Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Sven van Gasse het laatste beurs- en financiële nieuws in de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Dagelijks het laatste beursnieuws in uw mailbox

Blijf op de hoogte van het laatste beursnieuws met de LYNX Morning Call nieuwsbrief. Ontvang elke ochtend een marktupdate met de belangrijkste ontwikkelingen. Aanmelden kan kosteloos en eenvoudig via het beursupdateformulier.

Wat kunt u verwachten?

Of u nu een actieve belegger bent in aandelen, opties of ETF’s, actuele marktinformatie is essentieel voor uw beleggingsstrategie. In de Morning Call analyseren Justin en Sven de afgelopen handelsdag en bespreken ze welke factoren de markten mogelijk beïnvloeden in de komende week.


Nieuwe beursweek met focus op ECB en kwartaalcijfers

Door |
Artikel laten voorlezen

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse index futures noteren maandagochtend licht hoger, waarmee beleggers optimistisch blijven aan de vooravond van een drukke week met bedrijfsresultaten en economische cijfers. Afgelopen week bereikten de S&P 500 en de Nasdaq opnieuw recordhoogtes met winsten van respectievelijk 0,6% en 1,5%. De Dow noteerde daarentegen licht in het rood.

Het cijferseizoen komt deze week echt op gang. Tot nu toe heeft 86% van de 59 S&P 500-bedrijven die al rapporteerden de verwachtingen overtroffen, volgens gegevens van FactSet. Vandaag openen onder andere Verizon Communications en Domino’s Pizza de boeken. De grote aandacht zal echter uitgaan naar de cijfers van techgiganten Alphabet en Tesla later deze week. Deze maken deel uit van de zogenaamde “Magnificent Seven”, die naar verwachting een gemiddelde winstgroei van 14% zullen laten zien in het tweede kwartaal. Ter vergelijking: de overige 493 bedrijven in de S&P 500 boeken naar verwachting slechts 3,4% groei.

Op macro-economisch vlak verschijnt later vandaag om 16:00 uur de Leading Economic Index van juni. Verder zullen toespraken van Fed-functionarissen, waaronder voorzitter Jerome Powell en bestuurslid Michelle Bowman op dinsdag, meer duidelijkheid kunnen geven over het rentebeleid. De markt houdt sterk rekening met een renteverlaging tijdens de Fed-meeting van volgende week, vooral nu ook gouverneur Waller zich daarvoor uitsprak.

Verder blijft de focus van beleggers gericht op het handelsbeleid van de VS. Minister van Handel, Howard Lutnick, benadrukte zondag dat 1 augustus een “harde deadline” vormt voor de invoering van nieuwe tarieven op onder meer Europese producten. Hoewel er ruimte blijft voor onderhandelingen na deze datum, zal de invoering van tarieven op 1 augustus doorgang vinden. Dit zet druk op de onderhandelingen tussen de VS en de EU, die nog geen akkoord hebben bereikt.

Grafiek S&P 500 index uit TWS Handelsplatform

Blik op Azië

In de Aziatisch-Pacifische regio lieten beurzen maandagochtend een gemengd beeld zien. De People’s Bank of China handhaafde haar 1- en 5-jaars rente op respectievelijk 3,45% en 3,95%, zoals verwacht. Beleggers reageren op het uitblijven van verdere stimuleringsmaatregelen en blijven afwachtend zolang de economische groeicijfers matig blijven.

In Japan leidde de uitslag van de parlementsverkiezingen tot onrust. De regeringscoalitie van premier Shigeru Ishiba verloor haar meerderheid in de Senaat. Dit verzwakt de politieke steun voor zijn economische hervormingen, net nu Japan geconfronteerd wordt met internationale handelsdruk.

Positiever nieuws kwam uit Singapore, waar de Straits Times Index haar rally voortzette en een nieuwe jaarpiek bereikte. In India heropende toezichthouder SEBI de markttoegang voor de Amerikaanse handelsfirma Jane Street, wat werd gezien als een positieve stap voor de marktliquiditeit.

Op valutavlak werd de Japanse yen sterker door politieke onzekerheid in eigen land, terwijl de Chinese yuan stabiel bleef.

Europa: ECB en handelsspanningen

Europese aandelen lijken de week negatief te starten. Beleggers reageren op de verhoogde onzekerheid over een handelsdeal met de VS, nu de deadline voor nieuwe tarieven op EU-goederen snel nadert. De EU zou ook een no-deal scenario overwegen, wat tot escalatie van de handelsoorlog zou kunnen leiden.

Zondag herhaalde de Amerikaanse minister Lutnick dat 1 augustus het moment is waarop Europese producten zwaarder belast zullen worden. Hoewel Brussel hoopt nog voor die datum tot een akkoord te komen, blijft een oplossing vooralsnog uit. Dit zet druk op met name industriële en exportgerichte bedrijven.

De focus ligt deze week ook op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op woensdag. Het handhaven van de rente op 2,0% lijkt het meest waarschijnlijke scenario, maar beleggers zullen vooral letten op de toelichting van president Christine Lagarde. Eventuele aanwijzingen over toekomstige versoepelingen of aanhoudende inflatiedruk kunnen de markten flink in beweging zetten.

Op bedrijfsniveau staan deze week onder meer ASMI, BAM, Randstad en BESI op de agenda voor kwartaalcijfers. Ook in Europa wordt met spanning uitgekeken naar de resultaten van Amerikaanse techbedrijven, die vaak een leidende rol spelen in het internationale sentiment.

Beursagenda

Maandag 21 juliJPY – Marine Dag
VS – Leading index
TSE gesloten
16:00
Dinsdag 22 juliVS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Fed-voorzitter Bowman spreekt
15:30
19:00
Woensdag 23 juliVS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
16:00
16:30
Donderdag 24 juliDE – GfK Consumentenklimaat
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
EUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
EUR – ECB Persconferentie
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Nieuwe huizenverkopen
08:00
10:00
14:15
14:30
14:45
15:45
16:00
Vrijdag 25 juliJPY – Tokyo basis CPI
VS – Duurzame goederenbestellingen
01:30
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/20/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/21/european-markets-on-mon-july-21-stoxx-600-ftse-dax-cac.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij online broker LYNX, waar hij verantwoordelijk is voor het creëren van educatieve en informatieve content over de financiële markten. Zijn analyses en video’s verschijnen regelmatig in het LYNX Kennisportaal. Eerder werkte hij als technisch analist bij IEX en Tostrams, waar hij zich specialiseerde in grafiekpatronen en indicatoren binnen de technische analyse. Met jarenlange ervaring in de markten richt hij zich op het toegankelijk maken van beleggingskennis voor een breed publiek.


Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag op nieuwe recordniveaus, voortgestuwd door positieve kwartaalresultaten en meevallende economische cijfers. De S&P 500 eindigde 0,5% hoger op een nieuw all-time high. Ook de Nasdaq Composite steeg 0,7% en bereikte zowel intraday als op slotbasis nieuwe records. De Dow Jones noteerde eveneens 0,5% in de plus.

De optimistische stemming op Wall Street werd gevoed door sterke resultaten van onder meer PepsiCo, United Airlines, JPMorgan en Goldman Sachs. Nabeurs werd ook bekend dat Netflix in het 2e kwartaal de omzet- en winstverwachtingen wist te overtreffen. Ook verhoogde de streamingreus zijn omzetverwachting voor het volledige jaar, maar verloor desondanks ruim 1,8% in de nabeurshandel, mogelijk door winstnemingen na eerdere koersstijgingen. Het aandeel staat dit jaar al 43% hoger en de koers is in een jaar tijd bijna verdubbeld.

Naast de bedrijfscijfers droegen ook macro-economische data bij aan het positieve sentiment. De wekelijkse werkloosheidsaanvragen daalden met 7.000 tot 221.000, wat wijst op een robuuste arbeidsmarkt. Tevens groeiden de detailhandelsverkopen in juni met 0,6%, ruim boven de verwachte 0,2%.

Ook crypto was in beweging: Bitcoin steeg met meer dan 1% naar boven de $120.000 na goedkeuring van een wet inzake stablecoins in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ether won zelfs meer dan 5%.

In de nabeurshandel zagen we sterke uitslagen bij onder andere Norfolk Southern (+4% na overnamegeruchten door Union Pacific), Interactive Brokers (+4% na beter dan verwachte cijfers) en Bank OZK (+2% na sterke rentebaten). .

Voor vandaag kijken beleggers uit naar de kwartaalresultaten van 3M en American Express, evenals het voorlopige consumentenvertrouwen voor juli. De verwachting ligt op een stijging naar 61,8, van 60,7 vorige maand.

Azië: inflatie in Japan neemt af

In Japan daalde de inflatie in juni zoals verwacht. De kerninflatie (exclusief verse voeding) kwam uit op 3,3%, in lijn met de verwachtingen en lager dan de 3,7% in mei. Ondanks een daling blijft de inflatie nu al 39 maanden boven het 2%-doel van de Bank of Japan. De inflatie in rijstprijzen, die eerder piekten als gevolg van een slechte oogst in 2023, begint af te nemen dankzij overheidsmaatregelen. Desondanks daalde de Japanse Nikkei 225 index met 0,25%.

De overige Aziatische markten stonden vrijdag overwegend hoger. In China steeg de CSI 300 met 0,27%, terwijl de Hang Seng Index in Hongkong 1,28% won. De techindex in Hongkong noteerde zelfs een stijging van 1,73%, mede geholpen door een positief sentiment rond technologie en AI.

In Zuid-Korea klom de Kospi, die dit jaar al ruim 33% is gestegen, verder dankzij hervormingen die de rechten van minderheidsaandeelhouders versterken. Analisten zien dit als een structurele verbetering van het investeringsklimaat. In Taiwan stegen de aandelen van TSMC met ruim 2%, na recordcijfers dankzij aanhoudende AI-vraag en een 61% winstgroei op jaarbasis.

Europa: gemengde signalen bij bedrijven

In Europa bleef het beurssentiment donderdag relatief gematigd. De focus lag op bedrijfsnieuws en sectorrotatie. Het Britse Ocado sprong er positief uit met een koerssprong van 15% na de aankondiging dat het bedrijf in FY26 positief operationeel cashflow wil genereren. De omzet steeg 13% op jaarbasis. De koers staat echter 11% lager sinds begin 2025 en behoort tot de meest geshorte aandelen op de Londense beurs.

Tegelijkertijd verloor easyJet bij opening zo’n 7% na tegenvallende cijfers door stakingen in Frankrijk en hogere brandstofkosten. De luchtvaartmaatschappij rapporteerde £15 miljoen aan verliezen door stakingen en £10 miljoen door hogere brandstofprijzen. Ondanks een stijging van 21% in de kwartaalwinst bleven de verwachtingen aan de voorzichtige kant.

Private equity-gigant EQT meldde een verdrievoudiging van zijn exits naar €13 miljard in de eerste helft van 2025, dankzij verkoop van belangen in o.a. Galderma en de beursgang van Enity. Hoewel de vooruitzichten onzeker blijven, sprak het management vertrouwen uit in het herstel van de markten.

Tot slot rapporteerde Novartis beter dan verwachte kwartaalcijfers en startte het bedrijf een aandelen-inkoopprogramma van $10 miljard. De winstgroei bedroeg 26% en het concern verhoogde zijn vooruitzichten voor het jaar.

De Europese futures lijken licht positief te openen, geholpen door solide resultaten en stijgende Amerikaanse futures. Beleggers kijken vandaag uit naar macrodata en nog wat bedrijfsresultaten.

Beursagenda

Vrijdag 18 juliJPY – Nationale kern CPI
DE – PPI
VS – Bouwvergunningen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/17/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/18/asia-stock-markets-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/17/european-markets-on-thurs-july-17-stoxx-600-dax-cac-ftse.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse index-futures noteerden donderdagochtend licht lager, na een volatiele maar uiteindelijk positieve handelsdag op woensdag. De S&P 500 steeg met 0,32%, de Nasdaq won 0,26% en de Dow Jones sloot 0,53% hoger, geholpen door een late herstelbeweging, nadat president Donald Trump ontkende dat hij Fed-voorzitter Jerome Powell zou ontslaan.

Aanvankelijk doken de koersen naar beneden toen berichten opdoken dat Trump “waarschijnlijk binnenkort” Powell zou ontslaan, wat leidde tot een verlies van zo’n 0,65% op het dieptepunt van de sessie. Het gerucht werd kracht bijgezet door een New York Times-artikel waarin werd gesteld dat Trump zelfs al een ontslagbrief had opgesteld. De markten herstelden echter nadat Trump de geruchten afzwakte en verklaarde dat hij “het niet van plan is”, hoewel hij eraan toevoegde “niks uit te sluiten”.

Sectorgewijs eindigden woensdag acht van de elf S&P-sectoren in het groen. Gezondheidszorg leidde met +1,22%, terwijl energie het moeilijk had met -0,84%. Voor de week staat energie nu op een verlies van 3,35%, tegenover een winst van 1,29% voor technologie.

Gisteren hebben de Amerikaanse grootbanken het cijferseizoen officieus afgetrapt. De grootste banken op Wall Street zagen hun inkomsten uit handel en transacties het afgelopen kwartaal stijgen, wat leidde tot beter dan verwachte resultaten voor JPMorgan (JPM), Goldman Sachs (GS), Bank of America (BAC), Wells Fargo (WFC), Citigroup (C), Morgan Stanley (MS), Bank of New York Mellon (BK) en BlackRock (BLK). De banken gaven ook aan dat ze doorgaan met het sluiten van deals, ondanks de risico’s van de tarieven van president Trump.

Ondanks het momentum waarschuwde Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, dat er nog steeds significante risico’s bestaan, waaronder de tarieven en de onzekerheid over de handel, verslechterende geopolitieke omstandigheden, hoge begrotingstekorten en hoge activaprijzen.

De focus van beleggers verschuift vermoedelijk nu verder naar het cijferseizoen,. Onder andere TSMC, GE Aerospace, Travelers en U.S. Bancorp publiceren vandaag hun resultaten. Op macro-economisch vlak kijken beleggers uit naar de wekelijkse werkloosheidsaanvragen, de detailhandelsverkopen van juni en de import- en exportprijzen van de afgelopen maand.

Nabeurs lieten enkele aandelen stevige bewegingen zien. Sarepta Therapeutics sprong 32% hoger na de aankondiging van een ingrijpende herstructurering, terwijl United Airlines 2% daalde door tegenvallende omzetcijfers. Monarch Casino won 15% dankzij sterkere kwartaalresultaten.

Grafiek S&P 500 index uit TWS Handelsplatform

Azië: gemengde beursdag na macrodata

In de Aziatisch-Pacifische regio vertoonden de beurzen donderdag een gemengd beeld. Beleggers reageerden op zowel de verwarrende signalen uit de VS als regionale economische cijfers. De Nikkei noteerde licht lager nadat bekend werd dat de Japanse export voor de tweede maand op rij is gedaald. Tegelijkertijd werd bevestigd dat de Amerikaanse president vasthoudt aan een invoertarief van 25% op Japanse goederen, wat druk zet op de bilaterale handel.

In Singapore boekt de hoofdindex zijn negende winst op rij, mede dankzij verrassend sterke cijfers over de export van niet-olieproducten in juni, die naar het hoogste niveau in elf maanden klommen. De Australische markt stond onder druk door een scherpe stijging van de werkloosheid, die nu het hoogste niveau in 43 maanden bereikt.

De olieprijzen stegen licht na het forse verlies van woensdag. Brent crude noteerde 0,39% hoger op $ 68,79, en WTI steeg 0,47% naar $ 66,69 per vat. De stijging werd gesteund door een sterkere dan verwachte afname van de Amerikaanse voorraden ruwe olie en signalen van toenemende raffinageactiviteit. Chinese data over de ruwe olieproductie (+8,5% j-o-j) en hoop op afnemende handelsspanningen tussen de VS en China gaven extra rugwind.

Europa: hogere opening verwacht

Voor de Europese beurzen wordt een hogere opening verwacht. Gisteren sloten de indices lager, waarbij de Nederlandse beurs het wel erg bond maakte. Door een daling van ruim 10% bij ASML als gevolg van een zwakke outlook, daalde de AEX-index met 2,29%.

Op de bedrijfsagenda staan vandaag kwartaalcijfers van onder andere ABB, Novartis, Investor AB, Volvo, Assa Abloy, SSE, Swedbank, TSMC, Publicis en Easyjet. De markt verwacht hieruit meer duidelijkheid over de impact van inflatie, lonen en renteontwikkelingen op de winstgevendheid van grote Europese bedrijven.

Beleggers blijven verder alert op geopolitieke ontwikkelingen, na de recente aankondiging van Trump dat er per 1 augustus een tarief van 30% komt op Europese importgoederen, tenzij er op korte termijn een handelsakkoord wordt bereikt.

Grafiek AEX index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Donderdag 17 juliEUR – Inflatie (CPI)
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
11:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 18 juliJPY – Nationale kern CPI
DE – PPI
VS – Bouwvergunningen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/16/us-treasury-yields-investors-await-further-inflation-data-.html

https://www.cnbc.com/2025/07/16/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/17/european-markets-on-thurs-july-17-stoxx-600-dax-cac-ftse.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten dinsdag gemengd, met een tweedeling tussen technologie en oude-economie. De S&P 500 verloor 0,4% en de Dow Jones zakte zelfs met bijna 1%, gedreven door zorgen over stijgende inflatie en geopolitieke spanningen. De Nasdaq Composite daarentegen wist 0,2% te stijgen en bereikte een recordslot, vooral dankzij een stijging van 4% voor het aandeel Nvidia.

De inflatie (CPI) over juni kwam uit op +2,7% op jaarbasis. Dit was een stijging ten opzichte van de 2,4% in mei en leidde tot bezorgdheid over de toenemende impact van de handelsmaatregelen van president Trump. Zijn aankondiging van een 30% importtarief op producten uit Mexico en de EU vanaf 1 augustus versterkte deze zorgen.

Rentes op staatsobligaties stegen eveneens fors: de 10-jaarsrente klom met 6 basispunten naar 4,485% en de 2-jaarsrente bereikte 3,954%. De inflatiedata lijken de kans op renteverlagingen door de Fed aanzienlijk te verkleinen. Volgens de CME FedWatch Tool is de kans op een renteverlaging eind juli gedaald naar slechts 2,6%. Een maand geleden was de kans nog 15%.

Vandaag kijkt de markt uit naar het producentenprijsindex (PPI)-rapport van juni, met een verwachte stijging van 0,2% op maandbasis. Daarnaast spreken Fed-functionarissen Thomas Barkin en Michael Barr. Beleggers zullen hun commentaar nauwlettend volgen op aanwijzingen over het toekomstige rentebeleid.

Op het bedrijfsfront staan kwartaalcijfers van zwaargewichten als Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Johnson & Johnson op de agenda. De resultaten kunnen bepalend zijn voor het marktsentiment in de komende dagen.

Trump domineerde het nieuws opnieuw door zijn steun aan crypto-wetgeving. In een opvallende wending claimde hij dat eerder tegengehouden wetsvoorstellen nu alsnog gesteund zullen worden door Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, na een overleg in het Witte Huis. Ook meldde The Wall Street Journal dat Trump werkt aan een executive order om private investeringen toegankelijker te maken voor 401(k)-pensioenplannen, wat leidde tot een koersstijging van asset managers als Apollo Global (+2%) en KKR (+1,7%).

Grafiek aandeel NVIDIA uit TWS Handelsplatform

Blik op Azië:

De Aziatische markten lieten vannacht een gemengd beeld zien na het inflatiebericht uit de VS en oplopende spanningen rondom Amerikaanse importtarieven. Wel was er positieve stemming rond AI en halfgeleiders. Nvidia kondigde aan zijn H20 AI-chipverkopen aan China binnenkort te hervatten, wat leidde tot stijgingen bij Aziatische chipbedrijven.

TSMC, dat Nvidia’s GPU’s produceert, won 0,9%. Hon Hai (Foxconn), dat samenwerkt met Nvidia aan AI-fabrieken, steeg met 0,31%. In Japan gingen aandelen als Advantest (+0,73%) en Softbank (+0,48%) hoger op het optimisme rond AI.

Op macro-economisch vlak kondigde Trump aan dat er een voorlopig handelsakkoord is gesloten met Indonesië, waarin een 19% tarief op export naar de VS is opgenomen. Details over instemming door Indonesië ontbreken echter nog. Beleggers wachten ook op het rentebesluit van de Indonesische centrale bank later vandaag.

Opvallend was ook de lof van Nvidia-CEO Jensen Huang voor Chinese AI-bedrijven. Tijdens een speech in Beijing prees hij modellen van onder meer DeepSeek, Alibaba en Tencent als “wereldklasse”. Nvidia hoopt via nauwere samenwerking met China zijn marktaandeel te behouden ondanks de Amerikaanse beperkingen.

Europa in mineur

De Stoxx 600 verloor 0,37%, ondanks een sterke sessie voor technologieaandelen (+0,8%), aangedreven door het sentiment rond Nvidia. Hierdoor steeg de AEX met 0,3%, maar verloren de DAX (-0,4%) en CAC40 (-0,54) terrein.

Het aanvankelijke optimisme over mogelijke handelsdialoog tussen de EU en de VS werd overschaduwd door zorgen over stijgende inflatie in de VS. Dat voedde twijfels over de wereldwijde groei, wat vooral in de tweede helft van de sessie voor verkoopdruk zorgde.

In sectornieuws viel de daling van Barratt Redrow (-9,4%) op, nadat de Britse huizenbouwer meldde zijn doel voor woningopleveringen te hebben gemist. Ook Ericsson (-7,7%) stond onder druk vanwege negatieve marges als gevolg van Amerikaanse tarieven.

Vanochtend vroeg verraste ASML met beter dan verwachte cijfers. De Nederlandse chipmachinefabrikant rapporteerde €7,7 miljard omzet en een nettowinst van €2,29 miljard, beide boven verwachting. Vooral het aantal nieuwe orders (€5,5 miljard versus €4,19 miljard verwacht) sprongen eruit en onderstrepen de aanhoudende vraag naar geavanceerde EUV-machines.

Beleggers zullen vandaag de reacties op de ASML-cijfers volgen en scherp letten op politieke signalen over het EU-VS-handelsklimaat.

Grafiek AEX index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Woensdag 16 juliEUR – Handelsbalans
VS – Inflatie (PPI)
VS – Industriële Productie
11:00
14:30
15:15
Donderdag 17 juliEUR – Inflatie (CPI
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
11:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 18 juliJPY – Nationale kern CPI
DE – PPI
VS – Bouwvergunningen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/15/european-markets-on-tues-july-15-stoxx-600-dax-cac-ftse.html

https://www.cnbc.com/2025/07/16/asml-q2-2025-earnings-report.html

https://www.cnbc.com/2025/07/15/stock-market-today-live-update.html

Verenigde Staten

Ondanks de nieuwe tariefdreigingen van president Trump slaagden de Amerikaanse indexen erin om met winst te eindigen. Beleggers hebben er duidelijk goede hoop in dat de uiteindelijke tarieven lager zullen uitvallen dan gevreesd. De brede S&P 500 en de technologie-index NASDAQ stegen met respectievelijk 0,14% en 0,27%. Ook de Dow Jones eindigde in het groen met een winst van 0,20%.

Ook op maandag dreigde Trump opnieuw met tarieven, deze keer voor Rusland. De reden voor de tarieven is echter verschillend van zijn vorige salvo’s. President Trump dreigt ermee om secundaire tarieven op te leggen aan de handelspartners van Rusland tot wel 100%, indien de Russische president Poetin niet binnen 50 dagen instemt met een overeenkomt om zijn invasie in Oekraïne te beëindigen. De secundaire tarieven zijn in feite een straf voor landen die zaken doen met Rusland. De handelspartners zullen daardoor moeten kiezen om de opgelegde tarieven te betalen of om te stoppen met zaken doen met Rusland, en op zoek te gaan naar alternatieven. Ze zouden vooral een zware tol kunnen eisen van landen die voor hun energievoorziening afhankelijk zijn van Russische fossiele brandstoffen zoals China, India, Brazilië en Turkije.

Het cijfer seizoen barst vandaag los. Noblesse oblige zal JPMorgan Chase, de grootste bank ter wereld gemeten naar beurswaarde, het cijferseizoen openen.

Blik op Azië

De markten in Azië gaan voorzichtig hoger. De Japanse sterindex Nikkei 225 stijgt met 0,39% terwijl de breder samengestelde Topix vlak noteert. Ook de Nifty 50 uit India en de Hang Seng index uit Hongkong koersen hoger. De indexen stijgen met respectievelijk 0,54% en 0,98%. De CSI 300 van het Chinese vasteland noteert vlak.

In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Chinese economie sterker dan verwacht. Het bruto binnenlands product van het land groeide met 5,2% terwijl economen een groei van 5,1% verwacht hadden. Ten opzichte van het eerste kwartaal was er wel een vertraging op te merken, toen de economie een groei van 5,4% doormaakte. Door dit beter dan verwachte cijfer is het land nog steeds op koers om zijn groeidoelstelling van 5% op jaarbasis te behalen. De Chinese economie houdt dit jaar stevig stand, ondanks de tariefdreigingen en de verzwakte binnenlandse vraag. De groei werd geholpen door een sterke export en verschillende stimuleringsmaatregelen. Economen zijn door meer economische tegenwind echter voorzichtig in hun voorspellingen voor de rest van het jaar en verwachten dat de Chinese overheid nieuwe stimuleringsmaatregelen moet nemen om haar groeidoelstelling te behalen.

De consumenteninflatie in India is in juni verder gezakt tot 2,1%. Hierdoor zette de inflatie haar daling verder en bereikte hiermee haar laagste niveau in zes jaar. De consumentenprijsindex daalde in juni voor de achtste maand op rij onder meer omdat de voedselprijzen blijven dalen. De inflatiecijfers bieden de Reserve Bank of India meer ruimte om het monetaire beleid verder te versoepelen, na de grote renteverlaging van 50 basispunten in mei.

Europa

Door de nieuwe tarieven van 30% die de Amerikaanse president Trump oplegde, openden de Europese beurzen stevig in het rood. Tegen het einde van de handelsdag zijn zij er wel in geslaagd om een groot deel van dit verlies weg te werken. De Franse CAC40 en de Duitse DAX sloten nog met een verlies van 0,27% en 0,39%. De BEL20 en de FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk konden wel met winst eindigen waardoor de FTSE 100 op een recordhoogte afsloot. De indexen stegen met respectievelijk 0,19% en 0,64%. De STOXX 600 sloot quasi vlak.

Het Zweedse autobedrijf Volvo Cars zakte met 4,44% op de beurs van Stockholm. Het bedrijf maakte bekend dat het in het tweede kwartaal te maken heeft met een eenmalige afschrijving van $ 1,19 miljard in verband met twee modellen. Het betreft de SUV Volvo EX90 die een verminderde winstgevendheid zal hebben als gevolg van eerdere vertragingen bij de lancering en extra ontwikkelingskosten. Ook is het bedrijf momenteel niet in staat om zijn volledig elektrische nieuwe Volvo ES90 sedan winstgevend te verkopen in de Verenigde Staten als gevolg van de importtarieven. De marges op de ES90 staan ook onder druk in Europa door de impact van invoerrechten.

De aandelen uit de Europese defensiesector gingen in navolging van de rest van de markt grotendeels lager. Franse defensiebedrijven konden daarentegen wel een winst laten zien. Exail Technologies steeg met meer dan 5% terwijl vliegtuigbouwer Dassault Aviation en Thales respectievelijk 1,72% en 1,43% hoger gingen. Deze stijging komt er nadat de Franse president Macron aankondigde de defensie-uitgaven de komende twee jaar met € 6,5 miljard te verhogen.

De Europese markten zullen naar verwachting een gemengde opening laten zien. Experian, Ericsson en Barrat Redrow openen hun boeken.

Beursagenda

Maandag 14 juliJPY – Industriële Productie06:30
Dinsdag 15 juli“CNY – BBP
EUR – Industriële Productie
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index”
04:00
11:00
11:00
14:30
14:30
Woensdag 16 juli“EUR – Handelsbalans
VS – Inflatie (PPI)
VS – Industriële Productie”
11:00
14:30
15:15
Donderdag 17 juli“EUR – Inflatie (CPI
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s”
11:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 18 juliJPY – Nationale kern CPI
DE – PPI
VS – Bouwvergunningen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/14/trump-trade-russia-ukraine.html
https://www.cnbc.com/2025/07/15/chinas-second-quarter-gdp-growth-slows-to-5point2percent-as-economists-warn-of-mounting-headwinds-ahead.html
https://www.cnbc.com/2025/07/14/india-cpi-june-offers-rbi-cut-rates.html
https://www.cnbc.com/2025/07/14/european-markets-on-mon-july-14-eu-tariff-reaction-stoxx-600-ftse-.html
https://www.cnbc.com/2025/07/15/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-hang-seng-csi-300-sensex-nifty-50html.html

Verenigde Staten

De markten in de Verenigde Staten sloten de handelsweek met verlies af. De S&P 500 en de technologie-index NASDAQ kenden een verlies van respectievelijk 0,33% en 0,22%. De Dow Jones liet een groter verlies van 0,63% zien.

De nieuwe handelsweek start zoals de vorige is geëindigd, met tarieven. Wie dacht dat president Trump zijn tarievenoffensief even zou pauzeren, had het dus grondig mis. President Trump kondigde op zaterdag aan dat de Verenigde Staten een invoertarief van 30% zullen opleggen aan producten uit de Europese Unie en Mexico, twee van de belangrijkste handelspartners van het land. Dit tarief wordt op 1 augustus van kracht. Wanneer een van de twee reageert met hogere tarieven, zal president Trump niet aarzelen om ook zijn tarief omhoog te trekken. De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. In 2022 bedroeg de totale invoer van het blok meer dan $ 553 miljard. De totale Amerikaanse import uit Mexico bedroeg in 2022 ongeveer $ 454,8 miljard. De twee handelspartners zijn samen goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import. Na een stilte om de onderhandelingen over een handelsdeal een kans te geven, is Trump weer volop in tariefmodus. Afgelopen week stuurde de Amerikaanse president soortgelijke brieven naar 23 handelspartners, waaronder Canada, Japan en Brazilië, met tarieven variërend van 20% tot 50%.

Hoewel de tarievenoorlog de aandelenmarkten in hun greep houden, lijkt bitcoin hier helemaal geen last van te hebben. De prijs van één bitcoin is gestegen tot meer dan $ 120.000 waardoor deze op een record noteert. De rally gaat gepaard met een recordinstroom in ETF’s die de bitcoinprijs volgen. Beleggers anticiperen erop dat bitcoin nieuwe records zal vestigen. Bedrijven versnellen hun aankopen van de cryptomunt en het Amerikaanse Congres nadert de goedkeuring van nieuwe cryptowetgeving. Een van de belangrijkste wetsvoorstellen is de Genius Act. Deze stelt regels op voor aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoins en zou de weg kunnen vrijmaken voor particuliere bedrijven om digitale dollars uit te geven.

Blik op Azië

De markten in Azië laten een gemengd beeld zien nu beleggers de tariefdreiging analyseren. De Japanse sterindex Nikkei 225 noteert vlak terwijl de breder samengestelde Topix een winst van 0,23% laat zien. De Hang Seng index uit Hongkong en de CSI 300 van het Chinese vasteland noteren aan een winst van respectievelijk 0,48% en 0,26%. De Indiase Nifty 50 verliest 0,43%.

De Chinese export in juni overtrof de verwachtingen van analisten. Chinese bedrijven haastten zich om te profiteren van het tijdelijke uitstel van invoertarieven in afwachting van de deadline in augustus. De export steeg met 5,8% ten opzichte van een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een stijging van 5%. De import steeg met 1,1%. Hoewel de verwachtingen van economen hiermee niet werd waargemaakt, waarbij economen hadden gerekend op een stijging van 1,3%, is dit de eerste keer dit jaar dat de import een stijging liet zien. Ondanks de positieve handelscijfers voor de eerste helft van het jaar, voorspellen economen dat het exportmomentum onder druk zou kunnen komen te staan door de toegenomen onzekerheid over de Amerikaanse tarieven.

Europa

In afwachting van meer nieuws over mogelijke tarieven uit de Verenigde Staten eindigden de Europese markten de handelsweek collectief in het rood. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk kon het verlies nog beperken met een daling van 0,38%. De BEL 20 verloor 0,62% terwijl de Duitse DAX en de Franse CAC40 een verlies van respectievelijk 0,82% en 0,92% lieten zien. De pan-Europese STOXX 600 kende het grootste verlies met een daling van meer dan 1%.

De economie van het Verenigd Koninkrijk is in mei onverwacht opnieuw gekrompen. Het statistiekbureau van het land maakte bekend dat het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk in mei met 0,1% kromp op maandbasis. De laatste gegevens volgen op een krimp van 0,3% in april, toen binnenlandse belastingverhogingen werden ingevoerd en de Amerikaanse president Donald Trump tarieven aankondigde voor zowel handelspartners als tegenstanders. Het Verenigd Koninkrijk is een van de weinige landen die reeds een handelsdeal met de Verenigde Staten hebben gesloten maar de bedrijven in het land zijn er dus niet in geslaagd de tarievenonrust van zich af te schudden. Ondanks het comfort van een handelsakkoord heeft het Verenigd Koninkrijk te kampen met verschillende binnenlandse economische tegenwinden.

Nu duidelijk is geworden dat president Trump de Europese Unie niet zal ontzien in zijn tarievenoorlog staan de markten op het continent op scherp. Naar verwachting zullen de Europese markten de handelsweek lager starten.

Beursagenda

Maandag 14 juliJPY – Industriële Productie06:30
Dinsdag 15 juli“CNY – BBP
EUR – Industriële Productie
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index”
04:00
11:00
11:00
14:30
14:30
Woensdag 16 juli“EUR – Handelsbalans
VS – Inflatie (PPI)
VS – Industriële Productie”
11:00
14:30
15:15
Donderdag 17 juli“EUR – Inflatie (CPI
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s”
11:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 18 juliJPY – Nationale kern CPI
DE – PPI
VS – Bouwvergunningen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/12/trump-tariffs-european-union-eu-mexico-trade.html
https://www.cnbc.com/2025/07/14/bitcoin-hits-new-all-time-high-above-120000-fueled-by-etf-inflows-crypto.html
https://www.cnbc.com/2025/07/14/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-csi-300-sensex-nifty-50.html
https://www.cnbc.com/2025/07/14/china-exports-imports-trade-data-june.html
https://www.cnbc.com/2025/07/10/stock-market-today-live-updates.html
https://www.cnbc.com/2025/07/11/uk-gdp-data-for-may-2025.html
https://www.cnbc.com/2025/07/11/european-stock-markets-trump-tariffs-stoxx-600.html