Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische Analyse AEX – 530 punten blijft trekken als een magneet

Korte termijn technische analyse AEX: daggrafiek

De technologie-aandelen in de VS blijven onder druk staan. Zwaargewichten als Apple en Amazon zijn inmiddels al circa 20% gezakt vanaf hun all-time highs. Ook vandaag nemen de futures op Wall Street weer een duik omlaag en dat zorgt voor een flinke verkoopgolf in Europa. De AEX staat ruim 2% lager en de Duitse DAX-index kijkt zelfs tegen een verlies van 3% aan. Het toenemend aantal coronabesmettingen lijkt de stemming van beleggers te drukken. Ook kijken beleggers wereldwijd naar het gesteggel tussen Washington en Peking over de Chinese technologiebedrijven.

Uiteraard bent u hier niet voor verklaringen. Bij een technische analyse kijken we puur naar de grafiek. Wat vertellen de koersbewegingen ons en wat kunnen we in de komende periode verwachten?

Per saldo beweegt de AEX-index eigenlijk al sinds medio juni zijwaarts. Eerst zagen we steeds hogere toppen op de grafiek met als hoogtepunt de 587 punten op 21 juli. Daarna volgde een periode met steeds lagere koerstoppen die op aanhoudende verkoopdruk wijzen. Aan de onderkant zagen we ook steeds licht lagere bodems. Op de grafiek heb ik deze twee lijnen oranje gemaakt. Vorige week speelde ik met de gedachte dat dit ook wel eens een falling wedge kon zijn. Vandaag lijkt het daar allerminst op nu de AEX zich weer naar de onderkant van dit patroon beweegt. Al blijft het wel mogelijk. De steun op 530 punten is de afgelopen maanden al vaker benoemd en lijkt nog steeds voor veel aantrekkingskracht te zorgen.

Wachten op uitbraak

Eigenlijk moeten we opnieuw concluderen dat de toekomstige beweging van de AEX-index nog altijd onzeker is. Het ontbreekt aan duidelijke richting en we moeten dus blijven wachten op een duidelijke uitbraak. Als de AEX onder de steun op 530 punten zakt en sluit, zal het technische beeld aanzienlijk verslechteren. We breken dan ook door de onderkant van het patroon en we mogen dan koersdalingen richting de 490 punten verwachten.

De andere mogelijkheid is een doorbraak aan de bovenkant uit het dalende patroon. Een doorbraak boven de oranje stippellijn dus. Als we echt zeker willen zijn, moeten we wachten op een doorbraak boven de laatste top. Deze weerstand ligt nu op 559.99 punten, maar kan de komende periode eventueel ook weer lager komen te liggen.

Een neerwaartse doorbraak lijkt een grotere kans van slagen te hebben als we de voortschrijdende gemiddelden mogen geloven. Het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) lijkt eerdaags het 200-daags voortschrijdende gemiddelde neerwaartse te gaan kruisen.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.