Biedt China kansen?

Ik begon het beursjaar 2018 met vier hoofdtopics voor ogen :

  1. Amerikaanse dollar gaat stijgen tegenover de euro.
  2. Goudmijnaandelen zitten in de vergeetput : regelmatig wat accumuleren.
  3. Vertrouw de EU-zone niet (politiek : Brexit, Italië, …).
  4. Grotere focus op beleggen in China.

Wat dit laatste betreft, tijdens de eerste beursjaarhelft van 2018 werden de beleggingsportefeuilles met veel liefde bedekt door de Chinese vlag: er werden uitzonderlijke rendementen opgetekend met Chinese aandelen.

bieden chinese aandelen kansen

Maar … tegelijkertijd weet je ook dat als het snoeihard aan het gaan is, dat je niet overmoedig mag worden en je de beschermingstechnieken nog moet uitbreiden. Was het niet de Griekse filosoof Heraclitus die reeds 500 jaar voor Christus schreef : ‘Niets blijft hetzelfde. Niets is eeuwigdurend. Wat koud is, wordt warm. Wat warm is, wordt koud. Wat nat is, droogt op. Wat droog is, wordt vochtig.’ Geschreven calls, gekochte  puts en hier en daar een bijkomende stoploss zijn mijn GPS om me jaar in jaar uit, dwars door alle trends en vreugdekreten heen, door het mijnenveld van de beurs te loodsen.

Chinese aandelen

In het begin van de tweede jaarhelft begon de stemming voor Chinese aandelen om te slaan. De reden? Donald Trump begon zijn spierbalgerol met China te intensifiëren. Het grafiekje hieronder toont in één oogopslag waarom Trump zich machtig voelt tegenover China : het handelstekort met China neemt alsmaar toe, of anders gezegd : de VS voert veel minder uit naar China dan China naar de VS.

import china - vs - Chinese aandelen

Trump argumenteert dat uit het handelsdeficit juist blijkt dat China de Amerikaanse export fnuikt en haar plaatselijke producenten dus bevoordeelt. Trump is een pragmaticus en houdt niet van uitstellen of geduldige diplomatie, dus het gevolg was

dat Trump 250 miljard dollar aan Chinese importtarieven oplegde. Nog maar een begin, want hij wil dat bedrag nog fors vermeerderen en uitbreiden tot de volledige Chinese import. Zoals economische wetmatigheden ons in het verleden al hebben geleerd, leidt doorgedreven protectionisme en importtaksen in een geglobaliseerde wereld meestal tot een recessiescenario. En da’s dan weer slecht voor de aandelenbeurzen in het algemeen. Maar hoe zit het nu specifiek met China ?

Wel, de Chinese centrale bank heeft nogmaals de limiet verlaagd voor de cashbuffer die banken moeten aanhouden. Een nieuwe versoepeling van het monetaire beleid, dus. De impact van de handelsoorlog laat zich zeker reeds gevoelen, en China beoogt met deze maatregel (tevens in combinatie met een subsidiëringsbeleid) om de interne markt vooruit te stuwen : de angst voor een vertragende economie zit er goed in.

Maar … er is nog méér aan de hand dan de tarievenoorlog die een negatieve perceptie t.o.v. beleggen in China heeft doen ontstaan en waardoor Amerikaanse particuliere beleggers en fondsbeheerders al een tijdje Chinese aandelen aan het dumpen zijn. Vooreerst is er het hernieuwd patriottisme. America first. De maatregelen van Trump (hij slaagt er keer op keer in om zijn beloftes waar te maken) heeft de modale Amerikaan vertrouwen gegeven, want hij ziet z’n loon stijgen, hij ziet de beurs stijgen, hij merkt dat er belastingverlagingen zijn, hij ziet dat de bedrijven meer winst maken en dat de werkgelegenheid toeneemt. Vervolgens wordt ook de natuurlijke argwaan die de Amerikanen steeds hebben gehad voor de ‘onbetrouwbaarheid’ van Chinese bedrijven recent weer sterk gevoed. Ik geef  enkele voorbeelden : er was een zoveelste groot schandaal in de Chinese farmasector (Changchun Changsheng had geknoeid met inspectie- en productierapporten bij vaccins tegen hondsdolheid). Zo was er ook Liu Qiangdong, de topman van JD.com, die in de Verenigde Staten opgepakt werd op verdenking van verkrachting. En zopas werd de Chinese voorzitter van Interpol in Peking gearresteerd op verdenking van corruptie. En wat te denken van de beschuldiging dat Chinese spionnen microchips plaatsten in servers die bestemd waren voor o.a. Amazon, Apple en de Amerikaanse overheid ?

Favoriete Chinese aandelen

Kortom : de verkoopgolven blijven al een tijdje aanrollen. Heel wat Chinese aandelen zijn met tientallen procenten afgestraft, sommigen zijn op een paar maanden tijd meer dan de helft van hun beurswaarde kwijtgespeeld. Onder hen ook afgestrafte aandelen die niét of amper te lijden hebben onder de handelsoorlog en die dan ook stilaan heel goedkoop aan het worden zijn. In een volgende bijdrage bespreek ik mijn favoriete Chinese aandelen die tot deze categorie behoren. Stay tuned.

Beleggen in Chinese aandelen

Via het LYNX Handelsplatform kunt u ook beleggen in Chinese aandelen. U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 24 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel.

waarom beleggen bij LYNX - platform
Jacky De Donder

Jacky De Donder

Jacky De Donder is een bekend belegger met decennia ervaring en de oprichter van Beursbubbels, een wekelijkse beursnieuwsbrief met duizenden abonnees. Lees zijn columns bij LYNX

Gerelateerde artikelen