Wanneer verkoop ik mijn aandelen? | Lezersvraag

Door Karel Mercx


Vraag: ik heb verschillende aandelen gekocht voor mijn beleggingsportefeuille. Ik vraag me nu af: wat is het juiste moment om de aandelen te verkopen?

Antwoord: het antwoord hangt grotendeels af van de reden waarom u deze aandelen hebt aangeschaft. Hebt u de aandelen gekocht omdat u de producten van deze bedrijven mooi vindt, dan hebt u een aankoopbeslissing gemaakt op basis van emotie. De verkoopbeslissing wilt u echter rationeel maken. Dit is geen logische combinatie.

Rekenen

Er zijn meerdere mogelijkheden om de emotie uit het beleggen te halen. De eerste manier is om te kijken naar het verschil tussen de intrinsieke waarde en de koers van het aandeel.

De meest eenvoudige manier om de intrinsieke waarde te berekenen is te kijken naar de winst per aandeel. De uitkomst vermenigvuldigt u met de koers-winstverhouding die u gerechtvaardigd vindt. Een voorbeeld.

Een bedrijf verdient twee euro per aandeel. U vindt dat het aandeel een koers-winstverhouding mag hebben van vijftien. Bij deze aanname hoort een koers van € 30,00 (2*15).

Boven de dertig is het aandeel duur, onder de dertig is het aandeel koopwaardig. Het verschil tussen de huidige koers en de intrinsieke waarde van een aandeel heet in vaktermen de margin of safety. Hoe groter dit gat, hoe aantrekkelijker het aandeel.

Als u kijkt naar de margin of safety dan is het eenvoudig om beleggingsbeslissingen te maken.

U koopt als er een margin of safety ontstaat en u verkoopt wanneer de margin of safety is verdwenen.

Dit laatste kan gebeuren wanneer de koers van een aandeel sneller toeneemt dan de winst, maar ook als uw winstverwachting van het bedrijf te hoog waren.

De grootste aanhanger van margin of safety is Warren Buffett.

Dividendaandelen

Bij dividendaandelen kijk ik er op een andere manier tegen aan. Dit doe ik omdat bij dividendaandelen niet de koers het belangrijkste is, maar het dividend. Een stappenplan.

  1. Kijk of de dividenden jaarlijks omhoog gaan met een groter percentage dan de inflatie.
  2. Vervolgens kijk ik of de payout-ratio toeneemt. Dit laat zien welk gedeelte van de winst naar de dividenduitkering gaat. Dit laat zien of de dividendverhogingen houdbaar zijn.  Als een steeds groter gedeelte van de winst naar de uitkering gaat is dat immers een teken dat het toekomstige dividend onder druk kan komen.
  3. Vervolgens kijk ik naar de financiële situatie van het bedrijf. Ik deel bijvoorbeeld de bezittingen op de schulden. Of ik deel het bedrijfsresultaat door de schulden. Dit laat zien of het bedrijf een stevig fundament heeft. Ik wil natuurlijk dat de bedrijven waarin ik beleg wel door de volgende financiële crisis zullen komen.

Met deze drie stappen bepaal ik of ik een dividendaandeel wil kopen of verkopen. Als deze drie zaken de goede kant op gaan, betekent het dat het bedrijf in een groeimarkt opereert.

Technische analyse

Bij andere methodes werkt het net als bij aandelen en dividendaandelen om te kijken of een aandeel aantrekkelijk is. Het enige wat u moet weten is waarom u het aandeel koopt.

Een aandeel laat bijvoorbeeld via technische analyse een uptrend trend zien. Zolang het aandeel in de uptrend zit, verkoopt u niet. U verkoopt pas als de koers door de onderste steunlijn gaat.

U ziet dat als u uw aankoopbeslissing neemt op basis van rationaliteit het een stuk eenvoudiger is om te bepalen wanneer u uw aandelen weer gaat verkopen. U zult door uw emotie een stuk minder vaak op het verkeerde been worden gezet.

Meer informatie: voordelig aandelen kopen en verkopen

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.