Artikel laten voorlezen

Gisteren was een vrij tamme dag op Wall Street, waarbij de S&P 500 marginaal lager eindigde en de Nasdaq Composite vlak de dag uitging. Beleggers verwerkten de nieuwe inflatiecijfers die donderdagmiddag werden vrijgegeven. De consumentenprijsindex (CPI) van december was iets hoger dan economen hadden voorspeld, met een stijging van 0,3% op maandbasis en 3,4% op jaarbasis. Analisten hadden gerekend op 0,2% stijging op maandbasis en 3,2% op jaarbasis.

De aanhoudende inflatie is een tegenvaller voor de marktdeelnemers die hopen op renteverlagingen van de Federal Reserve. Toch blijft de markt de kans op een renteverlaging in maart op ongeveer 70% schatten, volgens de CME FedWatch Tool. De rendementen op staatsobligaties daalden ook op donderdag, ondanks dat de inflatie hoger uitviel dan verwacht. Het rendement op de 10-jaars staatsobligatie daalde met meer dan 6 basispunten naar 3,968%. Het rendement op de 2-jaars staatsobligatie daalde met meer dan 11 basispunten naar 4,256%.

Verder kregen crypto-gerelateerde aandelen een klap na de goedkeuring van een regelwijziging door de Security and Exchange Commission, die de weg vrijmaakte voor exchange-traded funds verbonden aan bitcoin. Riot Platforms en Marathon Digital daalden respectievelijk met ongeveer 16% en 12%. Coinbase en MicroStrategy daalden meer dan 6% en 5%.

De volgende grote inflatietest komt vanmiddag met de producentenprijsindex (PPI). Waar de CPI de prijs van een mandje met goederen volgt, volgt de PPI de verkoopprijzen die door binnenlandse producenten worden ontvangen. Economen verwachten een stijging van 0,1% op maandbasis in de producentenprijsindex van december. Op jaarbasis wordt een stijging van 1,3% verwacht. Beleggers zullen ook letten op de kwartaalcijfers van grote banken zoals JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America en Wells Fargo, die voor het openen van de Amerikaanse beurs worden verwacht.

Olieprijs schiet omhoog

De olieprijzen stegen de afgelopen 48 uur met ruim 3% gestegen, nadat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten militaire aanvallen hebben uitgevoerd op doelen in door Houthi’s gecontroleerde gebieden in Jemen.

Deze aanvallen zijn een duidelijk signaal van de Verenigde Staten en hun partners dat ze aanvallen op hun personeel niet zullen tolereren en de vrijheid van navigatie in een van de belangrijkste commerciële routes ter wereld zullen beschermen, aldus de Amerikaanse president Joe Biden.

Azië gemengd

De Japanse aandelenmarkt presteert uitstekend in 2024, met name de Topix Index, die in januari een stijging van 4,92% heeft laten zien. Dit overtreft de prestaties van zes van de ‘Magnificent 7’ aandelen in de VS, gemeten in lokale valuta. Alleen het aandeel Nvidia doet het beter met een stijging van 10,7%. Ook vannacht zette Japan zijn rally voort met een winst van 1,5% voor de Nikkei 225 index.

In China gingen de beurzen met rode cijfers het weekend in, waarbij de Hang Seng index 0,6% lager sloot en de Shanghai index 0,16% verloor. China maakte een inflatie van -0,3% bekend, vergeleken met -0,5% in november en een minder sterke daling dan de verwachte -0,4%. De producentenprijsindex van China liet een daling van 2,7% op jaarbasis zien. In China is er dus sprake van deflatie.

Europese aandelen sloten donderdag lager, maar zullen vrijdag hoger openen. De aandacht van beleggers gaat uit naar de start van het kwartaalcijferseizoen en het PPI-cijfer in de VS.

Beursagenda

Vrijdag 12 januariCNY – Inflatie (CPI)
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – WASDE rapport
02:30
14:30
18:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.