Artikel laten voorlezen

Wall Street is de week wederom gestart met een winnende sessie. De S&P 500
steeg met 0,45% en is daarmee nog slechts 1,2% verwijderd van het hoogste punt ooit op 4.796,56 punten dat in januari 2022 werd bereikt. De technologiezware Nasdaq Composite steeg 0,6% tot 14.904 punten. Tot de grootste winnaars behoorden big tech aandelen zoals Meta (+2,90%), Amazon (+2,7%) en Nvidia (+2,50%).

Aandelen blijven in trek nadat de Fed vorige week hintte dat de rente in 2024 waarschijnlijk drie keer zal verlagen. Tekenen van afkoelende inflatie en een terugval van de rente op staatsobligaties hebben als het ware een bodem onder de markt gelegd. We zien ook risicovollere groeiaandelen behoorlijke stijgingen maken.

De olieprijzen zitten ook weer in de lift en stegen gisteren met ongeveer 1,4%. In de afgelopen weken hebben de Jemenitische Houthi-rebellen een reeks drone-aanvallen uitgevoerd op commerciële schepen die de Rode Zee overstaken. Diverse scheepvaartgiganten hebben daarom besloten om hun tankers de Rode Zee te laten mijden nu de veiligheid op deze internationale scheepvaartroutes niet langer kan worden gewaarborgd. Ongeveer 9% van de wereldwijde dagelijkse vraag naar olie stroomt via het Suezkanaal.

Vandaag kijken beleggers uit naar data over de bouwvergunningen voor november. Aan het einde van de week verschijnen er belangrijkere cijfers zoals het BBP en de PCE-prijsindex. De kwartaalcijfers van FedEx staan ook op de beursagenda na het sluiten van de beurs. Met een niet zo volle agenda houden beleggers ook de toespraak van de voorzitter van de Atlanta Fed in de gaten. Mogelijk laat hij hints vallen over het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Bank of Japan handhaaft rente & Europa opent hoger

Vannacht heeft de Bank of Japan tijdens de laatste beleidsvergadering van dit jaar besloten haar zeer soepele monetaire beleid ongewijzigd te laten, gezien de “extreem hoge onzekerheden”. Hiermee wordt de basis gelegd voor een eventuele afbouw van dit beleid in het nieuwe jaar. De Bank van Japan stemde unaniem voor het handhaven van de rentetarieven op -0,1%. Ook bleef de bank vasthouden aan haar beleid voor de rendementscurve, waarbij de bovengrens voor 10-jarige Japanse staatsobligaties op 1% wordt gesteld.

Na de beslissing van de Bank van Japan draaide de Japanse yen de eerdere winsten terug en werd verhandeld rond de 143,5 tegen de Amerikaanse dollar in de middaghandel. Na een stijging van 1,4% sloot de Japanse Nikkei 225 index flink hoger. De rendementen op de 10-jarige Japanse staatsobligaties bleven grotendeels onveranderd.

De Europese markten zullen dinsdag licht hoger openen, na een rode sessie op maandag. Richting de kerstvakantie zullen de volumes vermoedelijke verder afnemen. Wel staan er nog enkele internationale bijeenkomsten van hoge functionarissen op de agenda, zoals de G7-top met de ministers van Financiën en centrale bankpresidenten.

In onderstaande grafiek zien we dat de AEX is afgeketst op de weerstand rond 795 punten. Een terugval richting de 780 punten lijkt aannemelijk, zoals gisteren besproken in de wekelijkse technische analyse.

Beursagenda

Dinsdag 19 decemberJPY – BoJ rentebesluit
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
04:00
11:00
14:30
Woensdag 20 decemberDE – Producentenprijsindex (PPI)
DE – GfK consumentenklimaat
VS – CB Consumentenvertouwen
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
08:00
16:00
16:00
16:30
Donderdag 21 decemberVS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Philadelphia Fed Productie-index
14:30
14:30
14:30
Vrijdag 22 decemberJPY – Nationale kern CPI
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Nieuwe huizenverkopen
00:30
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.