Turkse aandelen
De Turkse aandelen- en valutamarkten zitten in zwaar weer. De val van de lira en de toenemende onzekerheid over het politieke klimaat hebben ertoe geleid dat Turkse aandelen massaal in de uitverkoop gaan. De aandelenbeurs van Istanboel mag zich over 2018 in het rijtje van slechtst presterende aandelenmarkten wereldwijd scharen. Buitenlandse investeerders verliezen hun bereidheid om te investeren in Turkije en de twijfels over een van de snelst groeiende economieën nemen in rap tempo toe.

In dit artikel krijgt u inzicht in de oorzaak en gevolgen van deze ontwikkelingen. Ik licht daarnaast toe hoe u in kunt spelen op een eventueel koersherstel van de Turkse aandelenmarkt.

De volgende onderwerpen worden besproken in dit artikel:

  • Economische situatie Turkije
  • Gevolgen dalende lira
  • Het effect op Turkse aandelen
  • De mogelijkheden hierop in te spelen

Economische situatie Turkije

De Turkse economie is in de afgelopen jaren hard gegroeid, vooral in vergelijking met veel van de Europese economieën die lang hebben gekwakkeld na de crisis van 2009. De Turkse groei kwam met name tot stand dankzij investeringen variërend van snelwegen tot hotels en hielpen het land economisch vooruit..

Turkije GDP 

Deze investeringen werden voor een groot deel gefinancierd door buitenlandse investeerders, omdat Turkije zelf een chronisch handelstekort heeft. De export is de afgelopen jaren altijd lager geweest dan de import. Dit zorgde ervoor dat Turkije afhankelijk werd van extern kapitaal om de economie te ontwikkelen.

Dit is waar de zwakke plek zit. Door de toenemende onzekerheid in Turkije over president Erdogan, die zijn invloed steeds verder uitbreidt, zijn investeerders niet meer bereid te investeren en wordt juist geld onttrokken. Dit zet druk op de waarde van de Turkse munt en aandelenmarkt.

Lira hard onderuit

De waarde van de lira is de afgelopen maanden steeds verder afgenomen ten opzichte van de euro en de dollar. Dit zorgt ervoor dat de inflatie toeneemt en consumenten dus meer moeten gaan betalen voor spullen die geïmporteerd worden. Een van de oorzaken ligt bij de Turkse president Erdogan, die zich meer en meer bemoeit met het beleid van de centrale bank. De centrale bank dreigt haar onafhankelijkheid kwijt te raken en beleggers zijn hier niet van gediend. Om verdere devaluatie tegen te gaan heeft de Turkse overheid ook de handel in Turkse lira’s aan banden gelegd. Door deze regelgeving is het daarom ook niet mogelijk zonder vergunning op het LYNX Handelsplatform direct Turkse lira’s te verhandelen.

Koersgrafiek USD/TRY

De bovenstaande grafiek laat duidelijk zien hoe het beeld in de laatste jaren is ontwikkeld. Deze daling van de lira is negatief voor het vertrouwen van consumenten en bedrijven die afhankelijk zijn van de import. Ook bedrijven die geleend hebben in andere valuta hebben veel last van de goedkope lira en zo sijpelt dit door naar de reële economie.

Een dalende lira tast het vertrouwen aan. De centrale bank kan besluiten de rente te verhogen om het vertrouwen te herstellen en verdere dalingen te voorkomen. Dit heeft de Turkse centrale bank dan ook gedaan, maar dit heeft tot nu toe weinig succes. Het is namelijk te laat in gang gezet en de geloofwaardigheid is aangetast door de invloed van Erdogan. Inmiddels staat de rente op 17,75% en het moge duidelijk zijn dat de situatie penibel is.

Een lichtpuntje is dat de dalende lira het kopen van Turkse spullen aantrekkelijker maakt, waardoor het handelstekort in de toekomst waarschijnlijk afneemt.

Het effect op Turkse aandelen

Inflatie, veroorzaakt door een dalende munt, heeft meestal niet veel effect op de koersen van aandelen. Dit is ook de reden waarom de best presterende beurzen meestal in landen met een zwakke munt liggen. De waarde van aandelen wordt namelijk bepaald door de onderliggende waarde die de machines, werknemers en het management creëren. Deze waarde groeit in veel gevallen met de inflatie mee, waardoor bedrijven in een land met inflatie het vaak beter doen dan de munt.

Turkse aandelen: Bist 30 Bloomberg

De kapitaalvlucht zorgt ervoor dat de Turkse aandelen nog harder dalen dan de munt. Hier zijn een paar redenen voor aan te wijzen:

  • Sommige bedrijven hebben geleend in de buitenlandse valuta en zien die schulden snel in waarde toenemen.
  • Bedrijven zijn afhankelijk van de import van bepaalde producten die nu in waarde zijn gestegen.
  • Turkse bedrijven richten zich voornamelijk op de binnenlandse markt en niet op de export. Zij profiteren daardoor weinig van de lagere lira koers.
  • Investeerders in deze bedrijven willen hun geld uit Turkije weghalen en zorgen daarmee voor verkoopdruk.

De mogelijkheden hierop in te spelen

Er zijn verschillende manieren om in te spelen op de Turkse markt. Eén van de meest voor de hand liggende manieren is het kopen van een Echange Traded Fund (ETF). Er zijn veel verschillende ETF’s, maar in de praktijk volgen ze allemaal in min of mindere mate de Turkse index (BIST). Let op de meeste ETF’s zijn in Amerikaanse dollars, waarbij automatisch de valutakoers wordt meegenomen.

De index is door de scherpe daling van de lira en de index zelf nu redelijk goedkoop met een prijs/boekwaarde ratio 1,06 en een koers/winst ratio van 6,91.

Wanneer u naar de inhoud van de index kijkt, valt het op dat financiële waarden bijna een derde van de index uitmaken. Banken zijn erg goedkoop als u kijkt naar bijvoorbeeld de koerswinst verhouding, maar worden in een crisis vaak stevig getroffen.

Als u geen exposure wilt naar de financiële sector of de expense fee niet wil betalen is het ook mogelijk om direct in veel Turkse aandelen te investeren door gebruik te maken van het LYNX Handelsplatform. De grootste beursgenoteerde bedrijven in Turkije worden verhandeld op de Amerikaanse markt en staan genoteerd in dollars.

Overzicht Turkse aandelen

Opties op de Turkse index

Als u opties wilt kopen op een ETF, kunt u kiezen voor de iShares MSCI Turkey (TUR). Deze hebben voldoende liquiditeit, bieden opties aan en staan genoteerd in dollars. Dit is belangrijk om te realiseren, aangezien de prijsontwikkeling van deze ETF sterk verband houdt met de ontwikkeling van de wisselkoers tussen de lira en de dollar. Door de verzwakking van de lira is de ETF dit jaar nog veel harder onderuitgegaan dan de aandelenmarkt genoteerd in lira.

Het vertrouwen is momenteel ver te zoeken op de Turkse beurs en het is mogelijk te stellen dat het bloed al door de straten loopt. Mocht u dit daarom als een koopmoment beschouwen en heeft u er vertrouwen in dat het ergste achter de rug is, dan kunt u een risk reversal opzetten. De prijs voor een $ 29 call die 15 februari 2019 afloopt, heeft een laatprijs van $ 1,50. Daartegenover schrijft u een putoptie met uitoefenprijs $ 22. De ontvangen premie voor de putoptie van $ 1,50 kunt u praktisch wegschrijven tegen de betaalde premie voor de call, zodat uw netto investering enkel twee maal $ 2,40 per contract is voor een totaal van $ 4,80. De waarde van uw belegging kan fluctueren, zie hiervoor de aard en risico’s van opties.

Mocht de koers van de ETF herstellen en boven de $ 29 uitkomen, dan gaat u in dit geval geld verdienen. Het aantrekkelijke van deze optieconstructie is dat bij een verdere daling van de koers u niet direct verlies lijdt. Als de koers op expiratie in februari 2019 nog steeds boven de $ 22 noteert, dan speelt u quitte. Een verdere daling gaat geld kosten, daar is niet aan te ontkomen. Met deze constructie verwacht u enerzijds een explosief herstel in de loop van het jaar, waarbij de risico’s op een veel verdere daling als beperkt worden ingeschat.

De winst & verlies grafiek op expiratie ziet u hieronder, waarbij duidelijk is dat u een assymetrische risk-reward creeërt. De ruimte die u heeft voordat u verlies lijdt is namelijk groter dan de stijging die moet plaatsvinden om winst te maken. Hiermee profiteert u van de volatility skew die ervoor zorgt dat de out-of-the money puts geprijsd worden tegen een hogere volatiliteit dan de out-of-the money calls.

TUR optie

Conclusie

De Turkse lira en de aandelenmarkten zijn sinds de start van het jaar hard weggezakt. Hierdoor zijn er mogelijkheden ontstaan voor beleggers die willen inspelen op een herstel, al is er zeker sprake van een risicovolle situatie. Als u verwacht dat de Turkse economie en munt stabiliseren, dan kan dit een aantrekkelijk moment zijn om in te stappen.

Turkse aandelen kopen via de Amerikaanse beurs bij LYNX?

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in Turkse aandelen. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart