Al sinds jaar en dag is daghandelen beleggen in aardgas populair onder beleggers. Het is immers een belangrijke grondstof die wereldwijd veel wordt verbruikt.

 

Met name in Nederland is het gasverbruik een belangrijk onderwerp geworden, nadat nieuwe aardbevingen in Groningen ervoor hebben gezorgd dat het oppompen van aardgas in de provincie moet worden afgebouwd.

Wat zijn de belangrijkste drijfveren voor de totstandkoming van de gasprijs? En wellicht nog belangrijker, op welke manieren is het mogelijk om te beleggen in gas?

beleggen in gas natural gas NG koers grafiek

Onderwerpen die u alles vertellen over beleggen in gas:

  • Wat is aardgas en waar wordt het allemaal voor gebruikt?
  • Wat zijn de drijfveren achter de prijs van gas?
  • Beleggen in gas ETF’s en future
  • Beleggen in gas aandelen
  • Wilt u meer weten over beleggen in aardgas via LYNX

 

verwachting aardgas koers

Wat is aardgas en waar wordt het allemaal voor gebruikt?

Gas is een grondstof die veel gebruikt wordt door zowel consumenten als bedrijven. Aardgas wordt verstookt als energiebron. Waar huishoudens het thuis gebruiken voor koken en het verwarmen, wordt aardgas door elektriciteitscentrales ook veel gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

Kortom, ook als u thuis inmiddels kookt op inductie en de verwarmingsketel hebt vervangen voor een warmtepomp, heeft u indirect nog altijd aardgas nodig. Elektriciteitscentrale gebruiken het immers voor het opwekken van elektra, iets wat we nodig hebben voor allerlei dagelijkse bezigheden zoals het kijken van tv of het verlichten van het huis.

Wat zijn de drijfveren achter de prijs van aardgas?

Zoals de meeste commodity’s, is ook de gasprijs van vele factoren afhankelijk. Alle grondstoffen zijn in de eerste plaats afhankelijk van de staat van de wereldeconomie. In tijden van hoogconjunctuur is er immers een hogere vraag naar grondstoffen dan in tijden van crisis.

Een tweede belangrijke factor voor de totstandkoming van de gasprijs is het weer. Logischerwijs zorgen koude winters voor een extra vraag naar gas om woningen te verwarmen. Toch kunnen ontzettend hete zomers ook voor een stijging van de gasprijs zorgen, aangezien het koelen van woningen zorgt voor een stijgende vraag naar elektriciteit. Om dit op te wekken is vervolgens weer aardgas nodig.

Tot slot is de koers van de Amerikaanse dollar van belangrijke invloed op de koers van gas. Omdat de grondstof in dollars genoteerd is, zorgt bijvoorbeeld een koersdaling van de Amerikaanse dollar ervoor dat importeurs buiten de VS de grondstof goedkoper kunnen inslaan. Een daling van de dollar heeft over het algemeen dan ook een positief effect op gasprijs, terwijl een stijgende dollar negatief is.

Beleggen in gas ETF’s en future

Het voor korte termijn inspelen op de gasprijs of voor langere termijn te beleggen in gas is op verschillende manieren mogelijk. Hieronder behandel ik eerst het beleggen in aardgas middels ETF’s, vervolgens behandel ik de gasfuture en tot slot beschrijf ik hoe u kunt beleggen in gas aandelen.

Beleggen in gas met een aardgas ETF

Voor het beleggen in aardgas middels een ETF zijn verschillende trackers beschikbaar. De grootste ETF is de VelocityShares 3x Long Natural Gas ETF (UGAZ). Opvallend, aangezien het een ‘leveraged ETF’ betreft. Dit houdt in dat u deels met geleend geld belegt, aangezien de ETF driemaal heftiger reageert op koersbewegingen van de aardgasprijs. Dit zorgt ervoor dat binnen korte tijd hoge rendementen behaald kunnen worden.

gas aandelen VelocityShares Long Natural Gas UGAZ koers grafiekEen andere grote en bekende ETF is de United States Natural Gas Fund (UNG). Zoals de naam al zegt is deze ETF gericht op de Amerikaanse markt voor gas.

Henry Hub Natural Gas future (NG)

Naast de ETF is het mogelijk om middels de Henry Hub Natural Gas future (NG) in te spelen op de koers van aardgas. De future is voornamelijk populair onder dag handelaren die inspelen op kortstondige koersbewegingen van de commodity.

Beleggen in gas aandelen

Naast het direct beleggen in gas middels ETF’s of de Henry Hub Natural Gas future, is het ook mogelijk om direct in gas aandelen te beleggen met een grote exposure naar gas. Ik som hieronder niet de allergrootste gasproducenten op, aangezien dit voornamelijk oliebedrijven zijn die de gasproductie als bijverdiensten zien.

Wilt u echt alleen inspelen op de gasprijs, dan zijn onderstaande vier aandelen daar uitermate geschikt voor. Deze bedrijven zijn immers puur bezig het produceren en distribueren van aardgas.

Afkorting Naam
HK PetroHawk Energy Corporation
SGY Stone Energy Corporation
SD SandRidge Energy
MMR McMoran Exploration Co.
 

Meer weten over beleggen in grondstoffen via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in vele grondstoffen. U kunt inspelen op de prijs van deze grondstoffen door middel van aandelen, opties, futures, ETF's en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.