De top 5 beste aandelen van 2018

Laatste update 20-6-2018.

Wat zijn de beste aandelen van 2018?

2018 is volgens de Chinese astrologie ‘het jaar van de hond’. Zoals bekend is de hond onze trouwe metgezel. Daarom wordt er volop ingezet op een evenwichtig beursjaar: geen revolutionaire veranderingen, maar een gestadige voortzetting van het excellente beursjaar 2017.

Ik blijf echter áltijd waakzaam, en infuseer daarom mijn aandelenbeheer steeds met een doordachte optie-integratie. Ik raad je ten stelligste aan om dat ook steeds te doen

Ik bezorg je op vraag van LYNX met veel plezier 5 aandelen die ik zélf in portefeuille heb genomen en waarmee ik dus deels mijn beleggingsjaar 2018 bespeel. Ik heb bewust gekozen voor bedrijven en/of situaties met een grote dynamiek.

Geen slapende honden. Maar honden die zullen blaffen, kwispelen, grommen, likken, of bijten…

De beste aandelen van 2018 volgens Jacky de Donder

1. Aandeel Baozun (BZUN)

Het Chinese Baozun is een brede dienstverlener aan de e-commerce: websites ontwerpen en beheren, logistieke hulp, analyses maken, bedrijven helpen aan adverteerders, digitale marketing, IT-oplossingen. Baozun wil vooreerst haar leiderspositie in China consolideren en bijkomend groeien. Vervolgens heeft het ambities om sterk te groeien buiten China.

Tenslotte is Baozun voor vele westerse bedrijven dé noodzakelijke partner om hun internetactiviteiten in een sterk gereguleerde overheidseconomie te begeleiden, wat betekent dat Baozun een portfolio van sterke westerse namen (zoals bv. Microsoft of Nike) aan het uitbouwen is.

Het aandeelhouderschap bekoort me ook: Alibaba bezit 17 % van de aandelen, Softbank 13 %, het management van Baozun 50 %. Ik verwacht dit jaar heel wat volatiliteit in het aandeel want het is op dit moment een strategische omslag aan het maken in haar businessmodel: het legt de focus op een verbetering van de winstmarges, minder op omzetgroei. Dat kan schokken teweegbrengen bij resultaatpublicaties.

Ik heb Baozun sinds vorig jaar en het heeft al een verschroeiende rit afgelegd (+ 150 %), maar ik denk dat het bedrijf nog maar aan het begin staat van een mooie toekomst.

Update 20-6-2018:

Het aandeel is na het publiceren van dit artikel zowat verdubbeld en heeft ingelost wat ik er van verwacht had. Toch is het nog zeer goedkoop. Het bedrijf is kerngezond: een verwaarloosbaar kleine langetermijnschuld, het is winstgevend en het heeft voldoende cash om haar groei zelf verder te financieren. De operationele marges van Baozun staan wel wat onder druk wegens de groeiversnelling die het businessmodel doormaakt (herinvesteringen!).

Toch blijft het ondergewaardeerd, wat onder andere te maken heeft met de argwaan van Amerikaanse beleggers voor beleggen in Chinese bedrijven (de handelsspanningen tussen de VS en China doen er zeker geen goed aan), alsook het feit dat de Chinezen zélf niet kunnen beleggen in één van hun strafste inlandse groeibedrijven. Tot slot: een dergelijke mooie winst moet je steeds consolideren met beschermingstechnieken!

Beste aandelen 2018 - jacky de donder - aandeel Baozun

2. Zai Lab (ZLAB)

Ik blijf in China. Zai Lab is een biotechbedrijf dat een businessmodel hanteert dat me kan bekoren: een mix van  eigen onderzoek,  inlicensering van bestaande compounds en therapieën dit al dan niet in gedeeld partnership. Dergelijk model maakt het bedrijf in principe minder kwetsbaar dan een doorsnee-biotechsituatie. Zai Lab is een volledig vertikaal geïntegreerd bedrijf, wat betekent dat het de keten volgt van eigen ontwikkeling tot eindproductie.

Bovendien, en dat is heel interessant, geeft het de mogelijkheid aan westerse bedrijven om toegang te krijgen tot de Chinese markt (wat voor hen omslachtig en niet evident is). Het bedrijf wordt geleid door Samantha Du, een ex-topper bij Pfizer en een gerespecteerde autoriteit in China. Verder zit er in het team nog heel wat bekwaam volk van o.a. Johnson & Johnson, Novartis, GSK en AstraZeneca. Beleggingshorizon: 5 jaar.

Update 20-6-2018:

De koers is stabiel gebleven. Geen probleem, want deze belegging hanteer ik met een langetermijnvisie. Het businessmodel bekoort me; het doet me denken aan het model dat Ablynx heeft uitgebouwd. De ambitie van het bedrijf ligt zeer hoog, doch de rit zal hobbelig zijn wegens nog veel groeipijnen. Zai Lab is dit jaar de transformatie aan het maken naar een commercieel biotechbedrijf.

Beste aandelen 2018 - jacky de donder - aandeel Zai Lab

 3. Zynga (ZNGA)

In mijn top 5 van beste aandelen 2018 komt ook het aandeel Zynga voor.

Zynga is een spelletjesontwikkelaar die ooit het meest populaire spel (Farmville) ontwikkelde maar voor haar omzet volledig afhankelijk was van Facebook. Tot Mark Zuckerberg de banden verbrak en Zynga haar inkomstenmodel moest heruitvinden. Dat zorgde voor heel wat grillige strategische bokkensprongen, maar sinds de nieuwe CEO, Frank Gibeau, aan het roer kwam is er eindelijk hoop dat de turnaround kans op slagen heeft.

Frank Gibeau veranderde de hele bedrijfsfilosofie en snoeide in de ontwikkelingsprogramma’s van nieuwe spelletjes, gooide de onrendabele titels uit de catalogus en begon met de goudklompjes in de portfolio te upgraden en ze naar een breder toepassingsgebied te brengen. Het gevolg van deze strategie is dat je én je marges kan omhoogkrikken én je onkosten kan drukken én elk game een hogere monetariseringsgraad kan laten bereiken.

Ook heeft Frank Gibeau terug toenadering gezocht tot Mark Zuckerberg, want het populaire scrabble-spelletje Words with Friends zal het eerste spelletje zijn dat in 2018 wereldwijd zal kunnen gespeeld worden in Facebook Messenger. Het jaar 2018 moet een bevestiging worden van de haalbaarheid van de turnaround. Zynga is een schuldenvrij bedrijf en is een overnamekandidaat.

Update 20-6-2018:

Het management heeft mij niet ontgoocheld in haar turnaround-inspanningen en de koers is positief geëvolueerd. Het koersdoel ($ 4,5) dat ik in de BeursBubbels hanteerde, is ondertussen bereikt. Echter, om van een geslaagde turnaround te kunnen spreken, moet de weerstand van $ 4,5 definitief doorbroken worden, wat momenteel nog veel bloed zweet en tranen kost.

Zynga heeft een aantal gerichte overnames gedaan waardoor de cash aanzienlijk is geslonken en de operationele marges de komende kwartalen onder druk staan. Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar het is nog geen fel licht.

Beste aandelen 2018 - jacky de donder - aandeel Zynga

4. Yamana Gold (AUY)

Hierover kan ik heel kort zijn: ik ben van mening dat je te allen tijde goud of goudmijnaandelen in portefeuille moet hebben. Mijn core-positie in mijn portefeuille is Goldfields. Maar sinds vorig jaar ben ik Yamana Gold beginnen accumuleren: als de goudprijs zou aantrekken, is er immers een grotere hefboom op Yamana Gold dan op Goldfields. Vanaf dit jaar zit Yamana Gold in een nieuwe fase van een forsere, meer gestroomlijnde productie waardoor de kwaliteit van het bedrijf is toegenomen. Daarom staat Yamana Gold in mijn top 5 beste aandelen voor 2018.

Update 20-6-2018:

De goudprijs blijft in de lappenmand zitten. Goudmijnaandelen, dus ook Yamana Gold, zijn een underperformer geweest op de beurs.. Ondertussen heb ik Goldfields volledig geconverteerd naar Yamana Gold, dat nu mijn nieuwe core-positie is geworden qua goudbelegging.

De case voor Yamana Gold is duidelijk: Cerro Moro, haar nieuwe mijn, is in productie gegaan. Cerro Moro gaat een spil worden in het nieuwe Yamana, omdat het de gemiddelde kostprijs van de goudproductie van Yamana drastisch zal verlagen, waardoor de nettocashflow van Yamana kan gaan sprankelen. In 2019 zou deze mijn de goudproductie met 20% en de zilverproductie met 200% moeten doen toenemen. Omdat Yamana Gold een hoge schuldgraad heeft, zou dit voor een hefboomeffect kunnen zorgen, zeker indien beleggers het goud (eindelijk) zouden herontdekken.

Beste aandelen 2018 - jacky de donder - aandeel Yamana Gold

5. Evoke Pharma (EVOK) + Geron Corporation (GERN)

Om mijn top 5 beste aandelen af te ronden: twee binaire keuzes. Binair betekent: alles of niets.

Evoke Pharma heeft een studie fase-3 afgerond aangaande een geneesmiddel ter behandeling van gastroparese (vertraagde maaglediging). Evoke Pharma gaat dit jaar aan de FDA goedkeuring vragen van haar geneesmiddel. Indien deze goedkeuring er zou komen mik ik op minstens een verdrievoudiging van de koers aangezien ik overtuigd ben dat dit geneesmiddel (een véél gebruiksvriendelijkere toedienings-methode van een reeds bestaand geneesmiddel) de standaardtherapie gaat worden ter behandeling van deze ziekte. Indien er geen goedkeuring komt, dan is het over en uit en wordt het aandeel waardeloos.

Update 20-6-2018:

Evoke heeft ondertussen haar dossier ingediend bij de FDA. Het agentschap beslist in augustus of het dossier ontvankelijk verklaart wordt en, indien positief, op welke datum er een beslissing tot al dan niet goedkeuring wordt genomen. Augustus wordt dus een inflectiepunt voor de koers van Evoke. De situatie blijft ondertussen wat ze is: binair.

Beste aandelen 2018 - jacky de donder - aandeel Evoke Pharma

Geron Corporation is een bedrijf dat een platform heeft ontwikkeld ter behandeling van verschillende soorten bloedkankers op basis van een Nobelprijswinnend onderzoek: telomerase. Het bedrijf had in prille studiefases baanbrekende resultaten vastgesteld voor wat betreft de nog ongeneeslijke ziekte myelofibrose. Doch, het zat financieel aan de grond om zelf de verdere studies te kunnen voeren.

Janssen (Johnson & Johnson) is ter hulp gesneld en heeft het onderzoek volledig overgenomen van Geron. Het zal dit jaar beslissen of de interimresultaten voldoende overtuigend zijn om verder te gaan. Indien Janssen zou beslissen om het onderzoek naar een volgende fase te brengen, is het stijgingspotentieel van de aandelenkoers amper in te schatten, want het betreft hier een totaal nieuwe klasse van geneesmiddelen.

Ik heb het onlangs nog zó verwoord in een presentatie: ‘In het positieve geval zal Geron aan de huidige koers hetzelfde zijn als een 14-karaatsdiamant die je momenteel kan kopen voor de prijs van een kilogram winterspruiten. In het negatieve geval zal Janssen het onderzoek teruggeven en is het over en uit voor Geron.’

Update 20-6-2018:

De koers heeft sinds begin dit jaar een verdrievoudiging gekend en heel wat beleggers hebben – terecht – hun winst afgeroomd en er aldus het investeringsrisico uit gehaald zodat er zonder bijkomend risico verder kan deelgenomen worden aan dit mogelijk spectaculaire verhaal.

Onderzoekspartner Janssen is ondertussen de data van studie fase-2 van MF (myelofibrose) aan het analyseren. Op basis van de sterkte van de resultaten zal Janssen beslissen om al dan niet door te gaan met de samenwerking. Janssen zal dit ten laatste eind september mededelen. De continuatie van de samenwerking zal dé katalysator worden voor een spectaculaire stijging of daling. De situatie blijft ondertussen wat ze is : binair.

Beste aandelen 2018 - jacky de donder - aandeel Geron

Wilt u meer weten over aandelen beleggen bij LYNX?

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken beste aandelen. U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 24 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel.

kooptips aandelen 2018
Jacky De Donder

Jacky De Donder

Jacky De Donder is een bekend belegger met decennia ervaring en de oprichter van Beursbubbels, een wekelijkse beursnieuwsbrief met duizenden abonnees. Lees zijn columns bij LYNX

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws