Artikel laten voorlezen

Vandaag blijven de NYSE en Nasdaq gesloten vanwege Martin Luther King-dag. U kunt een volledig overzicht van alle beursfeestdagen hier terugvinden.

Deze week zullen verschillende bedrijven hun kwartaalcijfers presenteren, waaronder UMC, Morgan Stanley, Goldman Sachs, PNC Financial Services, Prologis, Charles Schwab, Truist Financial Corporation, Fastenal, ICICI Bank, Schlumberger en Travelers Companies.

Als we naar de Amerikaanse macro-economische agenda kijken, zien we dat de New York Empire State productie-index gepland staat voor dinsdag. Op woensdag volgen de detailhandelsverkopen, industriële productie, bedrijfsvoorraden en het Beige Book. Op donderdag en vrijdag krijgen we inzicht in bouwvergunningen, jobless claims, de Philadelphia Fed-productie en de inflatieverwachtingen volgens de Michigan-index.

Wat betreft de verwachtingen voor de Fed-vergadering van 20 maart zien we dat er een kans van ongeveer 70% wordt toegeschreven aan een renteverlaging van 0,25%, terwijl er een kans van 3,3% is op een renteverlaging van 0,5%.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html  

Vandaag blijft de olieprijs voorlopig stabiel, maar beleggers in de oliemarkt houden rekening met de mogelijkheid van uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten. De Houthi-rebellen en een alliantie onder leiding van de Amerikanen blijven elkaar regelmatig bestoken. Een escalatie van het conflict kan aanzienlijke verstoringen veroorzaken in de wereldhandel. Normaal gesproken wordt ongeveer 40% van de handel tussen Azië en Europa via de Rode Zee vervoerd, en er worden ook veel energieproducten door de regio getransporteerd. Als het conflict verergert, zou dit kunnen leiden tot aanzienlijke prijsstijgingen.

Blik op Azië en Europa

De Nikkei 225-index in Japan boekt vandaag een mooie winst van 1% en heeft de 36.000 punten bereikt. Deze stijging wordt voornamelijk gedreven door financiële aandelen en transportaandelen, waaronder Marine Transportation. Het aandeel staat momenteel nog ongeveer 8% onder het recordniveau van 2007.

In Taiwan heeft de Democratische Progressieve Partij dit weekend de verkiezingen gewonnen. China beschouwt Taiwan nog steeds als een deel van China, en volgens de Chinese doelstellingen moet Taiwan zich tegen 2049 weer bij China voegen. Dit is een geopolitiek conflict dat spanningen kan veroorzaken tussen China en de Verenigde Staten, met mogelijke economische gevolgen. Taiwan zal waarschijnlijk ook tijdens de Amerikaanse verkiezingen ter sprake komen en indirect invloed kunnen hebben op de economische relaties tussen deze twee economische grootmachten.

Vandaag heeft de Chinese centrale bank de rente voor de zogenaamde éénjarige medium-term lending (MLF-interest) stabiel gehouden op 2,5%. De markt had eigenlijk een renteverlaging verwacht vanwege de aanhoudende uitdagingen in de Chinese economie. De Shanghai Composite-index staat 0,21% hoger voor de dag, terwijl de Hang Seng-index 0,30% moet prijsgeven.

Op woensdag zal China gegevens publiceren over de industriële productie, het BBP en de detailhandelsverkopen. Voor beleggers zal met name de industriële productie van groot belang zijn, gezien de invloed ervan op de Chinese economie. De verwachting is een stijging van 6,8% voor het jaar.

In Europa kijken we deze week uit naar de Duitse inflatiecijfers, Duitse ZEW-index en Europese inflatiecijfers. Op individueel aandelenniveau kijken we dan weer uit naar cijfers van o.a. Riot Tinto, Repsol, Fastned, Porsche AG en Argan.

Voorbeurs zien we Europa mooi hoger openen. De winsten lopen voorlopig op tot 0,55 %.

LYNX+, BEL 20 index, 15/01/2024

Beursagenda

Maandag 15 januariVS – Martin Luther King
EUR – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
NYSE gesloten
11:00
11:00
Dinsdag 16 januariDE – Inflatie (CPI)
DE – ZEW economisch sentiment
VS – NY Empire State Productie-index
08:00
11:00
14:30
Woensdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Beige Book
VS – FOMC-lid WIlliams spreekt
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15
16:00
16:00
20:00
21:00
Donderdag 18 januariVS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
14:30
14:30
14:30
17:00
17:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-15/china-s-central-bank-holds-key-rate-steady-in-policy-surprise

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.