Aandeel Total: Is beleggen in een oliemaatschappij nog rendabel?

De laatste jaren lagen oliemaatschappijen zwaar onder vuur. Groene energie, milieu en klimaatopwarming zijn hot topics waardoor men zou verwachten dat een aandeel als het Franse Total slecht presteert.

Toch is het omgekeerde waar. Total, Shell en andere gigantische energiebedrijven doen er alles aan om continuïteit te bieden en waarde te creëren voor hun aandeelhouders. Bijgevolg is het aandeel Total nog steeds geen oninteressante belegging is.

Wat biedt het aandeel Total voor een potentiële belegger en wat brengt de toekomst? U leest het in dit artikel.

Dit komt u te weten over het aandeel Total:

  • Aandeel Total: drijvers achter de olieprijzen en return
  • Beknopte geschiedenis van Total
  • Total en maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Aandeel Total: fundamentele en technische analyse
  • Vooruitzichten

Aandeel Total: drijvers achter de olieprijzen en return

In de huidige markteconomische situatie blijft de olievraag jaarlijks omhooggaan. Voornamelijk opkomende markten zoals India en China zijn de motor achter de toenemende vraag. Dit desondanks de wereldwijde vertraging van de economische groei.

Verder zorgen technologische innovaties voor een verhoging van de productiviteit en efficiëntie. Bij olieproducenten vertaalt zich dat in een verlaging van kosten waardoor er zekere winstmarges zijn. De groeidoelstellingen van oliemaatschappijen werden de laatste jaren ingeperkt zodat er een verbetering is van de balans en de liquiditeitspositie, goed nieuws voor de aandeelhouders dus.

Aandeel Total olie wagen

Toch heeft dit een nefast effect op de lange termijngroei. Een gebrek aan voorraadbronnen die een langere levenscyclus kennen en productieverminderingen van de OPEC (Oil and Petroleum Exporting Countries) verlagen het aanbod. Een lage aanbodzijde met daar tegenover een hoge vraag zorgt voor stijgende prijzen die op hun beurt zorgen voor meer winst.

Men mag zeker ook niet vergeten dat het geopolitieke risico een immense impact heeft op de olieprijs. Zo kan een conflict tussen de Amerikaanse president Trump met Iran een derde van de gehele overzeese oliehandel beïnvloeden. Ook de recente aanslagen op de olietankers nabij Saudi-Arabië, Oman en Iran zorgen voor onrust op de oliemarkten.

Beknopte geschiedenis van Total

Total, of het voormalige CFP (Compagnie Française des Pétroles), is een Franse oliemaatschappij dat behoort tot de ‘Supermajor’, de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen.

CFP werd opgericht in 1924 als initiatief van de Franse overheid en haalde zijn olie voornamelijk vanuit het Midden-Oosten. De eerste raffinaderij in Normandië begon in 1933 met produceren. Na wereldoorlog twee ging CFP zijn olie halen uit Venezuela, Canada en Afrika. Vanuit Algerije, toen een Franse kolonie, kwam de grootste toevoer van olie in de jaren 50’.

Na verschillende naamsveranderingen ging het aandeel publiek in 1991 op de New York Stock Exchange onder de naam Total. De Franse overheid verminderde de jaren nadien zijn aandeel van 30 percent naar minder dan een percent. Total nam het Belgische Petrofina over in 1999 en het Franse Elf Aquitaine in 2000.

Nu is het een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld en doet het zaken in meer dan 130 landen. Total, Fina en Elf zijn de grootste merken en verkopen op bijna 15.000 plaatsen ter wereld.

Total en MVO

Corporate Social Responsibility (CSR) of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een term waar meer en meer aandeelhouders belang aan hechten. Als het aandeel Total goed presteert wil het bedrijf dat zijn stakeholders meeprofiteren.

Total zorgt ten eerste voor een stevige sociale basis voor zijn werknemers. Een hoog loon, aandeelhouderschap van Total met jaarlijks dividend, winstdeelnames, groepsverzekeringen en een uitgebreid pensioen zijn maar enkele zaken die Total aanbiedt aan zijn werknemers.

Verder heeft het bedrijf meerdere doelstellingen met betrekking tot milieu en klimaat. Een van de belangrijkste is de belofte om geen olie- en gasexploratie te doen in natuurgebieden die opgesomd staan in de UNESCO werelderfgoedlijst. Een andere belofte is om geen olie-exploratie te doen in olievelden onder het ijs van Antarctica.

Het verminderen van CO²-en methaanuitstoot samen met het identificeren en ondersteunen van nieuwe technologieën zorgt voor een verbetering van het klimaat. Ten laatste promoten ze de uitbreiding van biodiversiteit.

Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, zei: “Aan beleggen in de oliesector zit ook een ethisch aspect: we zijn onze aarde onherstelbaar aan het vernielen”. Marjan Minnesma van klimaatorganisatie Urgenda daarentegen zei: “Hoe meer de olieprijs stijgt, des te beter, investeringsbeslissingen vallen dan anders uit”.

Heeft u interesse om “groen” te beleggen? Lees dan zeker het artikel over ‘Beleggen in het klimaat‘.

Aandeel Total: fundamentele en technische analyse

Fundamentele analyse

De P/E ratio, of koers-winstverhouding, van het aandeel Total bedraagt 13,4. De koers-winstverhouding is een goede indicator om te zien of een aandeel over- of ondergewaardeerd is. Hoe lager (hoger) dit ratio is, hoe goedkoper (duurder) het aandeel gewaardeerd staat. Historisch gezien ligt een gemiddelde P/E ratio tussen 13 en 15. Indien we het aandeel Total vergelijken met zijn sectorgenoten zien we dat het aandeel Total relatief laag staat, want het gemiddelde in de sector is 25,4.

Total’s payout ratio bedraagt 67,18 percent, wat betekent dat 67,18 percent van de totale winst uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Bijgevolg bedraagt het dividend van het aandeel Total momenteel €2,56 per aandeel. In 2019 zou datzelfde dividend met minimum drie percent stijgen.

Cijfers Total

TIP: Donderdag 25 juli worden de tweede kwartaalresultaten bekendgemaakt.

Technische analyse

Hieronder maken we graag een technische analyse van het aandeel Total. We merken op dat op lange termijn de koers hogere toppen en hogere bodems maakt. Maar het is niet uitgesloten dat de prijs nogmaals de opwaartse trendlijn test alvorens dat de stijgende trend zich verderzet.

Indien de prijs nog zou verder zakken richting de paarse steunzone, zou dit een betere risk:reward geven dan nu meteen een longpositie in te nemen.

Koers aandeel Total

Vooruitzichten

De groep zal gedurende 2019 een sterke groei van cashflow kennen door eerder gestarte projecten in Australië, Angola en Nigeria. Dit jaar worden er ook in Groot-Brittannië en in Noorwegen nieuwe projecten gestart die komende jaren zullen renderen. Verdere kostenbesparingen en een productiegroei van minimum negen percent moeten dit jaar zorgen voor een stevige return.

Total belooft dat het dividend van het aandeel Total met iets meer dan drie percent zal stijgen in 2019, wat een totale vermeerdering is van 6,5 percent sinds 2017. Dit ligt perfect in lijn met het vooropgestelde doel van een stijging met tien percent over de periode van 2018-2020.

Wenst u meer informatie over grondstoffen? Bekijk dan zeker de sectie grondstoffen op het kennisportaal. De actuele koers van het aandeel Total, samen met de fundamentele data is terug te vinden op de fundamentele overzichtspagina van Total

Aandelen Total kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in het aandeel Total en andere aandelen uit de grondstofsector. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Editorial credit: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com – ricochet64 / Shutterstock.com

Jules Lagay

Jules Lagay

Content Writer

Jules Lagay is student Financie- en Verzekeringswezen aan de Hogeschool Gent. Na verschillende financiële vakken zoals portefeuillebeheer was hij gebeten door de beurs. De kers op de taart was een bezoek aan het Mekka van de financiële wereld: Londen. Zijn columns zijn te lezen op het LYNX Kennisportaal.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws