Artikel laten voorlezen

De meeste aandelenmarkten bleven de afgelopen twee dagen gesloten in verband met Kerst. In de Verenigde Staten werd gisteren echter gewoon gehandeld op Tweede Kerstdag. Zowel de Dow Jones als de S&P 500 voegden elk 0,4% toe. Daarmee kwam de laatste binnen 0,5% van zijn hoogste slotkoers ooit, die in januari 2022 werd bereikt. Ondertussen steeg de Nasdaq 100 met 0,6% en bereikte een recordhoogte op 16.878,46. Opvallend genoeg blijft de iets bredere Nasdaq Composite index wat achter, deze staat nog ruim 7% van zijn all-time high vandaan.

Deze winsten voegen iets toe aan wat al een sterk jaar voor de aandelenmarkt is geweest. Met nog maar drie handelssessies te gaan in het jaar 2023 staan de Dow en S&P 500 op het punt om 2023 respectievelijk 13% en 24% hoger te eindigen. De Nasdaq Composite is met 44% gestegen en presteert beter, dankzij de opmars van kunstmatige intelligentie. Het ziet er zelfs naar uit dat de Nasdaq op weg is naar zijn beste jaar sinds 2003;

Aandelen zitten midden in de “Santa Claus rally” en het lijkt erop dat het enthousiasme de komende periode wordt voortgezet. Inmiddels prijst de markt een kans van 70% in dat de rente in maart als verlaagt wordt. Mocht dit niet gebeuren of de gedachte hieromtrent veranderen dan zal dat ongetwijfeld ook iets met het sentiment doen.

Het productiebedrijf Ascent Industries klom nabeurs met meer dan 5%, na de aankondiging van de verkoop van zijn koolstofstalen buizenbedrijf. Het bedrijf uit Illinois verkocht het bedrijf, Specialty Pipe & Tube genaamd, in een cash transactie van ongeveer $ 55 miljoen.

Er staan vandaag geen belangrijke economische cijfers op de beursagenda.

Intel in trek na bekendmaking plannen

Intel (+5,2%) en AMD (+2,7%) deden gisteren goede zaken. De stijgingen volgden op de aankondiging van plannen om de waferfabriek in het zuiden van Israël uit te breiden. De Israëlische regering stemde ermee in om Intel een subsidie van $3,2 miljard te geven voor een nieuwe chipfabriek van $25 miljard in Kiryat Gat, ten zuiden van Tel Aviv, volgens Bloomberg en Reuters.

De fabrieksuitbreiding is een “belangrijk onderdeel van Intels inspanningen om een meer veerkrachtige wereldwijde toeleveringsketen te bevorderen, naast de lopende en geplande productie-investeringen van het bedrijf in Europa en de Verenigde Staten”, aldus Intel in een verklaring. Intel bouwt ook nieuwe chipfabrieken in Oost-Duitsland en centraal Ohio. Daarnaast investeert het in nieuwe productiecapaciteit in Arizona.

Azië rebound & Europa opent hoger

Op woensdag zaten de Aziatische beurzen in de lift, dankzij verlichtende woorden vanuit de Chinese overheid omtrent gaming regels. Vorige week lieten de beurzen nog een behoorlijke daling zien, maar de de hoogste toezichthouder voor games in het land zei dat het de zorgen van alle belanghebbenden over de ontwerpregels “zorgvuldig zal bestuderen”. NetEase dat vorige week met 25% daalde op een dag, herstelde met bijna 11% en concurrent Tencent klom met 4,3%.

De Hang Seng index eindigde bijna 2% hoger en ook de Japanse Nikkei 225 index liet een mooie winst zien van 1,1%. In Europa gaan de beurzen ongeveer 0,5% hoger openen. De Europese Stoxx 600 index sloot de vrijdagsessie, de laatste voor de kerstvakantie, op 477,60 punten, een stijging van 12,41% op jaarbasis en net onder de hoogste slotstand van de index van 483,44 in november 2021.

De handelsvolumes zullen naar verwachting laag zijn tijdens de laatste drie dagen van het handelsjaar. De economische kalender is vrijwel leeg en alle belangrijke vergaderingen van de centrale banken zijn achter de rug.

Beursagenda

Woensdag 27 december
Donderdag 28 decemberJPY – Industriële Productie
VS – Handelsbalans goederen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
00:50
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 29 decemberVK – Holiday
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
LSE sluit 12:30
15:45

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.