In mijn top 5 van futures staat de S&P 500 future op de eerste plek gevolgd door de Euro Stoxx 50 future. Nu de voornaamste indices zijn behandeld, heb ik gekozen voor een future op een compleet andere onderliggende waarde.

 

Op plaats 3 staat de Euro Bund future, veelal afgekort als GBL– of Bund future. Op nummer 4 en 5 staan de olie future en DAX future.

Maar nu eerst meer over mijn nummer 3…

De Euro Bund future met als onderliggende waarde 10-jaars Duitse staatsobligaties. In Europa is dit na de Euro Stoxx 50 de meest verhandelde en liquide future.

Euro Bund Future (GBL)

De Euro Bund future (ticker GBL) is een contract dat met name door de professionele markt gehandeld wordt. De onderliggende waarde is een mandje Duitse staatsobligaties met een looptijd tussen de 8,5 en 10,5 jaar. Simpel gesteld kan worden dat de future daarmee Duitse 10-jaars staatsobligaties vertegenwoordigd.

Van ieder Europees land worden staatsobligaties verhandeld. Sommige daarvan zijn ook beschikbaar in de vorm van futures. De Duitse derivatenbeurs Eurex is het meest succesvol geweest in het verhandelbaar krijgen van deze rentefutures. Niet alleen futures op Duitse staatsobligaties zijn verhandelbaar via Eurex, ook Franse en Italiaanse rentefutures behoren tot de mogelijkheden. Deze zijn pas enkele jaren geleden geïntroduceerd en hebben veel aan populariteit gewonnen. Het is voor handelaren een groot voordeel dat juist Eurex deze rentefutures aanbiedt.

In mijn vorige blog heb ik al uitvoerig besproken waarom juist Eurex zo aantrekkelijk is. Dit heeft alles te maken met de manier waarop stoploss orders worden behandeld. Deze liggen namelijk direct op de beurs en worden niet door de broker gesimuleerd, zoals wel het geval is op bijvoorbeeld Euronext of GLOBEX. Hierdoor blijft de slippage zo beperkt mogelijk. Bovendien kent Eurex ruime openingstijden en zijn er zelden technische storingen.

Euro Bund Future (GBL)

De contractspecificaties van een GBL future zijn behoorlijk afwijkend in vergelijking met die van een future op bijvoorbeeld de Euro Stoxx 50. Wat de openingstijden betreft, is er geen verschil. De GBL future is verhandelbaar vanaf 01:15 tot en met 22:05 uur ’s avonds. Overigens neemt na 20:00 uur ’s avonds de liquiditeit aanzienlijk af.

De multiplier bedraagt 1.000 met een ticksize van 0,01. Iedere punt heeft een waarde van € 1.000 en het minimale verschil tussen de bied- en laatprijs bedraagt dus nominaal € 10. Met een huidige koers van rond de 155 bedraagt de nominale waarde van een GBL future € 155.000. Dit is een behoorlijk groot bedrag, zeker gezien de beperkte marginvereisten. Hierbij is van belang dat de koersuitslagen van de GBL future in geen enkele mate te vergelijken is met die van een index. De volatiliteit ligt namelijk een stuk lager, vandaar dat de lage marginvereisten in die context geplaatst moeten worden.

Niet onbelangrijk is de expiratiedatum. Iedereen zal bekend zijn met de reguliere optie/future-expiraties op de derde vrijdag in de maand. Dit geld onder andere voor aandelen- en indexoptie op AEX, Euro Stoxx 50, DAX en S&P 500. Bij rentefutures is de expiratiedatum compleet afwijkend. Voor het contract van juni is de expiratie bepaald op maandag 8 juni. Van te voren is het belangrijk om deze informatie op te zoeken, zodat vervelende verrassingen uitblijven. Daarbij vindt settlement plaats via levering van de onderliggende obligaties, iets dat niet is toegestaan bij LYNX. Twee uur voor expiratie worden de posities automatisch gesloten wanneer u deze nog heeft openstaan. Uiteraard zal de liquiditeit op deze momenten lager liggen dan normaal, vandaar dat het belangrijk is om op tijd de positie te sluiten of door te rollen naar de volgende expiratiedatum. Alle details over de GBL-future vindt u terug door met uw linkermuisknop dubbel te klikken op de regel van het contract.

Euro Bund

De prijs van de Euro Bund future is in de afgelopen jaren flink gestegen. Belangrijk om te begrijpen, is dat er een inverse relatie bestaat tussen de yield, het effectieve rendement en de koers van een obligatie. Wanneer de rente stijgt, zakt de koers van een obligatie. Daalt de rente, dan stijgt de koers van een obligatie. In de afgelopen jaren zijn de rentes op Europese staatsobligaties enorm gedaald en terechtgekomen op laagterecords. De onderstaande grafiek laat dit beeld zien voor de Duitse Euro Bund future.

GBL future koersgrafiek

De koersontwikkeling heeft in een buitengewoon mooie trendbeweging omhoog plaatsgevonden; dit omdat al die tijd de rentes zijn gedaald. Recentelijk heeft een kleine omslag plaatsgevonden, waarbij sprake was van een sterk toegenomen volatiliteit. Het gevolg van de dalende future is dan ook een toename van de rente.

Varianten

Naast de Bund future op Duitse 10-jaars staatsobligaties, zijn er nog een drietal rentefutures beschikbaar. De contractspecificaties zijn zo goed als hetzelfde, behalve dat de looptijd verschilt van de onderliggende obligaties en daarmee dus ook de koersuitslagen en verschillen. De varianten op de Bund zijn de Schatz, Bobl en Buxl.

De varianten op de Bund zijn de Schatz, Bobl en Buxl.

De Euro Schatz future (ticker GBS) heeft als onderliggende waarde Duitse korte termijn obligaties met een looptijd tussen de 1,75 en 2,25 jaar. De uitslagen in dit contract zijn over het algemeen klein aangezien renteveranderingen op een termijn van gemiddeld 2 jaar minder invloed hebben op de koers van de onderliggende obligaties. Zonder te diep in te gaan op deze materie is het belangrijk om te begrijpen dat een verandering in de rente, zowel omhoog als omlaag, het meeste invloed heeft op de koers van een obligatie(future) met de langste looptijd. De uitslagen in rentefutures met een lange looptijd zijn veelal groter doordat de marktverwachting voor een 10-jaars periode sneller wijzigt dan voor een periode van 2 jaar.

De volgende in de rij is de Euro Bobl future (ticker GBM). De Bobl heeft als onderliggende waarde Duitse staatsobligaties met een looptijd tussen de 4,5 en 5,5 jaar. Dit contract wordt ook voornamelijk door professionele partijen gehandeld in spreads met de Schatz en de Bund. De contractspecificaties zijn identiek aan die van de Bund, behalve dat de marginvereisten lager zijn. Aangezien de koersuitslagen minder groot zijn, is de verplichte margin ook daarop aangepast.

De meest volatiele rentefuture is de Buxl (ticker GBX), die een mandje Duitse staatsobligaties vertegenwoordigt met een looptijd tussen de 15 en 30 jaar. De uitslagen in dit product zijn groot, waardoor ook de marginvereisten een stuk hoger liggen dan bij de overige futures. De Buxl kent nog één andere bijzonderheid: de ticksize. De ticksize voor de Buxl is namelijk 0,02, tegenover 0,01 voor de andere futures. De liquiditeit van deze future ligt een stuk lager dan bij alle andere Duitse rentefutures, waardoor het over het algemeen de minst interessante keuze is.

 

GBX future_3

Futures op rentes zijn bij uitstek een product dat door professionele handelaren wordt gebruikt om bijvoorbeeld renterisico’s af te dekken. Voor particuliere beleggers is met name de grote liquiditeit een voordeel, al blijft het een complexer product dan bijvoorbeeld een indexfuture. Wel valt het op dat beleggers juist op deze futures graag automatische handelsstrategieën ontwikkelen. Gezien de koersontwikkelingen in de afgelopen jaren zou een trendvolgend systeem waarschijnlijk uitmuntende resultaten hebben behaald. Wees wel op uw hoede want rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

In mijn volgende blog zal ik de oliefuture gaan bespreken. De oliefuture is een zeer liquide product, waarin veel gehandeld wordt door de recente volatiliteit op de oliemarkten. Daarnaast zal ik kort een aantal andere grondstoffenfutures bespreken, waaronder die op koper, goud en zilver. Deze worden verhandeld op de New York Mercantile Exchange (NYMEX), een grondstoffenbeurs die onderdeel is van de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Future Euro Bund future
Symbool GBL
Beurs Eurex
Valuta EUR
Expiratiedata maart, juni, sep. & dec.
Openingstijden 01:15 – 22:05,
5 dagen per week
Ticksize 0,01 punt
Multiplier 1.000
Initial Margin € 1.600
Overnight Margin € 3.200

Euro Bund futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.