RSI-indicator: bepaal het koop- en verkoopmoment

De RSI indicator of kortweg RSI is één van de meest gebruikte indicatoren bij wie technische analyse toepast. Bovendien is de RSI op verschillende manieren te gebruiken. De eenvoud maakt het niet enkel één van de populairste maar ook één van de meest doeltreffende technische indicatoren.

In dit artikel kijken we naar de kenmerken van de RSI indicator en wat het voor u kan betekenen:

De onderwerpen die worden besproken in het RSI-artikel:

  • Kenmerken van de RSI
  • RSI-strategie 1: overbought & oversold
  • RSI-strategie 2: divergentie
  • RSI indicator bij LYNX

RSI indicator uitleg

De bezieler van de RSI indicator is J Welles Wilder, een Amerikaanse ingenieur die eveneens de Average True Range (ATR) en Parabolic SAR heeft ontwikkeld. De RSI staat voluit voor ‘Relative Strenghts Index’ en is één van de populairste technische indicatoren. Volgens een enquête die werd afgenomen bij professionele handelaren die gebruik maken van het Bloomberg trandingplatform, was de RSI indicator de meest gebruikte technische indicator.

De indicator vergelijkt eigenlijk hoe sterk de positieve candles zijn in vergelijking met hoe zwak de negatieve candles zijn. De formule ziet er als volgt uit:

RSI indicator = 100 – (100 / (1 + (gemiddelde stijging/ gemiddelde daling)))

Enkele kenmerken van de RSI

  • De indicator beweegt tussen een waarde van 100 en 0.
  • Standaard kijkt de RSI 14 perioden terug, hoewel dit volledig aan te passen is in bijna elk handelsplatform.
  • Een waarde boven de 70 wordt beschouwd als ‘overbought’(duur) en een waarde onder de 30 wordt beschouwd als ‘oversold’(goedkoop).

RSI-strategie 1: ‘overbought’ en ‘oversold’

De RSI is een technische indicator die beweegt tussen de 0 en 100. Eén van de basisregels van de RSI zegt: “Een RSI-waarde van 70 of meer, betekent overbought.” Dit betekent dat het product duur geprijsd staat. Wanneer de RSI een waarde heeft onder de 30, zegt de basisregel dat het product oversold is. Het product is volgens de RSI indicator goedkoop geprijsd.

Sommige beleggers hanteren hun eigen zones en werken bijvoorbeeld met een 80-20 zone i.v.p. een 70-30 zone. Wanneer u deze strategie gebruikt, is het aan te raden om slechts een positie te openen eenmaal de RSI lijn zich terug binnen de normale zone bevindt. Longposities worden met andere woorden ingenomen van zodra de RSI terug boven de 30 uitkomt, en een shortpositie wordt ingenomen wanneer de RSI terug onder de 70 uitkomt. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

Tip: probeer uw handelssysteem niet enkel en alleen te baseren op de RSI overbought & oversold signalen. Maar tracht het systeem te gebruiken als onderdeel van uw handelssysteem. 

RSI-Strategie 2: divergentie

Divergentie als ommekeersignaal. Eén van de meest belonende trades of beleggingen die u kan voorhebben, is instappen tijdens de bodem van de trend voor een longpositie en instappen op de top van de trend voor een shortpositie. De RSI indicator is een populaire indicator om zo’n trendommekeer te proberen timen. Het concept die erachter schuilt is divergentie.

Alvorens we hier dieper op ingaan, moet elke lezer het concept begrijpen van wat een stijgende trend is. Een stijgende trend is niks meer dan een sequentie van hogere toppen en hogere bodems. Terwijl een dalende trend niks meer is dan een sequentie van lagere toppen en lagere bodems. In de afbeelding hieronder ziet u visueel het verschil tussen een stijgende en dalende trend.

De RSI indicator wordt voorgesteld als een lijn en kan net zoals de prijs in een stijgende trend als in een dalende trend zitten. Hiermee kan de RSI signaleren wanneer een trend van een aandeel, index of ander financieel product mogelijks ten einde loopt.

Hoe signaleert de RSI het einde van een stijgende trend?

De RSI indicator kan het einde van een stijgende trend signaleren wanneer de koers een hogere top neerzet terwijl de RSI een lagere top neerzet.

De RSI kan het einde van een stijgende trend signaleren wanneer de prijs van het onderliggende product wel nog hogere toppen aan het maken is, maar de RSI bezig is met het maken van lagere toppen. Dit fenomeen komt op alle mogelijke timeframes voor. Voor iemand die aan swing trading doet, is het interessanter om naar de divergentie opzoek te gaan op de hogere timeframs zoals wekelijkse of dagelijkse grafiek.

Wanneer we de wekelijkse grafiek van het aandeel KBC erbij nemen merken we drie divergenties op. De eerste divergentie tussen april en augustus van 2015. De prijs maakt een hogere top terwijl de RSI (onderaan de grafiek) een lagere top neerzet. Dit signaleert dat er mogelijks een trendommekeer zal plaatsvinden. De koers reageerde door te zakken van € 65 per aandeel KBC naar € 40 per aandeel KBC.

De tweede divergentie heeft plaats tussen februari en juli van 2016. De prijs startte de dalende trend eind 2015 en er is een duidelijke sequentie van lagere toppen en lagere bodems. Maar de RSI indicator maakte geen lagere toppen en lagere bodems. Wat het signaal geeft dat de dalende trend mogelijks op zijn einde loopt. Ook hier had de RSI het bij het rechte eind en reageerde de koers door te starten aan een stijgende trend. Uiteindelijk steeg het aandeel KBC van € 40 naar bijna € 80.

De derde divergentie vinden we terug tussen mei 2017 en januari 2018. Het aandeel KBC zat in een stijgende trend maar de RSI maakte geen hogere toppen en bodems zoals dat het geval was bij de koers van het aandeel. We hebben in dit geval te maken met dezelfde situatie als de eerste divergentie op de grafiek. De RSI signaleert dat de stijgende trend zou kunnen omkeren. Het resultaat is dat de koers van het aandeel KBC zakte van € 78 naar een (voorlopig) laagste punt van € 46,65.

De divergentie strategie kan gebruikt worden op alle mogelijke timeframes die u zich kan inbeelden. Maar de sterkste signalen, die procentueel het meeste return kunnen opleveren, komen van de hogere timeframes zoals de wekelijkse en dagelijkse grafiek.

RSI indicator bij LYNX

Via het handelsplatform van LYNX heeft u een uitgebreid gamma aan technische indicatoren. De RSI indicator die we in dit artikel uitgebreid hebben besproken, behoort tot één van de technische indicatoren die u kan gebruiken bij LYNX. Indien u een grafiek heeft geopend, voert u een rechtermuisklik uit. Vervolgens kiest u voor ‘voeg indicator toe’. Zoals gezegd zijnde is de RSI indicator een momentum studie. U navigeert met de muis naar momentum studies en vervolgens kan u in de lijst die tevoorschijn komt, de RSI-indicator aanklikken.

Aandelen kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

lynx-platform-devices
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen