TA van Edward Loef – KPN biedt weerstand

Het beursgenoteerde KPN biedt weerstand tegen een mogelijke overname. Daar hoort ook een technisch plaatje bij.

Koninklijke KPN vanaf 2019 + MACD

Natuurlijk wordt een beurskoers in beweging gebracht door fundamenteel getint nieuws. Het geeft een excuus om te kopen of te verkopen. Dat geldt ook voor hen die zich laten leiden door het koersniveau van de beurskoers zelf. Voormalige draaipunten vormen dan een leidraad voor een aan- of verkoopopdracht. De beurskoers van Kon. KPN heeft in het eerste kwartaal de koerstoppen bereikt uit 2019. Destijds volgden winstnemingen tussen ca. € 2,90 en € 2,97. Die winstnemingen zien we nu in de koersgrafiek opnieuw plaatsvinden. De MACD-indicator geeft aanvullende informatie over de uitbraakkansen en mogelijke trendwijzigingen. De MACD toonde in maart dit jaar verlies in haar momentum. Vaak is dit een voorbode voor een trendomslag.

ArcelorMittal op maandbasis afgelopen 20 jaar (log-chart)

De beurskoers van ArcelorMittal toont zich heel gevoelig voor het (verwachte) wel en wee van de economie. De lange termijn vooruitzichten zijn dit jaar in technische zin verbeterd, want de beursnotering heeft haar dalende trendkanaal dit jaar aan de bovenzijde verlaten. Deze trendbreuk blijkt van toepassing op een meerjarig tijdvenster na een dubbele bodem in 2016 en vorig jaar. Voormalige draaipunten worden in de grafiek zichtbaar rond € 30. Dat betekent bij een actuele notering rond € 24,60 nog ca. 20% koerspotentieel voordat er winstnemingen mogen worden verwacht. Zolang het algemene beursklimaat positief blijft is de waardering van ArcelorMittal relatief aantrekkelijk.

AEX-index vanaf april 2021 op uurbasis + 20 uurs gemiddelde

De bullmarkt kenmerkt zich door een stijgende trend, terwijl de bearmarkt een dalende trend laat zien. De ‘fish market’ is minder bekend, maar hier is sprake van een zijwaartse trend, waar zowel de bulls als de bears even spreekwoordelijk naar adem happen. Het 20-uurs gemiddelde toont een per saldo zijwaartse golfbeweging waar de AEX-index nu omheen zwemt. De dalende hellingshoek van het 20-uurs gemiddelde geeft nu verkoopdruk aan. De bandbreedte in de AEX-index beperkt zich nu tussen ca. 706 en 713. Binnen deze bandbreedte ontstaan intraday koop- en verkoopmomenten. Een beursnotering boven een dalend 20-uurs gemiddelde zou in theorie een mooi verkoopmoment voor de daghandelaar opleveren.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen