Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

AEX blijft opwaarts gericht & Tesla in overdrijvingsfase

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Vorige week hebben we zowel de korte als de lange termijn grafiek van de AEX besproken. De lange termijn koersdoelen op 700 en 770 punten zijn inmiddels bekend, maar dat betekent uiteraard niet dat de index zonder stoten of vallen richting deze niveaus zal uitstijgen. Een stijgende trend wordt namelijk gekenmerkt door steeds hogere toppen en bodems. Dat wil zeggen dat er op de weg naar boven ook regelmatig dalingen optreden.

De huidige stijgende trend van de Nederlandse beurs is overigens zeer sterk te noemen. De correcties zijn namelijk klein en de stijgingen relatief groot. Op weg naar de all time high komt de AEX ook enkele tussenliggende weerstanden tegen. Afgelopen week noemde ik bijvoorbeeld de top van 25 december 2000 op 647,6. Vanochtend heeft de AEX deze top tot op 0,7 punten na bereikt, het is dus goed mogelijk dat we een kleine adempauze inlasten.

Zolang de AEX echter het patroon van hogere toppen en bodems intact laat, blijven we opwaarts kijken. Op korte termijn kan de voormalige weerstand op 632,1 nu fungeren als steunniveau. Bij een eventuele daling moet de beurs dus rond dit niveau worden opgevangen. Indien dat niet lukt, is het zaak om goed op de steun van 623,9 punten te letten. Op 31 december 2020 werd daar namelijk de meest recente bodem gevormd.

Bij een eventuele doorbraak boven de weerstand op 647,6 krijgt de stijgende trend een nieuwe impuls. Het volgende koersdoel ligt dan te wachten op circa 671,5, waar de AEX eind 2000 tweemaal een top vormde.

Technische Analyse Tesla: daggrafiek

Zo nu en dan springen beleggers over elkaar heen om in te stappen. Deze spectaculaire stijgingen kunnen het gevoel creëren dat u iets mist en dat u op de rijdende trein moet springen. Het verleden laat echter zien dat dit meestal geen goede strategie is. Ik hoorde afgelopen week namelijk hoe mensen Bitcoin kochten op $ 40.000. Vanochtend stond de koers onder de $ 33.000 en hebben de meest recente kopers een verlies van 20% binnen een paar dagen.

Hoewel ik de innovaties van Tesla prachtig vind, wil ik u toch ook waarschuwen voor FOMO (Fear Of Missing Out) bij aandelen als Tesla. Want hoewel dit soort aandelen mooie rendementen kunnen geven, zijn er wel degelijk risico’s. Momenteel lijkt de koers zich weer in een overdrijvingsfase te bevinden.

Op vrijdag sloot de koers nog bijna 8% hoger, nadat het aandeel met een opwaartse gap opende. De gap lijkt een exhaustion gap te veroorzaken. Zo een gap zuigt de laatste paniek-kopers op hoog volume in de markt, terwijl het slimme geld mogelijk begint te verkopen. Meer over verschillende gaps leest u hier: Gap trading; herken de verschillende gaps in de grafiek: TA – deel 3

Op de onderstaande jaargrafiek heb ik drie grote correcties ingetekend. U dient zich ervan bewust te zijn dat dergelijke correcties te allen tijde kunnen optreden. Zeker op een moment als nu, waarbij de koers van Tesla bijna lijnrecht omhoog lijkt te gaan, moet u oppassen. Zo een versnelling van de stijging betekent namelijk meestal dat de trend juist ten einde gaat komen. Een correctie van 25% a 30% lijkt nu dus voor de hand te liggen.

Een dergelijke correctie laat de koers van Tesla terugvallen tot circa $ 600 à $ 650, en zelfs dan nog laat Tesla de stijgende trend intact. Als u graag het aandeel Tesla wilt hebben, kunt u dus mogelijk het beste zulke forse correcties gebruiken om in te stappen. Rothschild verwoordde het lang geleden al eens prachtig; ‘buy when there’s blood on the streets’.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.