Artikel laten voorlezen

De Amerikaanse beurzen deden gisteren weer een stapje omhoog. De S&P 500 sloot op het hoogste niveau sinds maart 2022, terwijl de 30-aandelen Dow op het hoogste punt sloot sinds januari 2022. Maar dit keer niet door de Big Tech aandelen. Meta (-2,25), Tesla (-1,68%), Nvidia (-1,85%) en consorten eindigden namelijk allemaal in het rood. Vrijwel alle overige sectoren deden juist goede zaken, maar vooral de semiconductors vielen op. Broadcom steeg met 9%, AMD en Intel gingen beide ook met ruim 4% omhoog.

Broadcom zat in de lift dankzij een uitgebreid analistenrapport van Citigroup. De Amerikaanse zakenbank gaf voor het aandeel een koopadvies met een koersdoel van $1.100. Het aandeel sloot vervolgens op $ 1.029,24, de hoogste koers in een jaar. Broadcom is een van de vele bedrijven die zal profiteren van de hausse op het gebied van kunstmatige intelligentie en is een samenwerking aangegaan met bedrijven als Google en Comcast om chips en andere infrastructuur voor bepaalde AI-toepassingen te ontwerpen en te bouwen, waaronder Google’s aangepaste tensor processing unit. Het bedrijf concurreert echter niet met Nvidia in het ontwerpen van de GPU’s die worden gebruikt om geavanceerde generatieve AI-modellen te trainen, zoals ChatGPT van OpenAI.

Vandaag zou het optimisme onder beleggers op de proef kunnen worden gesteld, met het inflatiecijfer over november dat om 14:30 uur verschijnt. Analisten verwachten dat de headline CPI in november gelijk bleef ten opzichte van de voorgaande maand en ze voorspellen een stijging van 3,1% op jaarbasis. De kern CPI, zonder voedsel- en energieprijzen, zal naar verwachting met 0,3% zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand en met 4,0% ten opzichte van een jaar eerder. Op woensdag staat vervolgens het laatste rentebesluit van de Federal Reserve van het jaar op de agenda.

Azië verdeeld & Europa opent lager

Hongkong leidde dinsdag de stijgingen op de Aziatisch markten. De Hang Seng-index in Hongkong veerde op van een laagste punt in een jaar en steeg 1,2%, en de CSI 300-index op het Chinese vasteland steeg met 0,2%. De Nikkei 225 index sloot 0,16% hoger op 32.843,7, na een stijging van 1,6% in de vorige sessie. Beleggers reageerden op het nieuws dat de producentenprijzen in Japan sneller zijn gestegen dan verwacht, met een stijging van 0,3% op jaarbasis, vergeleken met de 0,1% stijging die werd voorspeld door economen.

In de toekomst moeten we mogelijk vaker schrijven over de Indiase markt. Want de totale beurswaarde van India heeft die van Hong Kong ingehaald en is nu de zevende grootste ter wereld, nu het optimisme over de economische vooruitzichten van het land groeit. Het enige nadeel is dat de Indiase aandelenmarkt niet vrij toegankelijk is voor buitenstaanders. De Indiase Nifty 50 index
bereikte dinsdag opnieuw een recordhoogte en de index is dit jaar tot nu toe met 16% gestegen en stevent af op het achtste achtereenvolgende jaar van stijgingen. Daarentegen is de Hang Seng index in Hong Kong tot nu toe met 17% gedaald.

De Europese markten stevenen dinsdag af op een hogere opening, terwijl er wordt uitgekeken naar de 2-daagse beleidsvergadering van de Federal Reserve, die vandaag begint, en naar de meest recente Amerikaanse inflatiecijfers. Op donderdag volgt de ECB met haar rentebesluit.

Beursagenda

Dinsdag 12 decemberDE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
11:00
11:00
14:30
Woensdag 13 decemberJPY -Tankans Kapitaaluitgaven
EUR – Industriële Productie
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Ruwe olievoorraen
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
00:50
11:00
14:30
16:30
19:00
20:30
Donderdag 14 decemberEUR – ECB rentebesluit
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Jobless claims
EUR – ECB Persconferentie
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
14:15
14:30
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 15 decemberCNY – Industriële Productie
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
EUR – Handelsbalans
VS – Industriële Productie
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
03:00
10:00
11:00
15:15
15:45

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.