleisië, Thailand en Vietnam. Ongunstige weersomstandigheden en het sluiten van de grootste handschoenenfabriek in Azië hebben geleid tot een sterk gestegen rubberprijs.

Zilver (+36%)

Doordat wereldwijd de geldpers werd aangezet als nooit tevoren, waren er heel wat investeerders en niet-investeerders die hun koopkracht wilden beschermen. Hierdoor ontstond er een vlucht naar de edelmetalen. Goud en zilver waren één van de sterkste stijgers onder de edelmetalen. Ondanks het positieve nieuws rond het coronavaccin, blijft de zilverprijs goed ondersteund. Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met de toekomstplannen van de centrale banken. Deze stellen namelijk dat de kwantitatieve versoepeling nog verruimd kan worden, mocht het nodig zijn.

Koper (+23%)

Koper noteert weer rond het niveau van 2013. De sterke stijging van dit jaar is hoofdzakelijk gevoed door China. China is zonder twijfel de grootste consument van koper gezien de opbouw van hun economie. De steunpakketten die worden voorzien door allerlei overheden en centrale banken doen ook hun duit in het zakje. Koper wordt door velen beschouwd als een economische barometer en het vertelt wat over de industriële sector. De sterke stijging duidt op een (misschien wel onverwachte) onderliggende economische activiteit in deze sector

Prestaties grondstoffen als productgroep

Het kan interessant zijn om te kijken hoe de grondstoffen als groep hebben gepresteerd. Daarvoor maken we gebruik van een grondstofindex. Er zijn verschillende grondstofindices, maar er zijn er twee die de kroon spannen: de S&P GSCI en de Dow Jones-UBS Commodity Index (DJ-UB SCI).

S&P GSCI

In de S&P GSCI zitten 24 verschillende grondstoffen. Elke grondstof krijgt een weging toegekend waarbij rekening wordt gehouden met de relatieve productiehoeveelheid op mondiaal vlak. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de energiegrondstoffen het grootste deel uitmaken van deze index. Deze dragen namelijk het meeste bij tot de economie. Aangezien de olieprijs het minder goed heeft gedaan dit jaar, heeft dit zijn weerslag gehad op de S&P GSCI-index. Quasi alle ETF-aanbieders hebben een ETF met de S&P GSCI als onderliggende benchmark. Hieronder vindt u de actuele componenten en weging.

Grondstof Symbool Weging (%)
Tarwe – Chicago W 2,85
Tarwe – Kansas KW 1,25
Maïs C 4,90
Sojabonen S 3,11
Koffie KC 0,65
Suiker SB 1,52
Cacao CC 0,34
Katoen CT 1,26
Magere varkens LH 2,05
Vee LC 3,90
Voederrunderen FC 1,30
Olie – WTI CL 25,31
Stookolie HO 4,27
Benzine RB 4,53
Olie – Brent LCO 18,41
Gasolie LGO 5,95
Aardgas NG 3,24
Aluminium MAL 3,69
Koper MCU 4,36
Nikkel MNI 0,80
Lood MPB 0,68
Zink MZN 1,12
Goud GC 4,08
Zilver SI 0,42

 

Dow Jones-UBS Commodity Index

De Dow Jones-UBS Commodity Index bestaat hoofdzakelijk uit dezelfde componenten als de S&P GSCI index met hier en daar kleine verschillen. De grondstoffen worden bij de Dow Jones Index gegroepeerd volgens sector (energie, landbouw, vee, industriële metalen en edelmetalen). Geen enkel component mag een hogere weging hebben dan 32%. Hieronder vindt u de betreffende componenten met de daarbij horende weging. In tegenstelling tot de S&P GSCI index, gebeurt de weging van de componenten op basis van historische liquiditeit van de onderliggende grondstof futures (5 jaar).

Grondstof Symbool Weging (mld)
Tarwe – Chicago W 777.3
Tarwe – Kansas KW 274.1
Maïs C 1694.3
Sojabonen S 2691.7
Sojameel SM 870.8
Sojaolie BO 558.6
Koffie KC 495.3
Suiker SB 551.5
Cacao CC 254.5
Katoen CT 274.7
Margere varkens LH 320.8
Vee LC 739.1
Voederrunderen FC 240.6
Olie – WTI CL 17523.3
Stookolie HO 3089.9
Benzine RB 3318.5
Olie – Brent LCO 12901.5
Gasolie LGO 3831.4
Aardgas NG 3644.8
Aluminium MAL 2749.6
Koper – LME MCU 5470.8
Koper – NA HG 1625.3
Lood MPB 610.8
Nikkel MNI 1524.4
Zink MZN 1875.3
Goud GC 8143.5
Zilver SI 1613.6
Platinum PL 218.4

 

Grondstoffen en hun vooruitzichten

Wanneer u zich afvraagt hoe de metalen het zullen doen, moet u meteen kijken richting China. Het land uit Oost-Azië is goed voor de helft van de vraag naar metalen. Wanneer de Chinese economie loopt als een trein, kan u verwachten dat de prijs van de edelmetalen verder zullen stijgen. China heeft in enkele verklaringen laten weten te focussen op infrastructuur en constructie. Dit maakt het fundamentele verhaal voor de metalen op lange termijn bullish.

Voor de energiegrondstoffen zal het eerst zaak worden om de enorme voorraden weg te werken. De afgelopen maanden zijn er namelijk grote voorraden opgepot wegens de lage vraag. Zodra de voorraad is weggewerkt, kan de prijs van de energiegrondstoffen weer gaan oplopen. Verder zal het vaccin een normalisering van het gewone leven in de hand werken, waardoor de vraag naar energiegrondstoffen zoals olie weer zal toenemen.

Voor de edelmetalen zoals goud en zilver zal de hedge tegen inflatie waarschijnlijk voor stijgende prijzen zorgen. Doordat de centrale banken wereldwijd de geldpers dag en nacht laten draaien, zijn beleggers op zoek naar een manier om zich te hedgen tegen inflatie. De edelmetalen lenen zich daar goed voor.

Zilver wordt verder ook gebruikt in industriële toepassingen. Een aanzienlijk deel van de industriële vraag naar zilver, naar schatting 20%, is bestemd voor zonnepanelen. De wereldwijde trend om over te schakelen naar hernieuwbare energie kan de zilverprijs een extra boost geven.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.