Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

Korte termijn technische analyse AEX: daggrafiek

Korte terugblik

De aandelenbeurzen zijn sinds de corona-crash in maart fors hersteld. Het patroon van hogere toppen en bodems duidt op aanhoudende vraag onder beleggers. Een duidelijke doorbraak van de weerstand rond 576,5 was noodzakelijk om de stijgende trend een nieuwe boost te kunnen geven. Die weerstand werd vorige week maandag getest, maar gedurende de week viel de index weer terug. Een bodem werd op vrijdag vlak onder de 565 punten gevonden.

Rising wedge / stijgende wig

De bewegingen in de AEX-index worden steeds kleiner. De afgelopen weken zagen we licht hogere toppen. Tegelijkertijd werd iedere correctie op een iets hogere plek op de grafiek opgevangen. Hierdoor is een rising wedge ontstaan op de grafiek van de Amsterdamse beurs. Een uitbraak van dit patroon gaat voor een grote(re) beweging zorgen.

De rising wedge is een negatief omkeerpatroon en komt veelal voor aan het einde van een stijgende trend. Een stijgende wig kenmerkt zich door een sterk stijgende steunlijn en een iets minder sterk stijgende toppenlijn. Hierdoor ontstaat als het ware een opwaarts driehoek die steeds nauwer wordt. Een mogelijke uitbraak vindt nagenoeg altijd neerwaarts plaats, maar kan ook naar boven plaatsvinden. De uitbraak zal het toekomstige koersverloop gaan bepalen.

Bij een doorbraak aan de onderkant ligt het koersdoel op 530 punten. Een opwaartse doorbraak kan de AEX richting de year-high op 630 punten brengen.

Relative strength index (RSI)

Onderin de grafiek ziet u de RSI-indicator. Met deze indicator kunnen we de zogeheten negatieve divergentie waarnemen. Negatieve divergentie ontstaat wanneer de RSI lagere toppen laat zien, terwijl de koers van de onderliggende waarde juist hogere toppen laat zien. Dit verschil, ofwel divergentie, geeft aan dat de kracht van de opwaartse beweging afneemt en kan een mogelijke top en/of trendomkeer vroegtijdig signaleren.

Steun en weerstanden

De uitbraak uit de rising wedge zal het toekomstige koersverloop gaan bepalen. Verder moeten we letten op de weerstand op 580,21 (top 6 juli) en steun op 564,71 (bodem 10 juli). Een doorbraak en slotstand boven de weerstand zal positief zijn. Let er dan wel op dat het slot significant is en boven de weerstand van de rising wedge. Bij een slot onder de steun zal de verkoopdruk toenemen. Dan is de AEX bovendien uit de rising wedge gevallen. Het koersdoel van het patroon ligt op 530 punten, maar daarboven ligt nog meer steun. Het 200EMA ligt rond 550 punten eveneens als de bodem van 25 juni.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen