Technische Analyse AEX


AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Na enige aarzeling, maar zonder grote terugval is de AEX vorige week door de bovenkant van het dalende trendkanaal (gele lijn) gebroken. Hiermee lijkt het technische beeld van de Nederlandse beurs flink te verbeteren. Toch zijn er nog enkele redenen te bedenken om de uitbraak voorlopig nog een beetje wantrouwend te bekijken. De AEX index is tot heden namelijk een van de weinige indices die is uitgebroken. Als we kijken naar andere belangrijke beurzen zoals de S&P 500, de Nasdaq of de BEL20 dan zien we nog altijd dat dalende trends intact zijn. Ook staan deze beurzen nog onder hun 200-daags voortschrijdende gemiddeldes. Bij onze Oosterburen zien we dat de DAX-index wel al een uitbraak heeft laten zien. Ook de Dow Jones index is al uitgebroken, maar de andere Amerikaanse beurzen zijn toch iets belangrijker.

Bovendien blijft de weerstand op 736 punten een belangrijk niveau om te doorbreken, voordat duidelijke conclusies kunnen worden getrokken. In het middellange termijn speelveld is dit de laatste koerstop. Een doorbraak hierboven kan een duurzame stijging richting 772 en hoger betekenen.

Deze week moet blijken of de beurs kan worden opgevangen door de voormalige trendlijn. De ruimte hiervoor is echter beperkt, want deze trendlijn ligt nu rond de 712/713 punten. In de komende periode moet ook blijken of de AEX een hogere bodem kan vormen boven het 200-daags gemiddelde. De EMA200 draait nu voorzichtig opwaarts en bevindt zich op 695 punten. De eerste belangrijke steun ligt rond 700 punten. Een doorbraak hieronder kan een diepere correctie richting de 670 betekenen.

Grafiek AEX index | Technische Analyse AEX

Technische analyse aandeel ASML (ASML)

De chipsector heeft twee mooie maanden achter de rug. ASML wist met ruim 50% te stijgen vanaf de oktoberbodem. Inmiddels is de koers aangekomen bij de weerstand rond €580,5 (top 5 augustus 2022) Dit niveau zorgt voor behoorlijk wat verkoopdruk, want de koers blijft hier al twee weken onder hangen.

Vorige week zagen we ook een mislukte uitbraak boven dit niveau dat gepaard ging met negatieve divergentie in de RSI-indicator. ASML vormde een hogere top, maar de RSI liet juist een lagere top zien. Dit is terug te zien in de RSI indicator aan de onderkant van deze grafiek.

Door bovenstaande ontwikkelingen ligt een terugval van ASML op de loer. Zeker als de reeks hogere bodems op de korte termijn wordt afgebroken. Een correctie richting de EMA200 rond de € 520 lijkt realistisch. Vlak daaronder zullen toppen van voorgaande maanden mogelijk ook voor steun kunnen zorgen. Als ASML erin slaagt om hier een hogere middellange termijn bodem te vormen dan biedt dat veel potentieel. Na een definitieve doorbraak boven de € 580 komt de weg vrij te liggen voor een stijging richting de €632. Maar ook hogere koersen en zelfs een test van de all-time high mogen niet worden uitgesloten.

Technische analyse aandeel ASML (ASML)

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week wezen we al op de dalende trendlijn, waar de AEX toen nog iets onder stond. Gedurende de week werden er meerdere pogingen gedaan om hierboven uit te breken, maar voorlopig zonder succes. Daarmee is deze trendlijn erg valide gebleken en concluderen we simpelweg dat de Nederlandse beurs nog in een dalend trendkanaal zit.

Op 718,45 punten hebben we nu een nieuwe weerstand ingetekend die samenvalt met de dalende trend. Een duidelijke uitbraak en slotstand hierboven zal een technische verbetering geven. Dan breekt de AEX uit de dalende trend en mag een aanval op de weerstandszone tussen 736-743 punten worden verwacht. Hier mag wel wat verkoopdruk worden verwacht, maar een eventuele uitbraak boven 718,45 geeft hoogstwaarschijnlijk al het startschot van een duurzame rally tot hogere koersen. Een stijging richting 770 punten of hoger ligt dan zelfs voor de hand.

Voorlopig is van het bovenstaande nog geen sprake. Eerder lijkt de AEX-index zelf af te ketsten op de dalende trendlijn en daardoor ligt een correctie op de loer. De eerste steun zien we iets boven de 700 punten. Als de index hieronder sluit dan moet men rekening houden met een diepere correctie richting de 670 of zelfs 654 punten.

AEX boven de EMA200?

Het feit dat de AEX boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) noteert is op zich positief, maar het dalende trendkanaal blijkt ook sterk. Bovendien stond de AEX ook in augustus al eens boven de 200EMA, om vervolgens toch weer terug te zakken. Daarom is een stijgende 200EMA nodig om te kunnen spreken van een positieve invloed van deze moving average. Voorlopig ligt het 200-daags gemiddelde nog vlak, maar probeert deze wel voorzichtig omhoog te krullen, maar nog onvoldoende dus.

Technische Analyse AEX index | Grafiek AEX index

Technische analyse aandeel Just Eat Takeaway (TKWY)

Op het dieptepunt van de markt in oktober werd het aandeel Just Eat Takeaway besproken op deze plek. Destijds schreven we het volgende “Stel dat de koers van Just Eat weer terug boven de voormalige steun op 13,10 klimt en hierboven sluit. Dan kunnen we spreken van een valse neerwaartse uitbraak. Kopers komen dan waarschijnlijk in actie en een eerste richtpunt is dan de weerstand rond € 16,66, waar de toppen van afgelopen maand liggen. Een verder herstel richting de € 20 mag ook niet worden uitgesloten“.

Ongeveer een maand later heeft de koers zelfs iets boven de € 24 gestaan. Het was een zeer stevige rally van ruim 90% en mogelijk moet TKWY nu een stapje terug doen. Rond de €24 ligt overduidelijk een zware weerstand, want de koers is daar nu meerdere keren op afgeketst. Per saldo zit de koers gevangen in een zijwaartse bandbreedte. Het feit dat de koers nog altijd onder de 200EMA noteert moeten beleggers zien als waarschuwing.

Vlak boven de €24 ligt ook het 200-daags gemiddelde. Een doorbraak boven de €24,17, in combinatie met een doorbraak boven de 200EMA kan een nieuwe vlam ontsteken. Een rally richting de toppen op €36 lijkt dan mogelijk.

Voorlopig is de koers echter afgeketst en moeten de bulls op zoek gaan naar een hogere bodem. Steun kan mogelijk gevonden worden op de top van 13 september rond €18,67. Maar als dit niveau niet houdt, zien we een volgend vangnet rond de €17. Zodra er bodemvorming zichtbaar is kunnen speculatieve beleggers mogelijk weer in actie komen. Trendvolgende beleggers wachten de doorbraak boven de €24,17 af en zien dan nog genoeg ruimte voor een duurzaam herstel.

Technische analyse aandeel Just Eat Takeaway (TKWY)

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Een doorbraak boven de 680 punten zorgde vorige week voor een voortzetting van de korte termijn stijgende trend. Dankzij een afname van de inflatie beleefden vele beurzen afgelopen donderdag hun beste dag in jaren. De AEX-index steeg met 3,45% en schoot daarmee dwars door het 200-daags voortschrijdende gemiddelde heen (rode lijn). Dit lijkt een eerste duurzame verbetering voor de start van een nieuwe bullmarket. Toch is het nog te vroeg om te concluderen dat de vlag uit mag.

In de grafiek hieronder hebben we met gele lijnen het dalende trendkanaal van de afgelopen 10 maanden ingetekend. Inmiddels lijkt de AEX-index de bovenkant van dit trendkanaal te naderen. Een doorbraak boven pakweg 712/13 punten is noodzakelijk om het trendkanaal te doorbreken. Daarmee zou ook ruimte vrijkomen voor een verder herstel richting de 736 à 743 punten. Hier liggen twee belangrijke toppen van april en augustus eerder dit jaar. Het doorbreken van deze weerstand zal de ultieme bevestiging geven van de start van een nieuwe bullmarket.

Voorlopig lijkt het aannemelijk dat de beurs eerst een terugval gaat laten zien. Als de AEX daarbij weer onder de 200EMA zakt, zal dat een eerste verslechtering kunnen zijn. Overigens nog geen ramp, want we zien daaronder veel steun rond de 670 punten. Een potentiele hogere bodem boven dit niveau kan mogelijk als springplank worden gebruikt voor een nieuwe aanval op de dalende trend.

Een eventuele doorbraak onder de 670 zal het technische beeld echter flink doen verslechteren. Na een doorbraak onder de 670 punten komt er ruimte vrij voor een daling richting 654 en 632 punten.

Technische analyse AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Netflix (NFLX)

Het aandeel Netflix bevindt zich in een mooie stijgende trend. We zien steeds hogere toppen en bodems op de grafiek. Bovendien weet de koers steeds boven de voorgaande toppen te bodemen. Recentelijk viel Netflix snel terug, maar de toppen van augustus-september vingen het aandeel op. Ook het 55-daags gemiddelde (blauwe lijn) zorgde voor steun.

Momenteel onderneemt Netflix een nieuwe aanval op het 200-daags gemiddelde. Na een doorbraak boven de $305,63(top 26 oktober) krijgt de stijgende trend een nieuwe impuls. Een verdere stijging richting de toppen op $400 lijkt dan aannemelijk. Na een doorbraak boven deze toppen wordt de top $458 van begin februari het volgende opwaartse koersdoel.

Bij een eventuele terugval onder de $252 verpietert het positieve technische beeld. Dan moet men rekening houden met een diepere terugval richting de $211 of zelfs lager.

Technische analyse aandeel Netflix (NFLX)

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Het technische plaatje van de AEX is de afgelopen periode duidelijk verbeterd. Twee weken geleden werd de korte termijn dalende trend verlaten. Vorige week brak de AEX boven de toppen rond 670/672 punten en werd er op 680 punten een hogere top in het kortetermijnbeeld gevormd. Vervolgens kregen we echter een forse terugval te zien in reactie op het rentebesluit van de Fed.

Daarbij vormde de AEX op donderdag 3 november een dieptepunt op 654,8 punten. Het slot van die dag lag echter boven de 661 punten en daarmee bleef de Nederlandse beurs boven het vorige week genoemde steunniveau van 657 punten. Pas na een doorbraak en slotstand hieronder verzwakt het korte termijn technische plaatje. Onder de 657 punten wordt het volgende neerwaartse koersdoel de steun op 632 punten. Na een doorbraak boven de 680 punten wordt de stijgende trend voortgezet. Rond de 692 punten zal het 200-daags voortschrijdende gemiddelde mogelijk voor wat weerstand zorgen. De volgende horizontale weerstand zien we pas rond 703 punten.

Het is belangrijk om te beseffen dat het huidige herstel nog wel binnen de lange termijn dalende trend plaatsvindt. De kortetermijntrend kan dus ook weer snel omkeren. Een doorbraak boven de dalende trendlijn is noodzakelijk om een duurzame verbetering te bewerkstelligen. Vervolgens is een doorbraak boven de top op 736 punten nodig om de lange termijn bodem te bevestigen.

Grafiek AEX index | Technische Analyse AEX

Technische analyse Light Sweet Crude Oil (CL)

U heeft het wellicht alweer gemerkt aan de pomp, want de olieprijs is weer bezig aan een sterk herstel. In de afgelopen periode werd de korte termijn dalende trend verlaten en rond de $81 werd een hogere bodem gevormd. Momenteel doet de olie future (CL) een aanval op de weerstand rond $98,66. Na een doorbraak hierboven kan de olieprijs verder omhoog richting de top op $105 van eind augustus.

Als de olieprijs ook boven de $105 breekt mag een herstel richting de highs boven de $115 niet worden uitgesloten. Het technische plaatje verpietert enkel bij een doorbraak onder de $81. Daarna kan de olieprijs verder omlaag tot $75 en lager.

Handelen in olie futures kan via de ticker CL, maar voor kleinere accounts zijn micro futures wellicht interessanter. De Micro WTI Crude Oil (MCL) future kent een hefboom van slechts 100 in plaats van 1000. Hierdoor is elke $0,01 verandering van de olieprijs een dollar verandering van ‘slechts’ $1,00.

Futures blijven echter risicovolle producten en vereisen daarom veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Het product is hierdoor met name geschikt voor de actieve en ervaren handelaar. Om deze reden adviseert LYNX uzelf vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten. 

Technische analyse Light Sweet Crude Oil (CL)

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week maandag schreven we hoe de Nederlandse beurs uit de dalende trend (gele lijnen) probeerde te breken. Gedurende de afgelopen beursweek is dat gelukt en de AEX is inmiddels aangekomen bij een belangrijke weerstand. Rond de 670-672 liggen de toppen uit september en oktober die nu een eerste barrière vormen. Een eventuele doorbraak en slotstand hierboven kan een verdere stijging uitlokken richting de 703 punten. Vlak hieronder, momenteel rond de 694 punten, zien we ook het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Uiteraard moeten we ook hier rekening houden met wat verkoopdruk.

Een opwaartse uitbraak blijft kansrijk zolang de AEX boven het dieptepunt van afgelopen vrijdag weet te blijven. Een doorbraak en slotstand onder de 657 punten zal het positieve plaatje dus teniet doen. Na een eventuele doorbraak onder de 657 moet men rekening houden met een diepere correctie richting de 632 punten.

Na een doorbraak boven de 703 punten ligt de weg pas vrij voor een aanval op de weerstandszone rond de 736 punten. Daarboven kunnen we pas stellen dat de bearmarket voorbij is. Een doorbraak onder de 632 punten zal echter het vervolgen betekenen van de bear market.

Grafiek AEX index | TA AEX

Technische analyse aandeel CM.com (CMCOM)

Het aandeel CM.com is een van de grootste verliezers de afgelopen 12 maanden. Ondanks dat het bedrijf zijn omzet flink laat groeien, waren beleggers ontevreden over de winstgevendheid. Ook door de hogere rentes worden de toekomstige winsten van het bedrijf lager ingeschat.

Dit resulteerde in een lange neerwaartse trend, waarbij de koers de afgelopen maanden duidelijk in een neerwaartse driehoek (falling wedge) zat. Hierbinnen werden de bewegingen steeds kleiner. In combinatie met lagere bodems, zagen we steeds hogere bodems in de RSI-indicator. Dit gaf al aan dat de kracht van de neerwaartse beweging aan het afnemen was.

Afgelopen week is de koers met veel kracht uit het dalende driehoekpatroon gebroken. Op woensdag steeg de koers met ruim 10% en de stijging krijgt een vervolg. Op basis van dit patroon kunnen we stellen dat de koers ruimte heeft om te stijgen richting de €14 of zelfs €16. Daar komt het aandeel CM.com weer weerstanden tegen en ook het 200-daags gemiddelde.

Het is nu van belang dat de koers een reeks van hogere bodems kan neerzetten. Mocht zo’n patroon worden afgebroken dan verpietert het positieve technische beeld. Onder de €9,75 wordt de dalende trend direct voortgezet.

Grafiek aandeel CM.COM | TA AEX en CM.COM

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week maandag schreven we hoe positieve divergentie in de RSI-indicator aangaf dat de kracht van de neerwaartse beweging afnam. Dit signaal leidde uiteindelijk tot een stevig herstel afgelopen beursweek. Inmiddels wordt ook de dalende trendlijn getest.

Voor een volgende verbetering blijft het van belang dat de AEX index boven het 55-daags gemiddelde (blauwe lijn) en de weerstandszone rond 670-672 punten breekt. Hier vormde de index meerdere toppen in oktober. Pas na een doorbraak hierboven krijgen we een bevestiging van de bodem en als het ware een koopsignaal.

Na een eventuele doorbraak boven de weerstand op circa 672 komt de index namelijk al snel de volgende belangrijke horde tegen. Op circa 695 punten ligt nu het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Dit belangrijke gemiddelde voor de langetermijntrend zakt iedere week met circa 2,5 punt. Een duurzame doorbraak hierboven blijft cruciaal om de bearmarket achter ons te laten. Een te minieme doorbraak zoals we in augustus zagen kan de bulls echter ook op het verkeerde been zetten. Andere belangrijke weerstanden liggen op 703 en 736 punten.

Voorlopig blijven we gematigd positief over de AEX index. Enkel bij een slot onder de 632 punten wordt het positieve plaatje tenietgedaan. Na een slot onder deze belangrijke steunzone worden koersen van 600 en lager als aannemelijk beschouwd.

Grafiek AEX index | TA AEX

Technische analyse aandeel The GEO Group (GEO)

Het aandeel GEO stond medio augustus in de belangstelling dankzij Michael Burry. De fundmanager die wereldwijd faam maakte dankzij de film ‘Big Short’ maakte bekend al zijn aandelen te hebben verkocht, behalve the Geo Group.

Sindsdien is het aandeel bezig aan een indrukwekkende stijging, ondanks de zwakte van de algemene markt. Na het bericht brak de koers uit boven de weerstandszone rond de $7,50. In september volgde een pullback, die een hogere bodem heeft achtergelaten op de grafiek. De stijgende voortschrijdende gemiddelden bevestigen de positieve technische conditie.

Inmiddels is de koers weer aangekomen bij de weerstand rond $8,95. Na een doorbraak hierboven kan het aandeel verder omhoog richting de weerstand op $9,81 (top 1 november 2021). Zakt de koers echter weer terug onder de $8, dan is een nieuwe test van de steun rond $7,50 niet uitgesloten.

Grafiek aandeel The GEO Group (GEO) | LYNX Beleggen