Beleggen met de ADX indicator

Indien u een belegger bent, weet u dat de trend uw beste vriend is. Maar wanneer is er sprake van een trend en wanneer niet?

Dit artikel geeft een volledige uitleg over de ADX indicator, de trendindicator bij uitstek onder de technisch analisten.

De onderwerpen die worden besproken:

  • Wat is de ADX indicator?
  • Hoe kunt u de ADX gebruiken?
  • De ADX indicator bij LYNX.

Wat is de ADX indicator?

De ADX indicator is een indicator die gebruikt wordt in de technische analyse. Deze indicator kwantificeert de trendsterkte: een lage ADX-waarde geeft een periode weer van accumulatie en distributie, terwijl een hoge ADX-waarde aantoont dat het product in een opwaartse of neerwaartse trend zit.

Hoe kunt u de ADX gebruiken?

Bij de meeste indicatoren heeft iedereen zijn eigen manier om die te gebruiken. De ADX is hierop geen uitzondering. Om de mogelijke strategieën goed te begrijpen, gaan we eerst dieper in op alle componenten waaruit de ADX indicator bestaat.

De ADX-lijn is de lijn die weergeeft hoe sterk een trend is. Deze lijn heeft directioneel geen waarde en geeft hier dan ook geen info over. Stel dat de ADX-lijn sterk aan het stijgen is, kan dit duiden op een sterk dalende of stijgende prijs. De geaccepteerde vuistregel onder de beleggers is dat een ADX-waarde boven de 20 duidt op een sterke trend. Een ADX-waarde onder de 20 duidt met andere woorden op een zijwaartse markt.

DI + lijn en DI – lijn geven in tegenstelling tot de ADX-lijn wel directionele informatie. Wanneer de DI + stijgende is en zich boven de DI – bevindt, duidt dit op een stijgende trend. De omgekeerde redenering geldt voor een dalende trend.

Op welke manier kan u de ADX indicator gebruiken?

Strategie 1: hellingsgraad ADX-lijn

Het is zeer belangrijk om te begrijpen dat de hellingsgraad van een ADX-lijn boekdelen spreekt. Een ADX-lijn die een horizontale beweging heeft met een hoge waarde (bijvoorbeeld 40) is veel minder interessant om een longpositie in te nemen dan een ADX-lijn die een sterke hellingsgraad heeft en waarde 20 heeft. Bij deze strategie gaan we met andere woorden op zoek naar een ADX-lijn die steil naar boven gaat en die de horizontale 20-lijn kruist. Dit zou moeten wijzen op een sterke trend. Onderstaande grafiek geeft het koersverloop weer van het valutapaar EUR/AUD. Zodra er een kruising komt tussen de ADX-lijn en de 20-waarde, kunnen we concluderen dat er zich een trend manifesteert. In ons voorbeeld zien we een stijgende trend en krijgen we dus een koopsignaal.

Strategie 2: top- of bodemstrategie

De ADX indicator kan gebruikt worden om toppen en bodems te achterhalen. Er wordt in veel gevallen een (korte termijn-) top bereikt wanneer de ADX-lijn een extreme waarde bereikt (bijvoorbeeld 40) en de ADX-lijn zich boven de DI + en DI – bevindt. Zie onderstaand voorbeeld.

 

De bovenstaande strategieën zijn geen beleggingsadvies. Verder wordt de ADX indicator vaak gebruikt in combinatie met andere technische indicatoren zoals RSI, MACD, Stochastic Oscillator of Moving average.

De ADX-indicator is het meest betrouwbaar op basis van dagelijkse candles. Hiermee krijgt u de minste valse signalen. Een handelaar stelt zich regelmatig de vraag of het op een bepaald moment beter is om winst te nemen of om in de trade te blijven. Met een ADX-waarde die niet extreem is (bijvoorbeeld 40) kunt u met een gerust hart de trade aanhouden.

De ADX indicator bij LYNX

Het professionele handelsplatform van LYNX heeft meer dan 80 technische indicatoren waarvan u gebruik kan maken. De ADX indicator maakt deel uit van deze lijst. Hieronder vindt u een afbeelding met de uitleg over hoe u de ADX indicator kan toevoegen.

De eerste stap is een grafiek openen van het gewenste product. De volgende stap is de ADX toevoegen door een rechtermuisklik te doen en te navigeren naar Voeg indicator toe. Hierna gaat u naar Trend studies om uiteindelijk de ADX/DMI te selecteren.

Aandelen handelen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

opties handelen
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen