De EU en Zwitserland kunnen het niet eens worden over een nieuw partnerschapsverdrag. De spanning is hoog opgelopen nu de Europese Unie heeft aangegeven geen equivalente status meer te willen verlenen aan de Zwitserse beurs.

De Zwitsers reageren hierop door vanaf maandag het handelen van Zwitserse aandelen op Europese beurzen te verbieden. Europese noteringen van Zwitserse aandelen zouden in dat geval niet meer verhandelbaar zijn.

In dit artikel bespreek ik de mogelijke gevolgen van dit conflict en wat beleggers kunnen doen:

  • Wat moet ik nu doen?
  • Beslissing EU
  • Zwitserse beslissing
  • Achtergrond informatie
  • Conclusie

Toegang tot Zwitserse aandelen

Wat is er aan de hand?

Wanneer de EU en Zwitserland er daadwerkelijk niet uitkomen dan wordt het lastiger om in Zwitserse aandelen te handelen. Het begon met een zet van de EU die de equivalente status van de Zwitserse beurs niet wil verlengen. Dit gebruikt de EU als drukmiddel, omdat de Zwitsers een nieuw raamwerk voor verdragen nog steeds niet geratificeerd hebben. Hierdoor zou het lastiger worden voor Europese beleggers om Zwitserse aandelen te verhandelen in Zwitserland.

Als tegenreactie verbiedt de Zwitserse overheid Europese beurzen in Zwitserse aandelen te handelen. Dit betekent dat het enkel mogelijk is om deze aandelen op de primaire Zwitserse beurs te verhandelen. Deze Zwitserse notering is aan de SIX en noteert in Zwitserse franken. Hiermee beschermt het de eigen beurs en alle Europese beurzen zijn gedwongen hieraan mee te werken.

Beiden maatregelen gaan vanaf 1 juli in.

Wat moet ik doen?

Als u niet van plan bent de stukken te verhandelen, kunt u ze gewoon laten staan. Het aanhouden van stukken blijft mogelijk en waarschijnlijk komt er op een gegeven moment wel een oplossing. De onderliggende waarde van de bedrijven veranderd namelijk niet. Wanneer u echter de liquiditeit nodig heeft zijn er verschillende oplossingen. U kunt er natuurlijk voor kiezen uw stukken te verkopen, maar wellicht kunt u ze dan aankomende maandag niet meer terugkopen. Dit zorgt bovendien voor transactiekosten en beperkt u in de mogelijkheden om deze stukken te verhandelen. Mogelijk biedt deze onzekerheid namelijk juist kansen voor beleggers.

Wanneer u in euro genoteerde en op Europese beurzen verhandelde Zwitserse aandelen bezit dan zijn deze niet meer te verhandelen, zo geven het Pan-Europese Aquis Exchange Plc en Cboe Europe aan. Dit betekent dat u vanaf maandag deze stukken niet meer kunt aan of verkopen. Om te voorkomen dat u vast komt te zitten met deze stukken biedt LYNX u een oplossing. LYNX neemt beleggers serieus en wil beleggers de mogelijkheid blijven bieden om zo lang mogelijk in de stukken te handelen. Mocht het daarna toch onmogelijk worden in de Europese stukken te handelen, dan zal LYNX deze kosteloos omzetten naar stukken die genoteerd staan op de primaire listing in Zwitserland aan de SIX.

Toegang tot Zwitserse aandelen op het spel

Beslissing EU

De Europese Unie heeft besloten de equivalente erkenning van de Zwitserse beurs niet te verlengen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat EU beleggers lastiger op de Zwitserse beurs kunnen handelen. Deze erkenning loopt 30 juni af en dit werd gezien als een drukmiddel om de Zwitsers aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Zwitserse beslissing

Om de eigen beurs te beschermen hebben de Zwitsers drastische maatregelen genomen. Ze hebben Europese beurzen verboden Zwitserse aandelen te verhandelen wanneer de Europese Unie inderdaad de Zwitserse beurs geen equivalente status geven. Dit maakt deze noteringen op de Europese beurzen niet verhandelbaar en om beleggers toch liquiditeit aan te bieden worden deze stukken dus omgezet naar Zwitserse stukken die gewaardeerd worden in Zwitserse Franken. Dit biedt beleggers dus de mogelijkheid toch in stukken te handelen als de Europese beurzen dit niet meer kunnen.

Rust bij Zwitserse aandelen ver te zoeken

Conclusie

Mochten Zwitserland en de Europese Unie er niet uitkomen voor maandag, dan zullen de aandelen van in Zwitserland beursgenoteerde bedrijven niet meer op Europese beurzen verhandelbaar zijn. LYNX staat haar klanten bij en zal kosteloos de stukken omzetten naar de primaire beurs zodat uw portefeuille liquide blijft.

Zwitserse aandelen handelen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen beleggen bij LYNX


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart