aandeel-vinci-11
Dat was gisteren even schrikken voor beleggers in het stabiele aandeel Vinci. In enkele minuten verloor het aandeel van de Franse bouwer bijna 20% aan beurswaarde. Toch had de oplettende belegger via een alternatieve beurs goed kunnen profiteren van de situatie.
aandeel-vinci-1

Stabiel aandeel Vinci

Vinci is een Franse bouwer die onder meer verantwoordelijk is voor de Franse tolwegen, zowel bekend als berucht onder Nederlandse vakantiegangers. Over het algemeen is het aandeel Vinci een stabiel aandeel met een dividendrendement van ruim 3%.

aandeel-vinci-8

Toch vond gistermiddag een zeer opmerkelijke beweging plaats. Binnen luttele minuten verloor de Franse bouwer ruim € 7 miljard aan beurswaarde nadat een vals rapport naar buiten werd gebracht. Op de huidige koers heeft Vinci een beurswaarde van € 35 miljard. Kort na het persbericht stond het aandeel Vinci 20% lager en was van deze beurswaarde nog slechts € 28 miljard over.

aandeel-vinci-2

Kortstondige crash aandeel Vinci na vals persbericht

In bovenstaande grafiek is goed te zien hoe snel de daling verliep. De candles zijn 1 minuut candles, wat betekent dat het aandeel binnen vijf minuten 20% lager noteerde. De reden achter deze daling was een rapport waarin werd vermeld dat Vinci de CFO had ontslagen vanwege onregelmatigheden.

Door de crash werd de handel op de Franse SBF beurs stilgelegd. Al snel kwam Vinci met een persbericht naar buiten waarin werd ontkent dat de CFO was ontslagen vanwege onregelmatigheden.

De Franse bouwer liet weten dat het eerdere statement niet bij Vinci vandaan kwam, maar dat het om een vals bericht ging. Het is toch een beangstigende gedachte dat € 7 miljard aan beurswaarde kan verdampen doordat iemand een vals bericht de wereld in stuurt.

Handel op Franse hoofdnotering stilgelegd

In onderstaande TradeLog is te zien dat op de Franse beurs de handel om 16:14:08 werd stilgelegd. Kijkend naar het tijdstip van de transacties, is het goed terug te zien dat pas om 16:19:59 de eerstvolgende trade op de SBF beurs werd uitgevoerd.

aandeel-vinci-3

Tijdens deze onderbreking werd bekend dat het om een valse uitspraak ging. Het is dan ook niet gek dat het aandeel vijf minuten later bijna € 10 hoger opent. Omdat de meeste beleggers alleen de hoofdnotering op de Franse beurs kunnen handelen, was dit een gemiste kans.

Via LYNX nog mogelijk om te handelen via alternatieve beurs

Omdat u via het LYNX Handelsplatform aandelen op meerdere beurzen kan verhandelen, was het voor LYNX klanten alsnog mogelijk om in te spelen op de ontkenning van de beschuldigingen. Terwijl de handel op de Franse SBF beurs was stilgelegd, liep de handel in het aandeel Vinci op de Amerikaanse CHIXEN beurs wel door.

aandeel-vinci-4

In bovenstaande TradeLog is goed te zien dat in de periode dat de Franse hoofdnotering van het aandeel Vinci was stilgelegd, het aandeel nog wel degelijk verhandelbaar was op deze alternatieve Amerikaanse beurs. Direct nadat het persbericht werd ontkend had u als LYNX klant het aandeel dus kunnen kopen en daarmee profiteren van het feit dat de meeste beleggers niet over deze mogelijkheid beschikken.

Beleggen met een voorsprong via het LYNX Handelsplatform

Op deze alternatieve beurs werd dus de openingsprijs gevormd voor de hoofdnotering, deze opening was nagenoeg gelijk aan de koers die als laatste werd verhandeld op de CHIXEN beurs.

Kortom, in dergelijke gevallen kan het zeker lonen dat u de beschikking heeft over meerdere beurzen waarop een aandeel is genoteerd. Ik begrijp dat deze gevallen niet dagelijks voorkomen, maar de enkele keren dát het gebeurt zijn wel grote winsten te behalen. Het LYNX Handelsplatform laat u beleggen met een voorsprong.

Beurzen per aandeel selecteren

Om een aandeel toe te voegen in het LYNX Handelsplatform, typt u de tickercode van een aandeel in een lege regel. In dit voorbeeld van het aandeel Vinci gaat het om de code DG. Door DG in een regel te typen en vervolgens op enter te klikken, verschijnt het volgende scherm.

aandeel-vinci-5

U kunt een aandeel SMART inladen, wat betekent dat het platform voor u alle beurzen afgaat om de beste prijs voor het aandeel af te speuren. Om een aandeel per specifieke beurs toe te voegen, kiest u voor de tweede optie.

aandeel-vinci-6

Als u voor de optie: Aandelen (Kies Specifieke Beurs) heeft gekozen, verschijnt in een volgend scherm alle beurzen waarop het aandeel verhandelbaar is. In dit specifieke geval ging het dus om de CHIXEN beurs, waar de handel nog doorging. Door op deze regel te klikken, wordt het aandeel met een notering op deze specifieke beurs.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.