Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

De AEX-index heeft hogere koersen in het vizier

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Vorige week hebben we hier uitvoerig het positieve technische plaatje van de AEX-index besproken. Het omgekeerde hoofd&schouder patroon werd op woensdag geactiveerd met de doorbraak van de neklijn. Deze neklijn werd gevormd door de schuine weerstandslijn over de toppen van de afgelopen twee maanden. Na het slot boven deze weerstandslijn is de beurs alweer iets verder opgelopen en werd vandaag een all-time high van 734,64 punten bereikt.

Het koersdoel van dit patroon ligt, zoals vorige week besproken, op circa 764 punten. Dit koersdoel van het patroon berekenen we door de afstand van het hoofd tot aan de neklijn te nemen: circa 678 tot 721 =  43 punten. Vervolgens tellen we de 43 punten op bij het uitbraakpunt op 721 punten en dan komen we dus op die 764 punten uit. Dit betekent uiteraard niet per se dat de AEX in één rechte lijn omhoog zal lopen. Kleine terugvallen binnen de stijgende trend zijn volkomen normaal en kunnen worden benut om bij te kopen.

Een terugval richting de neklijn van het omgekeerde SHS-patroon is ook iets wat we vaak zien. Deze oude weerstandslijn zal tijdens de pullback moeten fungeren als steun en dat betekent dat de AEX eigenlijk geen slotstand meer onder de pakweg 722 punten mag laten zien. Een terugval hieronder zal namelijk een valse uitbraak markeren en het patroon neutraliseren.

Dit betekent overigens nog niet meteen dat er verkoopsignalen ontstaan, want op middellange termijn zien we nog altijd een stijgende trend. In de grafiek loopt de stijgende trendlijn nu vlak boven de 700 punten. Het 200-daags gemiddelde kruipt ook langzaam omhoog en ligt nu op circa 655 punten. Voor het lange termijn beeld is dit een belangrijke indicatie van de trend.

Meer lezen over het hoofd&schouder patroon of andere koerspatronen? Bekijk onze pagina: Grafiekpatronen; wat vertellen de koerspatronen? TA – deel 2

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.