dawn aandelen

De FAANG-aandelen genieten al ruime tijd naam en faam dankzij hun sterke groei de afgelopen jaren. Veel beleggers zijn van mening dat die technologieaandelen must-haves zijn voor hun portefeuille. Daar kan nu een einde aan komen.

Momenteel gaan de technologieaandelen gebukt onder de huidige economische problematiek, net zoals quasi alle andere aandelen. Er zijn echter enkele aandelen die mogelijks kunnen profiteren van de komende periode.

Wat u te weten komt in dit artikel:

dawn aandelen

DAWN-aandelen: wat en waarom?

Mark Tepper, CEO van Strategic Wealth Partners, was de eerste persoon die ooit over DAWN-aandelen sprak. De term komt van de Engelstalige slogan “it’s always darkest before the dawn”, wat zo goed als “het is het donkerst net voor de dageraad” betekent. Het refereert naar deze donkere periode waarin bijna alle activiteiten gestaakt zijn wegens het coronavirus.

De afkorting van DAWN-aandelen staat voor:

  • “D” van Domino’s pizza (Ticker: DPZ);
  • “A” van Activision Blizzard (Ticker: ATV);
  • “W” van Walmart (Ticker: WMT);
  • “N” van Netflix (Ticker: NFLX).

DAWN-aandelen houden dus alle producten in die mensen gebruiken terwijl ze zich thuis gedeisd houden. Ze bestellen onder meer pizza (Domino’s Pizza), ze spelen videogames (Activision Blizzard), ze gaan naar de winkel voor basisgoederen (Walmart) en kijken veel meer films en series (Netflix). Tepper vertelde in een interview: “Dit zijn al de zaken die je doet als je niet buitenkomt, op dit moment is dit de richting die we uitgaan”.

Wat zijn de FAANG-aandelen?

FAANG is één van de bekendste acroniemen in de financiële wereld. Het omvat de vijf populairste technologieaandelen van de Verenigde Staten, namelijk Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google. De FAANG aandelen zijn de afgelopen jaren zodanig sterk gestegen in waarde dat ze op een bepaald ogenblik bijna 40 procent uitmaakten van de totale waarde van de NASDAQ 100 index.

De term werd bekend nadat Jim Cramer, de presentator van CNBC’s “MAD Money”, het voor het eerst gebruikte in 2013. Sindsdien is het een veelgebruikte term onder marktcommentators en analisten. Soms wordt er ook gesproken over de FAANG+M-aandelen, waarbij de M staat voor Microsoft.

De vraag naar de FAANG-aandelen wordt vaak gezien als de algemene risicobereidheid van de beleggers. Wanneer de FAANG-aandelen goed presteren duidt dit over het algemeen op een potentiële stijging van de aandelenmarkt in het algemeen. De recente daling van deze technologieaandelen is een van de aanwijzingen dat de aandelenmarkt wel eens minder zou kunnen gaan presteren.

DAWN-aandelen: overeenkomsten met de FAANG

Hoewel er geen enkele restaurantketen of game-ontwikkelaar deel uitmaakt van de FAANG, zijn er toch enkele overeenkomsten met de DAWN-aandelen. Allereerst staat de letter “N” in beide acroniemen voor Netflix. Netflix is een streamingdienst dat gekend is voor zijn impressionante klantengroei over de laatste jaren. Films en series zouden wel eens een aanzienlijke stijging kunnen kennen wat betreft kijkers.

Als tweede overeenkomst bespreken we Walmart. Het is een Amerikaanse supermarktketen en tevens de grootste detailhandelsconcern ter wereld. Gezien de paniek door het coronavirus gingen mensen massaal naar de supermarkten om zich te bevoorraden voor de komende weken/maanden. Amazon, dat behoort tot de FAANG, is echter ook in het bezit van een supermarktketen. Whole Foods Market is de dochteronderneming van Amazon, dus in principe mag Amazon zeker niet afgeschreven zijn. Recentelijk werd een artikel gepubliceerd op het Kennisportaal van LYNX over Amazon.

Hoewel Mark Tepper spreekt over de DAWN-aandelen, is hij ook nog steeds positief over enkele technologieaandelen. Microsoft bijvoorbeeld geniet zijn grote voorkeur.

Analyse van de DAWN-aandelen

Dawn-aandeel Domino’s Pizza (DPZ)

Domino’s Pizza blijft jaar na jaar sterke prestaties neerzetten. Op 20 februari bracht het zijn vierde kwartaalresultaten uit waardoor het aandeel ongeveer 25 procent de lucht inschoot. Daarbovenop vertroetelde Domino’s zijn aandeelhouders door het dividend met 20 procent te verhogen. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat Domino’s voor het tiende jaar op een rij een positieve groei kent van de sales.

Daarnaast bevestigde Domino’s zijn twee- tot driejarige vooruitzichten. Het verwacht een globale verkoopstijging tussen de zeven à acht procent, terwijl het vooral inzet op technologische innovatie. Voor lange termijnbeleggers blijkt Domino’s een fantastisch groeiaandeel.

Aandeel dominos pizzaHet aandeel Domino’s Pizza verloor ongeveer 25 procent van zijn waarde door de crisis. Daardoor bevond het zich terug op het niveau van vlak voor de sterke koersstijging. In tussentijd is het terug bezig met een klim en bevindt het zich nog een tiental procent van de vorige all-time-high.

DAWN-aandeel Activision Blizzard (ATV)

Het aandeel Activision behoort momenteel tot een van de beste game aandelen voor 2020. Niet voor niets dat het opgenomen wordt in de DAWN-aandelen. De ontwikkelaar kwam recent uit met zijn nieuwe “Call Of Duty: Warzone”, een spel dat fervente gamers bekend in de oren zal klinken. Net zoals het beroemde Fortnite is de game volledig gratis te spelen.

Tijdens de eerste 24 uur na de release op 10 maart 2020 bereikte het spel maar liefst zes miljoen spelers. Kort ter vergelijking: Aphex Legends had 2,5 miljoen spelers in de eerste 24 uur en Fornite ‘maar’ één miljoen. Dat toont het gigantisch potentieel aan voor de bekende game Call Of Duty.

Aandeel activision blizzardAls kers op de taart lijkt het aandeel niet enorm beïnvloed te zijn door het coronavirus. Het aandeel daalde 15 procent en kan terug fors stijgen nu mensen zich thuis bevinden. Alexander Giaimo, analist bij Barrons, had het volgende te vertellen: “Het bedrijf heeft een solide productpijplijn, een agressieve mobiele benadering en is daarbovenop 100 procent eigenaar van de intellectuele eigendommen”. Hij verwacht twee opeenvolgende jaren van dubbele groeicijfers.

Uiteraard is Activision Blizzard niet het enige interessante game aandeel. Hier vindt u meer informatie over de beste game aandelen voor 2020.

DAWN-aandeel Walmart (WMT)

Deze supermarktketen geldt als titaan in de Amerikaanse retail, en is tevens de grootste werkgever van de Verenigde Staten. Met de lockdown kan ook Walmart rekenen op een grote toestroom van klanten. Zij willen zoveel mogelijk goederen inslaan om deze periode door te komen, de media benoemt het wel eens met de term ‘hamsteren’.

Het aandeel Walmart schommelt al enkele weken hevig. Op het moment van de algemene baisse daalde Walmart minder sterk mee. Op lange termijn zakte de koers wel eventjes onder de trendlijn, maar het corrigeerde zichzelf kort daarna. Ook analisten zijn optimistisch over het aandeel Walmart, het gemiddelde koersdoel bedraagt $130, zo’n 20 procent hoger dan de huidige koers.

Aandeel walmartMet dergelijke aandelen komt natuurlijk altijd enige voorzichtigheid kijken. Walmart heeft een concurrentiestrijd met verschillende andere supermarktketens, denk maar aan Whole Foods Market van Amazon (Ticker: AMZN) en Target (Ticker: TGT).

Ook in België beschikken we over supermarktketens die mogelijkerwijze bestand zijn tegen het coronavirus. Hier leest u meer over het aandeel Colruyt.

DAWN-aandeel Netflix (NFLX)

Netflix behoort zowel tot de FAANG- als de DAWN-aandelen, en dat heeft zo zijn redenen. Het bedrijf bewijst al jarenlang dat het een stevig businessmodel heeft met een constante aangroei van klanten. Daarbovenop is het een “stay-at-home” aandeel, en kan het baten bij deze crisis.

Het aandeel Netflix steeg gisteren met zes procent en staat bijna terug op gelijke hoogte als voordien. Tijdens de vorige economische crisis steeg het aandeel Netflix maar liefst van $3 eind oktober naar $5 in maart 2009. Of het aandeel dezelfde prestaties zal neerzetten deze keer valt af te wachten.

Aandeel netflixOok met Netflix dienen beleggers voorzichtig om te gaan. Ten eerste is de Amerikaanse markt voor Netflix zo goed als verzadigd. Ten tweede is het vrij onwaarschijnlijk dat Netflix financieel zijn voordeel zal kunnen doen aan het verhoogd aantal kijkers.

DAWN-aandelen kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, zo ook in de aandelen Domino’s Pizza, Activision Blizzard, Walmart of Netflix. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart