Artikel laten voorlezen

Afgelopen vrijdag steeg de S&P 500 met 1,23% naar een nieuw record op 3.839 punten. De Nasdaq Composite mocht zelfs 1,7% bijschrijven bij een slot op 15.311 punten, ondanks dat de markt vorige week minder overtuigd leek dat de Federal Reserve klaar is om op de knop te drukken voor renteverlagingen. Inmiddels wordt de kans op een renteverlaging in maart geschat op slechts 43,5%. Ruim een week geleden werd die kans nog op ruim 80% geschat. Daarnaast hebben handelaren één verwachte verlaging van tafel gehaald, waardoor de vooruitzichten voor renteverlagingen zijn gedaald van zes naar vijf kwart procentpunten.

De verandering in het sentiment volgde op data die een sterker dan verwachte groei lieten zien. Zo stegen de consumentenbestedingen met 0,6% in december en de initiële aanvragen voor werkloosheid daalden naar het laagste wekelijkse niveau sinds september 2022. Bovendien gaven verschillende Fed-leden commentaar dat erop wijst dat ze op zijn minst geen haast hebben om de rente te verlagen, ook al is het met renteverhogingen waarschijnlijk gedaan.

Twee belangrijke economische rapporten die later deze week verschijnen, kunnen in grote mate bepalen welke kant de beleidsmakers van de centrale bank op zouden kunnen gaan – en hoe de markten zouden kunnen reageren op een ommezwaai in het monetaire beleid. Op donderdag publiceert het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken de voorlopige cijfers over de economische groei in het 4e kwartaal van 2023. Economen ondervraagd door Dow Jones verwachten dat het totaal van alle geproduceerde goederen en diensten in de Amerikaanse economie met 1,7% is gegroeid in de laatste drie maanden van 2023, wat de traagste groei zou betekenen sinds de daling met 0,6% in het tweede kwartaal van 2022.

Op vrijdag volgt de prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen, de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed. Analisten verwachten dat de kern PCE, die de volatiele voedsel- en energiecomponenten buiten beschouwing laat, met 0,2% stijgt op maandbasis en 3% op jaarbasis.

Deze week komt er ook meer vaart in het kwartaalcijferseizoen, met Netflix, Tesla, IBM en Intel die hun cijfers bekend zullen maken.

Japan raast door & Europa opent hoger

De Europese markten zullen maandag naar verwachting positief aan de nieuwe handelsweek beginnen, waarbij beleggers letten op voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen uit de eurozone voor januari.

Afgelopen nacht waren de markten in Azië en de Pacific gemengd, nadat China zoals verwacht zijn prime rates voor leningen onveranderd liet. De Nikkei 225
bereikte een bijna 34-jarig hoogtepunt en sloot 1,62% hoger op 36.546,95, terwijl de bredere Topix 1,39% steeg en sloot op 2.544,92. De Bank of Japan trapte vandaag haar tweedaagse monetaire beleidsvergadering af en zal dinsdag het rentebesluit openbaar maken.

Aan de andere kant daalde de Hang Seng-index in Hongkong met 2,73%, aangevoerd door dalende vastgoedaandelen nadat de People’s Bank of China de rente ongemoeid liet. Beleggers hadden blijkbaar op stimuleringsmaatregelen h gehoopt nu de Chinese aandelenbeurs steeds verder afglijdt.

Grubhub blijft blok aan het been van Just Eat Takeaway | LYNX Beursflash

Beursagenda

Maandag 22 januariVS – Leading index VS16:00
Dinsdag 23 januariJPY – BoJ rentebesluit
JPY – Inflatie (CPI)
03:30
06:00
Woensdag 24 januariEUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
15:45
16:30
Donderdag 25 januariDE – Bedrijfsverwachtingen
EUR – ECB rentebesluit
VS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
EUR – ECB persconferentie
VS – Nieuwe huizenverkopen
10:00
14:15
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 26 januariJPY – Tokyo Basis CPI
JPY – BoJ notulen
DE – GfK consumentenklimaat
VS – PCE-prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Voorlopige huisverkopen
00:30
00:30
08:00
14:30
14:30
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.