Wanneer ik particuliere beleggers iets vertel over futures, zijn zij over het algemeen snel afgeschrikt. Futures worden nog gezien als risicovol en daarom blijven beleggers er veelal zo ver mogelijk vandaan. Het instrument wordt in beperkte mate gebruikt om in te spelen op koersbewegingen.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van futures en welke futures zijn er allemaal?

Om dit te beantwoorden, heb ik een top 5 van futures samengesteld.

Ik begin met mijn nummer 1; de E-mini S&P 500 future. (In de volgende artikels bespreek ik de overige 4 futures uit mijn top 5; de Euro Stoxx 50 futureEuro Bund futureolie future en DAX future.)

Wat is de e-mini S&P 500 future

Nominale waarde futures

Dat er onder beleggers weinig interesse heerst in futures, is natuurlijk wel ergens op gebaseerd. Misschien zijn het de verhalen over handelaren die in een keer heel veel geld verloren. In het verleden zijn namelijk wel wat bekende namen de revue gepasseerd. Denk bijvoorbeeld aan Nick Leeson en Jérôme Kerviel, die beiden gigantische bedragen verloren door te speculeren op de futuremarkten.

Zelf denk ik dat het vooral komt door de grote nominale waarde waarmee gehandeld wordt. Zo vertegenwoordigt één AEX-future een onderliggende waarde van bijna 100.000. Simpel gesteld: wanneer u een future koopt op de AEX, vertegenwoordigt deze future een mandje aandelen van de AEX met een waarde van bijna 100.000. Ik weet nog wel hoe ik zelf ooit begon met het handelen van Dow Jones futures, en eigenlijk best wel trots was dat ik voor vele tonnen aan Amerikaanse dollars posities innam.

Dit zijn natuurlijk behoorlijke bedragen, waar overigens maar een klein stukje margin voor aangehouden hoeft te worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een aandelentransactie, vindt bij een futuretransactie geen directe geldstroom plaats. De positie wordt aan het einde van de dag gesetteld en bij het sluiten ontvangt u de winst of betaalt u het verlies. Koopt u voor 10.000 euro aandelen ING, dan neemt uw cashwaarde af met 10.000. Koop ik een future op de AEX, dan wijzigt mijn cashwaarde op de rekening aan het einde van de dag af met de winst of het verlies. Initieel vindt er dus geen kasstroom plaats en wordt alleen een stuk van de rekening geblokkeerd om als onderpand te dienen.

Stoploss futures

Het allerbelangrijkste is om van te voren te realiseren dat je bij het handelen in futures te maken hebt met grote bedragen, maar dit vormt geen enkel probleem. Brokers, waaronder LYNX, bieden hun klanten namelijk tal van ordermogelijkheden aan om posities te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een stoploss of trailing order, waarbij u opgeeft op welk punt de positie gesloten moet worden. Wanneer ik bijvoorbeeld ongelijk heb bij een positie, en dat gebeurt regelmatig, dan neem ik mijn verlies. Ik handel weliswaar met een grote onderliggende waarde, maar mijn risico is absoluut niet groot. Tenminste, dit hangt af waar ik mijn stoploss plaats.

Nemen we ook de openingstijden in ogenschouw, dan is het een voordeel dat de handel zo min mogelijk wordt stilgelegd. Anders gezegd: de AEX-future is geopend van 8:00 tot 22:00 uur, en dus niet van 22:00 tot 8:00 uur. Wanneer om 2:00 uur s nachts iets gebeurt in de wereld waardoor de hard koersen onderuit gaan, dan kan ik mijn positie pas op zijn vroegst om 8:00 uur sluiten. Dit levert mij dus risico op, terwijl andere futures die bijna 24 uur per dag verhandelbaar zijn deze risicos in veel mindere mate hebben.

Eenvoud

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat een future eigenlijk een buitengewoon simpel en doeltreffend instrument is. U heeft bijvoorbeeld niet te maken met tijdswaarde of volatiliteit, zoals bij opties. Daarnaast bepaal je zelf waar het stoplossniveau ligt, dit in tegenstelling tot bij gestructureerde producten. Je kan net zo gemakkelijk inspelen op een stijging (long) als op een daling (short). Bovendien zijn de transactiekosten buitengewoon laag en heb je eigenlijk altijd te maken met een zeer kleine spread.

Beste spread

Waarom hebben futures dan zon kleine spread? Alle andere producten, zoals opties en gestructureerde producten, zijn gebaseerd op de koers van de future. Dit betekent dat de partij die hier prijzen voor afgeeft, bijvoorbeeld een market maker, zijn hedge maakt met de future. Hierdoor heb je relatief gezien altijd een grotere spread bij een afgeleid product, daar verdienen die partijen namelijk hun boterham mee. Bovendien zijn futures maar op één beurs verhandelbaar, wat voorkomt dat je te maken krijgt met partijen die vreemde orders gebruiken om te profiteren van andere orders. Er is één centraal orderboek waar alle liquiditeit samenkomt. Futures zijn daarmee hét product bij uitstek om in te spelen op een koersstijging of koersdaling. Het instrument is simpel, eenvoudig en doeltreffend.

Om u verder mee te nemen in de wereld van futures ga ik bespreken wat mijn future top 5 is. Daarmee wil ik u een introductie geven van de verschillende futures die beschikbaar zijn en waarom bepaalde futures de voorkeur hebben boven andere. De belangrijkste kenmerken waarop ik mijn keuzes baseer, zijn de openingstijden, multiplier en liquiditeit.

1. E-mini S&P futures

De e-mini S&P 500 future (ES) behoort tot de meest verhandelde en liquide futures ter wereld en verdient enige extra introductie. De future is gebaseerd op de S&P 500 index, een breed samengestelde index die als benchmark geldt voor de Amerikaanse aandelenmarkten. In 1997 is het contract geïntroduceerd door de Chicago Mercantile Exchange (CME) omdat het bestaande futurecontract op de S&P 500 index een te grote multiplier had. Deze future had namelijk vanaf de introductie in 1982 een multiplier van 500. Het contract werd vanaf de introductie fysiek verhandeld in de pit van Chicago. Om de liquiditeit te verbeteren en de future aantrekkelijker te maken voor het brede publiek, introduceerde de CME 15 jaar later de e-mini S&P 500 future. Deze e-mini future heeft een multiplier van 50 en werd volledig elektronisch verhandeld via het Globex systeem. Overigens besloot de CME na introductie van het nieuwe contract om ook de multiplier van het grote contract te halveren tot 250.

Nog steeds bestaan beide contracten naast elkaar en wordt de originele future tijdens de Amerikaanse handel in de pit verhandeld. De eerlijkheid doet wel zeggen dat de volumes hiervan nog maar een schijntje zijn in vergelijking met de e-mini S&P futures. Wel kan worden nagegeven dat door dit contract futures op indices veel aan populariteit hebben gewoon in de afgelopen decennia.

Terug naar de huidige situatie. De e-mini S&P futures is een contract waar zowel grote professionele partijen als particuliere beleggers actief in zijn. Het dagelijks volume ligt boven de 1 miljoen contracten en de handel gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss. Mocht er s nachts als u slaapt iets gebeuren in de wereld waardoor de koersen de volgende dag flink lager openen, dan bent u al uit positie doordat de stoploss zijn werk heeft gedaan.

De future is een indicatie van de koersontwikkelingen op de Amerikaanse markten. Doordat deze bijna dag en nacht verhandelbaar is, geeft het ieder moment een indicatie van hoe Amerikaanse markten ervoor staan. Als de Europese beurzen openen om 9:00 uur, kan aan de hand van de S&P 500 future een openingsindicatie van Amerika worden afgeleid. En zoals vaak het geval is, de Amerikaanse beurzen zijn leidend.

ES-future - s&p futures

Het contract is goed verhandelbaar doordat de liquiditeit hoog is. De aantallen op de bied- en laatprijs variëren buiten reguliere handelstijden tussen de 100 en 200 contracten. Vanaf 15:30 uur neemt dit toe tot gemiddeld zon 500 stuks. Met de multiplier van 50 heeft ieder punt een waarde van $ 50. De minimale tick size bedraagt 0,25 punten, waardoor het verschil tussen de bied- en laatprijs nominaal $ 12,50 bedraagt.

Al met al heeft dit contract alle kenmerken waar een handelaar op zoek naar is. De liquiditeit is hoog, de handelstijden zijn ideaal en de onderliggende waarde geeft het betrouwbaarste beeld van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Er is geen andere future die dit evenaart, vandaar dat de e-mini S&P 500 future op nummer 1 op mijn lijst met futures staat.

Volgende week zal ik de andere vier futures met u bespreken. Daarbij wil ik u alvast verklappen dat onder andere de Euro Stoxx 50 future (ESTX50), de Europese variant van de S&P futures, aan bod gaat komen.

Future S&P 500 future
Symbool ES
Beurs GLOBEX
Valuta USD
Expiratiedata maart, juni, sep. & dec.
Openingstijden 0:00 – 22:15, 22:30 – 23:15,
5 dagen per week
Ticksize 0,25 punt
Multiplier 50
Initial Margin $ 2.875
Overnight Margin $ 5.750

S&P 500 futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.