Artikel laten voorlezen

Gisteren stegen de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties, wat druk uitoefende op de technologieaandelen. De Nasdaq 100 sloot 0,48% lager op 16.276 punten. De Dow Jones steeg met 0,14% tot 37.451 punten, terwijl de bredere S&P 500 0,30% lager eindigde op 4.690 punten. Op sectorniveau presteerden de financiële sector en de gezondheidszorg het best, terwijl de energie het sterkst daalde, mede door de plotselinge prijsdaling van olie. Tijdens het schrijven van deze Morning Call had de olieprijs de daling al met meer dan 50% teruggewonnen.

LYNX+, Nasdaq 100, 05/01/2024

Chipproducent Qualcomm kondigde gisteren aan dat het een chip zal produceren voor apparaten van Google en Samsung, gericht op virtual reality-apparatuur zoals geavanceerde brillen. Deze nieuwe chip, Snapdragon XR2+ Gen 2, maakt het mogelijk om beelden in 4.3K te produceren.

Tencent Holdings kocht in december voor ongeveer $1,3 miljard aan eigen aandelen terug. Het bedrijf lijkt te profiteren van de sterke daling van hun aandelenprijs door de nieuwe Chinese regelgeving voor de game-industrie. Deze aankoop van eigen aandelen is in lijn met wat CEO Martin Lau recent zei tijdens de laatste conference call over de kwartaalcijfers, waarin hij aangaf dat de waardering van Chinese internetaandelen historisch laag is.

Het aandeel van Walgreens Boots Alliance was een van de grootste dalers op de Amerikaanse beurs. Het bedrijf rapporteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar kondigde ook aan het volgende dividend met 50% te verlagen om zijn kaspositie te versterken. Ondanks de recente sterke stijging van de Nasdaq 100 blijft Walgreens achter. De aandelenprijs is de laagste sinds februari 2009. Op macro-economisch vlak waren er opnieuw sterke cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkloosheidsclaims van afgelopen week waren 202.000, lager dan de verwachte 217.000. Volgens de FedWatch Tool van CME wordt de kans op een renteverlaging tijdens de vergadering van 20 maart 2024 geschat op 66,4%.

Vandaag staat er opnieuw belangrijke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt op de agenda. Om 14:30 uur wordt namelijk het befaamde NFP-cijfers gepubliceerd samen met de werkloosheidsgraad en het maandelijks gemiddelde uurloon. Om 16:00 uur krijgen we inzicht in de ISM niet-verwerkende industrie index. Met dergelijke data op de agenda belooft het traditioneel een volatiele beursdag te worden.

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we de Japanse Nikkei 225 als enigste in het groen staan, nl 0,27%. Hang Seng index noteert 0,52 % lager terwijl de Shanghai Composite 0,59 % moet prijsgeven. Gisteren werd in China de Ciaxin Diensten PMI gepubliceerd en deze kwam op 52,9 te liggen, wat hoger lag dan de verwachting.

In Europa zagen we dat de Duitse inflatie afgelopen maand met 0,2 % is gestegen wat minder is dan de verwachte 0,3%. In Europa zagen we een vrij sterke aandelenmarkt. De BEL 20 klom 1 % tot 3.722 punten. Melexis kreeg wel opnieuw een opdoffer van meer dan 5 %, de aandelen Umicore, Argenx en Proximus konden de BEL 20 in het groen doen eindigen. De AEX uit Nederland eindigde mildgroen. Een stijging van 0,07 % tot 780,31 punten besloot de dag. Sterkste stijgers waren RELX, Philips en Prosus. De DAX en Euro Stoxx 50 eindigde respectievelijk 0,28 % en 0,20 % hoger.

Beursagenda

Vrijdag 5 januariDE – Detailhandelsverkopen
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Banenrapport
VS – Fabrieksorders
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
08:00
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.