De zes voornaamste beurswijsheden

De beurs is onderhevig aan veranderingen en is onvoorspelbaar. Zowel technische als juridische veranderingen hebben doorheen de jaren de markt gemaakt tot wat ze nu is. Wie deze zes beurswijsheden in het achterhoofd houdt, zal een steile leercurve hebben en sneller het eindstation van winstgevende belegger of handelaar hebben.

De zes beurswijsheden

Ongeacht de veranderlijkheid van de beurs, zijn er enkele wijsheden die doorheen de jaren hebben standgehouden. Deze zullen waarschijnlijk in de toekomst niet veranderen. Hieronder vindt u een aantal beurswijsheden die u op weg moeten zetten een betere belegger of handelaar te worden.

warren-buffett-beurswijsheden

Beurswijsheid #1: Rule 1, Never lose money. Rule 2. Never forget rule 1.

Dit is één van de bekendste uitspraken van de value-belegger Warren Buffet. Beginnende beleggers trachten op een zo snel mogelijke manier geld te verdienen. Maar eigenlijk is uw eerste taak als belegger om uw kapitaal te beschermen. Probeer enkel te handelen wanneer uw criteria vervult zijn. Het komt erop neer dat beleggen is een marathon is en geen sprint.

Beurswijsheid #2: Het resultaat van uw laatste trade mag geen invloed hebben op de volgende trade.

Wat de mensheid zo uniek maakt is emoties. Maar dit is net één van de factoren die het zo moeilijk maakt om succesvol te zijn in de beleggingswereld. Beleggers kunnen zich in twee specifieke situaties bevinden die het onmogelijk maken om winstgevend te zijn op lange termijn.

  • Een belegger heeft een trade afgesloten met een mooie winst. Gevolgd door eventueel nog enkele winstgevende trades. De zelfzekerheid en euforie neemt toe en de inzet van de volgende trade wordt hoger. Helaas gaat het fout en is alle opgebouwde winst en eventueel een stukje van het kapitaal in rook op gegaan. Laat de euforie uw goede beleggingsresultaten niet in de weg staan.
  • De tweede mogelijke situatie is diegene waarbij een trade afgesloten wordt met verlies. De volgende trade wordt sneller genomen dat het beleggingsplan voorschrijft of de inleg wordt verhoogd. Het idee waarmee de belegger speelt is om op elke mogelijke wijze zijn of haar verlies goed te maken. In vele gevallen loopt dit faliekant af en wordt het beschikbaar kapitaal van de belegger kleiner en kleiner.

~ The key to trading success is emotional discipline. If intelligence were the key, there would be a lot more people making money trading. – Victor Sperandeo

Beurswijsheid #3: Weet waar u fout bent.

Elke belegger zou op voorhand moeten weten wanneer hij of zij de trade afsluit. Een handelaar is in vele gevallen zijn eigen baas. Er is niemand die u zal zeggen: “Nu sluit u af en neemt u het verlies”. Een belegger of handelaar moet zich realiseren dat het afsluiten van een positie veel moeilijker is dan het openen van een positie. In de beleggingswereld is geen plaats voor een groot ego. U moet onder ogen kunnen zien wanneer u fout bent.

~ Letting losses run is the most serious mistake made by most investors ~ William O’Neil

Beurswijsheid #4: Less is more.

Iemand die een niet al te succesvol parcour heeft afgelegd op de beurs, komt vaak tot de constatatie dat hij of zij te veel daghandelingen heeft gedaan. Uiteraard zijn er handelaren die gespecialiseerd zijn in daytraden en scalping. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. En al zeker niet voor de startende belegger. U heeft er dus baat bij om het rustig aan te doen in het begin van uw beleggingscarrière.

~ Sometimes the best trade is no trade ~

Beurswijsheid #5: Money Management

Money Management is een ruim begrip die op verschillende manieren in de praktijk kan gebracht worden. Via Money Management wordt getracht voorbereid te zijn op het ondenkbare. Succesvolle beleggers kunnen op vele aspecten verschillen van elkaar. Desondanks kunnen ze stuk voor stuk succesvol zijn. Wanneer we het element proberen te bepalen die de sleutel is tot hun succes, komen we uit bij één aspect. Allen begrijpen ze het belang van Money Management en stellen dit voorop in hun beleggingsplan. Wie meer wil weten over money management kan het volgende artikel lezen: “Waarom money management zo belangrijk is.”

~ In trading the impossible happens about twice a year ~ – Henri M Simoes

Beurswijsheid #6: Beheers de strategie

Alvorens u aan de slag gaat, moet u uw beleggingsstrategie meester zijn. In vele gevallen is het mogelijk om een demorekening te openen bij de financiële partij waar u uw beleggingen doet. Hierbij is het belangrijk om uw demorekening te beschouwen als uw echte rekening.  Het voordeel hiervan is dat u perfect zal kunnen werken met het handelsplatform. En u zal leren omgaan met de eigenheid van de financiële markt.

~ Only The Game, Can Teach You The Game ~ – Jesse Livermore

Het is voor uw eigen beurssucces belangrijk dat u open minded blijft. Beleggen heeft een groot potentieel. Maar het kan ook één van de snelste manieren zijn om geld te verliezen wanneer er niet goed wordt over nagedacht. Met de zes voornaamste beurswijsheden heeft u alvast een stapje voor op andere startende beleggers.

Aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Complementair denken op de beurs
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.