In een eerder artikel heb ik u uitgelegd waarom ik Amerikaanse opties prefereer boven de Europese variant. Toch is het voor een beginnend optiehandelaar soms lastig om een keuze te maken uit de ruim 3000 Amerikaanse aandelen waarop opties noteren. Om u hierbij op weg te helpen, hebben wij onderzoek gedaan naar welke Amerikaanse opties het populairst zijn onder optiehandelaren bij LYNX.

De onderstaande afbeelding geeft u inzicht in de aandelen en ETF’s waar optiehandelaren bij LYNX de afgelopen maand het meest actief in hebben gehandeld. Wat direct opvalt is dat de bekende namen onder beleggers beide lijsten aanvoeren.

infographic

Top 5 opties op aandelen

De lijst van de meeste verhandelde Amerikaanse opties wordt aangevoerd door Apple, wereldwijd het grootste bedrijf gemeten naar marktkapitalisatie. Optiebeleggers bij LYNX zijn zeer actief geweest in opties op Apple. Dit is mede te verklaren door de eerste kwartaalcijfers op 27 april. Apple behoort ook tot het meest verhandelde Amerikaanse aandelen gemeten naar absoluut volume, waarmee de populariteit van de opties onder andere te verklaren is.

Op de tweede, derde en vierde plaats staan drie andere bekende technologiebedrijven. Google, Facebook en Twitter zijn al jaren populair onder optiebeleggers. Dit is mede te verklaren door de grote volatiliteit in deze aandelen. Zo is de koers van Twitter recentelijk hard onderuit gegaan na teleurstellende kwartaalcijfers. Dit soort grote bewegingen zorgen voor een toename van de optievolumes. Daarnaast behoren Facebook en Google al jaren tot de meest verhandelde Amerikaanse aandelen, waarmee ook de opties op beide aandelen actief verhandeld worden.

Nummer vijf op de lijst is Tesla, de producent van elektronische auto’s waar de succesvolle ondernemer Elon Musk aan het hoofd staat. De koers van het aandeel is sinds begin april met ruim 30% gestegen, waardoor optiebeleggers deze recente beweging hebben aangegrepen om met opties hier op te spelen. Dat de koers in absolute waarde hoog staat, inmiddels op $ 245, zorgt er ook voor dat juist opties gebruikt worden voor het innemen van long- en shortposities.

Top 5 opties op ETF’s

In de afgelopen jaren hebben ETF’s enorm veel aan populariteit gewonnen. Met name in Amerika zijn het instrumenten die massaal gebruikt worden om op een eenvoudige manier tegen lage kosten te beleggen in bijvoorbeeld een index, sector of grondstof. Met de toegenomen populariteit van ETF’s hebben de opties op ETF’s ook veel terrein gewonnen.

Bij LYNX zijn opties op de SPY, de tracker van de S&P 500 index, het meest verhandeld in de afgelopen maand. Dit is niet geheel onverwachts, SPY opties behoren tot de meest liquide en verhandelde opties in Amerika. Met een dagelijks volume van boven de één miljoen optiecontracten, genieten de SPY opties populariteit onder zowel professionele als particuliere beleggers.

Nummer twee op de lijst zijn de opties op IWM, de tracker van de Russell 2000. Waar de S&P opgebouwd is uit de 500 grootste bedrijven gemeten naar marktkapitalisatie, bestaat de Russell 2000 juist uit de 2000 relatief kleine bedrijven (small caps). De beta van small caps ligt over het algemeen wat hoger, waardoor de koersuitslagen groter uitvallen.

De derde plaats wordt ingenomen door de ETF op zilver, de SLV. Door middel van opties op deze ETF is het voor beleggers eenvoudig om in te spelen op een koersstijging of –daling van zilver. Dit product biedt beleggers uitkomst die geen gebruik willen maken van bijvoorbeeld futures. Op de vierde plaats staat de VXX, de tracker op de volatiliteit. Net als bij de SLV, biedt de VXX beleggers een uitkomst voor beleggers die geen gebruik willen maken van futures.

Als laatste op de lijst staan de opties op EMM, de Emerging Markets ETF. De zwaarste weging in deze tracker hebben de aandelenmarkten van China, Zuid-Korea, Taiwan, Brazilië en Zuid-Afrika. In de afgelopen maand is er de nodige beweging geweest op onder andere de Chinese aandelenmarkten, waarop beleggers bij LYNX hebben ingespeeld door actief te handelen in opties op deze ETF.

 

Handelen in Amerikaanse opties?

Bent u ook van plan om in Amerikaanse opties te gaan handelen? Bij LYNX handelt u al in Amerikaanse opties voor $ 2,40 per contract. Wilt u meer informatie en handige tips over het handelen in opties?

Door Tycho Schaaf en  Youri Sleutel, beleggingsspecialisten bij LYNX Beleggen. Hun dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geven zij regelmatig Masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX en behandelen zij uiteenlopende onderwerpen tijdens interactieve seminars.

[xyz-ihs snippet=”volg-youri-twitter”]

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.