Artikel laten voorlezen

Gisteren zette de stijging op Wall Street door. De Dow Jones steeg met 0,41% tot 33.737 punten. De technologie-index Nasdaq 100 eindigde 0,59% hoger op 15.142 punten. De brede S&P 500 stond aan het einde van de beursdag 0,52% hoger met een slotkoers van 4.258 punten. De sterkste sectoren waren de nuts- en automobielsector.

Vandaag staan er in de VS heel wat belangrijke zaken op de macro-economische agenda. Eerst en vooral de producentenprijsindex. Deze wordt door veel economen en beleggers beschouwd als een voorloper van inflatie. De publicatie is omstreeks 14:30 uur. Enkele uren later, om 20:00 uur, worden de notulen van de Fed gepubliceerd. Deze twee agendapunten zullen bijna zeker de marktrichting bepalen.

Het volgende rentebesluit van de Fed wordt verwacht op 1 november. De waarschijnlijkheid dat er opnieuw geen renteverhoging komt, ligt op 84,3%. De kans op een renteverhoging van 0,25% wordt geschat op 15,7%. Vermoedelijk zullen deze cijfers vanavond veranderen door de notulen van de Fed die gepubliceerd worden.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Later deze week worden nog enkele kwartaalcijfers gepubliceerd waaronder die van Infosys, Delta Air Lines, Walgreens Boots Alliance, Domino’s Pizza, UnitedHealth Group, JPMorgan Chase & Co, Citigroup en Wells Fargo. Kortom, heel wat banken komen met kwartaalcijfers, de verwachtingen liggen hoog gezien de hoge rentevoeten bij de ECB.

Blik op Azië en Europa

In Azië lijkt de Chinese consumptie nog steeds niet op het niveau van voor de pandemie te zitten. Dit vertaalt zich in een vrij zwakke stijging van de Shanghai Composite; de index stijgt slechts met 0,35%. De andere Aziatische indices kunnen echter meer profiteren van het risk-on sentiment. De Nikkei 225 noteert 0,71% hoger en de Hang Seng index realiseert een stijging van 2%. In Japan blijkt het ondernemersvertrouwen weer toe te nemen, wat blijkt uit een rondvraag van de Bank of Japan (BOJ). Dit versterkt het idee dat de centrale bank van Japan eindelijk haar extreem monetaire beleid zou kunnen afbouwen.

LYNX+ platform, Hang Seng index, 11/10/2023

Europese aandelen maakten gisteren een sterke inhaalbeweging. Volgens Bloomberg is de Chinese overheid bezig met een nieuw plan om de economie te stimuleren. Een van de punten zou een budget van 1 biljoen yuan zijn, bedoeld voor infrastructuurwerken. Dit moet China helpen om hun doelstelling van een economische groei van 5% voor 2023 te behalen. De Europese economie is nauw verbonden met die van China en profiteert dus van dit nieuws. De BEL 20 steeg met 1,75% naar een slotkoers van 3.541 punten. De AEX eindigde 1,78% hoger op 738,89 punten. De DAX en Euro Stoxx 50 stegen respectievelijk met 1,33% en 1,22%.

De Franse overheid heeft aangekondigd dat het de energieproductie uit hernieuwbare bronnen tegen 2035 wil verdubbelen. Hiermee zet Frankrijk stappen richting een klimaatneutrale economie. Aandelen die hiervan profiteerden zijn onder andere Gevo (+16,83%), Emeren (+15,44%), Sunrun (+13,62%) en FuelCell Energy (+13,45%).

In Duitsland werden vanmorgen de inflatiecijfers bekendgemaakt. Deze bedragen 4,5% op jaarbasis en 0,3% op maandbasis. Dit is in lijn met de verwachtingen. Met deze cijfers zakt de inflatie in Duitsland naar het laagste niveau sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Voorbeurs zien we het verlies in Europa oplopen tot 0,60%.

Beursagenda

Woensdag 11 oktoberDE – Inflatie (CPI)
VS – Producentenprijsindex (PPI)
08:00
14:30
Donderdag 12 oktoberVS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – Federale begroting
14:30
18:00
20:00
Vrijdag 13 oktoberCNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Industriële Productie
VS – Export prijsindex
VS – Import prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
03:30
03:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.cnbc.com/2023/10/11/chinas-consumer-spending-isnt-growing-as-fast-as-it-did-pre-pandemic.html

www.destatis.de/EN/Press/2023/10/PE23_405_611.html

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

www.bloomberg.com/news/articles/2023-10-10/stock-market-today-dow-s-p-live-updates?srnd=markets-vp

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.