Put en call opties: de meest gemaakte fout bij opties 

Door Justin Blekemolen
Artikel laten voorlezen

Het kopen van out-of-the-money puts en calls is één van de snelste manieren om geld te verliezen op de optiemarkt. Helaas kopen particuliere beleggers regelmatig dit soort losse opties, terwijl de professionele handelaar deze opties juist verkoopt.

In dit artikel bespreken we de meest gemaakte fout met opties. Ook delen we enkele tips en strategieën die kunnen bijdragen aan het succesvol handelen met opties. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Het kopen van out-of-the-money put en call opties

Particuliere beleggers willen graag snel rijk worden. Al snel komen actieve handelaren uit bij derivaten zoals futures en opties. Met opties kun je namelijk met een kleine inleg al een groot resultaat behalen. De focus van veel beginnende optie-handelaren ligt vaak op de aankoop van (risicovolle) out-of-the-money puts en calls, terwijl professionele handelaren zich vastklampen aan de uitdrukking “wie schrijft die blijft”. Daarover straks meer.

Dat het (meestal) niet verstandig is om out-of-the-money opties te kopen, gaan wij onderbouwen aan de hand van een voorbeeld. Onderstaande grafiek laat een stijgende AEX koers zien van een aantal dagen op rij. Op 10 november 2020 sloot de AEX op 591,87 punten.

AEX index voorbeeld | Meest gemaakte fout met opties

De belegger kon op dat moment bijvoorbeeld de volgende opties kopen:

 • Put optie november 585  € 6,00 om in te spelen op een daling
 • Call optie november 605 € 3,15 om te profiteren van een verdere stijging

De AEX stond zes handelsdagen later ruim 2% hoger, iets boven de 600 punten De prijzen zijn veranderd naar:

 • Put optie november 585 € 0,28
 • Call optie november 605  € 1,60

De stijging van circa 10 AEX punten heeft ervoor gezorgd dat de put-optie 95% in waarde is gedaald en de call optie is 49% van zijn waarde kwijt. De koper van de put optie is over enkele dagen tijdens de expiratie hoogstwaarschijnlijk zijn geld kwijt. Maar ook de koper van de call-optie heeft afgelopen week bijna de helft van zijn geld verloren, terwijl de koper van de call optie wel de juiste richting heeft voorspeld. De AEX steeg namelijk met ruim 2%. 

Volatiliteit is de boosdoener

In het bovenstaande voorbeeld ziet u hoe de optiegrieken zijn werk doen. Met name de tijdswaarde loopt uit de optie, maar ook volatiliteit is een grote boosdoener. Vanaf de Amerikaanse presidentsverkiezingen destijds was er veel volatiliteit zichtbaar op de beurzen. De AEX steeg vanaf 2 november met vrij grote uitslagen.

Grotere uitslagen betekent dat opties meer ruimte hebben om in waarde te stijgen. Een dagelijkse beweging van 1% kan de aandelenkoers namelijk in een week 5% hoger of lager zetten en een dagelijkse beweging van 2% kan op weekbasis een aandelenkoers met 10% laten veranderen.

Het is logisch dat als er een beweging van 10% mogelijk is, de belegger meer voor een optie moet betalen dan wanneer er slechts een beweging van 5% wordt verwacht. De calls en de puts uit ons voorbeeld zijn in zes dagen in waarden gedaald, omdat beleggers zorgden voor minder grote uitslagen op de beurzen.

U betaalt nu dus minder geld voor de call optie dan vorige week. De optiemarkt geeft hiermee dus aan dat de kans dat de AEX de komende twee dagen nog boven de 605 punten komt, momenteel kleiner wordt geacht dan dat de markt zes dagen geleden dacht.

Handelen in spreads

De beleggers die structureel geld verdienen met opties handelen bijna altijd in spreads. Zij verkopen de out-of-the-money opties en kopen opties die dichterbij de huidige koers liggen.

In het voorbeeld was ook de volgende transactie op 10 november mogelijk bij een AEX stand van 591,87:

 • Koop een call optie november 595 € 7,00
 • Verkoop een call optie november 605 € 3,15 (schrijven)
 • Totale investering € 3,85

De prijzen zes dagen later bij een AEX die circa 10 punten hoger stond:

 • Calloptie november 595 € 7,00
 • Calloptie november 605 € 1,50
 • Totale opbrengst € 5,50

Het handelen in een spread heeft ervoor gezorgd dat er geen verlies is van 49%, maar juist een winst van 42%. Ditzelfde trucje kunt u ook toepassen als u juist wilt inspelen op een dalende koers.

Voordelen spreads bij opties

 • Verkopen van out-of-the-money opties, deze kunnen snel in waarde dalen.
 • Kopen van opties die dichter bij de huidige koers liggen, deze behouden langer hun waarde.
 • Geen last van een dalende volatiliteit.

De bovenstaande drie punten zorgen ervoor dat de verhouding tussen het risico en het rendement bij spreads veel beter is dan als u alleen een call of een put zou kopen.

Het nadeel van een spread is dat de winst gemaximaliseerd is. Maar dat is helemaal niet erg, omdat grote bewegingen veel minder vaak voorkomen op de beurzen dan kleine bewegingen.

Die ene keer dat u door een spread een hele mooi winst aan u voorbij ziet gaan, weegt bij lange na niet op tegen al die keren dat een spread beter presteert.

Schrijven van opties

Professionele handelaren verdienen vaak veel geld met opties door enkel en alleen te schrijven. Het schrijven van opties kan een ontzettend winstgevende strategie zijn. Hét grote voordeel van het verkopen van opties is dat de tijdswaarde in uw voordeel werkt en u geld kunt verdienen als de koers helemaal niets doet.

Elke dag dat de optie niet in the money is, verliest de optie wat van zijn tijdswaarde. Dit houdt in dat opties steeds iets minder waard worden, ook al verandert er verder helemaal niets. En soms is het zelfs zo dat opties minder waard worden, terwijl de markt wel in de juiste richting beweegt. Als schrijver van opties heb je ook daar profijt van. Elke dag dat de optie minder waard wordt, verdient u zelf een beetje. De truc is vaak om op tijd uw winst te nemen, want een grote beweging (toename volatiliteit) kan de optiepremies weer plotseling laten vliegen.

Risico’s van naakt schrijven

Het schrijven van opties kent dan ook grote risico’s. Zeker indien u kiest voor het ongedekt (naked) schrijven van call opties. Uw winst is gemaximaliseerd, maar het verlies is ongelimiteerd. Bovendien zijn de marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel hoog. Vandaar dat voornamelijk professionele handelaren met een gedegen risicomanagement werken met deze strategie. Meer informatie over deze handelsstrategie en de bijbehorende risico’s leest u in een ander artikel: Ongedekt call opties schrijven: uitleg theorie, strategie en een praktisch voorbeeld.

Handelen in opties via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig handelen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Alles over opties

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.