Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

De AEX-index valt terug binnen het stijgende trendkanaal & NVIDIA wacht op cijfers

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

De afgelopen weken hebben we hier constant gemeld dat de AEX index zich in een stijgende trend bevindt. Met het blote oog kunt u dit gemakkelijk herkennen aan de steeds hogere toppen en bodems op de grafiek. In onderstaande grafiek heb ik het stijgende trendkanaal nog eens ingetekend met de gele lijnen. De opmars van de rentes lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de verkoopdruk die we momenteel op de wereldwijde aandelenbeurzen zien.

Technisch gezien is er nog niet veel aan de hand. De terugval vindt plaats binnen de stijgende trend en de koers staat nog boven belangrijke steunniveaus. De eerste steun wordt vandaag getest en betreft de laatste koerstop op 667,8 punten (top 25 januari 2021). Als we hieronder sluiten is er nog niet veel aan de hand, want vlak daaronder ligt de onderkant van het stijgende trendkanaal.

Indien de AEX echter uit dit kanaal zakt wordt het aannemelijker dat we lagere koersen gaan opzoeken. De EMA55 (blauwe lijn) ligt rond de 644 punten, maar een echt stevige steunzone ligt pas rond 632 punten. Dit is de high van begin 2020 en dit niveau werd eind januari ook al eens getest. Deze hogere bodem betekende toen de start van de rally naar ruim 689 punten.

Die top op 689,2 punten (high 16 februari) moet worden gebroken om de stijgende trend een nieuwe impuls te geven. Na de doorbraak mag een test van de all-time high op 703,18 (top 4 september 2000) worden verwacht.

Technische analyse NVIDIA

Op woensdagavond maakt de producent van computerhardware de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. De koers is de afgelopen tijd weer hard opgelopen, want de vraag naar de grafische kaarten blijft groot. Niet alleen is er veel vraag uit de game sector, ook de populariteit bij cryptocurrencies is goed voor de zaken. De grafische kaarten van NVIDIA worden namelijk gebruikt voor crypto mining.

De koers bewoog geruime tijd zijwaarts tussen pakweg $ 588 en $ 500. De weerstand op $ 588 werd twee weken terug gebroken en het koersdoel van de uitbraak uit de zijwaartse range ligt op circa $ 670.  Momenteel stabiliseert de koers boven dit eerder gebroken weerstandsniveau. Mogelijk kan de voormalige weerstand nu dienen als steun en dus een springplank vormen voor hogere koersen. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de cijfers aankomende woensdag. Goede cijfers kunnen mogelijk een uitbraak boven de top van vorige week op $ 614 forceren.

Indien de cijfers slecht worden ontvangen en de koers onder de $ 580 zakt, moet men rekening houden met een diepere correctie richting de $ 550 of zelfs in de zone rond de $ 500.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.