TA van Edward Loef – Roestplekken in staalaandelen

De positieve trends in een drietal aandelengrafieken tonen tekenen van slijtage. Extra onderhoud is nodig.

ThyssenKrupp AG vanaf 2020 op dagbasis

Bij een beursnotering rond € 8,17 werd op 28 december 2020 o.a. het aandeel ThyssenKrupp AG genoemd om beleggers verder op te warmen. De technische analyse luidde: Opnieuw gokken op 50% koersstijging dus. Strikt genomen zou deze trendvisie de beurskoers naar € 12,25 moeten stuwen. In maart werd kortstondig de € 12,00 grens overschreden. Vorige maand werd het proces van hogere bodems afgebroken door een daling onder € 10,00. Dit steunniveau blijkt deze week de nieuwe weerstandgrens. Nu de beurskoers van ThyssenKrupp hard op weg is naar de voormalige weerstand nabij € 8,00 zou hier een tijdelijke bodem mogen worden verwacht, maar eronder betekent veel meer koersslijtage.

ArcelorMittal vanaf 2020

De visuele trendanalyse focust op het monitoren van de reeks opeenvolgende bodems respectievelijk toppen. In de koersgrafiek van het aandeel ArcelorMittal blijkt de trend vanaf de bodem in maart vorig jaar stijgend, zolang het prijsniveau boven € 22 noteert. Het lijkt waarschijnlijk dat de beurskoers van ArcelorMittal na de daling onder de bodem van mei (= € 25) de afstand naar de recente topniveaus (= € 27,50) naar beneden omklapt. Deze subtiele verzwakking is binnen het lange termijn stijgende trendkanaal niet heel zorgelijk, maar wel een reden om de slijtage in de vraag naar het aandeel kritischer te bestuderen. De reeks opeenvolgende bodems vertoont immers een scheur.

US STEEL (X) op weekbasis vanaf 2017

Een extra argument om kritischer naar aandelen van staalfabrikanten te kijken, toont de weekgrafiek van US Steel (tickersymbool ‘X’). Vorige week was er nog sprake van een positieve weekcandle met een hoogste slotkoers op weekbasis dit jaar. Deze week wordt alle geboekte koerswinst van de voorgaande drie handelsweken weer ingeleverd. De hoogste notering vorige maand bij $ 29,97 werd niet meer bereikt. De neerwaartse reactie deze week dwingt dan ook om de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden nauwgezetter te monitoren. Een daling onder deze steunlijn zou namelijk blijk geven van prijserosie, dus minder vraag. In 2018 hebben we gezien waartoe dat kan leiden.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen