Artikel laten voorlezen

De sterke stijging van de Amerikaanse beurzen na het rentebesluit van afgelopen woensdag is de Fed niet ontgaan. Fed-functionarissen proberen zelfs het optimisme van beleggers enigszins te temperen door bijvoorbeeld te verklaren dat er nog niet is gesproken over renteverlagingen in 2024. De Dow Jones staat momenteel al meer dan 2% hoger dan het recordniveau van begin 2022. De Nasdaq 100 en de S&P 500 noteren nog enkele procenten onder hun vorige recordniveaus. Op sectorniveau presteerden de halfgeleider- en softwaresectoren vrijdag het best, terwijl nutsbedrijven juist het slechtst presteerden. Als we naar de angstindex, de VIX, kijken, zien we dat deze is gedaald naar het laagste niveau sinds begin 2020. Dit kan een waarschuwing zijn dat het sentiment misschien te optimistisch wordt.

Op individueel aandelenniveau zagen we enkele sterke stijgers. Afgelopen vrijdag vertoonde het aandeel DocuSign een sterke rally, met een stijging van meer dan 12% nadat bekend werd dat DocuSign overweegt het bedrijf te verkopen. Het aandeel heeft in 2023 aanzienlijk minder gepresteerd dan de Nasdaq 100, dus een rally is welkom nieuws voor de aandeelhouders van het technologiebedrijf. Het blue-chipbedrijf Boeing steeg meer dan 3% nadat het enkele nieuwe topmanagers had benoemd, en UBS verhoogde het koersdoel voor het aandeel Boeing naar $ 315, wat ongeveer 18% hoger ligt dan de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Deze week bevinden we ons in de aanloop naar enkele vakantiedagen op de beurs, dus de fundamentele beursagenda is niet erg vol. Op woensdag en vrijdag krijgen we twee datapunten met betrekking tot het consumentenvertrouwen, en op donderdag krijgen we inzicht in hoe sterk de Amerikaanse economie heeft gepresteerd aan de hand van het BBP en de werkloosheidscijfers.

Tot slot krijgen we deze week ook inzicht in de cijfers van bedrijven als Heico, BHP, Accenture, FedEx, Micron Technology en Nike.

Blik op Azië en Europa

In Azië doen de aandelenindices een stapje terug na de rally van de afgelopen week. Zoals eerder vermeld, begon de Fed vrijdag met een poging om het beurssentiment te temperen, wat nu resulteert in lagere koersen op de Aziatische markten. De Nikkei 225 in Japan noteert een daling van 0,64% voor de dag. De Hang Seng-index in Hongkong daalt zelfs met 1%, en de Shanghai Composite in China verliest 0,46%. Aanstaande woensdag worden de 1- en 5-jaars prime rates in China bekendgemaakt. De markt verwacht dat deze stabiel zullen blijven op respectievelijk 3,45% en 4,20%.

LYNX+ platform, Hang Seng index, 18/12/2023

In Europa zagen we vrijdag een vrij stabiele handelsdag. De BEL 20 in België daalde met 0,37% tot 3.732 punten, onder druk van aandelen als UCB, Galapagos en Proximus. In Nederland boekte de AEX-index een bescheiden rally van 0,41%, met een slotkoers van 793 punten. Net als in de VS waren het de aandelen in de halfgeleidersector, zoals Besi, ASM International en ASML, die de index omhoogtrokken. De DAX in Duitsland sloot 0,08% lager, terwijl de Euro Stoxx 50 een lichte stijging van 0,11% liet optekenen.

In Europa zien we voorbeurs dat we een mild lagere opening tegemoet gaan. Het verlies loopt op tot 0,29 %.

Beursagenda

Maandag 18 decemberDE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ifo Bedrijfsklimaat index
10:00
10:00
Dinsdag 19 decemberJPY – BoJ rentebesluit
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
04:00
11:00
14:30
Woensdag 20 decemberDE – Producentenprijsindex (PPI)
DE – GfK consumentenklimaat
VS – CB Consumentenvertouwen
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
08:00
16:00
16:00
16:30
Donderdag 21 decemberVS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Philadelphia Fed Productie-index
14:30
14:30
14:30
Vrijdag 22 decemberJPY – Nationale kern CPI
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Nieuwe huizenverkopen
00:30
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.cnbc.com/video/2018/08/16/ubs-upgrades-boeing-to-buy-with-50-percent-upside-ba-stock-price-target-515.html

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.