Technische Analyse AEX


AEX wacht op nieuwe impulsen & bodemproces bij Just Eat Takeaway

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen

Technische analyse AEX index (EOE) – daggrafiek

Vorige week leek een hoofd&schouder-patroon op de uurgrafiek een correctie in te luiden. De AEX zakte weliswaar onder de steun op 720,5 punten, maar de daling werd snel een halt toegeroepen. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) vormde een stevige steun rond de 713 punten. Vanaf hier wist de index op woensdag 10 augustus een sterk herstel in te zetten. Daarbij werden de beurzen voornamelijk geholpen door beter dan verwachte inflatiecijfers.

Het feit dat de AEX is opgevangen door de 200EMA moet als positief worden beschouwd. In feite beweegt de index simpelweg nog gewoon in een stijgende trend, waar slechts wat stabilisatie is opgestreden. De index beweegt nu zijwaarts tussen pakweg 713 en 736 punten. Een uitbraak boven de 736 punten zal de opwaartse trend een nieuwe impuls geven. Een stijging richting de toppen op 770 punten behoort dan tot de mogelijkheden. Alhoewel de weerstand op 743 punten (top 5 april) ook niet vergeten mag worden.

Enkel een doorbraak onder de steun op 713 en het 200-daags gemiddelde kan een diepere correctie inluiden. Steunpunten op de grafiek zien we verder rond 700 punten, waar een bodem en het 55-daags gemiddelde ligt. Daaronder zien we pas steun rond 676 punten.

Technische analyse aandeel Just Eat Takeaway.com (TKWY)

Het aandeel Just Eat Takeaway.com lijkt bezig te zijn aan een langdurig bodemproces. In de afgelopen weken is het proces van dalende toppen en bodems afgebroken. Recentelijk zagen we een stevig herstel tot iets boven de € 20 per aandeel. Het patroon van hogere toppen geeft aan dat de koopbereidheid toeneemt.

De koers is nu weer wat teruggezakt, maar er ligt een duidelijke steun rond € 16,15. Vanaf hier wist de koers al twee keer op te veren, wat een hogere bodem op de grafiek heeft achtergelaten. Zolang dit steunniveau intact blijft oogt een verder herstel kansrijk. Er ligt in eerste instantie ruimt tot aan pakweg € 22,32 waar de koers in juni een aantal toppen vormde. Als de koers hierboven breekt lijkt een herstel richting de weerstand op € 27 mogelijk.

Beleggers moeten wel alert blijven en zich ervan bewust zijn dat de lange termijn trend dalende is. Het dalende 200-daags gemiddelde (rode lijn) bevestigt de negatieve tendens op lange termijn. Een eventuele doorbraak onder de steun op €16,15 kan ervoor zorgen dat de koers weer richting de lows van €13 zakt.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

Technische analyse AEX index (EOE) – daggrafiek

In de afgelopen weken is de AEX-index stevig hersteld. De doorbraak boven de weerstand op 676 heeft een grote stijging veroorzaakt. Vervolgens werd zelfs zonder al te veel moeite de weerstand op 720 punten uit de weg geruimd. Met behulp van sterke stijgingen bij zwaargewichten als ASML, ASMI en Unilever is de Nederlandse beurs zelfs weer boven het 200-daags gemiddelde uitgestegen.

Afgelopen week kwam de sterk stijgende trend tot stilstand. Er werd vervolgens nog wel een iets hogere top gevormd rond 736 punten, maar de kracht nam daarna snel af. Dit was ook terug te zien in de RSI-indicator. Deze toonde zowel een overbought conditie als lichte negatieve divergentie. Er ligt een belangrijke weerstand rond de 743 punten, waar de AEX begin april een top vormde. Een doorbraak hierboven kan een grotere stijging betekenen.

Het lijkt er echter op dat de index eerst een stapje terug moet doen. Het is nu dan ook de vraag tot hoe ver de correctie zal reiken. Vandaag wordt het 200-daags gemiddelde weer getest, maar het lijkt lastig om hier boven te blijven. Andere beurzen in de wereld, zoals de S&P 500 en de Nasdaq, zijn hier afgelopen week juist op afgeketst. De eerste steun zien we pas rond de 700 punten en daaronder pas weer rond 676 punten. In de uurgrafiek hieronder zullen we iets dieper inzoomen op de verwachte koersbeweging.

Uurgrafiek AEX-index

De afgelopen week heeft de Nederlandse beurs een hoofd- en schouderpatroon laten zien op de grafiek. Hieronder ziet u het patroon ingetekend met de neklijn rond 720,5 punten. Met de doorbraak onder deze steun is het patroon gisteren ook geactiveerd. Het koersdoel kan worden berekend door de afstand van de neklijn tot aan het hoofd (736,3-720,5) = 16 punten te berekenen. Dit kunnen we vervolgens van de neklijn aftrekken, waardoor er een koersdoel van circa 704,5 punten ontstaat. Op de grafiek zien we ook steunniveaus tussen de 700 en 705 punten liggen.

Een korte pullback(terugtest) van de neklijn op 720 punten behoort ook tot de mogelijkheden. Maar indien de beurs hier vervolgens een lagere top laat zien, blijft het patroon valide.

Technische analyse S&P 500 (SPX)

De afgelopen weken zijn de aandelenbeurzen flink hersteld. Toch blijft de vraag bij veel beleggers aanwezig of dit een zogeheten bearmarket-rally was en we binnenkort weer klappen omlaag te zien krijgen.

Drie weken geleden schreven we op deze plek over de upside voor de S&P 500. Destijds noemden we 4.150 punten als mogelijk koersdoel. Dat is nu bereikt en op onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe de S&P 500 index eerder deze week lijkt te zijn afgeketst op deze weerstand en het 200-daags gemiddelde. Een doorbraak boven deze niveaus is noodzakelijk om een nieuwe stijgende fase in te luiden. Voorlopig dienen beleggers rekening te houden met een terugval. Het is afwachten waar de beurs vervolgens wordt opgevangen. Steun zien we pas rond 3.910 punten.

Artikel laten voorlezen

Technische analyse AEX index (EOE)

De afgelopen maanden hebben de beurzen zwaar onder druk gestaan. Toch lijkt het de afgelopen weken, ondanks de aanhoudende volatiliteit, iets beter te gaan. In de technische analyse van 20 juni hebben we uitgebreid stilgestaan bij het belangrijke steunniveau op 632 punten. Met een bodem op dit niveau is de AEX-index precies gebodemd boven de top uit 2020. Zolang de index hierboven blijft kunnen we er voorzichtig van uitgaan dat de bodem gezet is. Voor meer zekerheid hebben we echter nog meer bevestiging nodig.

De afgelopen weken hebben we hogere bodems gezien. Dit geeft aan dat beleggers bereidt zijn om op steeds hogere niveaus weer in te stappen. Eerst vormde we een bodem op 643,6 punten en afgelopen week weer een hogere bodem rond 654,6 punten. Vandaag lijkt een volgende verbetering zichtbaar te worden, met de doorbraak boven de weerstand op 676 punten. Ook klimt de AEX boven het 55-daags gemiddelde dat de korte termijn richting kan aangeven. Zolang de index nu boven de 676 blijft lijkt verder herstel mogelijk.

Er liggen echter nog steeds een aantal zware hordes boven de huidige koers. Ten eerste komen we rond 693 punten een belangrijke dalende trendlijn tegen. Tussen 695,7 en 699,6 ligt er nog een gap dat mogelijk als weerstand kan werken. Het belangrijkste is het 200-daags gemiddelde dat snel daalt en nu rond de 712,5 punten ligt. Een doorbraak boven dit gemiddelde en de toppen rond 719 punten blijft een belangrijke vereiste als bevestiging van de langetermijnbodem.

Op korte termijn verwachten we dus nog wat meer upside. Maar bovenstaande barrières zullen de AEX ergens in de komende periode mogelijk ook weer omlaag kunnen drukken. We zullen tegen die tijd moeten kijken of het de AEX lukt om daarna weer een hogere bodem te vormen. Wordt vervolgd…

Technische analyse S&P 500 (SPX)

Op de grafiek van de S&P 500 is nog altijd een neerwaarts trendkanaal te zien. De Amerikaanse beurs heeft echter sinds 17 juni geen nieuwe lows meer gevormd. Afgelopen weken was de index erg volatiel, maar boven de 3.700 punten lijkt wel een hogere bodem te zijn gevormd. De ergste verkoopdruk lijkt hiermee voorlopig te zijn opgedroogd. Voornamelijk het kwartaalcijferseizoen zal de komende periode bepalend zijn voor de richting.

Na een doorbraak boven de weerstand op 3.945 punten lijkt een groter herstel mogelijk. Een herstel richting de toppen en bodems rond 4.150 punten lijkt dan mogelijk. Dat zal ook een test van het 200-daags gemiddelde betekenen. Dat ligt nu rond 4.200 punten, maar zal de komende periode nog wat verder zakken. Bij een eventueel slot onder de 3.721 moeten beleggers rekening houden met toenemende verkoopdruk. Nieuwe lows mogen dan ook niet meer worden uitgesloten.

Masterclass: Technische analyse op Amerikaanse groeiaandelen – LIVE

Morgenavond om 20:00 uur gaan we de aandelenmarkten bekijken op basis van technische analyse. De avond start met theorie en vervolgens worden diverse aandelen geanalyseerd. Als kijker krijgt u uiteraard ook de kans om analyses aan te vragen van uw favoriete aandelen. Schrijf u in via deze link.

Technische analyse AEX index (EOE)

Na de analyse van vorige week kwam de bodem toch nog iets lager te liggen dan verwacht. Op dinsdag viel de AEX namelijk snoeihard omlaag, maar gedurende de week volgde snel herstel. Daarbij is het de Nederlandse beurs echter nog niet gelukt om boven de weerstand op 676 punten te breken.

Een doorbraak boven de 676 blijft noodzakelijk om van een nieuwe technische verbetering te kunnen spreken. Na een doorbraak komt er ruimte vrij voor een herstel richting de 695 punten, waar de dalende weerstandslijn zich nu ongeveer bevindt. Ook ligt er nog een gap tussen 695,67 en 699,58 punten die tussen 9 en 10 juni werd gevormd. Deze gap kan eveneens voor weerstand gaan zorgen.

Er zijn dus nog een hoop barrières te overwinnen. Beleggers moeten dan ook alert blijven op topvorming tussen de besproken weerstanden. De zwaarste weerstand blijft de horde op 719 punten in combinatie met het 200-daags gemiddelde dat nu rond de 715 punten ligt. Een doorbraak boven deze barrières is nodig om weer te kunnen spreken van een bullmarket.

In juni hebben we uitgebreid stilgestaan bij de steun op 632 punten. Met een bodem op dit niveau is de AEX gebodemd boven de top uit 2020. Zolang de index hierboven blijft kunnen we er voorzichtig van uitgaan dat de bodem gezet is. Voor meer zekerheid hebben we echter nog meer bevestiging nodig. Een uitbraak boven de 676 punten kan een eerste verbetering geven. Een eventuele doorbraak onder de 632 punten kan een veel diepere correctie tot onder de 600 punten betekenen.

Grafiek AEX index (EOE) | TA AEX

Technische analyse aandeel Just Eat Takeaway (TKWY)

Beleggers in het aandeel Just Eat Takeaway zitten duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. De grafiek toont duidelijk een neerwaartse trend, waarbij de toppen en bodems steeds lager komen te liggen. Inmiddels ligt de koers wel 130% van het 200-daags gemiddelde (rode glooiende lijn) af. Eerder stond de koers zelf ruim 160% onder de 200EMA en de eerste opleving is gestart. Meestal laat de koers wel wat herstel zien als deze zo ontzettend ver van dit belangrijke gemiddelde afstaat.

Voor traders ontstaan er binnenkort mogelijk kansen. Op korte termijn zien we de koers nog duidelijk in een neerwaarts kanaal bewegen. Maar een eventuele uitbraak in combinatie met een doorbraak en slotstand boven de weerstand op $ 16,84 gevormd op 6 juli kan ruimte vrij maken voor een groter herstel. Na een doorbraak zien we ruimte richting de toppen rond $22. Wel komt de koers ook rond de $20 het 55-daags gemiddelde tegen dat mogelijk voor wat verkoopdruk kan zorgen.

Bij een eventuele doorbraak boven de weerstand op $22 zien we de volgende weerstanden op $27,48 en $36,65. Bij een doorbraak onder de steun op $13,25 mogen verdere koersdalingen niet worden uitgesloten.

Grafiek Just Eat Takeaway (TKWY) | TA AEX

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week waarschuwden we voor een aantal technische obstakels. Zo wezen we op het feit dat de gap tussen 672 en 681 voor weerstand kon zorgen. Ook benoemden we 675,5 punten als weerstandsniveau, vanwege de 0,5%-fibonacci retracement. Vervolgens was dit onze conclusie: “Een beperkte terugval lijkt aannemelijk. Een hogere bodem is namelijk noodzakelijk om later duurzaam te kunnen uitbreken”

Al snel kregen we een correctie te zien. De grote vraag is nu natuurlijk of we weer een lagere top hebben gevormd of dat de Nederlandse beurs nu op zoek gaat naar een hogere bodem. Aangezien de AEX op vrijdag is gebodemd op 0.618 fibonacci retracement niveau lijkt een bodem aannemelijk.

Die conclusie kunnen we echter pas trekken na een uitbraak. Boven de weerstand op 676 punten kan de AEX een poging gaan doen de dalende trend te doorbreken. Bij een doorbraak onder de bodem van vrijdag op 648,70 lijkt een nieuwe test van de steun op 632 punten waarschijnlijk. Een eventuele doorbraak onder de steun op 632 kan een diepere correctie betekenen.

De eindconclusie blijft hetzelfde als vorige week. Echt positief kunnen we pas worden als de AEX-index boven de dalende trendlijn breekt, die nu op ongeveer 700 punten ligt. De komende periode komt deze weerstandslijn overigens steeds lager te liggen. Vlak daarboven ligt rond 720 punten het dalende 200-daags gemiddelde en de top die op 31 mei werd gevormd. Een doorbraak boven deze weerstand is nodig om weer te kunnen spreken van een bullmarket.

Grafiek AEX index (EOE) | AEX op zoek naar richting & gigantische bearflag voor ING

Technische analyse aandeel ING Groep (INGA)

De koers van ING is sinds het begin van dit jaar fors onderuit gegaan, ondanks hogere rentes. De oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en recessievrees wegen duidelijk zwaarder. Na een moeizaam herstel de afgelopen maanden ligt het aandeel ING de afgelopen weken opnieuw onder druk. De koers ketst begin juni af op het 200-daags gemiddelde. Dit bevestigt dat het aandeel in een bearmarket zit.

Het herstel van de afgelopen maanden heeft een trendkanaal op de grafiek gevormd. Momenteel wordt de onderkant van dat kanaal getest, evenals de steun rond €9,24. Bij een eventuele doorbraak hieronder moet men rekening houden met toenemende verkoopdruk. Een daling richting de bodems van begin mei op €8,57 lijkt dan aannemelijk. Een doorbraak boven de toppen op €10,14 is nodig om het negatieve tij te keren.

Grafiek ING Groep (INGA) | AEX op zoek naar richting & gigantische bearflag voor ING

Weekgrafiek aandeel ING: enorme bearflag

Ook van de weekgrafiek van ING worden we als technisch analist niet vrolijk. Het stijgende trendkanaal van de afgelopen maanden kent de karakteristieken van een bearflag-patroon. Een bearflag komt doorgaans voor in een dalende trend, als tijdelijke onderbreking van die trend. Nadat de koers uit de vlag valt, wordt de dalende trend vervolgd.

Het koersdoel kan doorgaans berekend worden door de afstand van de beweging voorafgaand aan de vlag op te meten en van het uitbraakpunt af te trekken. Dit kan betekenen dat de koers van ING de komende maanden nog eens met tientallen procenten kan dalen.

U heeft via LYNX de mogelijkheid om in te spelen op dalende koersen. Dit kan door short te gaan op het aandeel of via opties. U dient zich uiteraard wel goed in te lezen in deze materie alvorens hier gebruik van te maken. Het Beurs & Kennisportaal staat vol met waardevolle informatie die u daarbij kan helpen.

Grafiek ING Groep (INGA) | AEX op zoek naar richting & gigantische bearflag voor ING

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week bespraken we hoe belangrijk het steunniveau rond de 632 punten is voor de AEX-index. Deze voormalige koerstop uit 2020 blijkt een week later goed zijn werk te hebben gedaan. In de afgelopen twee handelsweken is dit steunniveau uitvoerig getest. Nadat de koers hier gedurende de handelsweek steeds weer boven wist te blijven, werden op vrijdag de koopjesjagers actief. Op vrijdag veerde de AEX met bijna 4% op en daarmee lijkt de index voorlopig uit de gevarenzone. Zowel op dag- als weekbasis was bovendien positieve divergentie te zien in de RSI-indicator.

Op weekbasis lijkt de Nederlandse beurs dus een perfecte hogere bodem achter te laten op de lange termijn. Op korte termijn zijn er echter nog wel wat obstakels te overwinnen. Vandaag krijgt het herstel een vervolg, maar de eerste weerstand nadert alweer. Momenteel bevindt de AEX zich in de gap die tussen pakweg 672 en 681 ligt. Op circa 675,5 ligt bovendien het 0,5%-fibonacci retracement niveau. Dat betekent dat de AEX hier ongeveer de helft van de daling van 719 tot aan 632 weer heeft goedgemaakt. Een beperkte terugval lijkt aannemelijk. Een hogere bodem is namelijk noodzakelijk om later duurzaam te kunnen uitbreken.

Echt positief kunnen we pas worden als de AEX-index boven de dalende trendlijn breekt, die nu op ongeveer 704 punten ligt. De komende periode komt deze weerstandslijn overigens steeds lager te liggen. Vlak daarboven ligt rond 720 punten het dalende 200-daags gemiddelde en de top die op 31 mei werd gevormd. Een doorbraak boven deze weerstand is nodig om weer te mogen spreken van een bullmarket.

Het is dus afwachten hoe zich dat de komende weken gaat ontwikkelen. Voorlopig mag men gematigd positief zijn over de AEX-index. Enkel een doorbraak onder de steun op 632 kan een grotere correctie uitlokken.

Grafiek AEX index (EOE) | Technische analyse AEX & aandeel Tesla

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla lijkt bezig te zijn met een bodemproces. De steun rond $620 lijkt een steeds sterker vangnet te worden. Dit koersniveau vormde in de zomer van 2021 al steun en de afgelopen weken wist Tesla ook steeds boven dit niveau te bodemen. Inmiddels is er een duidelijke zijwaartse bandbreedte zichtbaar tussen pakweg $620 en $790. Binnen deze bandbreedte is de correctieve fase verlaten en lijkt de koers weer op weg richting de weerstand.

Na een eventuele uitbraak boven de $790 mag een grotere stijging worden verwacht. De volgende weerstand bevindt zich op $955,50, waar Tesla op 4 mei een top vormde. Bovendien komt dit koersdoel overeen met de pendelum swing. De bandbreedte tussen $620-$790 bedraagt namelijk $ 170. Als we deze $ 170 optellen bij het uitbraakniveau op $ 790, dan komt daar een koersdoel van pakweg $ 960 uitrollen.

Op de grafiek zien we rond $840 de rode lijn die de 200EMA vertegenwoordigt. Toch is het aannemelijk dat Tesla hier niet veel weerstand aan ondervindt. Het 200-daags gemiddelde ligt namelijk vrijwel vlak en lijkt bij Tesla sowieso weinig waarde te hebben gehad in het afgelopen jaar.

Grafiek Tesla (TSLA) | Technische analyse AEX & aandeel Tesla