Artikel laten voorlezen

Na drie groene dagen deden de Amerikaanse beurzen gisteren een stapje terug. De S&P 500 verloor 0,62% bij een stand van 4.349 punten en de Nasdaq-100 eindigde 0,37% lager bij een slot op 15.184 punten. Big tech bleef namelijk nog aardig liggen, terwijl sectoren als healthcare en cyclische consumentengoederen vooral rode cijfers lieten zien. Beleggers reageerden vooral teleurgesteld op het laatste rapport over de consumentenprijsindex (CPI). Hieruit bleek dat de inflatie nog altijd hardnekkig blijft, waardoor obligatierentes weer wat opliepen. De headline inflatie steeg in september met 0,4% op maandbasis en 3,7% op jaarbasis. Vooraf hadden analisten op stijgingen van respectievelijk 0,3% en 3,6% gerekend. Door deze cijfers is een renteverhoging tijdens het rentebesluit van december nog altijd niet volledig uitgesloten.

Het aandeel Dollar General klom nabeurs bijna 8% hoger, nadat het bedrijf aankondigde dat de voormalig CEO Todd Vasos terugkeerde om het bedrijf uit het slop te trekken.

In de aankomende periode kunnen beleggers hun aandacht weer richten op de kwartaalcijfers. JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup en BlackRock geven traditioneel getrouw het officieuze startschot voor het derde kwartaalcijferseizoen. Ondanks hogere rentes zullen beleggers vooral kijken naar eventuele voorzieningen die banken nemen met een dreigende economische recessie. Bovendien zullen banken mogelijk hun buffers aansterken in verband met hogere kapitaaleisen, na het omvallen van diverse banken aan het begin van het jaar.

Naast de focus op kwartaalcijfers en het monetaire beleid hebben beleggers hun zorgen ook gericht op de aanhoudende oorlog tussen Israël en Hamas, die mogelijk een bedreiging vormt voor de wereldwijde olietoevoer en -prijzen. Beleggers kijken vrijdag ook naar de voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen en de inflatieverwachtingen gemeten door de universiteit van Michigan.

Hongkong onderuit en Europa opent lager

Het stevige herstel in Hongkong wordt direct weer de kop ingedrukt. Op donderdag ging de index 2% omhoog, maar vandaag eindigde de beurs weer ruim 2,2% lager. In Japan daalde de Nikkei 225 eveneens met 0,44% gedaald en de Kospi van Zuid-Korea daalde 0,9%. Beleggers verwerkten onder meer de Chinese inflatie- en handelscijfers voor september.

De Chinese inflatie (CPI) voor september kwam uit op 0% op jaarbasis, lager dan de stijging van 0,2% die analisten gepolst door Reuters hadden voorspeld. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,2%, ook iets minder hard dan de verwachte 0,3%. China rapporteerde ook een daling van 2,5% voor de producentenprijsindex, de index die de prijzen van de groothandels meet.

De Europese aandelenmarkten sloten donderdag hoger mede door stijgende olie- en gasaandelen. Shell kom bijvoorbeeld met 1,25%, ondanks dat het Internationaal Energieagentschap waarschuwde voor grote onzekerheid op de oliemarkten als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas. Vandaag openen de beurzen in het rood, nadat Wall Street donderdag met verliezen afsloot.

Verschillende leden van de Europese Centrale Bank deelden mee dat de rente misschien zijn hoogtepunt heeft bereikt. De gouverneur van de Bank van Portugal, Mario Centeno, zei namelijk tegen CNBC dat hij geen renteverhogingen meer verwacht, tenzij onverwachte situaties zich voordoen. Dat betekent als de inflatie zich neerwaarts blijft ontwikkelen de ECB waarschijnlijk geen verhogingen meer zal doorvoeren.

Aandeel Eli Lilly blijft stijgen dankzij baanbrekend afvalmedicijn | LYNX Beursflash

In deze video bespreekt Justin Blekemolen het aandeel Eli Lilly. De koers van het aandeel is in de afgelopen jaren zodanig opgelopen dat het bedrijf momenteel op plek 10 staat van meest waardevolle beursbedrijf ter wereld.

Beursagenda

Vrijdag 13 oktoberCNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Industriële Productie
VS – Export prijsindex
VS – Import prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
03:30
03:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.