Artikel laten voorlezen

Richting het einde van het jaar drogen traditioneel de volumes vrijwel volledig op. Gisteren bleven de bewegingen op Wall Street wederom beperkt. De S&P 500 eindigde 0,04% hoger en de Nasdaq leverde 0,03% in. De S&P 500
gaat de laatste handelsdag van 2023 in op minder dan 0,5% van een nieuwe all-time high. De S&P 500 eindigde 24,6% hoger in 2023, terwijl de Dow
met 13,8% steeg. De Nasdaq Composite ging aan kop met een winst van 44,2% op jaarbasis – op weg naar de grootste jaarlijkse stijging sinds 2003.

Beleggers hebben de enorme jaarwinsten van 2023 grotendeels te danken aan de hype rondom kunstmatige intelligentie die grote winsten aanwakkerden voor de “Magnificent 7” aandelen zoals Nvidia en Microsoft. In de laatste twee maanden van het jaar hielpen de dalende rentes de beurs eveneens omhoog.

De Federal Reserve gaf medio november aan dat het waarschijnlijk gedaan is met renteverhogingen en dat het de rente volgend jaar zelfs meerdere keren zou kunnen verlagen. Inmiddels is het rendement op de Amerikaanse 10-jaars staatslening van meer dan 5% eind oktober naar minder dan 3,9% gezakt. Beleggers hebben ook meer vertrouwen gekregen in een mogelijke “zachte landing” waarbij de Amerikaanse economie een (grote) recessie vermijdt.

Azië eindigt lager in 2023

De markten in Azië en de Stille Oceaan daalden op de laatste handelsdag van 2023, met Chinese aandelen op het vasteland als enige uitzondering toen de techbedrijven van het land hun opmars voortzetten. Het Chinese consumentenelektronicabedrijf Xiaomi maakte donderdag gedetailleerde plannen bekend om de oververzadigde Chinese markt voor elektrische voertuigen te betreden. De aandelen van het bedrijf in Hongkong daalden meer dan 4%. Beleggers denken blijkbaar niet dat het bedrijf de concurrentie aan kan gaan met Tesla, BYD en Xpeng.

Het bedrijf zegt zelf de concurrentie aan te willen gaan met autogiganten Tesla en Porsche met een automodel waarvan Xiaomi zegt dat het meer dan 10 miljard yuan ($1,4 miljard) heeft uitgegeven om het te ontwikkelen. De Hang Seng-index in Hongkong daalde met 0,08%, terwijl de Chinese CSI 300-index met 0,49% steeg. De indices sluiten het jaar 2023 af met verlies; de China’s CSI 300 index daalde met 11,8%, terwijl de Hang Seng in 2023 met 14% is gekelderd.

Europese aandelen zijn donderdag licht lager gesloten en zullen vandaag vlak openen. Er wordt wederom beperkte beweeglijkheid verwacht met het nieuwjaars weekend voor de boeg. De meeste aandelenbeurzen zijn op 1 januari gesloten vanwege Nieuwsjaarsdag. Op 2 januari zal de beurshandel worden hervat in de meeste landen. De Japanse, Zwitserse en Nieuw-Zeelandse beurs blijven echter nog een extra dag dicht.

Beursagenda

Vrijdag 29 decemberVK – Holiday
VS – Chicago (PMI)
LSE sluit 12:30
15:45

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.