Artikel laten voorlezen
Beleggen in zilver blijft immens populair. Zeker nu de onrust op de financiële markten weer is toegenomen.

Goud nadert zijn all-time high, maar de zilverprijs blijft achter. Mogelijk kan zilver een inhaalslag maken. Beleggen in zilvermijn aandelen kan daarom interessant zijn. In dit artikel bespreek ik een aantal interessante zilvermijnaandelen.

Zilvermijnaandelen

Wat is zilver? 

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd. Beide zijn al vroegtijdig gebruikt als betaalmiddel en worden als vrij schaars beschouwd. Zilver is een scheikundig element dat al circa 4000-3500 jaar voor Christus werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Het heeft het symbool Ag en atoomnummer 47. Het edelmetaal wordt vaak aangetroffen in ertsen die vaak zowel zink, koper als zilver bevatten.

Zilver is iets harder dan goud, maar toch een eenvoudig te bewerken metaal. Het beschikt over een ‘zilverkleurige’ witte glans en heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand. Zilver geleidt het beste warmte en heeft de hoogste optische reflectie. Hoewel het metaal stabiel in zuivere lucht en zuiver water, zal het verkleuren indien het wordt blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide. In het geval dat zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt, vormt zich een zwarte laag van zilversulfide. Deze laag is echter weer schoon te maken.

Wat zijn zilvermijnaandelen?

Zilvermijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich actief bezighouden met het uitgraven van plekken op aarde waar men vermoedelijk zilver gaat vinden. Het zoeken en opgraven van zilver is een kapitaalintensief en tijdrovend proces. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten. Een zilvermijnbedrijf heeft slechts één factor zelf in de hand, en dat is de productie. Helaas voor deze bedrijven beslissen ze niet over de zilverprijs. Wanneer een bedrijf zijn omzet wil behoren, moet de productie opgeschroefd worden. Om kosten te besparen worden kleine mijnbedrijven constant overgenomen door grotere spelers. Dit heeft ertoe geleid dat er enkele zeer grote spelers in de markt actief zijn, die vaak veel goedkoper en efficiënter kunnen werken.

Zilver wordt vaak samen gevonden op plekken met andere grondstoffen. Vaak zijn zilvermijnbedrijven daarom ook actief in bijvoorbeeld goud of koper.

Zilvermijn aandelen hebben hefboom

De zilvermijnaandelen bewegen meestal met een soort van hefboom tegenover de bewegingen van de zilverprijs. Wanneer de zilverprijs bijvoorbeeld stijgt met 1 procent, is de kans groot dat de zilvermijnaandelen stijgen met een factor van 2, 3, 4 of zelfs meer. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Wanneer de zilverprijs daalt, is de kans groot dat de zilvermijnaandelen zakken met een multiplier.

Zilver(mijn)aandelen als belegging

Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van goud. De zilvermarkt is dan ook veel kleiner dan de goudmarkt, waardoor de prijsbewegingen dus veel volatieler zijn. Er is simpelweg minder kapitaal nodig om dezelfde procentuele bewegingen te bewerkstelligen. Uiteraard werkt dit zowel naar boven als naar beneden.

Net als goud zou zilver enige vorm van bescherming bieden tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel beleggers hebben liever geen goud en zilver in de portefeuille aangezien het niet rendeert. De edelmetalen geven namelijk geen dividend, enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement. Fundamenteel gezien is het erg lastig al dan niet onmogelijk om een ‘juiste’ waarde op goud en zilver vast te plakken. Uiteraard zijn er wel productiekosten, maar daarna komt de prijs tot stand door vraag en aanbod. Een hogere vraag naar zilver zal logischerwijs leiden tot een stijgende zilverprijs en uiteraard zullen zilvermijnaandelen hier van profiteren. Beleggers in goud en zilver dienen rekening te houden met macro-economische aspecten en economische cycli. Goud en zilveren renderen historisch gezien bijvoorbeeld beter in tijden van economische neergang en onrust.

Geïnteresseerd in alle ins en outs en mijn verwachtingen voor de zilverprijs? Bekijk dan zeker het artikel: Zilverprijs verwachting 2021 – Waar gaat de zilverprijs heen?

Belangrijke factoren bij de selectie van een zilvermijn aandeel

Schulden:
Bij zilvermijnaandelen is het belangrijk om een kijkje te nemen naar hoeveel schulden er op de balans staan. De debt/equity ratio is belangrijk voor de bedrijven die actief zijn in de grondstoffenmarkt. Het zegt namelijk iets over de solvabiliteit, en het is belangrijk dat het zilvermijnbedrijf daarbij alles op orde heeft. De zilverprijsprijs kan namelijk sterk fluctueren en het bedrijf moet ook in mindere tijden solvabel genoeg zijn om aan alle (betaal)verplichtingen te blijven voldoen.

Reserves:
Een sterk zilvermijnbedrijf heeft ook grote reserves. Reserves slaan enerzijds op de kwaliteit en kwantiteit van de zilvermijnen die het bedrijf ter beschikking heeft. Anderzijds op de financiële reserves. Is er genoeg geld aanwezig om bepaalde mijnen te kunnen onderhouden of kopen? Dit is een belangrijke factor die u dient mee te nemen in uw analyse.

Cash cost & AISC (All-in-Sustaining-Costs):
Cash cost en AISC ratio zijn belangrijk voor de fundamentele zilvermijnbeleggers. Deze zeggen namelijk iets over de continuïteit van het bedrijf bij een bepaalde zilverprijs. De cash cost geeft weer welke zilverprijs noodzakelijk is om bepaalde kosten te dekken. Bij de cash cost gaat dit om kosten zoals loonkosten, royalty’s, energie-, verbruik- en transportkosten. Wanneer we kijken naar het gemiddelde van de bedrijven actief in de zilversector, komen we uit op een zilverprijs van +/- $600/ounce.

De AISC is een ratio in de zilvermijnsector die gebruikt wordt sinds 2013. Het is eigenlijk een aanvulling van de cash cost met administratieve kosten, werkkapitaal en interestkosten. Het geeft met andere woorden een transparanter en duidelijker beeld van het kostenplaatje om het zilvermijnbedrijf en de mijnen draaiende te houden.

Technische analyse van de zilverprijs

De eerste weerstand rond $18,70 is alweer bereikt. Na een uitbraak hierboven komt de top van $21,57 per troy ounce weer in zicht. Op langere termijn kan zilver richting de weerstand rond $ 27 stijgen. Daarvoor dient zilver wel uit het dalende trendkanaal te breken en boven de weerstand op $21,57. Uiteraard zullen er tussentijds flinke correcties plaatsvinden, zoals altijd binnen een stijgende trend. Elke correctie mag echter worden gebruikt om in te stappen. In 2020 denk ik dat een test en eventueel een doorbraak van de weerstand op $21,00 per troy ounce mogelijk is.

Technische analyse van de zilverprijs

Wat zijn de beste zilvermijnaandelen van 2020?

Veel beleggers denken dat zilver een inhaalslag moet maken ten opzichte van goud. Om te kunnen profiteren van een mogelijke stijging kan het interessant zijn om in zilvermijn aandelen te beleggen. Hieronder bespreken we enkele interessante zilvermijnaandelen.

Silvercorp Metals (SVM)

Silvercorp Metals Inc. is een in China gevestigd edelmetaalbedrijf met het hoofdkantoor in Canada, dat zich bezighoudt met de verwerving, exploratie en ontwikkeling van zilver. Daarnaast zoeken ze ook naar lood en zinker in Chinese mijnen. Voorheen was Silvercorp Metals bekend onder de naam SKN Resources maar 2005 wijzigde ze de naam naar Silvercorp Metals.

Het bedrijf heeft vele activiteiten in de provincies Henan en Guangdong. Daar liggen mijnen die nog voor zeker 15 jaar gebruikt kunnen worden. Het bedrijf heeft een duidelijke strategische visie. Ten eerste wil het bedrijf een locatie selecteren om vervolgens onderzoek te doen naar het potentieel van de mijn. Daarnaast wil men dat de mijn snel winstgevend is, zodat de inkomsten gebruikt kunnen worden voor het vinden van nieuwe mijnen. Afgelopen jaar werd er een omzet van $158,8 miljoen behaald en een positieve vrije kasstroom van $77,2 miljoen.

Afgelopen kwartaal was dramatisch door de sterke prijsdaling van zilver in maart. Silvercorp stelde het laatste kwartaal dan ook teleur op het vlak van omzet. De analisten hadden verwacht dat Silvercorp een omzet zou halen van $38,4 miljoen. Maar de werkelijke omzet kwam uit op $18,86 miljoen. Silvercorp Metals heeft echter een sterke balans met $142,5 miljoen aan liquide middelen, een stijging van $27,2 miljoen of 24% ten opzichte van $115,3 miljoen per 31 maart 2019. Het bedrijf betaalt twee keer per jaar een dividend van $0,0125 per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 0,5% bij de huidige koers.

De zilverprijs is weer snel hersteld, waardoor de vooruitzichten over het lopende kwartaal stukken beter zijn. Voor het huidige fiscale jaar (2021) verwacht Silvercorp ongeveer 930.000 – 970.000 ton erts te verwerken, wat 6,2 miljoen tot 6,5 miljoen ounces aan zilver oplevert, 66,1 miljoen tot 68,5 miljoen pond lood en 24,5 miljoen tot 26,7 miljoen pond aan zink. De omzet en winst zullen sterk afhangen van de zilverprijs. Bij het huidige niveau ligt een omzet rond de $150-$160 miljoen voor de hand. Dan kan het concern een winst van circa $35 miljoen behalen. Bij de huidige waardering van $906 miljoen staat daar een K/W van 26 tegenover. Dit is wat aan de hoge kant, maar kan uiteraard snel afnemen als de zilverprijs stijgt.

Het aandeel wordt zowel op de Canadese als de Amerikaanse beurs verhandeld. Hieronder ziet u de Amerikaanse variant.

Beste zilvermijn aandelen: aandeel Silvercorp Metals (SVM)

Hochschild Mining PLC (HOC)

Hochschild Mining is een toonaangevende Britse goud en zilverproducent met meer dan 50 jaar ervaring in Amerika. Ze exploiteren momenteel vier ondergrondse mijnen: drie in het zuiden van Peru en een in het zuiden van Argentinië. In de afgelopen jaren is het bedrijf erg succesvol geweest in het verhogen van hun productie. Tegelijkertijd zijn de kosten enorm gedaald.

Hoe hebben ze dat gedaan? De mijnbouw van Hochschild blijft haar activiteiten continu verbeteren door te innoveren. Ze namen bijvoorbeeld een belang van 10% in Goldspot, een Canadese start-up die ‘machine learning’ technologie inzet om zo verschillende geologische gegevens te verzamelen en daarmee voorspellende modellen te bouwen. De nieuwe technologie zorgt voor een hogere efficiëntie bij alle activiteiten. De volledige implementatie van deze nieuwe technologie is onlangs in alle Peruaanse mijnen in gang gezet.. De real-time gegevens verhogen de productiviteit en versterken de veiligheid voor werknemers. Nieuwe boormethoden versnellen ook de exploratie in de Brownfield-mijn tegen zeer lage kosten.

Hochschild weet de omzet steeds verder op te voeren. Vorig jaar werd een omzet van $755 miljoen behaald, een stijging van ruim 7%. De nettowinst lag op een kleine $29 miljoen en het bedrijf heeft een beurswaarde van $948 miljoen. Dit aandeel is vrij duur met een koers/winst-verhouding van 40, maar de productie kan mogelijk snel toenemen. Het bedrijf heeft namelijk significante ontdekkingen gedaan in de Inmaculada mijn in Peru. Deze mijn bestaat uit 20.000 hectare en bezit voor 2/3 aan goud en 1/3 aan zilver. Er lopen ook nog aanvragen en onderzoeken naar meer mijnen in Pallancata en San jose. Voor dit jaar verwacht het bedrijf de omzet wederom verder op te voeren, mede door de stijging van de goudprijs.

Het aandeel is genoteerd op de London Stock Exchange en handelt in pences.

Beste zilvermijn aandelen: aandeel Hochschild Mining PLC (HOC)

Pan American Silver Corp (PAAS)

Dit is een van de best presterende zilvermijn aandelen. De koers van dit aandeel is na de maart dip namelijk helemaal hersteld en zelfs boven de toppen van de afgelopen jaren uitgebroken. Dit Canadese zilvermijnbedrijf is met name actief in Mexico en Peru. In die landen wordt het meeste zilver ter wereld geproduceerd, waardoor dit bedrijf zeker interessant kan zijn voor zilvermijnbeleggers. Het bedrijf produceert naast zilver ook goud, zinker, koper en lood. Met een beurswaarde van $6,14 miljard en een productie van ruim 25 miljoen ounce aan zilver is dit geen kleine jongen. De mijnbouwer is de tweede grootste producent van zilver wereldwijd en actief in Verenigde Staten, Argentinië, Mexico, Peru en Bolivia.

Een aantal mijnen moesten afgelopen kwartaal dicht vanwege het coronavirus. Hoewel dat tot tijdelijk hogere kosten leidt, gaat het om uitgestelde en niet om verloren productie. In het eerste kwartaal lag de AISC van zilver met $15,26 daarom extreem hoog, maar de AISC van goud was met $969 prima. Het bedrijf wist in 2019 echt een AISC van $10,46 per ounce zilver te bewerkstelligen. Vorig jaar werd er een omzet van $1,35 miljard behaald en een nettowinst van $110 miljoen. De K/W kwam daarmee uit op 54 en het aandeel is daarmee erg duur. Het bedrijf verwacht de productie echter weer verder te kunnen opvoeren, maar gaf nog geen concrete verwachtingen af voor de rest van het jaar.

Het aandeel heeft ook een notering op de Nasdaq en wordt verhandeld in dollars.

Beste zilvermijn aandelen: aandeel Pan American Silver Corp (PAAS)

Bonus: First Majestic Silver Corp (AG)

Dit is één van de volatielere zilvermijnaandelen met een hoog risico. Het bedrijf maakt namelijk al 4 jaar op rij verlies, maar weet wel telkens de omzet te verhogen. Dit is dus typisch een zilvermijn aandeel met een extreem hoge hefboom. Het bedrijf heeft momenteel 5 actieve mijnen, maar investeert flink in nieuwe mijnen en kan daar in de nabije toekomst mogelijk van profiteren. Dit Mexicaanse bedrijf, dat een beursnotering heeft in de VS, houdt zich voornamelijk bezig met de productie van zilver. Vorig jaar opende het bedrijf nog een nieuwe mijn waardoor de productie fors werd verhoogd. Er staan momenteel nog 4 projecten in de pijpleiding en het blijft plekken afspeuren naar nieuwe mijnen. Het heeft $145 miljoen aan cashreserves.

First Majestic Silver denkt dat de vraag naar zilver de komende jaren enorm zal toenemen vanwege het gebruik van het edelmetaal in elektrische voertuigen en andere consumentenproducten. Het bedrijf wijst ook op de enorme gold-to-silver ratio. De all-in sustaining costs (AISC) per ounce aan zilver lag het afgelopen kwartaal op $12,99. Vanwege de relatief hoge productiekosten is de beweging van de zilverprijs dus erg belangrijk voor het koersverloop van dit aandeel. Het aandeel staat genoteerd op de NYSE.

Beste zilvermijn aandelen: aandeel First Majestic Silver Corp (AG)

Zelf zilvermijnaandelen vinden?

Hierboven hebben we uiteraard maar enkele zilvermijnaandelen besproken. Er zijn echter honderden bedrijven die actief zijn in de mijnbouw. Via het TWS Handelsplatform heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Markt Scanner.

Met deze Markt Scanner is het mogelijk om snel en eenvoudig een bepaalde markt te scannen op basis van instrument, locatie, filtercriteria en parameters. In onderstaande voorbeeld heb ik gezocht op mijnbouw bedrijven die actief zijn in zilver, maar u kunt bijvoorbeeld ook zoeken op goud, koper of op een groep van edelmetalen. Wellicht vindt u net dat ene pareltje.

Beste zilvermijn aandelen - Zelf goudmijnaandelen vinden

Wilt u meer weten over de goudprijs en de beste goudmijnaandelen? Lees dan het artikel: “De beste goudmijnaandelen van 2021“.

Beleggen in zilvermijnaandelen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.