Wat is psychologie in trading?


U hoort veel over beleggingsstrategieën, producten waarin u kunt beleggen, hoe u op de markten kunt handelen, enz. Er wordt echter weinig nadruk gelegd op de psychologie in trading, hoewel dit door veel professionele en wereldberoemde beleggers continu wordt gesignaleerd als één van de belangrijkste aspecten van beleggen of handelen. Het aanscherpen van uw psychologische vaardigheden is één van de beste manieren om uw winstgevendheid te verbeteren.

Daarom zullen we in dit artikel uitleggen hoe uw psychologie in trading het succes van uw beleggingen kan beïnvloeden, hoe u uw psychologie in trading onder de knie kunt krijgen en hoe het u kan helpen in de financiële markten.

Topics:

Wat is psychologie in trading?

Psychologie in trading is een concept dat afkomstig is uit het gebied van ‘behavioral finance’. Het beschrijft verschijnselen die betrekking hebben op de interne attitudes en onbewuste acties van beleggers, ofwel het mentale aspect van beleggen. Het gaat hier om de houding en het gedrag van een individuele belegger. De psychologie in trading verklaart waarom het voor beleggers moeilijk is om verliezen te beperken en winstgevende posities te behouden.

Vaak heeft de belegger of handelaar wel een handelsplan voor de beleggingen, maar wijkt dan vaak af van de regels die hij of zij gecreëerd heeft in zijn beleggingsplan. Dit betekent dat er tijdens de belegging duidelijk iets in de gedachten van de belegger gebeurt, waardoor irrationele beslissingen worden genomen.

Negatieve emoties en angsten verhinderen succes

Vaak denken nieuwe beleggers dat hun succes afhangt van hun strategie of externe gebeurtenissen, maar de meeste fouten gebeuren omdat de belegger niet in staat is om emoties onder controle te houden. Hierdoor worden er beslissingen gemaakt die niet rationeel zijn. Dit gebeurt door onbewuste angsten en andere denkpatronen. Deze mechanismen hebben voor het voortbestaan van de mensheid gezorgd, maar in de financiële markten zijn het deze mechanismen die ervoor zorgen dat beleggers niet consistent winst kunnen boeken.

Zoals we eerder vermeld hebben, zijn professionele beleggers altijd van gedachte dat succes in de financiële markten afhangt van kansberekeningen. Maar de psychologie in trading verhindert juist het succes van beleggers door de vele valkuilen. Dit zorgt ervoor dat beleggers afwijken van hun plannen.

De angst om een prijsbeweging te missen (FOMO)

Het is normaal dat beleggers geen potentiële winnende belegging willen mislopen. Het is echter belangrijk dat een belegger gedisciplineerd blijft en niet zomaar te vroeg of te laat een nieuwe belegging uitvoert. Als een belegging niet voldoet aan uw eisen, is het beter dat u die belegging links laat liggen. Als een belegging te vroeg wordt geïnitieerd in afwachting van een signaal, is de kans om winst te boeken meestal lang niet zo groot als wanneer er daadwerkelijk een signaal aanwezig is. Professionele beleggers spreken hier dan van ‘FOMO’ of ‘Fear of missing out’. Dit betekent ‘angst om iets te missen’.

De angst om een prijsbeweging te missen - psychologie in trading - beleggingsdagboek

De angst om ongelijk te hebben en geld te verliezen

Er zijn veel beleggers die angst hebben voor het verliezen van geld. Dit zijn de beleggers die vaak zullen aarzelen om een nieuwe transactie uit te voeren. Ook laten zij zich beïnvloeden door hun emoties. Dit zorgt ervoor dat beleggen op basis van technische analyse vaak fout loopt. Een belegger die geen geld wil verliezen probeert vaak een verliezende beleggingen te veranderen, door het risico enorm te vergroten. Bijvoorbeeld door meer aandelen te kopen na een grote prijsdaling, of de belegger wijzigt de stoploss order. Vroeg of laat gaat dit mis en leidt dan vaak tot grote verliezen.

De angst om winst te verliezen

Een openstaande positie met winst is zeer verraderlijk. Beleggers denken dan vaak dat ze hun winst zullen zien wegsmelten. Vele beleggers zullen hierdoor dus vaak te vroeg een openstaande positie sluiten, zodra ze een beetje winst zien. Dit leidt tot een onnodige verschuiving van de risico-opbrengstverhouding wat nadelig is voor een belegger op lange termijn.

Positieve gevoelens verhinderen ook succes

In dit artikel van psychologie in trading hebben we het tot nu toe alleen gehad over negatieve emoties zoals angst. Maar ook positieve gevoelens zoals vreugde kunnen voor problemen zorgen. Beleggers die vol met vreugde of opluchting zitten, zullen de markt vaak niet meer rationeel kunnen bekijken. Hierdoor zullen beleggers nogmaals handelen op basis van emoties en niet op basis van de beleggingsregels die ze gecreëerd hebben.

Een belegger die plots succes heeft in de markt zal te zelfverzekerd worden. De belegger denkt dan dat hij de “code” van de markt heeft gekraakt. Dit zorgt ervoor dat de belegger meer irrationele beslissingen maakt en meer risico op zich neemt, waardoor de belegger zijn vorige winsten vaak ziet verdwijnen.

Hoe kan een belegger die gevoelens nu in controle houden?

De beste manier om psychologie in trading uit te schakelen, is door een mechanische of een technische handelsbenadering te volgen. In deze systemen zijn alle parameters op voorhand vastgelegd. Hierdoor zullen er geen situaties zijn waarin spontane beslissingen op de beurs vereist zijn. Een belegger dient de volgende vier basisregels in acht te nemen:

Bereidheid om te verliezen

Beleggen omvat het accepteren van onvermijdelijke verlies. Het maakt niet uit hoe goed een belegger is. Verlies is onvermijdelijk. U moet een verlies beschouwen als een ‘beleggingskost’. Elke nieuwe belegging die u initieert, kan uiteindelijk een verlies worden, ongeacht de uitkomst van de vorige beleggingen. De belegger heeft geen controle over welke beleggingen winst en welke verlies opleveren. Het is dus het beste om een positie te initiëren zonder enige vooringenomenheid.

Het initiëren van een nieuwe belegging

Beleggers zouden in staat moeten zijn om nieuw geïdentificeerde beleggingen te initiëren. Als er een geldig beleggingssignaal is, moet deze belegging zonder aarzeling of twijfel worden uitgevoerd. Bovenal is het belangrijk dat emoties zoals angst of twijfel niet filteren welke belegging wordt aangegaan en welke niet. Omdat beleggingen die psychologisch moeilijk zijn om te initiëren, vaak bijzonder goede kansen op succes hebben.

winst nemen - Het nemen van winst - psychologie in trading

Het nemen van winst

Beleggers hebben de neiging om regelmatig winst te boeken, voordat het werkelijke koersdoel is bereikt. Dit kan een zeer negatief effect hebben op de prestaties en het risico-opbrengstprofiel van beleggers. Winsten laten lopen totdat het gedefinieerde winstniveau is bereikt, is van cruciaal belang voor een positieve risico-opbrengstverhouding. De winstkans op lange termijn van een beleggingssysteem kan alleen volledig worden benut en gehandhaafd, als de winst niet vroegtijdig wordt gerealiseerd.

Geen ongeplande tussenkomsten in lopende beleggingen

Professionele beleggers komen niet tussen in lopende beleggingen zonder een geldige reden te hebben. Dit betekent dat posities achteraf niet worden vergroot en stoporders niet willekeurig worden gewijzigd. Verlies terugkopen en het stoploss-bereik uitbreiden zijn de meest voorkomende fouten die tot bijzonder hoge verliezen leiden. De enige toegestane interventies zijn geplande aanpassingen van exit niveaus in de loop van de belegging, zoals een trailing stop of een winstdoel.

Herhaling zorgt voor discipline en talent

Door de vier bovengenoemde factoren te observeren, is het mogelijk voor alle beleggers om de pyschologie in trading voor een groot deel onder controle te houden. Hoe beter een belegger in staat is om deze basisregels te internaliseren, hoe gemakkelijker het is om beleggingen correct uit te voeren. Dit geldt voor alle markten. Hoe meer beleggingen achter elkaar worden uitgevoerd zonder fouten, (dat wil zeggen volgens vooraf vastgestelde regels of principes), hoe gedisciplineerder een belegger zich gedraagt. Hoe stabieler en consistenter zijn resultaten.

psychologie in trading - beleggingsdagboek

Een beleggingsdagboek bijhouden

Hoe kunt u er nu voor zorgen dat u bewust blijft van uw psychologie in trading? Het is handig om mislukte beleggingen maar ook successen te registreren in een persoonlijk beleggingsdagboek. Naast de meetbare resultaten en herkende fouten, dienen gedachten en gevoelens genoteerd te worden, voor de aankoop, tijdens de belegging, en na de verkoop. Dit omdat de psychologie in trading vaak verandert gedurende de verschillende fases van een belegging. Door deze emoties en gevoelens bewust te belichten, wordt de eerste stap gezet in het omgaan en het onder controle houden van de psychologie in trading. Het helpt inzicht te geven in individuele vatbaarheid voor fouten. In het algemeen zou het doel van elke belegger moeten zijn om de best mogelijke condities en voorwaarden voor zichzelf te creëren, om zo beleggingsdiscipline en mentale kracht op te bouwen. Aan het einde van de ontwikkeling is er idealiter een winstgevende en professionele routine.

In dit artikel hebben we kort gesproken over ‘behavioral finance’. Wilt u er echter meer over lezen? Dan kan dit zeker via het artikel ‘Wat is behavioral finance?