Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

AEX vertoont negatieve divergentie & Tesla flirt met weerstand $502

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Vorige week constateerden we dat de AEX-index wel heel rap was opgelopen en dat een adempauze voor de hand lag. Vervolgens bleef de index de hele beursweek onder de aangegeven weerstand op 603 punten hangen. Dit was de onderkant van de gap (koersgat) die op 24 februari werd gevormd bij het uitbreken van de coronacrisis. Vandaag opent de AEX echter plotseling met een gap up en lijkt de index de stijgende trend te hervatten.

Toch plaatsen we hier een aantal kanttekeningen bij. Ten eerste zien we de AEX gedurende de ochtend alweer wat terugzakken en moeten we zeker afwachten of we ook een slotstand boven de 603 punten te zien krijgen. Bovendien bevindt de AEX zich nu in de gap (geel gemarkeerde gebied) tussen 603 en 613, wat mogelijk voor weerstand blijft zorgen. Afgelopen week schreef ik al dat een terugval voor de vorming van een hogere bodem één van de mogelijke scenario’s is.

Negatieve divergentie

Deze mogelijkheid blijft nog steeds aanwezig en wordt nu ook bevestigd door de RSI-indicator. De AEX vormt vandaag een hogere top, maar de indicator doet niet mee en staat op een lager niveau dan eerst. Dit fenomeen staat in de boeken als negatieve divergentie en wijst doorgaans op een verzwakking van het momentum. Een scenario waarin de AEX een hogere bodem vormt tussen de 575 en 587 punten blijft mijn voorkeur hebben. Na een hogere bodem kan de AEX dan zijn stijgende trend vervolgen richting de high op 632 punten.

Middellange termijn blijft positief

De AEX blijft er op middellange termijn goed uit zien. De eerdere uitbraak uit de zijwaartse bandbreedte gaf een koopsignaal en een koersdoel van 644 punten. Voor de komende periode blijft het koersdoel op 632 punten lonken en eventuele correcties kunnen dus worden benut om in te stappen of bij te kopen.

Technische analyse Tesla

De elektrische autobouwer blijft één van de populairste aandelen op de Amerikaanse beurs. Vorige week werd bekend dat Tesla een plekje in de S&P 500 krijgt. Het nieuws liet de koers van het aandeel met tientallen procenten omhoog spuiten.

Vorige week werd daarbij de weerstand op $ 502,49 (top 1 september) getest. Intraday brak de koers wel even boven deze weerstand, maar het slot was eronder. Een eventuele uitbraak zit mogelijk wel nog steeds in het vat. Op de grafiek lijkt een ascending triangle patroon zichtbaar. Zo een opwaartse driehoek laat meestal een uitbraak naar boven zien. Bij een uitbraak en slotstand boven de $ 502,5 krijgen we een nieuw koopsignaal.

Het koersdoel na de uitbraak ligt op circa $ 670, berekend aan de hand van het koerspatroon. Steun zien we rond $ 379 (bodem 30 oktober). Als Tesla onder dat niveau sluit, neemt de neerwaartse druk toe en kan de koers mogelijk dalen richting de $ 300.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.