Technische Analyse AEX


AEX index zoekt naar richting & spannende fase bij BESI

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

De AEX heeft op dinsdag 4 januari een poging gedaan om boven de weerstand rond 809 punten te breken. Gedurende de dag lukte dit wel, maar het slot lag duidelijk onder dit niveau. Dat betekende dus een mislukte uitbraak en vervolgens kreeg de index de dagen daarna flinke verkoopdruk te verwerken. Op donderdag opende de Amsterdamse beurs met een forse neerwaartse gap. Er ligt daar nu dus een gap open van pakweg 792 tot 799,5 punten. Omdat de AEX zich in een min of meer zijwaartse trend bevindt is de kans vrij groot dat deze gap op korte termijn gevuld gaat worden.

De bodem van donderdag 6 januari werd gevormd op een trendlijn die in onderstaande grafiek in het oranje te zien is. Ook heeft de AEX daarmee het gapje gesloten tussen 782-784 punten die van 22 op 23 december werd achtergelaten op de grafiek. Voor een technische verbetering moet men echter nog altijd wachten op een doorbraak en slotstand boven de weerstand rond 809 punten.

Steun zien we nog steeds rond 755 punten en daar loopt momenteel ook het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Dat betekent ook dat de AEX zich nog altijd in een bullmarket bevindt. Echter zien we op korte termijn per saldo een zijwaartse bandbreedte tussen 755 en 810 punten. De uitbraak uit deze neutrale fase zal het toekomstige koersverloop gaan bepalen. Na een opwaartse doorbraak boven de 809 punten, mag een aanval op de all-time high worden verwacht. Bij een doorbraak van de steun zou het technische plaatje van de AEX verder verzwakken. Een daling richting de 700 punten lijkt dan voor de hand te liggen.

Technische Analyse AEX 10-01-2022

Technische analyse aandeel BESI:

Bank of America kwam vanochtend met een opmerkelijke koersdoelverhoging. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het koersdoel van het aandeel BESI tot maar liefst €160. Dat is vanaf de huidige koers een flinke stijging, maar voor snelle groeiers als BESI wel haalbaar. De analisten van Bank of America verwachten een flinke stijging van de EBITDA en wezen bovendien op de sterke concurrentievoordelen van de chiptoeleverancier.

De afgelopen twee jaar steeg de koers al aanzienlijk. Sinds maart 2021 verloopt de stijging echter wat moeizamer, maar er is nog altijd een stijgend trendkanaal te zien. Ook het stijgende 200-daags gemiddelde wijst op een positieve lange termijn trend. Momenteel nadert de koers van BESI een spannende ontknoping. Op korte termijn lijkt de koers richting te gaan kiezen.

Voor een nieuwe technische verbetering op de korte termijn moet het aandeel uit de huidige correctieve fase breken. Na een doorbraak boven de weerstand op € 76,64 kan BESI verder omhoog richting de all-time high op € 87. Steun ligt rond € 67,50 en vlak daaronder ligt de onderkant van het stijgende trendkanaal. Indien de koers daaronder zakt moet men rekening houden met meer verkoopdruk. Het volgende vangnet zien we op € 61,32, de bodem van 13 oktober.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Vanwege vakantie heeft u twee weken geen technische analyse van de AEX gezien. In 2022 hervatten we het jaar natuurlijk gewoon weer met de wekelijkse technische analyse. Naast de korte termijn bespreek ik daaronder ook mijn lange termijn verwachting voor het hele jaar.

Met de geplande renteverhogingen en de aanhoudend hoge inflatie moeten beleggers in 2022 mogelijk rekening houden met lagere rendementen dan in 2021. Naar verwachting moet men in ieder geval rekening houden met hogere volatiliteit vanwege de vele onzekerheden. Iets wat we in de tweede helft van 2021 ook al hebben gezien. Fundamenteel valt er in ieder geval weer genoeg te beleven, maar in dit artikel bekijken we de AEX-index uiteraard puur vanuit een technisch oogpunt.

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

De laatste analyse was van 13 december en sindsdien is er behoorlijk veel gebeurd. Destijds constateerden we al dat de AEX was afgeketst op de weerstand rond 809 punten. Deze lagere top leverde vervolgens stevige verkoopdruk op, maar het positieve lange termijnbeeld is niet in gevaar gekomen. De Nederlandse beurs is namelijk keurig opgevangen door de steunzone rond 755 punten. Niet alleen de bodems van augustus en oktober zorgden voor steun, want ook het 200-daags voortschrijdende gemiddelde was daarin belangrijk. Het feit dat de AEX boven de EMA200 is gebleven bevestigt dat de lange termijntrend nog altijd opwaarts gericht is.

Al snel daarna volgde een krachtig herstel, waarbij ook de eerste verbeteringen zijn opgetreden. Zo brak de AEX-index uit de correctieve beweging door de dalende trendlijn te doorbreken. Ook wist de koers al voorzichtig een eerste hogere bodem te vormen rond 793,56 (bodem van 29 december). Deze bodem werd gevormd boven het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn).

Voor een volgende technische verbetering is een doorbraak boven de weerstand op 809,16(top 8 december) noodzakelijk. Na een doorbraak en slotstand boven dit niveau kan de AEX een aanval op de all-time high gaan inzetten. Beleggers moeten alert zijn op de eerder genoemde steun rond 793,5 punten, want een doorbraak hieronder kan een nieuwe daling richting de 755 punten inluiden.

AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Lange termijn analyse AEX index (EOE): weekgrafiek

Voor de lange termijn technische analyse gebruiken we de weekgrafiek van de AEX index. Vorig jaar konden we met behulp van de bullflag mooi berekenen waar de index naartoe kon stijgen. Destijds ging ik uit van een koersdoel van circa 770 punten. Dit koersdoel werd ruimschoots behaald en ook dit jaar probeer ik aan de hand van koerspatronen te kijken waar de AEX heen kan.

Dit jaar hebben we geen hele duidelijke patronen. Wel duidelijk is het feit dat de AEX op de weekgrafiek een duidelijke steunzone heeft gevormd op circa 755 punten. Weerstand ligt voorlopig vlak onder de 830 punten. Deze bandbreedte is dus ongeveer 65 punten. Na een eventuele doorbraak en een weekslot boven de 830 punten mik ik dus op een stijging richting de 895 (830+65) punten. Dat betekent vanaf het huidige niveau dus een stijging van slechts 11% en is dus goed mogelijk.

Beleggers moeten momenteel alert zijn op het feit dat er mogelijk een hoofd&schouder patroon op de weekgrafiek wordt gevormd als de AEX rond het huidige niveau opnieuw een lagere top zal vormen. De handdoek hoeft echter pas in de ring te worden gegooid bij een doorbraak onder de steunzone op 755 punten. Als dat gebeurt moet men rekening houden met een daling richting de steun op 677 punten. Ook een daling richting de top van 2020 op 630 punten behoort dan tot de mogelijkheden.

AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

Vorige week maandag beschreven we hoe de AEX index uit de lange termijn stijgende trend leek te breken. De positieve divergentie in de RSI-indicator vertelde ons echter dat een herstel nabij was. Op dinsdag volgde dan ook een stevige opleving, waarmee de ergste kou voorlopig uit de lucht is. Met een beetje schuiven bevindt de AEX index zich toch nog binnen het stijgende trendkanaal. Op de lange termijn blijven we sowieso positief zolang de Nederlandse beurs boven de EMA200 staat. Verder hebben we de steun rond 750 punten aangemerkt als belangrijkste steunniveau.

Het herstel van de AEX strandde echter al snel op een weerstandszone. Rond de 809/810 punten liggen meerdere toppen en bodems van de afgelopen periode die de AEX op 8 december hebben tegengehouden. Bovendien ligt er tussen pakweg 810 en 815 punten een gap, die tijdens de daling op 23 november werd gevormd. Een doorbraak boven de 809 punten is nu noodzakelijk om te kunnen spreken van een nieuwe technische verbetering. Na een eventuele doorbraak lijkt een aanval op de all-time high waarschijnlijk.

Het gevaar ligt hem nu in de mogelijkheid dat de AEX rond de 809 punten een lagere top heeft gevormd. Mocht de AEX echter terugvallen onder de 769 punten dan moeten we vervolgens de steunzone rond 750 punten goed in de gaten houden. Een eventuele doorbraak kan een grotere daling richting de 700 punten uitlokken.

AEX index | LYNX Beleggen

Technische analyse aandeel Meta Platforms (FB)

Facebook stond de afgelopen maanden in de spotlights. In september brak het aandeel uit de stijgende trend na een reeks van tegenslagen. Het bedrijf wordt misbruik van gegevens en controle van informatie verweten. Een uitval van de diensten van Facebook, Instagram en WhatsApp op maandag 4 oktober hielp ook niet mee. Eind oktober kon de koers opveren, nadat het bedrijf bekendmaakte dat het moederbedrijf Facebook verder gaat onder de naam Meta. Toch bleef ook Facebook tijdens de recente correctie van de hele markt niet ongeschonden.

De koersbewegingen van de afgelopen weken zorgden voor een duidelijk speelveld tussen pakweg $300 en $355. De koers werd tweemaal opgevangen door toppen en bodems van de afgelopen anderhalf jaar. Daarmee lijkt de zone rond de $300 een succesvol steungebied. Speculanten zijn mogelijk al in actie gekomen met een korte stop-loss. Toch is het gevaar voor het aandeel nog niet geweken, momenteel noteert de koers nog onder de 200EMA. Wel is deze moving average iets minder van belang, nu deze min of meer zijwaarts beweegt.

Om technisch verder te verbeteren en een koopsignaal te genereren dient Meta boven de weerstand rond $355 te breken. Dan kan het aandeel weer een poging ondernemen om nieuwe all-time highs te bereiken. De weerstand die de koers daarvoor moet breken ligt rond $384 en werd begin september gevormd.

Meta Platforms (FB) | LYNX Beleggen

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

De aandelenbeurzen hebben de afgelopen weken een flinke verkoopdruk ondergaan. De AEX zakte vanaf een record op 829 punten met ruim 7% tot een voorlopig dieptepunt op 769 punten. Gedurende de correctie hebben we geen noemenswaardig herstel gezien. Toch hebben we voorlopig te maken met een doodnormale correctie, die doorgaans tussen de 5 à 10% bedraagt.

Het hangt er een beetje vanaf hoe je de lijn van de onderkant van het stijgende trendkanaal precies legt, maar we kunnen inmiddels wel stellen dat deze trendlijn niet voldoende steun weet te bieden. Dat wil overigens niet zeggen dat we ons direct in een bearmarket bevinden. Wel geeft dit aan dat de Nederlandse beurs technisch enigszins is verzwakt en we voorlopig een meer zijwaarts koersverloop kunnen verwachten. Daarbij hou ik nauwlettend de steun rond 750 punten in de gaten. Vlak hieronder zien we ook het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Zolang de AEX index boven deze niveaus noteert, is er nog hoop voor de stieren. Daaronder kan de berenput verder open. Na een doorbraak mogen we een daling richting de 700 punten niet uitsluiten.

Voor een eerste technische verbetering willen we zien dat de AEX-index weer boven de 793,76 punten sluit. Hier ligt de top van 29 november en de 55EMA (blauwe lijn). Na een eventuele doorbraak hierboven kan de AEX weer een poging gaan ondernemen om boven de 810 punten te geraken. Daar zien we onder meer weerstand van de gap die tussen 22 en 23 november gevormd werd.

Positieve divergentie RSI indicator

De grote vraag die veel beleggers nu bezighoudt is waar de bodem komt. Als we kijken naar de RSI indicator (onderin de grafiek) kan de bodem wel eens heel dichtbij zijn. Terwijl de AEX-index de afgelopen 7 handelsdagen steeds lagere bodems liet zien, lijkt de RSI indicator momenteel een licht hogere bodem te gaan vormen. Deze positieve divergentie signaleert doorgaans een ommekeer van de trend. Voor meer informatie over het gebruik van deze indicator kunt u hier terecht: Relative Strength Index (RSI) Indicator uitleg.

AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Technische analyse Nasdaq Composite index (COMP)

De verkoopdruk van afgelopen week zorgt voor veel onrust onder beleggers. Sommige individuele aandelen hebben rake klappen gekregen, maar voor de Nasdaq Composite index is de technische schade vooralsnog beperkt gebleven.

De koers van de Nasdaq is simpelweg teruggevallen binnen het stijgende trendkanaal. Nu de onderkant van dit kanaal nadert, zullen koopjesjagers mogelijk weer actief worden. Positief is ook het feit dat de index nog ruimschoots boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) staat.

Om op korte termijn een koopsignaal te genereren moet de index boven de 55EMA (blauwe lijn) breken. Beleggers kunnen daarbij kijken naar de top van de candle van afgelopen vrijdag op 15.470 punten. Als de index daarboven weet te sluiten, ligt er mogelijk meer herstel op de loer.

Nasdaq Composite Index (COMP) | LYNX Beleggen

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

Vorige week bespraken we het rising wedge patroon op de grafiek van de AEX-index. Met de forse daling op dinsdag werd dit patroon geactiveerd en al snel werd de besproken steunzone op 800 punten bereikt. Op woensdag en donderdag wist de Nederlandse beurs nog keurig boven het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) te blijven, maar op vrijdag openden de beurzen fors lager.

Daarbij werd de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal getest. Deze trendlijn ligt momenteel vlak boven de 780 punten en loopt iedere dag iets op. Vandaag opende de AEX index ruim 1% hoger en daarmee lijkt de beurs in het eerste geval op te veren vanaf de onderkant van de stijgende trend. Toch is het gevaar voorlopig nog niet geweken.

De correctie van 830 punten naar 780 is vrij steil verlopen, met maar weinig tekenen van herstel. Op de weg naar boven komt de AEX nu wel een aantal hordes tegen. Vooral in de regio 800-810 punten ligt veel weerstand gevormd door voormalige toppen en bodems. Ook de EMA55 ligt vlak onder de 800 punten. Een doorbraak boven de weerstand op 810 punten lijkt noodzakelijk om de bodem definitief te kunnen bevestigen. Tussen circa 810 en 185 punten zien we eveneens een gap op de grafiek die mogelijk gesloten kan worden, maar ook voor weerstand kan zorgen.

Tot die tijd moet men alert zijn op de stijgende trendlijn. Bij een eventuele doorbraak hieronder lijkt een verdere daling richting de steun op 750 punten van 6 oktober aannemelijk. Hier ligt ook het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) en deze zal dan ongetwijfeld steun kunnen bieden aan de AEX index.

Technische analyse aandeel Advanced Metallurgical Group (AMG)

Deze week bespreken we het in Nederland gevestigde AMG. Dit bedrijf produceert metalen en mineralen producten. Op de grafiek hebben we vanaf eind 2020 tot april 2021 een mooie rally gezien van €14 tot circa $35. Rond die €35 werd weerstand ondervonden door voormalige toppen en bodems uit 2018 en 2019.

Vervolgens is de koers in een dalend trendkanaal terechtgekomen en probeert AMG nu steun te vinden rond koerstoppen van eind 2019 en begin 2020. Ook probeert de 200EMA op de weekgrafiek wat steun te bieden. Voor een technisch koopsignaal willen we echter een uitbraak zien uit het dalende trendkanaal. Een doorbraak en slotstand boven de top van 19 november op €27,36 kan een eerste verbetering geven. Een doorbraak afwachten boven de weerstand op € 29,24 is misschien nog beter.

na een doorbraak kan de koers van AMG weer stijgen richting de weerstandszone rond €35. Mocht het de koers ook lukken om daar doorheen te breken dan wacht weerstand rond €46 en de all-time high op €53. De toenemende vraag naar lithium en vanadium voor batterijen in elektrische auto’s kan daarbij helpen.

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

De AEX index bevindt zich nog altijd in een stijgende trend, maar op korte termijn lijkt de kracht af te nemen. De afgelopen weken zien we slechts licht hogere toppen ontstaan en de bewegingen worden steeds kleiner. In de grafiek hieronder hebben we een rising wedge patroon ingetekend. Deze stijgende driehoek is doorgaans een negatief patroon en kan een draai van de markt signaleren.

Voor de activatie van dit patroon kijken we naar de low van afgelopen vrijdag. Na een doorbraak en slotstand onder 820,45 punten moet men rekening houden met meer verkoopdruk. Het koersdoel van een rising wedge vinden we doorgaans aan de onderkant van dit patroon. Een daling richting de steunzone op 800 punten wordt dan dus mogelijk. Hier vinden we ook het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) dat steun kan bieden aan de korte termijn trend.

De lange termijn stijgende trend blijft ondanks deze eventuele correctie gewoon intact. Op de grafiek zien we dat de gele stijgende trendlijn momenteel rond de 775 punten ligt. Deze trendlijn loopt iedere week een aantal punten op. Daaronder zien we nog het 200-daags voortschrijdend gemiddelde op 745 punten. Deze stijgende rode lijn bevestigt de sterke lange termijn conditie van de beurs.

Technische analyse aandeel NIO (NIO)

De koers van Tesla is naar grote hoogtes gestegen, maar die van concurrent NIO is de laatste tijd fors achtergebleven. Vrijdag nabeurs werd bekend dat de elektrische autobouwer uit China meldde dat het aandelenverkoopprogramma was afgerond. De koers van NIO boekte in de nabeurshandel een winst van ruim 3%.

Op de grafiek wordt het steeds spannender, want binnenkort moet de koers uit de steeds krapper worden driehoeksformatie breken. In het blauw zien we de bovenkant van de driehoek gevormd worden door de toppen van het afgelopen jaar. Een doorbraak boven deze lijn en de weerstand op $44,27 is noodzakelijk om een technische verbetering te laten zien. Na een opwaartse uitbraak kan de koers oplopen richting de top van begin juli vlak boven de $54.

Beleggers moeten de steun rond $37 goed in de gaten houden, want een doorbraak hieronder kan de koers richting de onderkant van de driehoek brengen. Daar bevindt de blauwe steunlijn zich momenteel op circa $34. Een neerwaartse uitbraak kan uiteraard een veel diepere correctie veroorzaken.

De schrijver heeft op het moment van publicatie aandelen NIO in bezit.