Is het aandeel KBC een verzekering voor succes?

Het aandeel KBC leek sinds september 2019 terug in opmars. Bankaandelen winnen steeds meer aan populariteit na lang onder druk te hebben gestaan. Door de lage rentestanden is het traditionele verdienmodel van de banken ernstig aangetast.

In België is een van die grootbanken KBC. Het aandeel KBC wordt verhandeld op Euronext Brussel en is afkomstig van KBC Groep NV. Het is niet onbelangrijk om te weten dat KBC Groep een verzameling is van KBC Bank en KBC Verzekeringen. De aandelen van KBC Bank zijn voor 100 procent in handen van KBC Groep en de marktkapitalisatie bedraagt op dit moment 25,8 miljard euro.

De onderwerpen die besproken worden:

Koers aandeel KBC

Als we naar de koers van het aandeel KBC kijken over de afgelopen tien jaar, dan merken we op dat de prijs een bodem heeft neergezet in 2012. De voorlopige top werd bereikt begin 2018, waarbij de koers kort €78 bereikte. Dit jaar leek de koers van het aandeel KBC op weg om die top te verbreken, maar de uitbraak van het coronavirus heeft daar een stokje voor gestoken.

In 2008 werd het aandeel KBC net zoals alle andere bankaandelen volledig met de grond gelijk gemaakt. Voor de financiële crisis bevond de koers van het aandeel zich ter hoogte van €106. De vrije val, die begon midden 2008, kende geen stoppen en deed de koers landen op €5,60 in 2009. Daarna duurde het drie jaar vooraleer de koers terug begon te remonteren.

Toen de financiële crisis in alle hevigheid losbarstte had KBC nood aan een staatssteun van zeven miljard euro, verdeeld over 2008 en 2009. Sindsdien heeft de bank een heleboel herstructureringen achter de rug en heeft het alle schulden, interesten en boetes terugbetaald (€13,09 miljard). Tijdens de herstructureringen heeft KBC bijna 30 bedrijfsonderdelen afgestoten en de risico’s aanzienlijk afgebouwd.

Het aandeel KBC noteert op Euronext Brussel en maakt deel uit van indexen zoals de BEL20, FTSEurofirst 300 Banks en FTSEurofirst 300. De ISIN van het aandeel KBC is BE0003565737 en het symbool is simpelweg KBC. Het gemiddeld dagelijks volume van het aandeel KBC ligt op 723.000 verhandelde aandelen. Dit is gemeten over een periode van drie maanden. De beta van het aandeel is 1,07, wat wil betekenen dat het aandeel sterker beweegt dat het gemiddelde van de markt. We kunnen het aandeel KBC dan ook niet onder de noemer ‘defensief aandeel’ plaatsen.

Wat is KBC?

KBC is het resultaat van een fusie in 1998 tussen Kredietbank, CERA Bank en de Belgische verzekeringsmaatschappij ABB Verzekeringen. Na de fusie groeide de bank verder uit tot een van de grootste bank-verzekeraars in België. De hoofdactiviteit bestaat uit spaargeld ophalen, leningen uitgeven en verzekeringen.

De hoofdmarkten waar KBC actief is, zijn België, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Bulgarije en Ierland. In andere landen, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, is KBC in mindere mate aanwezig. Kort na de fusie besloot KBC een expansiepolitiek te handhaven richting Oost-Europa, dat verklaart waarom de activiteiten daar zo belangrijk zijn. Momenteel speelt KBC in Oost-Europa een zeer belangrijke rol in de financiële sector. Door de recente overnames van UBB in Bulgarije en OTP Bank in Slowakije, versterkt de bank-verzekeraar zijn positie.

Nieuws aandeel KBC

KBC kwam in het nieuws omdat de bank en verzekeraar de komende drie jaar zo’n 1.400 jobs zou schrappen. Dit kon al afgeleid worden uit het feit dat KBC enkele maanden voordien had aangekondigd om kantoren te sluiten naar aanleiding van de massale digitalisering. Volgens de Belgische bank kadert de afvloei in een efficiëntie- en kostenbesparingsoefening. Op die manier tracht KBC heel wat managementfuncties te schrappen alsook het aantal externe consultants af te bouwen. Volgens de KBC-top gaat het hoofdzakelijk om IT-functies. Wereldwijd stelt KBC zo’n 42.000 mensen tewerk waarvan 40 procent in België en 27 procent in Tsjechië.

Begin februari rapporteerde KBC zijn resultaten voor het jaar 2019. De nettowinst viel beter mee dan verwacht en komt uit €2,49 miljard. KBC laat zijn dividend onveranderd op €3,50 bruto per aandeel (later zal blijken dat het einddividend geschrapt wordt). Daarbovenop belooft KBC om maximaal 5,5 miljoen eigen aandelen in te kopen. Tsjechië blijft voor KBC nog steeds een belangrijke markt en draagt op die manier bij aan de groei van KBC.

Enkele dagen later meldt KBC dat het de Slovaakse bank OTP Bank Slovensko overneemt. Dankzij de overname kan KBC zijn strategie verderzetten om een belangrijke speler te worden op de Slovaakse markt.

Als gevolg van de coronapandemie was de Europese Centrale Bank genoodzaakt om maatregelen te treffen. Daardoor kregen ook de Belgische banken, waaronder KBC, bepaalde aanbevelingen, zoals het schrappen van hun dividend voor een bepaalde periode. De KBC Groep besloot daarom om de dividenden tot één oktober niet uit te betalen, alsook het buy-backprogramma van 5,5 miljoen aandelen uit te stellen. In oktober zal KBC evalueren of het zijn einddividend toch nog zal uitbetalen in de vorm van een interimdividend.

Financiële resultaten KBC

Bij de bekendmaking van de jaarresultaten voor het jaar 2019 daalde de nettowinst met zo’n drie procent, tot €2,49 miljard. Dat komt omdat er een grote waardevermindering werd geboekt op de kredieten ter waarde van 203 miljoen euro. Ook de marges bleven onder druk staan.

In maart gaf KBC al aan dat zo’n €400 miljoen aangetast zou worden in nasleep van de coronacrisis. Twee maand later, op 14 mei, werden de eerste kwartaalresultaten uitgebracht, waaruit bleek dat KBC een nettoverlies geboekt had van €5 miljoen. In het rapport stond ook te lezen dat de groep serieuze waardeverminderingen verwacht voor het hele jaar 2020. Het zou gaan om €1,1 miljard aan waardeverminderingen.

Datzelfde rapport gaf ook over KBC’s onzekerheid over de coronacrisis. Daarin stond het volgende te lezen: “In het betrokken kwartaal werden we geconfronteerd met de uitbraak en verspreiding van het coronavirus. De lange termijnimpact daarvan op de economie blijft erg onzeker op dit moment.”

Aandeel KBC: Technische analyse

Op technisch vlak valt er niet veel spannends te vertellen over het aandeel KBC. We hebben begin dit jaar een zeer sterke daling gezien en de prijs lijkt nu te consolideren. De zijwaartse beweging zorgt ervoor dat er geen echte trend vast te stellen is op dit moment. Een uitbraak boven de weerstandszone zou een bullish signaal zijn, terwijl een uitbraak onder de steunzone een bearish signaal zou zijn.

Advies aandeel KBC

KBC schrapte zijn aandeel om de aanbevelingen na te komen van de ECB. Er bestaat nog steeds een kans dat het einddividend toch uitgekeerd zal worden, maar de beslissing daaromtrent valt pas in oktober. Ook de aankomende waardeverminderingen zijn niet ideaal.

Toch biedt het aandeel KBC nog steeds mooie opportuniteiten. Eerst en vooral is het bezig met een enorme uitbreiding naar het buitenland toe, voornamelijk Oost-Europa. Daarenboven heeft KBC enorme inspanningen en investeringen gedaan op het vlak van digitale transformatie. Die inspanningen beginnen langzamerhand zijn vruchten af te werpen. Zeker in tijden van corona biedt die transformatie een verbeterde efficiëntie, wat zeker een meerwaarde is voor het aandeel KBC.

Daarom staat het gemiddelde koersdoel aandeel KBC op €65,67, een opwaarts potentieel van 25,19 procent. Hieronder vindt u de meest recente adviezen.

Analist Advies Koersdoel Datum
Société Générale Kopen € 60 23/jun
Exane BNP Paribas Kopen € 59 8/jun
KBW Kopen € 63,70 5/jun
UBS Houden € 41 4/jun
KSBC Kopen € 61 28/mei
Morgan Stanley Houden € 58 27/mei
Goldman Sachs Kopen € 58 21/mei

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken beste aandelen. U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 24 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel.

Editorial credit: Alexandros Michailisis / Shutterstock.com

Jules Lagay

Jules Lagay

Content Writer

Jules Lagay is student Financie- en Verzekeringswezen aan de Hogeschool Gent. Na verschillende financiële vakken zoals portefeuillebeheer was hij gebeten door de beurs. De kers op de taart was een bezoek aan het Mekka van de financiële wereld: Londen. Zijn columns zijn te lezen op het LYNX Kennisportaal.

Meer:

Gerelateerde artikelen