Groot Brittannië - Brexit
Update 9 juni 2018: De beste Brexit aandelen: gevolgen Brexit voor beleggers

Groot Brittannië - Brexit - BremainHet Britse referendum over het lidmaatschap van de EU staat voor de deur. Op 23 juni gaan Britse kiezers naar de stembus en staan voor de keuze: Yes or No. De uitkomst van dit referendum kan grote gevolgen hebben voor de financiële markten. Bij welke uitslag kunt u welke bewegingen verwachten? En hoe kunt u het beste op een Brexit of Bremain inspelen?

Omdat nog niet eerder een land uit de EU is gestapt, is het uiterst onzeker wat gaat gebeuren als de Britten tegen stemmen. Omdat beleggers niet van onzekerheid houden, zorgt dit gegarandeerd voor rode borden op de beurzen wereldwijd. Ook het gevaar dat andere landen Groot Brittannië volgen ligt op de loer.

Welke bewegingen zijn bij een Brexit of Bremain te verwachten?

Niet alleen de aandelen gaan in het geval van een Brexit een rumoerige tijd tegemoet. Ik verwacht dat ook de euro en de het Britse pond heftig gaan reageren als de Britten uiteindelijk tegen gaan stemmen. Door de onzekerheid over de exacte gevolgen van het referendum kiezen beleggers ervoor om beide valuta’s te mijden. Het gevolg hiervan is dat deze valuta’s aan waarde verliezen ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar.

Mocht het referendum positief uitpakken en de Britten voor Europa stemmen, dan zullen beleggers opgelucht reageren. Hierdoor ontstaan de tegengestelde bewegingen van mijn verwachtingen bij een Brexit. Met name het Britse pond neemt in het geval van een Bremain in waarde toe, al verwacht ik dat de bewegingen kleiner zijn dan bij een Brexit. Voor een duidelijk overzicht geef ik alle verwachte bewegingen per uitslag weer:

 Brexit  Bremain
 aandelen  lager  hoger
 euro  lager  hoger
 pond  lager  hoger
 volatiliteit  hoger  lager

Hoe kunt u inspelen op deze bewegingen?

Nu we weten welke bewegingen we bij welke uitslagen kunnen verwachten, bekijken we met welke instrumenten we op welke uitslag in kunnen spelen. We houden in het achterhoofd dat de bewegingen ten gevolgen van een Brexit hoogstwaarschijnlijk hoger zijn dan bij een positieve uitkomst.

Bremain

Verwacht u een positieve uitkomst van het referendum dan is de keuze snel gemaakt, u koopt aandelen. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar aandelen uit Groot Brittannië. De invloed op deze bedrijven is het grootste. Bijkomend voordeel is dat deze aandelen in ponden genoteerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een grote Britse bank.Groot Brittannië - Brexit - Bremain

Let op: in het geval van een Brexit worden deze aandelen ook het hardst geraakt.

Een minder risicovolle mogelijkheid om in te spelen op een yes is middels de volatiliteit. Richting het referendum blijft de volatiliteit relatief hoog staan gezien de mogelijke gevolgen van het besluit. Mocht er voor de EU worden gestemd, dan neemt de volatiliteit af. Door een shortpositie op de volatiliteit te nemen kunt u dus inspelen op een Bremain.

Een geschikt en liquide product is de V2TX future. Deze future is gebaseerd op de volatility index van de Euro Stoxx 50. Daalt de volatiliteit, dan daalt deze future. Middels een shortpositie in deze future profiteert u dus van een dalende volatiliteit. De multiplier van de future is 100. Voor het aankopen van een V2TX future is via LYNX een margin vereist van ongeveer € 1.200.

Brexit - Future volatiliteit Euro Stoxx 50 - V2TX

 

groot brittanie - straat - Brexit - Bremain

Brexit

In het geval van een Brexit kunt u hier op meerdere manieren op inspelen. Allereerst stijgt de volatiliteit, dus middels het kopen van een V2TX kunt u op dezelfde manier profiteren van een stijging van de volatiliteit.

Een tweede manier is het kopen van putopties. Gezien de impact die ik bij een Brexit verwacht op de financiële markten, is het interessant om een verre out of the money put te kopen. Voor een dergelijke optie betaalt u maar weinig premie, als u het niet bij het juiste eind heeft is uw verlies dus beperkt.

Hier staat tegenover dat een out of the money putoptie bij een harde daling snel in waarde stijgt. Uw risico is dus zeer beperkt, terwijl de potentie groot is. Dit is precies de verhouding waar u als belegger naar op zoek bent. Houd bij deze strategie wel in het achterhoofd dat wanneer de Britten voor de EU stemmen, er nagenoeg niets over blijft uw geïnvesteerde geld.

Omdat het om een zeer speculatieve strategie gaat, mag u dit slechts met een heel klein deel van uw vermogen proberen. Om het verlies aan tijdswaarde te minimaliseren, is het zaak deze opties pas daags voor het referendum aan te kopen. Eind volgende week kom ik graag bij u terug met concrete strategieën om in te spelen op het Britse referendum. De beste strategie per uitslag zal ik dan uitgebreid toelichten.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.