Optiecombinaties: met enkele klikken handelen in alle combinatieorders

Door Justin Blekemolen

....

Beleggers met een klein beetje ervaring zullen doorgaans vaak meerdere opties willen combineren. Het aankopen van een optiecombinatie kan echter voor best wat hoofdpijn zorgen. Gelukkig kunt u via LYNX gebruikmaken van handige tools die het maken van een optiecombinatie een fluitje van een cent maakt.

In dit artikel leggen we uit hoe u via de Option Trader met enkele klikken een combinatieorder naar de beurs kunt versturen. Daarnaast geven we u enkele voorbeelden van optiecombinaties via het TWS Handelsplatform. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Optiecombinaties handelen

Het is begrijpelijk dat het soms lastig is om een optiecombinatie, ook wel combinatieorder genoemd, poot voor poot op te zetten. Vooral met veel volatiliteit op de beurs knipperen de optieprijzen rap heen en weer. Uit ervaring weten we hoe frustrerend het kan zijn om een simpele call spread op te zetten en deze per optiepoot uit te voeren.

Uiteraard begint dit altijd met het kopen van de call, zodat daarna zonder bijkomende marginvereisten de calloptie geschreven kan worden. Het kopen van de calloptie vormt natuurlijk geen probleem, alleen in de praktijk komt het voor dat de onderliggende waarde wegzakt op het moment dat de ingelegde limietorder van de long calloptie wordt uitgevoerd.

Het gevolg is dat de bied-laatprijs van de calloptie die u wilt schrijven wegzakt en dat de verkoopprijs naar beneden aangepast moet worden. Dit zorgt vervolgens weer voor een hoop frustratie en uiteindelijk een slechtere prijs voor de gehele optiecombinatie/combinatieorder dan u wellicht had verwacht.

De oplossing: combinatieorders

Gelukkig is de oplossing eenvoudig. Optiebeurzen, zoals Euronext, bieden een spreadboek aan. Dit houdt in dat u rechtstreeks kunt handelen in optiecombinaties. Via LYNX is het mogelijk om direct optiecombinaties in te leggen.

Zo is het mogelijk om middels één order een positie in te nemen in bijvoorbeeld een vertical spread, butterfly, straddle, of iron condor. Het grote voordeel van zo’n combinatieorder is dat u niet per optiepoot een aparte koop en verkooporder hoeft aan te maken.

Optiestrategieën handelen via LYNX | Direct optiecombinaties inleggen

Het voordeel hiervan is dat u handelt met één totaalprijs voor de optiecombinatie die u wilt innemen. Een ander bijkomend voordeel is dat de prijzen van optiespreads vaak beter zijn dan de prijzen die bij de individuele opties op het scherm staan. Met een praktisch voorbeeld maken we dit duidelijk.

Optiecombinaties: een praktisch voorbeeld

In de onderstaande afbeelding ziet u de bied- en laatkoersen van AEX-index opties via FTA. Dit gaat om de EOE call 710 juni, de EOE call 720 juni en de combinatie hiervan. Deze combinatie wordt een vertical call spread of bull spread genoemd binnen het TWS Handelsplatform.

Praktijkvoorbeeld AEX opties | Direct optiecombinaties inleggen

Stel dat u een positie wilt innemen in deze opties, dan kunt u beginnen met het handmatig inleggen van een kooporder voor de EOE call 710 juni op de AEX. In dit voorbeeld bedraagt de bied momenteel € 9,10 en de laat € 9,40. We kunnen proberen de call aan te kopen met een limiet op € 9,10 of in het midden gaan liggen op € 9,25.

Wanneer deze order is uitgevoerd, kunt u daarna zonder extra margin verplichting de EOE call 720 juni schrijven (verkopen). De vraag is echter wat voor premie u nog kunt krijgen voor deze call wanneer u uitvoering heeft gehad tegen € 9,10 voor de EOE call 710 juni.

Misschien, beter gezegd waarschijnlijk, krijgt u pas uitvoering op € 9,10 wanneer de AEX wegzakt en de bied – laat van de call 710 juni verschuift. Vervolgens is de spread op de 720 call juni ook weer veranderd. Hierdoor is het vooraf lastig te bepalen hoeveel u gaat betalen en bovendien is deze manier tijdrovend.

Handelen via spreadboek en Combo Trader

Het is hierom veel effectiever om rechtstreeks te handelen in de optiecombinatie via het spreadboek. In de onderstaande afbeelding heb ik de twee verschillende poten in de strategie assistent van de Option Trader ingevoerd. Deze tool laat direct zien met welke optiecombinatie we te maken hebben. Ook zien we prijzen voor deze spread verschijnen.

Voorbeeld Option Trader strategie | Direct optiecombinaties inleggen

Het is ook hier niet nodig om optiecombinaties tegen de bied- of laatprijs te handelen. Zelf probeer ik altijd met een limietprijs tussen de bied- en laatprijs in te leggen en deze langzaam te verschuiven tot ik uitvoering krijg. Dit levert de eerste besparing op. In dit geval zou een kooporder op € 4,55 volstaan.

Hiermee kopen we dus in één order de EOE 710 call en schrijven we de EOE 720 call. Aangezien het totaal om twee opties gaat, een gekocht en een geschreven, is de totaalprijs voor het aankopen van de optiecombinatie € 4,55.

De ingenomen positie kunt u via dezelfde combinatieregel sluiten. Overigens kunt u ook een individuele optiepoot sluiten. U bent dus niet verplicht om een positie die als optiecombinatie is geopend, te sluiten als gehele combinatie.

Wanneer u bijvoorbeeld bij de bovenstaande positie alsnog een verdere stijging verwacht door veranderende marktomstandigheden, dan kunt u de geschreven EOE call 720 juni terugkopen en houdt u alleen een long EOE call 710 juni over.

Uitleg over optiecombinaties/combinatieorders via de Combo Trader

Wanneer u nog niet bekend bent met deze tool, raden wij u aan om de uitleg van de Combo Trader te lezen. Het gebruik van combinatieorders bij opties leidt vaak tot betere uitvoeringen voorkomt en een hoop frustratie voorkomt. Daarom is dit een goede uitkomst voor de Nederlandse optiebelegger.

Opties handelen met combinatieorders via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met enkele klikken handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de Option Trader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties

Leer alles over opties

Wilt u meer weten over de werking van opties en de mogelijke risico’s? Ontvang vrijblijvend ons eBook over opties.

"*" geeft vereiste velden aan

*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.