Aandeel Sofina, de ‘schone slaapster’ van de Belgische beurs?

De ‘schone slaapster’ van de Belgische beurs, zo luidt de bijnaam van het aandeel Sofina. Sofina is een gerespecteerde Belgische portefeuillemaatschappij, waarvan de familie Boël de touwtjes in handen heeft. Het aandeel Sofina maakt tevens al enkele jaren deel uit van de BEL20.

Vanwaar komt de naam ‘schone slaapster’, en is de bijnaam effectief van toepassing? Volgens de koerscijfers slaapt noch Sofina, noch het aandeel van het bedrijf.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Sofina:

  • Waarom is het aandeel Sofina zo interessant
  • Impact coronavirus op het aandeel Sofina
  • Geschiedenis van Sofina
  • Investeringsbeleid
  • Verdeling van het kapitaal
  • Aandeel Sofina: fundamentele en technische analyse

Het succes van het aandeel Sofina is te danken aan haar eigenbelangen in onder andere Colruyt en Sibelco. Daarnaast staan er nog talloze successen op Sofina’s palmares, zoals de investeringen in investeringsfonds Sequoia en sectorgenoten. Ook snelgroeiende ondernemingen dragen bij tot de aangedikte portefeuille.

Hoewel het aandeel Sofina behoort tot de 20 belangrijkste Belgische beursgenoteerde bedrijven, komt er vrij weinig nieuws over het bedrijf naar buiten. Per uitzondering hield CEO Harold Boël een toespraak in 2015. Hij ontkrachtte meteen de bijnaam, en pareerde met de sprookjesachtige vergelijking: “Als schone slaapster slapen wij niet veel”.

Waarom is het aandeel Sofina zo interessant?

Sofina is een gediversifieerde investeringsmaatschappij dat kapitaal verschaft aan ondernemers en families van groeiende bedrijven. Hun interesse ligt voornamelijk in consumptiegoederen, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg. Dankzij de historische prestaties en de decennia-oude ervaring kan Sofina rekenen op het vertrouwen van veel beleggers.

Voor beleggers die er graag een gespreide portefeuille op nahouden, is het aandeel Sofina het overwegen waard. Door de aankoop van een aandeel Sofina verkrijgt de belegger het voordeel van risicospreiding, zonder al te veel transactiekosten te moeten betalen. Bovendien doet een aandeelhouder beroep op professionele beleggers die al jaren in het vak zitten.

Het aandeel Sofina ging het jaar 2019 in aan een koerswaarde van €165,8 en eindigde het jaar op ongeveer €194. Dat betekent dat het aandeel een kleine 20 procent won op een jaar tijd. Daarmee deed het aandeel Sofina het iets minder goed dan de BEL20, die steeg over het jaar met bijna 32 procent. Aandeelhouders die in 2015 aandelen kochten konden in tussentijd rekenen op een koersstijging van 150 procent.

Impact coronavirus op het aandeel Sofina

Het aandeel Sofina verloor in eerste instantie ongeveer 12 procent, kort na de algemene daling vanaf 19 februari. Het slaagde erin om daarna terug naar de voorgaande hoogte te klimmen, om uiteindelijk toch naar beneden te stuiken. In totaal verloor het aandeel Sofina in zijn diepste punt zon’ 30 procent van zijn waarde.

Opmerkelijk is hoe vlug het aandeel Sofina zich weer heeft kunnen herpakken. Nochtans staat het aandeel Sofina niet bekend vanwege zijn volatiliteit en korte marktbewegingen. Voor een agressieve belegger brengt het aandeel Sofina dan ook weinig vreugde. Het normale koersverloop wordt gekenmerkt door een traag stijgend verloop. Niets waar waaghalzen onder de beleggers warm voor lopen.

Het management van Sofina weet de impact van het coronavirus niet exact in te schatten. Dat komt omdat hun resultaten afhankelijk zijn van de impact op de bedrijven die Sofina in zijn portefeuille heeft. Gelukkig spreidt de investeringsmaatschappij veel van zijn investeringen op geografisch en sectoraal vlak. Dat zou de slag beter moeten kunnen opvangen.

Wat wel zeker is, is dat het management niet bij de pakken bleef zitten na de uitbraak. Kort nadien stak de onderneming geld in ACT, of Action Covid-19 Team. Dat is een Indiaas fonds dat op een innovatieve wijze de coronacrisis wil bestrijden.

Geschiedenis van Sofina

Sofina werd in 1898 opgericht als het Société Financière de Transports et d’Entreprise Industrielles. Het was een ingenieurs- en investeringsmaatschappij op initiatief van de Duitse groep Union Elektrizitäts Gesellschaft (UEG, nu gekend als AEG) en de Amerikaanse ondernemingen Thomson en General Electric.

Na het uiteenvallen van de groep nam de familie Boël het roer over en werd Sofina in 1965 een zuivere investeringsmaatschappij. De maatschappelijke zetel bevindt zich te Brussel, en de onderneming is nog steeds in handen van dezelfde familie.

Investeringsbeleid

Sofina’s belangrijkste activiteiten zijn de minderheidsinvesteringen op de lange termijn. Dat komt omdat Sofina maar weinig interesse heeft in korte termijninvesteringen. Hun voorkeur gaat steeds uit naar gezonde en duurzame bedrijven die beschikken over een goed management. Daarbovenop blijven de Europese ondernemingen met wereldwijde activiteiten geliefkoosd. De investeringen zijn steeds minderheidsbelangen met investeringswaarden die schommelen tussen de €75 en €300 miljoen. Momenteel bedraagt dit deel 43 procent van het eigen vermogen.

Als tweede op de lijst investeert Sofina ook in hoogwaardige venture capital en private equity-fondsen. De investeringen in zo’n fonds variëren tussen de €10 en de €40 miljoen, en zijn hoofdzakelijk in de VS, Azië en Europa. In principe mag dit deel maximum 30 procent van de portefeuille bedragen.  Momenteel bedraagt dit 31 procent van het eigen vermogen.

De derde investeringsstijl is het investeren in snelgroeiende ondernemingen. Ongeveer tien procent wordt geïnvesteerd in ondernemingen die volop in de groeifase zitten van hun levenscyclus. Deze portefeuille heeft eveneens een wereldwijd bereik. Momenteel bedraagt dit 20 procent.

Verdeling kapitaal

Hier vindt u het percentage van het kapitaal aangehouden door Sofina in haar tien voornaamste deelnemingen. De opsomming is in afnemende volgorde van hun reële waarde op 31 december 2019.

Bron: www.sofinagroup.com, geraadpleegd 16/04/2020

Aandeel Sofina: fundamentele en technische analyse

Fundamentele analyse aandeel Sofina

Het aandeel Sofina wist zijn eigen vermogen te verhogen naar €7,63 miljard, dat is €1,09 miljard meer dan het voorgaande jaar. 125.000 van de eigen aandelen werden teruggekocht. Sofina realiseerde daarnaast een nettoresultaat van €1,2 miljard, 40 procent hoger dan voor het jaar 2018. Volgens verschillende analisten zijn de resultaten te danken aan het investeringsbeleid van het bedrijf.

Daarenboven werd het nettodividend met 4,1 procent verhoogt tot €2,03. Dat dividend stijgt jaarlijks en brengt hoge verwachtingen met zich mee, zowel voor huidige als nieuwe investeerders. In het geval dat het aandeel Sofina niet meer aan die verwachtingen kan voldoen en een lager dividend uitkeert, dan kan die beslissing een sterke impact hebben op het koersverloop.

Hun onbenutte kredietlijnen stellen Sofina in staat om de onzekerheden in verband met het coronavirus zeker te kunnen beheersen. Indien nodig zouden ze zelfs investeringskansen kunnen grijpen.

Technische analyse aandeel Sofina

Het aandeel Sofina heeft net zoals alle andere aandelen een sterke tik gekregen door het coronavirus. Maar de koers van Sofina heeft steun gevonden op de plaats waar het in 2018 en 2019 ook steun heeft gevonden. De prijs lijkt goed op weg te zijn om de all time highs te testen. De twee cruciale punten waar de (toekomstige) aandeelhouders aandacht op moeten vestigen is het mogelijkse hoofd schouder patroon. Dit patroon vormt zich wanneer de trend zal omkeren. Verder noteert het aandeel Sofina ook rond de psychologische grens van €200.

Aandeel Sofina kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in het aandeel Sofina en andere aandelen uit de BEL20-index. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Aandeel Sofina
Jules Lagay

Jules Lagay

Content Writer

Jules Lagay is student Financie- en Verzekeringswezen aan de Hogeschool Gent. Na verschillende financiële vakken zoals portefeuillebeheer was hij gebeten door de beurs. De kers op de taart was een bezoek aan het Mekka van de financiële wereld: Londen. Zijn columns zijn te lezen op het LYNX Kennisportaal.