Eindejaarsrally 2020
Komt er in 2020 een eindejaarsrally op de beurs? Een vraag die ieder jaar weer opnieuw gesteld wordt door beleggers. Al zolang de beurs bestaat zijn beleggers op zoek naar patronen en proberen zij aan de hand van zogeheten anomalieën een goed beleggingsresultaat te behalen.

In dit artikel bespreken we het eindejaarsrally-fenomeen en bekijken we of we in 2020 een eindejaarsrally kunnen verwachten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Eindejaarsrally uitgelegd

Kalender anomalieën

Er bestaan ontzettend veel beursmythen en fenomenen in de beleggingswereld. In een eerder verschenen artikel genaamd; “De 15 bekendste beurswijsheden en beurstrends” bespraken we al een aantal (kalender) anomalieën en vaak gehoorde beurswijsheden.

Een anomalie is als het ware een verschijnsel in een theorie die binnen een bepaald model of paradigma niet verklaard kan worden. Met andere woorden; anomalieën vormen de uitzondering/afwijking op wat normaal is. De term wordt gebruikt in behavioral finance, maar ook verwijst deze term naar bepaalde beurstrends. Vele (kalender) anomalieën die al decennialang bestaan worden vandaag de dag nog steeds aangetroffen. Sommige lijken echter ook steeds meer te verdwijnen door het arbitrage-effect.

Enkele voorbeelden van kalender anomalieën zijn;

  1. Sell in May and go Away, but remember to come back in September
  2. The January-effect / As goes January, so goes the year
  3. Turn-of-the-month-effect
  4. Turn-of-the-year-effect

Maar in dit artikel bespreken we de Year-End Rally, de Santa Claus Rally, ofwel de eindejaarsrally. 

Wat is een eindejaarsrally?

De eindejaarsrally is misschien wel een van de bekendste beursmythen die er bestaat. Vooral Nederlandse beleggers en media nemen het woord ieder jaar maar al te graag in de mond. Maar in de VS is het fenomeen misschien nog wel beter zichtbaar. Daar spreekt men ook vaak over een zogeheten Santa Claus Rally. Een eindejaarsrally duidt simpelweg op een flinke stijging van de aandelenkoersen in de laatste weken van het jaar. Er geldt geen vast termijn, maar meestal laten beursanalisten de term begin november al graag vallen.

Sommige onderzoekers beweren dat deze effecten het nog beter doen bij kleine fondsen (het zogenoemde small-firm-effect).

De term komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Want uit historische resultaten blijkt dat de term wel degelijk poten heeft om op te staan.

Historische resultaten

De onderstaande tabel laat zien dat de eindejaarsrally wel degelijk gebaseerd is op historische data. De rendementen liggen in zowel november als december in vrijwel alle onderzochte periodes boven de gemiddelden. Wat verder opvalt is dat de laatste 30 jaar vooral november ook een erg goede beursmaand is gebleken. Tussen 1950 en 2019 stegen de koersen in 67% van de gevallen in november. Voor december geldt zelfs dat de S&P 500 in 74% van de gevallen een stijging liet zien. 

Wat verder opvalt is dat januari historisch gezien eveneens een sterke beursmaand is. Ook dit is beleggers natuurlijk niet onopgemerkt gebleven en daar komt het january effect weer vandaan. Tussen 1928 en 2019 wist de S&P 500 in januari 62% (57 van de 92) van de tijd te stijgen. Die 62% lijkt niet veel, maar de gemiddelde rendementen zijn toch zeer goed. De maand januari zorgt dus voor bovengemiddelde stijgingen, en als de markt daalt in januari zullen die dalingen doorgaans klein zijn.

Gemiddelde stijging/daling per maand

Oorzaken eindejaarsrally

Er zijn een aantal oorzaken te bedenken voor een eindejaarsrally. Een van de redenen zou het feit zijn dat fondsbeheerders aan het einde van het jaar schoon schip maken. De aandelen met verliezen worden uit de portefeuille gehaald en de winnaars worden toegevoegd. De vraag is of dit echt een stijging van de indices veroorzaakt. Het zorgt in ieder geval wel voor meer volume op de aandelenmarkten en mogelijk een overdrijvingseffect van alle sterk gestegen aandelen.

Er bestaan ook verschillende theorieën die simpelweg wijzen op het feit dat de economie het richting de feestdagen gewoon beter doet. Consumenten gaan meer winkelen en het optimisme op de beurs wordt aangewakkerd met het vakantie-gevoel.

Het januari-effect

Andere onderzoekers wijzen op het feit dat de eindejaarsrally’s gewoon anticiperen op het januari-effect. Sommige beleggers in bijvoorbeeld de VS sluiten hun winstgevende posities voor het einde van het jaar in verband met de belastingaangifte. Deze beleggers zullen in januari nieuwe posities openen en daarom was januari historisch gezien een goede beursmaand. In bovenstaande data ziet u ook dat de twee linker kolommen in januari de grootste rendementen laten zien. In de twee rechter kolommen zijn het juist de maanden november en december die het sterkste uit de bus komen.

De eindejaarsrally kan daarom wellicht worden gezien als een vervroegd januari-effect. Slimme beleggers proberen het januari-effect voor te zijn door richting het einde van het jaar al aandelen te kopen.

Verklaringen voor het januari-effect zijn nogal uiteenlopend. Als belangrijkste verklaring zagen wetenschappers de belastingwetgeving in de VS. Een ander argument is “window dressing”, de aandelen die door fondsbeheerders in december nog zijn verkocht worden in januari mogelijk weer aangekocht. Als laatste argument kunnen de bonussen die uitbetaald worden in januari gezien worden als extra middelen voor beleggers.

Komt er een eindejaarsrally in 2020?

De eindejaarsrally van 2020 lijkt al te zijn begonnen. Sinds de start van november steeg de S&P 500 al met circa 10%. De AEX-index ging zelfs met bijna 13% omhoog. De stijging viel wel tegelijkertijd met de verkiezingen in de Verenigde Staten. Ook kwam er goed nieuws over een mogelijk coronavaccin. Deze stijgingen zijn dus vooral daar aan toe te wijzen.

De vraag is nu of de stijging de komende weken zal worden voortgezet. Historisch gezien zijn november en december in ieder geval sterke beursmaanden. Maar, resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst. Let ook op het feit dat de historische data enkel gemiddelde stijgingen tonen.

De kans op een eindejaarsrally lijkt groot, maar beleggers moeten rekening houden met het feit dat de koersen recentelijk al hard zijn opgelopen. De coronavaccins van Pfizer zullen mogelijk in het voorjaar al geleverd worden en dat lijkt goed nieuws voor aandelen. Beleggers zullen op de heropening van de economie anticiperen en daarmee lijkt het erop dat beleggers goede beursmaanden in het vooruitzicht hebben.

Bekijk hier de laatste technische analyse van de AEX-index: Technische analyse AEX door Justin Blekemolen

eindejaarsrally 2020 koers AEX

Profiteren van een eventuele eindejaarsrally bij LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld via het LYNX Handelsplatform. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

Aandelen beleggen bij LYNX


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.