Out of the money opties
Het kopen van out-of-the-money puts en calls is één van de snelste manieren om geld te verliezen op de optiemarkt. Helaas kopen particuliere beleggers regelmatig dit soort losse opties, terwijl de professionele handelaar deze opties juist verkoopt. In dit artikel bespreken we de meest gemaakte fout met opties. Ook delen we enkele alternatieven die u kunnen helpen om geld te verdienen met opties.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Out of the money call en put opties

 

Het kopen van out-of-the-money put en call opties

Particuliere beleggers willen graag snel rijk worden. Al snel komen actieve handelaren uit bij derivaten als opties. Met opties kun je namelijk met een kleine inleg al een groot resultaat behalen. De focus van veel beginnendeoptie handelaren ligt vaak op de aankoop van (risicovolle) out-of-the-money puts en calls. Terwijl professionele handelaren zich vastklampen aan de uitdrukking “wie schrijft die blijft”. Daarover straks meer.

Dat het (meestal) niet verstandig is om out-of-the-money opties te kopen, gaan wij onderbouwen aan de hand van een voorbeeld. Onderstaande grafiek laat een stijgende AEX koers zien van een aantal dagen op rij. Op 10 november 2020 sloot de AEX op 591,87 punten.

AEX index koers

De belegger kon op dat moment de volgende opties kopen:

Put optie november 585  € 6,00
Call optie november 605 € 3,15

De AEX staat momenteel, zes handelsdagen later, ruim boven de 600 punten De prijzen zijn veranderd naar:

Put optie november 585 € 0,28

Call optie november 605  € 1,60

De stijging van circa 10 AEX punten heeft ervoor gezorgd dat de put-optie 95% in waarde is gedaald en de call optie is 49% van zijn waarde kwijt. De koper van de put optie is over enkele dagen tijdens de expiratie hoogstwaarschijnlijk zijn geld kwijt. Maar ook de koper van de call-optie heeft afgelopen week bijna de helft van zijn geld verloren. Terwijl de koper van de call optie wel de juiste richting heeft voorspeld. De AEX steeg namelijk met ruim 2%. 

Volatiliteit is de boosdoener

In het bovenstaande voorbeeld ziet u hoe de optiegrieken zijn werk doen. Met name de tijdswaarde loopt uit de optie, maar ook volatiliteit is een grote boosdoener.

Vanaf de Amerikaanse presidentsverkiezingen was er veel volatiliteit zichtbaar op de beurzen. De AEX steeg vanaf 2 november met vrij grote uitslagen. Grotere uitslagen betekent dat opties meer ruimte hebben om in waarde te stijgen. Een dagelijkse beweging van 1% kan de aandelenkoers namelijk in een week 5% hoger of lager zetten en een dagelijkse beweging van 2% kan op weekbasis een aandelenkoers met 10% laten veranderen.

Het is logisch dat als er een beweging van 10% mogelijk is, de belegger meer voor een optie moet betalen dan wanneer er slechts een beweging van 5% wordt verwacht.

De calls en de puts uit ons voorbeeld zijn in zes dagen in waarden gedaald, omdat beleggers zorgden voor minder grote uitslagen op de beurzen. U betaalt nu dus minder geld voor de call optie dan vorige week. De optiemarkt geeft hiermee dus aan dat de kans dat de AEX de komende twee dagen nog boven de 605 punten komt, momenteel kleiner wordt geacht dan dat de markt zes dagen geleden dacht.

Handel in spreads

De beleggers die structureel geld verdienen met opties handelen bijna altijd in spreads. Zij verkopen de out-of-the-money opties en kopen opties die dichterbij de huidige koers liggen.

In het voorbeeld was ook de volgende transactie op 10 november mogelijk bij een AEX stand van 591,87:

Koop een call optie november 595 € 7,00

Verkoop een call optie november 605 € 3,15 (schrijven)

Totale investering € 3,85

Zes dagen later en een AEX die circa 10 punten hoger stond:

Calloptie november 595 € 7,00

Calloptie november 605 € 1,50

Totale opbrengst € 5,50

Het handelen in een spread heeft ervoor gezorgd dat er geen verlies is van 49%, maar juist een winst van 42%. Ditzelfde trucje kunt u ook toepassen als u juist wilt inspelen op een dalende koers.

Voordelen spreads bij opties

  • Verkopen van out-of-the-money opties, deze kunnen snel in waarden dalen.
  • Kopen van opties die dichter bij de huidige koers liggen, deze behouden langer hun waarden.
  • Geen last van een dalende volatiliteit.

De bovenstaande drie punten zorgen ervoor dat de verhouding tussen het risico en het rendement bij spreads veel beter is dan als u alleen een call of een put zou kopen.

Het nadeel van een spread is dat de winst gemaximaliseerd is. Maar dat is helemaal niet erg, omdat grote bewegingen veel minder vaak voorkomen op de beurzen dan kleine bewegingen.

Die ene keer dat u door een spread een hele mooi winst aan u voorbij ziet gaan, weegt bij lange na niet op tegen al die keren dat een spread beter presteert.

Meer informatie: Met AEX-opties verdienen aan een daling op de beurs.

Schrijven van opties

Aan het begin van het artikel zeiden we het al: wie schrijft die blijft. Professionele handelaren verdienen vaak veel geld met opties door enkel en alleen te schrijven. Het schrijven van opties kan een ontzettend winstgevende strategie zijn. Hét grote voordeel van het verkopen van opties is dat de tijdswaarde in uw voordeel werkt en u geld kan verdienen als de koers helemaal niets doet.

Elke dag dat de optie niet in the money is, verliest de optie wat van zijn tijdswaarde. Dit houdt in dat opties steeds iets minder waard worden, ook al verandert er verder helemaal niets. En soms is het zelfs zo dat opties minder waard worden terwijl de markt wel in de juiste richting beweegt. Als schrijver van opties heb je ook daar profijt van. Elke dag dat de optie minder waard wordt, verdient u zelf een beetje. De truc is vaak om op tijd uw winst te nemen, want een grote beweging (toename volatiliteit) kan de optiepremies weer plotseling laten vliegen.

Risico’s

Het schrijven van opties kent dan ook grote risico’s.  Zeker indien u kiest voor het ongedekt schrijven van call opties. Uw winst is gemaximaliseerd, maar het verlies is ongelimiteerd. Bovendien zijn de marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel hoog. Vandaar dat voornamelijk professionele handelaren werken met deze strategie. Meer informatie over deze handelsstrategie en de bijbehorende risico’s leest u in een ander artikel: Ongedekt call opties schrijven: uitleg theorie, strategie en een praktisch voorbeeld.

Niet geheel onbelangrijk: Bij LYNX wordt iedere optie die in-the-money eindigt automatisch uitgeoefend zonder dat hier extra kosten voor in rekening worden gebracht. Meer informatie over de kosten en alle voordelen vindt u op onze tarieven pagina.

Ik ben van mening dat deze opvatting zal veranderen als u meer van dit beleggingsproduct te weten komt. Opties worden namelijk juist vaak gebruikt om risico’s te beperken.

U kunt zelf ook uw risico’s beperken door gebruik te maken van opties. Een basiskennis van het product is wel essentieel.

Wat zijn opties en hoe werken opties precies?

Na dit artikel kent u de belangrijkste begrippen, weet u het verschil tussen call opties en put opties en wat long en short gaan is.

In mijn komende twee artikels help ik beginnende optiebeleggers op weg met dit uitdagende product. In het eerste artikel leg ik uit wat opties zijn en definieer ik de belangrijkste begrippen. In mijn tweede artikel ga ik dieper in op de afwikkeling van opties.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.