Technische analyse DAX

In de rubriek “Technische analyse DAX” bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de DAX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de DAX 30.

Technische analyse DAX | Duitse beurs kan naar 15.000 punten

Gezien de grote interesse voor technische analyses onder daytraders, ben ik vandaag bij u terug met een nieuwe technische analyse van de DAX-index. Op deze index van onze oosterburen wordt veel gehandeld door Nederlandse beleggers. Eerst bespreek ik het korte termijn technische beeld aan de hand van de daggrafiek. Daaronder bespreek ik mijn lange termijn verwachtingen op basis van de weekgrafiek.

Korte termijn technische analyse DAX: daggrafiek

Op de korte termijn grafiek zien we veel optimisme op de Duitse beurs. In augustus werd een belangrijke bodem gezet op de DAX-index op circa 11.300 punten. Vanaf hier is een stijgende trend gestart, die we kunnen herkennen aan de hogere toppen en bodems op de grafiek. Dit patroon signaleert toenemende vraag onder beleggers. In de grafiek heb ik met de oranje lijnen een stijgend trendkanaal ingetekend.

De laatst gevormde bodem zien we rond 12.900 punten. Dit steunniveau moet de Duitse beurs opvangen bij een eventuele correctie. Een doorbraak hieronder zal namelijk leiden tot een diepere correctie. Een correctie lijkt echter niet heel waarschijnlijk, gezien de intraday doorbraak van vandaag. De DAX-index is vandaag boven de weerstand op circa 12.400 punten gebroken. Rond dit niveau werden de afgelopen weken meerdere keren toppen gevormd.

De uitbraak boven deze weerstand genereert in principe een nieuw koopsignaal. Voor een geldig koopsignaal moet de DAX nog wel even sluiten boven de weerstand. Als de index namelijk weer onder de weerstand terugvalt, dan zal dat een vals signaal suggereren. Als we wat verder uitzoomen zien we dat deze uitbraak niet heel belangrijk is.

Een veel belangrijkere weerstand ligt namelijk net iets hoger, en is niet te zien op deze grafiek. De weerstand en tevens all-time high dateert uit begin 2018 en ligt op 13.596 punten. We zullen deze weerstand op de lange termijn grafiek hieronder bespreken.

Lange termijn technische analyse DAX: weekgrafiek

Op de lange termijn grafiek zien we goed hoe de DAX-index een belangrijke technische horde nadert. De all-time high van de Duitse beurs werd op 22 januari 2019 gevormd op 13.596 punten.  Deze weerstand zal in beginsels waarschijnlijk tot wat verkoopdruk gaan zorgen. Een doorbraak en slotstand op weekbasis boven de weerstand op 13.596 punten is nodig om van een lange termijn technische verbetering te kunnen spreken.

Head and shoulders wijst op verdere stijging

De afgelopen twee jaar stonden bij de DAX-index vooral in het teken van dalingen. Deze correcties hebben 3 bodems achter gelaten op de grafiek van de DAX-index. Deze bodems hebben een omgekeerd hoofd-en-schouder patroon gevormd op de grafiek. De schouders, het hoofd en de neklijn heb ik met oranje lijnen ingetekend op de grafiek. Aan de hand van  dit koerspatroon kunnen we een koersdoel berekenen. Dit doen we door de afstand van het hoofd tot aan de neklijn te berekenen. Vervolgens tellen we deze uitkomst op bij het uitbraakpunt van de neklijn.

Voor de DAX-index is de afstand circa 2500 punten. Indien we die optellen bij het uitbraakpunt dat rond de 12.500 punten ligt dan komen we op een koersdoel van 15.000 punten. Vanaf het huidige niveau zou de DAX-index dan nog ruim 11% kunnen stijgen richting het koersdoel van dit patroon.

Voor de AEX-index berekende ik aan de hand van ditzelfde patroon eerder al een koersdoel van 700 punten. De technische analyse van de AEX-index leest u hier: Technische analyse AEX – Outlook Nederlandse beurs voor 2020

Meer informatie over hoofd-en-schouder patronen en anders formaties staan in dit artikel: Grafiekpatronen: Wat vertellen de koerspatronen u?

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws