Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

AEX aarzelt onder 800 punten & CM.com technisch bekeken

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Het is de AEX index vorige week nog niet gelukt om het symbolische getal van 800 punten op de borden te plaatsen. Vlak onder het ronde getal besloten beleggers wat winst te nemen. We kunnen echter positief blijven over de Nederlandse beurs, want de index blijft namelijk binnen de stijgende trend, gekenmerkt door hogere toppen en bodems. Vooralsnog gaat het slechts om een stabilisatie binnen de stijgende trend. Momenteel veert de AEX alweer op vanaf de onderkant van de iets steilere stijgende trendlijn die de afgelopen weken is gevormd.

Na een doorbraak boven de weerstand op 799,56 punten mag een verdere stijging richting de 815/820 punten worden verwacht. Daar ligt momenteel de bovenkant van het stijgende trendkanaal.

Beleggers moeten wel alert worden als de eerste steile (gele) trendlijn breekt, want dan komt ook de eerste steun op 776,19 (bodem 26 augustus) onder druk te staan. Na een doorbraak hieronder kan een daling richting de steun op 755,33 (bodem van 19 augustus) worden ingezet. Daar ligt momenteel de onderkant van het stijgende trendkanaal, dat nu al ruim 9 maanden te zien is.

Het feit dat zowel de EMA200 (rode lijn) en de EMA50 (blauwe lijn) opwaarts lopen bevestigt de sterke technische conditie van de AEX index.

Technische analyse daggrafiek: aandeel CM.COM (CMCOM)

Het bedrijf CM.com was de hoofdsponsor van het Formule-1 evenement op Zandvoort, waarin Max Verstappen de hoofdrol opeiste. Het ticketbedrijf kwam in 2020 via een SPAC naar de Amsterdamse beurs. Inmiddels noteert het aandeel op de ASCX-index en wil het dolgraag de AMX in. Met de forse koersstijging vestigt het aandeel in ieder geval de aandacht op zich en mogelijk ook genoeg volume om een plekje in de midkap te krijgen bij de volgende herweging over 6 maanden.

De koers laat nu een interessante stabilisatie zien, die mogelijk een bullflag-patroon vormt. Na een uitbraak boven pakweg € 45 kan de stijgende trend worden hervat. Een stijging richting de € 55/60 lijkt dan voor de hand te liggen. Op korte termijn letten we nu echter goed op de steun rond € 39,75, want een doorbraak hieronder kan mogelijk meer verkoopdruk veroorzaken. Een daling richting de steunzone rond € 33-35 kan dan interessant zijn voor koopjesjagers.

Het is echter ook mogelijk dat er steun wordt gevonden aan de onderkant van de bullflag rond € 38/39. Dan lijkt een doorbraak van de steun op het eerste oog wellicht negatief, maar een sterke bounce kan dan een eerste signaal geven dat de bullflag gerespecteerd wordt.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.