Beste ETF's voor 2021
Beleggen in ETF’s is ongekend populair, maar wat zijn de beste ETF’s om in te beleggen in 2021 en voor de lange termijn? In dit artikel bespreken we wat ETF’s zijn en wat de voor- en nadelen zijn van het beleggen in ETF’s. We sluiten tot slot af met 4 interessante ETF’s voor 2021 en de lange termijn.

 

Beleggen in ETF’s uitleg

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een ander woord voor een tracker. Een ETF/tracker is een (passief) beleggingsfonds en heeft als doel het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Het product werd in de jaren ’90 ontworpen voor beleggers, aanvankelijk om een index exact te kunnen volgen. De eerste ETF die in 1993 op de Amerikaanse markt een notering kreeg was dan ook de SPDR S&P 500 ETF (SPY). Deze had als doel de prestaties van de S&P 500 index te volgen. Inmiddels heeft deze ETF ruim $ 361 miljard activa onder beheer en is het nog altijd de grootste ETF ter wereld gemeten naar Asset Under Management.

Al snel volgden ETF’s op indices als de Dow Jones en de Nasdaq, maar het duurde nog tot eind jaren ’90 tot de eerste sector gerelateerde ETF’s op de markt verschenen. In de afgelopen twee decennia kwamen er ETF’s op allerlei assets en categorieën. Zo zijn er ETF’s voor grondstoffen, obligaties en bepaalde sectoren. Ook zijn er ETF’s beschikbaar met hefbomen, alternatieve wegingen en uiteraard kunt u via deze trackers beleggen in vrijwel alle delen van de wereld. Sinds 2003 is de ETF-markt groter dan de traditionele markt voor veelal actief beheerde beleggingsfondsen.

Een ETF biedt net als een beleggingsfonds een selectie van aandelen omtrent een specifiek thema, doorgaans een index. Zo kunt u beleggen in een ETF die de luchtvaartsector volgt of een tracker die inspeelt op de BRIC landen.

Waarom in ETF’s beleggen?

Indextrackers vormen vandaag de dag de bouwstenen van de portefeuille van veel particuliere beleggers. ETF’s zijn onder andere aantrekkelijk vanwege de simpele structuur, de lage kosten en de goede spreiding. Het beleggen in ETF’s heeft als voordeel dat u niet continu moet handelen om een bepaalde index nauwkeurig te volgen. Het continu aan- en verkopen van aandelen, om zo de goede balans in uw portefeuille te behouden, kost u veel tijd en transactiekosten. Beleggen in ETF’s of trackers is daarom ideaal voor beleggers die graag in beleggingsfondsen investeren, maar tegelijkertijd ook lage kosten nastreven.

Bij het aankopen van een ETF kunt u passief en tegen aanzienlijk lagere kosten indices over de gehele wereld volgen. Voorbeeld: u koopt een ETF die de AEX-index volgt. Omdat binnen dit effect alle aandelen van bijvoorbeeld de AEX met de juiste weging zijn opgenomen, kunnen beleggers tegen lage kosten de index volgen. Veranderingen in de samenstelling van de AEX zal de ETF-aanbieder eveneens doorvoeren. Hieronder de voordelen van ETF’s op een rij:

  • Lage kosten
  • Hoge liquiditeit en gemakkelijk verhandelbaar
  • Gemakkelijke diversificatie
  • Flexibele handelstijden
  • Transparant

Nadelen en risico’s van beleggen in ETF’s

Los van de gebruikelijke marktrisico’s zijn er nog enkele andere nadelen te bedenken bij het beleggen in ETF’s. Sommige ETF aanbieders beleggen namelijk met synthetische replicatie. Deze ETF’s beleggen niet fysiek in de aandelen of obligaties van een index. Bij zo een synthetische replicatie wordt de index gevolgd met behulp van derivaten. Deze ETF’s kennen een tegenpartijrisico bovenop het marktrisico, omdat ze afhankelijk zijn van de tegenpartij. Dit is veelal het geval bij ETF’s die beleggen in grondstoffen zoals goud en platina.

Ook kan het voorkomen dat u in bepaalde landen veel belasting betaalt over het te ontvangen dividend. Het vestigingsland van een ETF uitgevende instelling beïnvloedt in hoeverre u in staat bent het volledige dividend te ontvangen.

Het belangrijkste en meest ingrijpende risico dat u loopt is een faillissement van de uitgevende instelling. Sommige ETF aanbieder lenen hun effecten uit om extra opbrengsten te genereren voor het effect. Als dit fout gaat loopt u het risico dat u bijvoorbeeld tijdelijk niet kunt uitstappen. Bij grote aanbieders zijn deze risico’s kleiner, want ze maken vaak geen gebruik van securities lending.

Verschillende ETF aanbieders

Ieder jaar blijft het totaal geïnvesteerde vermogen in ETF’s toenemen. Het aantal ETF aanbieders is de afgelopen jaren ook rap toegenomen. In 2021 waren er ruim 160 verschillende aanbieders en samen hebben zij bijna 8000 ETF’s in omloop. Het aanbod aan ETF’s is ontzettend groot, maar de verschillende ETF aanbieders bieden vaak ‘verschillende’ trackers op dezelfde indices, zoals bijvoorbeeld op de AEX. ETF’s kunnen echter aanzienlijk verschillen wat betreft structuur, kosten en prestaties.

Via LYNX kunt u ETF’s kopen of verkopen op zowel de Amerikaanse*, de Europese als de Aziatische beurs. Aangezien LYNX een onafhankelijke broker is, is het aanbod van ETF’s en trackers erg breed. U kunt producten verhandelen van alle grote aanbieders, zoals bijvoorbeeld iShares (Blackrock), Vanguard, SPDR (State Street), VanEck en Powershares.

ETF’s geven een brede spreiding tegen lage kosten. Dit zorgt ervoor dat beleggers niet getroffen worden door de teleurstellingen van individuele aandelen, zonder de hoge kosten die sommige fondsen rekenen.

* Nieuwe MIFID II regelgeving heeft er helaas voor gezorgd dat sommige Amerikaanse ETF’s in Europa niet meer te koop zijn. Bekijk deze pagina voor een uitgebreide lijst met alternatieven voor Amerikaanse ETF’s.

Wat zijn de kosten van ETF’s

Via LYNX kunt u snel, eenvoudig en effectief beleggen in ETF’s en trackers. Een transactie kost u slechts 0,06% over de transactiewaarde met een minimum van EUR 6,00 en een maximum van EUR 45,00. Naast transactiekosten dient u ook rekening te houden met beheervergoeding voor de uitgever van de ETF. Als laatste heeft u ook nog te maken met de spread, het verschil tussen de aan- en verkooprijs van een ETF. Spreads zijn bij liquide trackers doorgaans gunstiger dan bij minder populaire ETF’s.

De beheervergoedingen voor ETF’s zijn doorgaans aanzienlijk lager dan het beleggen in individuele aandelen, vanwege het verschil in transactiekosten. De jaarlijkse kosten van de meest populaire ETF’s variëren van 0,07% voor passieve ETF’s tot boven de 1% voor actief beheerde fondsen. Deze kleine verschillen kunnen op lange termijn veel verschil maken.

De beste ETF’s voor 2021 en daarna

In dit artikel bespreek ik mijn vier beste ETF’s voor 2021 en de lange termijn. Uiteraard is de lijst subjectief en zegt mijn visie op deze trackers niks over de toekomstige rendementen. De lijst betreft dus de beste ETF’s en staat willekeurig gerangschikt. Het zijn Europese ETF’s die verhandeld worden in euro’s en daarom wel onderhevig zijn aan het valutarisico. De beste ETF’s voor 2021 zijn in mijn optiek:

  • iShares NASDAQ 100 Ucits ETF
  • L&G Global Robotics & Automation UCITS ETF
  • iShares Global Clean Energy UCITS ETF
  • Vanguard FTSE Emerging Markets ETF

 

1. iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (SXRV)

Vaste lezers weten dat mijn voorkeur uit gaat naar groei-aandelen en dan kom je al snel uit bij technologie. Naar mijn mening zullen grote techbedrijven zoals Alphabet, Apple, Amazon en Facebook ook de komende jaren goed blijven presteren. Via deze ETF krijgt u direct blootstelling aan de 100 grootste ondernemingen die genoteerd zijn aan de Nasdaq. Hierom valt de iShares NASDAQ 100 UCITS ETF onder de beste ETF’s voor 2021. Dit effect volgt dus de Nasdaq-100 en doet eens per kwartaal een herweging.

De ETF wordt uitgegeven door iShares en beheerd door BlackRock Asset Management Ireland Limited. Het dividend wordt herbelegd en de ETF kent een total expense ratio van 0,33% per jaar. Via een belegging in de iShares NASDAQ 100 UCITS ETF krijgt u overigens een vrij grote blootstelling aan bedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet en Facebook, die circa 40% van de index vertegenwoordigen.

Beste ETF 2021 - iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (SXRV)

2. L&G Robo Global Robotics & Automation UCITS ETF (ROBE)

Deze ETF wordt uitgegeven door Legal & General Investment Management (LGIM) en heeft als doel de prestaties van de ROBO Global Robotics and Automation UCITS Index te volgen. Deze index is samengesteld uit bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten die aanzienlijke omzetten realiseren in specifieke sectoren verbonden met de ontwikkeling van automatiserings- en roboticatechnologie.

Via deze ETF krijgt u blootstelling aan 84 bedrijven over de gehele wereld. De grootste posities zijn Brooks Automation, Intuitive Surgical en Cognex Corporation. De spreiding van deze ‘beste ETF van 2021’ is echter zeer goed, want Brooks maakt slechts 2% uit van de gehele samenstelling. De top 10 bedrijven zijn samen goed voor circa 17% van de ETF. De totale jaarlijkse kosten bedragen 0,80% en heeft een rendement van 155% opgeleverd sinds de oprichting in 2016.

Beste ETF 2021 - L&G Robo Global Robotics & Automation UCITS ETF (ROBE)

3. iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG)

Duurzame energie was een hot thema in 2020 en dat heeft ook deze ETF geen windeieren gelegd. In nog geen jaar tijd zagen beleggers deze duurzame ETF verdrievoudigen, maar de afgelopen maanden is er flink wat lucht uitgelopen. Op de lange termijn blijft duurzame energie naar mijn mening een must en zullen bedrijven die zich hiermee bezighouden daarvan profiteren.

Dit fonds streeft er naar het rendement te volgen van de S&P Global Clean Energy index, die bestaat uit 126 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in de sector van de duurzame energie. Via deze ETF kunt u in één klap beleggen in alles wat met schone energie te maken heeft. Wind-energiebedrijf Vestas heeft met 7,6% de grootste weging, maar ook waterstofproducent Plug Power is met een weging van 4,78% belangrijk voor de ETF.

Verder belegt u in grote energiereuzen zoals NExtEra, Iberdola en Enel. Uiteraard ontbreken zonne-energie aandelen zoals Solaredge, First Solar en Sunrun niet. Het effect scoort een A op de ESG-fondsrating en heeft een Total Expense Ratio van 0,65%. De duurzame ETF is klaar voor de toekomst en past daarom goed bij de beste ETF’s voor 2021 en de lange termijn.

Deze Amerikaanse ETF heeft Ierland als vestigingsland, staat genoteerd in Euro’s en is beschikbaar voor Europeanen.

Beste ETF 2021 - iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG)

4. Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM)

Beleggen in opkomende markten vinden veel beleggers interessant. Deze landen hebben de potentie om met grote percentages per jaar te groeien en daar liggen duidelijk kansen. Uiteraard gaat dit ook gepaard met de hogere risico’s van corruptie, politieke risico’s en de bedrijfseconomische risico’s. Via deze ETF krijgt u blootstelling aan bedrijven in veelbelovende opkomende markten.

De weging in China is met bijna 42% wel erg groot, maar dat komt door bedrijven als Tencent en Alibaba die samen al goed zijn voor 11% van deze ETF. Via het aandeel Taiwan Semiconductor zit u belegd in Taiwan en verder komen de aandelen uit India, Brazilië, Zuid Afrika en Saoedi-Arabië. Ook komt een klein gedeelte van de bedrijven uit Rusland, Thailand, Mexico en Maleisië. De top 10 van de aandelen is ongeveer gelijk aan 27,5% van de netto activa.

De totale beheerskosten zijn met 0,22% zeer laag en dat is zeer keurig voor een ETF die maar liefst 1856 aandelen in de portefeuille heeft. Een goede reden dus voor het opnemen van deze ETF in de beste ETF’s voor 2021.

Beste ETF 2021 - Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM)

Conclusie

De keuze voor een ETF is niet gemakkelijk gemaakt. Er zijn duizenden ETF’s, maar dat komt voornamelijk door het groot aantal aanbieders. Hierdoor is er veel concurrentie en dat komt ten goede aan de belegger door steeds lagere beheerkosten. Bij de keuze voor de beste ETF’s dient u goed te onderzoeken of deze bij u past. U moet naast de beheerskosten ook letten op de onderliggende waardes, het wel of niet herbeleggen van dividend en de risico’s. Op de website van de verschillende aanbieders zelf kunt u alle informatie vinden die u nodig heeft.

 

Beleggen in de beste ETF’s voor 2021 via LYNX

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in de beste ETF’s voor 2021 en andere ETF’s. Bij LYNX zijn veel verschillende financiële producten verhandelbaar, u handelt altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.