Artikel laten voorlezen

Het nieuwe beursjaar is met veel rode dagen begonnen. Een opleving van de rentes op de kapitaalmarkten zorgde voor een afname van de risicobereidheid. Het rendement op de 10-jaars Treasury schommelde weer boven de 4%. Ook zorgde een verkoopadvies door Barclays van het aandeel Apple voor verkoopdruk bij Big Tech aandelen. De koers van Apple daalde vorige week met ongeveer 6%.

De S&P 500 daalde vorige week met 1,5%, maar de Nasdaq-100 leverde ruim 3% in. Afgelopen vrijdag kon Wall Street minimale winsten realiseren. Daarbij eindigde de S&P met een winst van 0,18% op 4.697 punten en won de Nasdaq 0,15%. Beleggers verwerkten het Amerikaanse banenrapport, waaruit bleek dat de Amerikaanse economie in december 216.000 banen kon toevoegen. Analisten hadden op slechts 170.000 nieuwe banen gerekend. Daarbij bleef het werkloosheidspercentage gelijk op 3,7%, terwijl een stijging naar 3,8% werd voorspeld. Dit gaf de markt wel wat reden om te denken dat centrale banken mogelijk toch niet op heel korte termijn beginnen met het verlagen van de rente.

Deze week krijgt de markt meer duidelijkheid over het pad van renteverlagingen door de centrale bank. Het inflatiecijfer (CPI) van december wordt donderdag gepubliceerd, terwijl de producentenprijsindex (PPI) op vrijdag zal laten zien of de inspanningen van de Fed om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2% aanslaan.

Amerikaanse aandelenfutures noteren maandagochtend lager, nadat de belangrijkste gemiddelden 2024 aftrapten met dalende koersen. Het aandeel Boeing zal in de belangstelling staan als de beurs maandag opent na een tijdelijk vliegverbod voor tientallen Boeing 737 Max 9 vliegtuigen voor inspecties, nadat een vliegtuigdeur van een Alaska Airlines tijdens de vlucht uit het toestel blies.

Het nieuwe kwartaalcijferseizoen gaat vrijdag van start met resultaten van grote banken zoals Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Resultaten van BlackRock en Delta Air Lines staan ook op de agenda.

Azië onderuit & Europa opent lager

Afgelopen week bleek dat de inflatie in de eurozone verder is afgekoeld naar 2,9%. Ook de kern inflatie zakte naar 3,4% in december en kwam eveneens iets lager uit dan verwacht. Vandaag staan de detailhandelsverkopen in de eurozone op de agenda. Daaruit moet blijken of ook de Europese consument nog kooplustig is. Ook verschijnen er cijfers over de werkloosheid in de eurozone. De Europese aandelenbeurzen gaan een licht lagere opening tegemoet.

In China zijn de aandelenbeurzen wederom met flinke verliezen gesloten. De Hang Seng index verloor ruim 2%, nadat conglomeraat Zhongzhi Enterprise Group vrijdag laat faillissement aanvroeg. De Chinese schaduwbank was niet in staat is om zijn schulden af te lossen te midden van een steeds diepere vastgoedcrisis in het land. De Japanse markten zijn gesloten vanwege een officiële feestdag en zullen de handel dinsdag hervatten.

De aandelen van de fabrikant van elektrische voertuigen van projectontwikkelaar China Evergrande kelderden, nadat het bedrijf onthulde dat zijn vicevoorzitter in hechtenis was genomen. Het aandeel China Evergrande New Energy Vehicle Group stond even 23% lager om vervolgens met een verlies van 7% te sluiten.

Beursagenda

Maandag 8 januariJPY – Respect for the Aged Day
DE – Fabrieksorders
DE – Handelsbalans
EUR – Detailhandelsverkopen
EUR – Werkloosheidscijfer
TSE gesloten
08:00
08:00
11:00
11:00
Dinsdag 9 januariDE – Industriële Productie
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Handelsbalans
08:00
11:00
14:30
Woensdag 10 januariVS – Fed-lid Williams spreekt21:15
Donderdag 11 januariEUR – ECB maandrapport
VS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – Federale begroting
10:00
14:30
14:30
14:30
20:00
Vrijdag 12 januariCNY – Inflatie (CPI)
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – WASDE rapport
02:30
14:30
18:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.