Aandeel Solvay: een mooi herstel voor het aandeel

Het aandeel Solvay kent de laatste jaren geen gestaag koersverloop. De volatiliteit van de koers is te wijten aan het slechte markteconomische klimaat en de verminderde vraag. Ook de uitbraak van het coronavirus deed daar een schepje bovenop.

Toch zijn er verschillende argumenten die het aandeel Solvay koopwaardig maken. Een jaarlijks en bestendig dividend is daar één van. De koers kon zich ook herstellen en het handelt momenteel richting nieuwe hoogtes.

Wat kan de aandeelhouder van het aandeel Solvay verwachten? Wat zijn de vooruitzichten? Wij nemen het aandeel Solvay voor u onder de loep.

Wat u in dit artikel te weten komt over het aandeel Solvay:

Aandeel Solvay

Aandeel Solvay: koers door de jaren heen

Het laatste hoogtepunt van het aandeel Solvay werd gevormd in april 2014. Sindsdien probeerde de koers Solvay nog eens een nieuwe all-time high neer te zetten in 2017, wat weliswaar niet is gelukt. Deze poging heeft geleid tot een sterk dalende trend. De uiteindelijke bodem werd bereikt rond € 82.

Die prijs gold tevens als duidelijke weerstandszone in de afgelopen paar jaar. De aankondiging dat het EBITDA lager uitviel op 8 november 2018 en de voorafgaande bekendmaking van de nieuwe CEO Ilham Kadri deden het aandeel kelderen. Op 7 mei 2019 viel het aandeel van Solvay weer met zo’n zes procent ten gevolge van slechtere vooruitzichten voor het jaar 2019. Volgens Solvay gaat het om ongunstige economische omstandigheden met een zwakkere markt. Het resultaat van de zwakkere markt is een verminderde verkoop in de automobiele, elektronische en olie- en gassector.

Sinds juni 2019 ging de koers van het aandeel Solvay weer voorzichtig omhoog, gevolgd door een snelle koersstijging in november 2020. Op dit moment noteert het aandeel Solvay aan de hoogste koers in meer dan een jaar.

Geschiedenis Solvay

Het in Brussel gevestigde Solvay startte zijn activiteiten in 1863. De gebroeders Ernest en Alfred Solvay hadden eerder een patent genomen op het productieproces van Na²CO³, of simpelweg soda, en CaCO³. Dat proces, bekend als het Solvayproces, bleek efficiënter en resulteerde in de opening van de eerste fabriek nabij Charleroi in 1865.

In de decennia die volgden breidde het bedrijf zijn activiteiten uit met de verwerking van steenkoolgas, teer, ammoniak en soortgelijke bijproducten. Solvay werd een toonaangevende speler inzake wetenschappelijk onderzoek en trok op die manier topwetenschappers en geleerden aan.

Na de millenniumwissel stootte het bedrijf zijn medicijntak af en verkocht het voor € 4,5 miljard aan Abott Laboratories. Een jaar later nam Solvay het Franse Rodia over voor € 3,4 miljard en in 2015 volgde de overname van de Amerikaanse sectorgenoot Cytec.

Ook niet onbelangrijk: in 2005 werd Solvay Ventures opgericht, het venture capital fund van Solvay. Op die manier biedt Solvay duurzaamheid en investeringen in baanbrekende technologieën.

Momenteel is Solvay gespecialiseerd in geavanceerde materialen en specialiteitschemicaliën. Het bedrijf is actief in 56 landen en het aandeel Solvay staat genoteerd op Euronext Brussel en Parijs. Het aandeel maakt onderdeel uit van meerdere indices zoals de BEL20, CAC40 en Euronext 100.

Aandeel Solvay: fundamentele en technische analyse

Fundamentele analyse Aandeel Solvay door Bonconsul

Zwakke auto- en luchtvaartsector wegen op de resultaten, zoals verwacht

De omzet zakte met -13,5% tot € 9,7 miljard (2019: € 11,2 miljard). Een serieuze daling, maar niet verwonderlijk wetende dat bovenstaande twee sectoren goed zijn voor een kwart van de omzet. De vliegtuigen van defensie lagen dan wel niet stil, maar de commerciële wel. Ook de andere sectoren hadden het niet gemakkelijk uiteraard, denk aan olie-en gas en de mijnbouw.

Madamme Cash maakt haar reputatie opnieuw waar

CEO Ilham Kadri, nu twee jaar aan het roer van het bedrijf, legde zoals gewoonlijk de focus op de cash en in een pandemiejaar betekent dat extra veel besparen. Op de variabele kosten werd iets meer dan € 1 miljard bespaard eenvoudigweg doordat er minder volume werd gedraaid. Dat is het gemakkelijke gedeelte. Minder gemakkelijk is het constant houden van de prijzen, waar het bedrijf min of meer in geslaagd is door slechts een kleine daling op de brutomarge te moeten slikken tot 25,8% (2019: 26,6%).

Nu het moeilijkere gedeelte. In de vaste kosten werd voor € 332 miljoen gespaard, waarvan € 175 miljoen structureel is en de andere € 157 miljoen tijdelijk met hulp van de overheid. Voor 2021 willen ze daar nog eens € 150 miljoen structurele besparingen aan toevoegen. Allemaal goed en wel, maar de CEO dient nog haar eerste jaar van groei voor te leggen. De valse start met de pandemie is natuurlijk geen uitgangspunt, dat beseffen we. Besparen is echter nooit een duurzame manier om business te doen. Aan de andere kant geeft ze ons wel de indruk te weten waar ze naartoe wilt. Dat betekent dat we, naast belangrijke desinvesteringen van ROCE-lage producten, ons ook mogen verheugen op nieuwe overnames in 2021 van producten met een hoge ROCE. Ze legt daar toch de focus op de juist parameter: ROCE.

Aandeel Solvay: jaar 2020

Bedrijfswinst en vrije kasstroom op een goed peil

Door de besparingen kon de recurrente bedrijfswinst landen op € 904 miljoen (2019: € 1,2 miljard) en de nettowinst op € 444 miljoen (2019: € 730 miljoen), of € 4,3 per aandeel. Niet slecht, voor een bedrijf dat € 1,5 miljard aan omzet verloor.

De vrije kasstroom werd bovendien nog geholpen door een vermindering van de capex met € 200 miljoen en een vermindering van het werkkapitaal voor € 249 miljoen (2019: verhoging met € 86 miljoen), toch wel erg straf. De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben op die manier hun jaar kunnen redden op het vlak van cashgeneratie. Echter, wij verwachten het omgekeerde effect voor 2021 nu ze terug hun voorraden moeten aanvullen.

De recurrente vrije kasstroom eindigde zo op € 893 miljoen (2019: € 624 miljoen), of € 8,7 per aandeel. Niet meer dan normaal dat het bedrijf dan ook zijn dividend op peil houdt met € 3,75 per aandeel, een prijskaartje van € 387 miljoen. Het kon zelfs meer zijn maar we willen niet té veeleisend zijn na een dergelijk jaar.

Enkele interessante nieuwe partnerschappen met de focus op ecologie

Zo is een nieuw platform opgericht met Bridgestone, waar Solvay’s input meehelpt om banden te gaan produceren die 30% minder rubber afdragen. Dit leidt uiteindelijk tot een langere levensduur van banden en dus minder CO² uitstoot. Henkel gebruikt dan weer twee nieuwe Solvay producten die oppervlaktes beschermt tegen virussen en wasmiddelen 100% duurzaam maakt. Ten slotte vinden we persoonlijke een leuke partnerschap waarbij Solvay materiaal levert voor 100% elektrische lucht-taxi’s.

Aandeel Solvay partners

2021 ziet er beter uit

Het bedrijf wil jammer genoeg niet verder kijken dan een kwartaal voor wat betreft EBITDA. Voor de vrije kasstroom schat ze het jaar te eindigen tussen € 600 – 650 miljoen, wat we als een goed jaar zouden beschouwen.

Conclusie: Mevrouw cash maakt haar reputatie opnieuw waar en kon ondanks een verlies aan omzet van € 1,5 miljard het jaar toch eindigen met een betere vrije kasstroom dan in 2019. Kers op de taart toch, maar wéér een stabiel dividend met een aanvaardbaar rendement. Als de auto-en luchtvaartsector nu nog even meewil in 2021 ziet Bonconsul het bedrijf een goed jaar draaien. Na input van de nieuwe cijfers in het model van Bonconsul, gaat het koersdoel van € 102,2 naar € 98,7.

Technische analyse aandeel Solvay

Het aandeel Solvay heeft zich heel goed hersteld, nadat het in de maand november met 39 procent kon stijgen. Vervolgens zien we ook een sterke stijging in februari 2021. Het technische plaatje ziet er aantrekkelijk uit. Het aandeel brak een drie jaar lange dalende trendlijn. De dalende trendlijn was een belangrijk historisch gebied van weerstand, eerder verwierp het aandeel Solvay deze weerstand vier keer. Een doorbraak van deze trendlijn is dus een zeer belangrijke gebeurtenis. De Solvay koers weet zich verder goed te handhaven boven de trendlijn, wat een teken van sterkte is.

Als we richting de hogere prijzen kijken, zien we nogal wat belangrijke weerstandsgebieden die ervoor kunnen zorgen dat het aandeel stagneert of zich terugtrekt. Het eerste gebied dat weerstand heeft veroorzaakt is hoogstwaarschijnlijk het hoogste punt vóór de covid-19 marktcrash, wat betekent dat het aandeel zich zou kunnen terugtrekken naar de dalende trendlijn. Het Solvay aandeel zal daar waarschijnlijk steun vinden en dan verder richting hogere prijzen handelen. Technisch ziet het er dus zeer goed uit voor het aandeel Solvay.

Wat zeggen analisten?

Hieronder worden enkele recente ratings opgesomd. Het algemene huidige sentiment is om het aandeel Solvay te behouden of te kopen. De ratings voor het aandeel Solvay zijn wel opgewaardeerd, wat dus voor optimisme moet zorgen bij de aandeelhouders.

Beurshuis Advies Koersdoel
UBS Neutraal €110.00
J.P. Morgan Overweight €115.00
ING Kopen €125.00
Bergenberg Kopen €135.00
CFRA Houden €110.00
Bonconsul Houden €98.7

 

Wenst u meer fundamentele informatie over het aandeel Solvay? Klik dan gerust op de link hier.

Aandeel Solvay kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in het aandeel Solvay en andere aandelen uit de BEL20-index. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Aandeel Solvay

Editorial credit: Casimiro PT / Shutterstock.com

Bonconsul

Bonconsul

Bonconsul is een one stop shop solution voor mensen die hun zoektocht naar de juiste aandelen gemakkelijk en boeiend willen maken. Het platform is 24/7 online bereikbaar en u krijgt bovendien én nieuwsberichten én waardering én dagelijkse beurstips direct in uw mailbox. Gedaan dus met wachten op dat wekelijkse magazine.

Daarnaast kan u perfect de  transacties vrijwillig volgen indien u dat wenst. Dankzij de samenwerking met LYNX kost een jaarabonnement slechts €199 in plaats van €299. Meer info op www.bonconsul.be of contacteer Bonconsul voor een één op één rondleiding op het platform.